Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Dunderklumpen!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Delvis animerad
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1974-09-26

Medverkande

Beppe Wolgers
pappa / Vattenfallet (röst)

Camilla Wolgers
Camilla

Halvar Björk
Dunderklumpen / jätten Jorm

Håkan Serner
Lejonel

Visa alla medverkande

Om filmen

Klassisk barnfilm om figuren Dunderklumpen, av Beppe Wolgers och animatören Per Åhlin, som blandar animation och spelfilm, saga och realism, vemod och humor. Tidlös...

Visa hela texten

Handling

Det är midsommarkväll på en ö i Jämtland. På en veranda sitter pappa och mamma med kaffekoppar. Dottern Camilla sover som en stock inne i huset. Men sonen Jens är ännu inte hemma....

Visa hela handlingen

Press

Manuset har svårt att räcka till för en långfilm, men Per Åhlins insats är en konstnärlig seger. Så kan den förhärskande kritikeruppfattningen om Dunderklumpen sammanfattas....

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Klassisk barnfilm om figuren Dunderklumpen, av Beppe Wolgers och animatören Per Åhlin, som blandar animation och spelfilm, saga och realism, vemod och humor. Tidlös barnfilmsklassiker med oförglömlig musik av Toots Thielemans, som vid premiären drog en jättepublik till biograferna.

I slutet av 60-talet var animerad film en lyx sällan förunnad svenska barn. På biograferna visades ibland Disneyfilmer och i den enda tv-kanalen sändes Kalle Anka och hans vänner på julafton samt om jullovsmorgnarna förekom tecknade serier – mycket mer än så var det inte. Att tecknaren, illustratören och dekormakaren Per Åhlin 1970 inledde arbetet med en långfilm som blandade animation och live-action var smått sensationellt.

Dunderklumpen bygger på en sagobok av den vid den här tiden enormt folkkäre författaren, komikern och skådespelaren Beppe Wolgers som efter tv-programmet Beppes godnattstund var något av en drömpappa för barn i Sverige. Per Åhlin läste boken och blev inspirerad. Han och Beppe reste runt i Jämtland, i trakterna kring Ströms vattudal där Beppe hade sitt sommarställe och där filmen kom att spelas in. Beppe skrev manus och spelade en av filmens icke-tecknade huvudroller. Den andra spelas av hans son Jens.

Det tog fyra år att få filmen färdig. Medan en samtida internationell tecknad storfilm som Yellow Submarine gjordes av 80 tecknare gjordes Dunderklumpen av sex. Animationerna gjordes i Skåne, spelfilmen i Jämtland och sedan mixades de ihop med avancerad teknik i ett laboratorium i London. Arbetet försvårades av att det inte förelåg något färdigt manus utan Per Åhlin vid flera tillfällen blev tvungen att fråga Beppe: "Vad ska skådespelarna säga i morgon?" Så länge man jobbar med levande skådespelare går det väl an att improvisera men utan detaljerade bildmanus är det hart när omöjligt att skapa en tecknad film ...

Trots fördröjningar fick filmen slutligen premiär den 26 september 1974 på Sagabiografen i Strömsund. I sitt tacktal framhöll Per Åhlin sina lojala medarbetare: "Film är vanligen ett lagarbete. Dunderklumpen har varit det i exceptionellt hög grad. (...) Jag tror inte att jag någonsin igen får uppleva en sådan hängivenhet inför en uppgift." Det hårda arbetet gav resultat. Filmen drog en jättepublik och älskas i lika hög grad av dagens unga generation som dåtidens. Kanske är det den kittlande blandningen av saga och realism, de vemodiga, komiska, mycket excentriska karaktärerna eller den barnsliga lekfullhet som genomsyrar varje bild som lockar ständigt ny publik?

Efter Dunderklumpen fortsatte Per Åhlin oförtrutet att göra animerad familjefilm utan att för en sekund tulla på kvalitet eller personlig prägel. Det egna bolaget Pennfilm har sin studio i ett nedlagt sockerbruk i Hököpinge på en leråker utanför Malmö. Bland de tidlösa klassiker som kommit till här återfinns Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Alfons Åberg och Resan till Melonia; filmer som förlänat Per Åhlin epitetet Den svenska animerade filmens nestor. Vid 2006 års guldbaggegala tilldelades han Gullspiran för sina insatser för den svenska barnfilmen.

