Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Armbryterskan från Ensamheten
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2004-10-01

Medverkande

Torbjörn Andersson
Heidis bror

Frank Andersson
Heidis bror

Leif Andersson
Heidis farbror

Visa alla medverkande

Handling

Heidi Andersson är armbryterska kommer från byn Ensamheten som ligger i Lappland. I Ensamheten bor det 16 personer och alla är släkt med varandra. Heidi berättar att man värderar fysiskt...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Medverkande

- Medverkande:
Heidi Andersson
Kent Andersson Heidis pappa
Jeanette Andersson Heidis mamma
Torbjörn Andersson Heidis bror
Frank Andersson Heidis bror
Leif Andersson Heidis farbror
AnnCharlotte Reisek Heidis faster
Joel Reisek Heidis kusin
Fia Reisek Heidis kusin
Lars Andersson Heidis farbror
Lena Andersson Heidis faster
Johan Andersson Heidis kusin
Daniel Andersson Heidis kusin
Elias Andersson Heidis kusin
Elsa Andersson Heidis farmor
Martin Andersson Heidis farbror
Björn Ferry Heidis fästman

Bolag

Handling

Heidi Andersson är armbryterska kommer från byn Ensamheten som ligger i Lappland. I Ensamheten bor det 16 personer och alla är släkt med varandra. Heidi berättar att man värderar fysiskt arbete högt och att man inte pratar så mycket, framför allt inte om känslor. Därför är armbrytning bra, man kan uttrycka känslor i den sporten. Alla i byn är involverade i armbrytning och där finns armbrytarbord, sådana man har vid organiserade tävlingar.
Heidi bor hemma hos sina föräldrar. Hon tränar hårt, framför allt armstyrka, bl a genom att gå armgång med tyngder runt midjan och genom att klättra i rep, också då med tyngder.
Heidi säger att för de flesta är armbrytning bara ett sätt att snabbt avgöra vem som är starkast, men så lätt är det inte. Det handlar om taktik, hur högt man ska greppa motståndarens hand, om snabbhet och om när man ska sätta in stöten. Med rätt teknik kan man öka sin förmåga att bryta med 50%. Heidis främsta konkurrenter är ryskorna. De tränar absolut hårdast och det är nödvändigt att åka utanför Nordens gränser och tävla för då får man chans att möta dem.
Heidi tävlar med bröderna och pappa Kent handstyrka. Heidis mamma och pappa dansar i vardagsrummet, julljusen är tända och brasan sprakar i den öppna spisen. Mamma Jeanette berättar att de inte trodde att de skulle kunna få några barn. Kent hade påssjuka vid 18 års ålder. När de byggde huset själva, tog hon vid ett tillfälle i så att mjälten sprack, då hon arbetade med cementblandaren. Hon trodde ju att hon absolut inte kunde vara gravid. 8 månader senare föddes Heidi. På stillbilder från Heidis barndom kan man se att hon har stora och starka glasögon. Hon föddes med ett ögonfel, som nu är korrigerat.
Heidi är i Göteborg för att instruera i armbrytning i ett byggvaruhus och för att låta människor, främst män, utmana henne. Hon har med en affisch som visar att hon blev Världsmästare i Tokyo 1999, i Rovaniemi 2000 och i Springfield 2002.
Det är sommar i Ensamheten och armbrytarborden är utställda. Männen tävlar med varandra och barnen kommer springande och deltar efter bästa förmåga. Byn är ett arbetskooperativ. Man äger och sköter skogen tillsammans. Farfar Tore ville inte stycka skogen mellan de tre sönerna så konstruktionen med en ekonomisk förening löste problemen. Man planterar skog och Kent och hans bröder talar om de mängder av projekt som är på gång och om vikten av att jobba. Kent blev av med jobbet i 40-årsåldern och det har inte blivit av att utbilda sig. Han har hankat sig fram på ströjobb och tycker att det gått bra. Det viktigaste är ändå att man kan bo där man vill tillsammans med de människor man tycker om.
Heidi skriver en krönika i lokaltidningen om vikten av att vara anlitad som dragplåster vid mässor och i byggvaruhus. Det finns inga prispengar i damklasserna så inkomster vid sidan om är ett måste. Hon skriver också om vikten av sin pappas stöd i träning och tävling.
Heidi ska på dansgala i Storuman. Hon och föräldrarna smågrälar om valet av kläder. I Storuman är hon känd och blir tilltalad av något överförfriskade yngre män som vill tala om att de gillar henne. Hon dansar med sin fästman, skidskytten Björn Ferry.
Heidi tränar inför sitt stora mål, VM i Kanada. Hon vet inte hur ryskorna tränar, men tror att det är mycket klätterträning. Som träningsanläggning har man byggt ett ”ryss-gym” av gamla byggnadsställningar. I lokalen med armbrytarbord tränar hon mot männen, främst med sin pappa som är högt rankad i seniorklassen.
Heidi, hennes bror Torbjörn och Kent packar inför resan till Kanada. De pratar taktik, om olika förutsättningar beroende på hur motståndaren kan tänkas greppa handen. De flyger från Storuman och framme i Kanada tar de in på ett hotellrum. Alla tre bor i samma rum. Torbjörn har blivit magsjuk och de oroar sig över att bli smittade.
Nästa dag på tävlingsarenan blir Heidi intervjuad av ett kanadensiskt tv-team.  Vid de olika borden tävlar man och man kan får se domarnas noggranna kontroll av att allt går rätt till.
Kent går sin första match mot en ryss. Han förlorar och senare på hotellrummet är han mycket besviken. Heidi mår dåligt men Kent förnekar alla symtom på magsjuka totalt. Hans devis är att inte känna efter.
Dagen därpå är det Heidis tur att tävla i klassen damer, höger arm, 65 kg. Matchen går mellan Sverige – USA.
Heidi vinner första matchen med ett snabbt bryt och vinner sedan ytterligare tre matcher. Så är det dags för match mot Ryssland som vinner första omgången. Heidi är mycket besviken. Kent ger instruktioner om att greppa högre upp. Han säger att hon kommer att vinna i nästa match. I omgång nummer två är Heidi mycket koncentrerad. Matchen börjar och ryskans hand slinker ur Heidis grepp. Då tar domarna fram remmar för att fästa händerna vid varandra. Heidi vinner och Kent säger att hon nu måste fatta att hon är den starkaste.
Dagens sista match är den tredje omgången i kampen Sverige – Ryssland. Heidi bryter ned ryskan och domaren höjer Heidis hand. Sverige och Heidi är världsmästare! När hon gratuleras av sin pappa och bror har Heidi glädjetårar i ögonen. Hemma på hotellet delar de en miniflaska mousserande vin för att fira, och Heidi ringer hem för att berätta om segern.
Dagen därpå är det prisutdelning. Heidi står högst upp på prispallen, nationalsången spelas och Kent får hänga guldmedaljen om sin dotters hals.
När de kommer hem till Ensamheten kommer släkten och gratulerar. Alla vill hålla i guldmedaljen.

