Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1988). Född Anders Carl Henrik Beckman i Matteus församling, Stockholm.Avgörande för hans bana blev kontakten med regissören Peter Oskarson, då vid Teater 7 i Malmö. 1971 bildade man där Sommarteatern och satte bl.a. upp Tolvskillingsoperan. 1973 förvandlades verksamheten till Skånska Teatern, vilken flyttade till Landskrona följande år. Flera av teaterns uppmärksammade föreställningar som t ex En midsommarnattsdröm blev även televiserade (1980). 1972-1975 utbildade han sig vid Scenskolan i Stockholm. Beckman...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1988). Född Anders Carl Henrik Beckman i Matteus församling, Stockholm.

Avgörande för hans bana blev kontakten med regissören Peter Oskarson, då vid Teater 7 i Malmö. 1971 bildade man där Sommarteatern och satte bl.a. upp Tolvskillingsoperan. 1973 förvandlades verksamheten till Skånska Teatern, vilken flyttade till Landskrona följande år. Flera av teaterns uppmärksammade föreställningar som t ex En midsommarnattsdröm blev även televiserade (1980).

1972-1975 utbildade han sig vid Scenskolan i Stockholm. Beckman förblev vid Skånska Teatern i 20 år, varav flera år, 1985-88 och 1992-1994, som chef och konstnärlig ledare. Efter ett kort mellanspel i Skånska Teaterns avläggare i Stockholm, OffSide, blev han frilansande skådespelare, med engagemang bl.a. vid Dramaten under fyra år. Under flera säsonger från 1990 uppträdde han med enmansföreställningen Den komiska tragedin.

Gemensamt för många av de karaktärer han spelat genom åren är udda och lite hemlighetsfulla typer med en form av bister auktoritet. Detta gäller framför allt de som han kreerat i olika långkörarserier i tv som köksmästare med dunkelt förflutet i Rederiet (1994), som spaningschef vid polisen i Anmäld försvunnen (1995) och som hotellmanager i Vänner><fiender (1997).

1988 erhöll han Kvällspostens Thaliapris och 1990 det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?