Malena Janson (2015)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Översatt titel

Filmteam

Medverkande

Beppe Wolgers pappa / Vattenfallet (röst)
Jens Wolgers Jens
Kerstin Wolgers mamma
Camilla Wolgers Camilla
- Röster:
Halvar Björk Dunderklumpen / jätten Jorm
Håkan Serner Lejonel
Gösta Ekman En Dum En
Toots Thielemans Pellegnillot
Lotten Strömstedt Dockan
Sif Ruud Elvira Fattigan
Birgitta Andersson Blomhåret
Hans Alfredson Humlan
Stig Grybe Enöga
Bert-Åke Varg Huset som pratar

Bolag

Produktionsbolag GK-Film Studio AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Europa Film-Stockholm Film
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DVD) Nordisk Film AB 2006
Laboratorium FilmTeknik AB
Rank Film Laboratories Ltd.

Handling

Det är midsommarkväll på en ö i Jämtland. På en veranda sitter pappa och mamma med kaffekoppar. Dottern Camilla sover som en stock inne i huset. Men sonen Jens är ännu inte hemma.

I en å kommer Dunderklumpen åkande i en stäva. Han tar sig i land och kommer till huset, där han klättrar in i barnkammaren. Medan Camilla sover, gläds han över alla leksakerna. Med sin sagolika förmåga väcker han några leksaker till liv och stoppar sedan ned dem i sin näverkont. Äntligen kan han få leka! I konten hamnar En-Dum-En, nallen Pellegnillot, lejonet Lejonel och Dockan.

Redo att gå snubblar Dunderklumpen över en skimrande kista. Den plockar han också med sig och försvinner från huset.

Jens befinner sig i en trädkoja. På avstånd hör han pappa ropa.

Dunderklumpen med den lastade konten paddlar bort i stävan. Leksakerna ropar klagande.

Jens hör ropen och lämnar hastigt kojan. När han är borta, hoppar en teckning, Malte, ned från väggen.

Pappa letar och ropar efter Jens. En humla dyker upp. Den har förirrat sig till Jämtland från Skåne. Nu lovar den hjälpa till att leta.

Jens har per flotte tagit upp jakten på Dunder!klumpen. I sällskap har han en get.

Dunderklumpen stiger i land och fortsätter flykten till fots. Oron bland leksakerna har avtagit, och En-Dum-En frågar Dunderklumpen vem han är. Svaret kommer som en sång:

Han är Dunderklumpen från fjället Jorm. Han är 42 år och har tidigare fått leka ensam. Men nu har han ju alla leksakerna.

Dunderklumpen skyndar vidare. Jens och pappa hörs närma sig. Jens är allra närmast.

I skogen står den lömske Enöga med sin cykel och en liten tryckpress som spottar fram falska sedlar. Han ser Dunderklumpen komma med en kista i packningen -- en skattkista!

Enöga sprider sedlar omkring sig. Dunderklumpen och leksakerna börjar plocka. De proppar konten full, varpå kistan faller ut. Enöga snor den och cyklar i väg.

Jens och geten kommer till ett vattenfall. Där landar just Blomhåret med sitt paraply. Hon demonstrerar hur hon kan tala med vattenfallet och för sedan Jens upp på Fågelberget, där det är en vidunderlig utsikt. Hon pekar ut Dunderklumpen, pappa och Enöga med kistan på skilda håll i omgivningen. Jens ropar till pappa.

Jens och pappa möts på en strand.

Från en roddbåt ser de Enöga sitta på ett timmersläp. En korp anfaller Enöga, får tag i kistan och flyger bort. Men Enöga släpper inte taget. Då blir korpen anfallen av en annan fågel. Enöga och kistan faller var för sig -- och kistan hamnar hos Dunderklumpen. Lejonel plockar upp den.

Jens och pappa skiljs åt för att leta vidare.

Efter att ha träffat på ett hus som pratar kommer Dunderklumpen och leksakerna till en bro över brusande vatten. På bron tappar de kistan. Enöga har kommit i kapp dem, snor åt sig kistan och cyklar bort.

Det dröjer dock inte länge förrän Enöga -- irriterad av Humlan som har gjort pappa sällskap -- cyklar över kanten till ett stup. Kistan faller, och än en gång i Dunderklumpens närhet. En-Dum-En kan plocka upp den.

Jätten Jorm badar sin väldiga fjällkropp i kyligt fjällvatten. Han sjunger att världen är vacker.

Dunderklumpen och leksakerna ligger i djup sömn på Jorm. Enöga gör ett nytt försök att komma åt kistan men hindras av teckningen Malte som har kommit till Jorm i sällskap med Blomhåret.

Nu har också Jens kommit till Jorm. Han råder jätten att sätta Enöga på en öde ö, och jätten följer rådet.