 

Censur / granskning

Censurnummer 140920
Datum 2004-09-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2150 meter
Kommentar Aktlängder: 549-544-551-506 = 2150 m - 78 minuter. Aktlängder: 549, 544, 551, 506.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2150 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Inspelning

Ensamheten Storuman, Lappland Sverige
Toronto Kanada

Visningar

Sverigepremiär 2004-10-01 Hagabion Göteborg Sverige 78 min
2004-10-01 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 78 min
2004-10-01 Folkets Bio Umeå Sverige 78 min
2004-10-01 Folkets Hus Vilhelmina Sverige 78 min (samtidigt som filmen går ut på turné till ett drygt 20-tal platser)
TV-visning 2006-01-01 SVT2 Sverige
2006-07-23 SVT2 Sverige
2006-07-27 SVT2 Sverige
Dvd-release 2005-02-09 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Girl That's Made of Gold
Kompositör Dave Nerge
Björn Påhlsson
Textförfattare Dave Nerge
Björn Påhlsson


Originaltitel Hold on Tight
Kompositör Joakim Häggström


Originaltitel Queen's Rock
Kompositör Andrés Sierra
Andreas Lundhäll


Originaltitel -55 Ford
Kompositör Joakim Arnell (2000)
Textförfattare Joakim Arnell (2000)
Framförs av The Refreshments


Originaltitel Midnight
Kompositör Joakim Arnell (1997)
Billy Bremner (1997)
Textförfattare Joakim Arnell (1997)
Billy Bremner (1997)
Framförs av The Refreshments


Originaltitel Chasing the Beast
Kompositör Andrés Sierra
Andreas Lundhäll


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Utmärkelser

Festivalpris Pyongyang 2006 Helen Ahlsson (bästa regi - TV Program Competition - Pyongyang International Film Festival, Nordkorea)
Pyongyang 2006 Lisa Munthe (bästa regi - TV Program Competition - Pyongyang International Film Festival, Nordkorea)
Guldbagge Stockholm 2005 Bästa dokumentärfilm
Festivalpris Volda 2005 (bästa dokumentärfilm)
Verdal 2004 (presspriset vid Femmina Internasjonale Filmfestival)

Ämnesord

Armbrytning
Dokumentärfilm
Sport
Världsmästerskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2150


Typ Digitalt negativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 30 s. + 1 s. musiklista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?