Pappa kommer roende, och Jens gör honom sällskap i båten.

På en flotte kommer Dunderklumpen och leksakerna förbi Enögas ö. Oförmärkt tar han sig ombord, och när de stöter på land, lyckas han rycka åt sig kistan och Pellegnillot och rusa iväg före de andra. De tar upp förföljandet.

Även Jens och pappa stiger i land och springer efter.

Enöga är på väg till sin koja uppe på ett fjäll. Dunderklumpen och leksakerna är hack i häl men hejdas nära kojan av den urgamla Elvira Fattigan som är full av tacksamhet över livets rikedom. Enöga är egentligen inte så elak, säger hon.

Jens når Enögas revir före pappa. Vid ett stup intill kojan hotar Enöga att kasta ned Pellegnillot. Då ber Elvira att få sköta saken, och hon talar till Enöga:

Du var snäll som barn, säger hon. Men du blev ledsen över att människor bara älskade pengar. Därför skaffade du en sedelpress för att trycka falska pengar och göra människorna galna. Och du tog skattkistan. Öppna den nu!

Enöga öppnar kistan.

Kistan innehåller en liten vacker sten, en liten vacker blomma, en liten fågelfjäder och frihetens luft, konstaterar Elvira. Men inga pengar -- bara ett barns skatter.

Enöga sjunger av glädje. Allmän sång och dans utbryter.

Jens pch pappa ger sig av i båten. Vi är snart hemma, säger pappa.

Censur / granskning

Censurnummer 113748
Datum 1974-09-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2660 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2660 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Manuset har svårt att räcka till för en långfilm, men Per Åhlins insats är en konstnärlig seger.

Så kan den förhärskande kritikeruppfattningen om Dunderklumpen sammanfattas.

Expr (Bernt Eklund): "Det har tagit flera år (!) att skapa honom. Men nu är han här -- Dunderklumpen.

Och det är roligt att råka honom, när det nu äntligen blivit av.

Inte så att man storskrattar, för sån är han inte. Men det är varmt och skönt hos honom.

För Dunderklumpen är ett 42-årigt ensamtroll med trivselutseende och åtskillig klurighet. Halvar Björk har lånat honom sin röst och den passar precis. Han pratar jämtska och det är ett gott och tryggt språk. (-)

Det blir ett luftigt midsommarnattsäventyr. Inte så hiskeligt spännande men ganska fantastiskt. Saga och verklighet flyter ihop i den förtrollande nordjämtska naturen, när de drar i väg mot Håkafot och Fågelberget. (-)

Dunderklumpen är kanske lite för mycket poesi och lite för lite händelser för att vara en idealisk barnfilm. Men den som älskar Kraman, Gäspan och Busan kommer också att fatta kärlek till En-Dum-En, den modiga Lejonel med de för stora brallorna, fina Dockan och justa björnen Pellegnillot.

Och det är en film för Beppebeundare, vuxna barn och vänner av tecknad film.

Det är faktiskt inte illa alls."

DN (Hanserik Hjertén): "I Per Åhlin fick vi äntligen en människa med den kärleksfulla besatthet som krävdes för att ställa svensk tecknad långfilm på benen. Vilket han gjort med I huvet på en gammal gubbe och nu Dunderklumpen, och det på en artistisk nivå som uthärdar internationell skärskådan.

Jag menar att ingen kan ta ifrån Per Åhlin den insatsen, även om man sedan inte tycker att Dunder!klumpen är någon riktigt lyckad film.

Det får man nog i första hand lasta Beppe Wolgers för. Beppe har velat göra en saga om sitt älskade Jämtland, efter att tidigare ha porträtterat dess kärvare verklighet i sina dikter. (--)

Felet med den historien är att den är lätt och tunn som en dimslöja över Ströms vattudal och att Beppe är en odramatisk själ som vill klappa humlor på ryggen.

Beppes humlefilosofi sprider sig genom hela denna film, som inte vill ett kryp för när och där till och med Toots Thielemans' munspel låter som en glad och yr Jämtlandshumla.

Men för en tecknad sagofilm krävs obönhörligt en rejäl dos dramatik också. Rysningar, kittlingar, lite hår på ända och festliga bataljer -- vem som helst av animationernas mästare kunde ha lärt Beppe Wolgers nödvändigheten av dylikt.

Nu blir Dunderklumpen en alltmer utdragen jakt över berg och dal med små knäppa figurer, där boven Enöga på sin cykel är för beskedlig och det lilla skattskrinet man slåss om alltför ointressant för att det skall bli ett bra äventyr."

Vi (Carl-Eric Nordberg): "Också inför barnen och deras värld blundar filmkameran sorgligt gärna. I och för sig är alltså Dunderklumpen välkommen. Och den är nog också bra som idé: en midsommarnattsdröm om barnkammarens leksaksfigurer som väcks till magiskt liv av den sällskapssjuke titelfiguren. Och så förstås av sin skapare: den fantasifulle tecknaren Per Åhlin.

Man alltför snart sinar uppslagsrikedomen. Visst tjoas och dansas det som på nybyggarbal i Vilda Västern. Visst blickar Beppe Wolgers med sina skogstjärnsögon när han inte står på näsan bland jämtländska buskar. Visst är budskapet om att vi alla ska vara snälla mot varandra enormt tilltalande. Ändå och tyvärr blir allting efter hand bara tjatigt och trist."

Kommentar Svensk filmografi

Dunderklumpen berättas i en blandning av vanlig spelfilm och animation. Ibland förekommer teknikerna renodlade, ofta kombineras de.

I ett pressmeddelande från produktionsbolaget GK-film berättade Per Åhlin om produktionen:

"Film är vanligen ett lagarbete. Dunderklumpen har varit det i exceptionellt hög grad. Första halvåret jobbade jag som ensam tecknare tillsammans med två färgläggare. Sedan utökades medarbetarstaben successivt. Som mest var vi sex tecknare, två fotografer, ett tiotal färgläggare och ytterligare några specialiserade tekniker."

I en intervju av Lars Brusling i Röster i radio/TV (42/74) gjorde Åhlin också en internationell jämförelse:

"För Dunderklumpen var vi bara sex tecknare. Man kan jämföra med Yellow Submarine t ex, den filmen sysselsatte åttio tecknare i flera år!

När man jobbar internationellt har man också en helt annan arbetsfördelning. Man delar upp tecknandet i olika arbetsmoment. En gör skisser, en animerar etc.

Vi har i stället arbetat så att samma tecknare gjort samtliga moment. Det är visserligen orationellt och slitsamt, men vad man vinner är att det inte blir så stereotypt, figurerna blir mer personligt utformade."

I bolagets pressmeddelande berättas också följande:

"Till hela filmen har det gjorts ca 150 000 skisser och teckningar. (-)

I filmens upptakt kommer Dunderklumpen paddlande i en stäva fram till Öhn. Tekniskt är detta en av filmens svåraste sekvenser. Den rullar förbi på några sekunder. Det tog över tre månader att framställa den. (-)

När Dunderklumpen startade tog producenten Gunnar Karlsson en miljonförsäkring på Per Åhlin hos Lloyds i London. Utan Per Åhlins tekniska och konstnärliga ledning hade filmen knappast kunnat slutföras. Försäkringen var så konstruerad att ju längre filmen kom i produktionen, desto mindre pengar skulle falla ut om något hände Per."

1975 belönades Åhlin med en guldbagge för Dunderklumpen.

Inspelning

Animation Studio, Hököpinge. Ströms vattudal, Jämtland

Visningar

Stockholmspremiär 1974-09-28 Saga Stockholm Sverige 97 min
Sverigepremiär 1974-09-26 Saga Strömsund Sverige 97 min
TV-visning 1992-12-25 TV3 Sverige 93 min
1998-12-24 SVT1 Sverige 93 min
2001-05-24 SVT1 Sverige 93 min
2001-12-24 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1974-09-26 Saga Strömsund Sverige 97 min
Dvd-release 2006-04-05 Sverige
Festivalvisning 2014-03-13 Filmstaden 2 Malmö Sverige 97 min BUFF filmfestival, 2014.
Cinemateksvisning 2018-04-29 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1975 Juryns specialbagge Per Åhlin (för hans djupt självständiga animation)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 207 283 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1974 Per Åhlin
Stockholm 1974 Gunnar Karlsson
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Dunderklumpen! (1974)

Ämnesord

Barnfilm
DK Barnfilm animerad film
Fjäll
Hököpinge
Jorm
Jämtland
Midsommar
Skattkista
Ströms vattudal
Stölder

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 802


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 802


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 802


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2280


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2656


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2656


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En svensk tecknad långfilm av Per Åhlin DUNDERKLUMPEN! Med Beppe Wolgers
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DUNDERKLUMPEN!
Tryckeri Tabs tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En svensk teckknad långfilm av Per Åhlin DUNDERKLUMPEN! med Beppe Wolgers


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Cutting continuity
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Manustitel Skisser.
Omfång 7


Typ Kringmaterial
Manustitel Storyboard.
Omfång 7


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 98 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?