Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (35 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1933-1977), författare, skulptör, akvarellist och tecknare (bl.a. i Svenska Dagbladet). Född Arthur Johannes Harald Fischer i Tyska Sankta Gertrud församling, död i Katarina församling, Stockholm. Gift med skådespelaren Solveig Dahl.-Han var son till kapellmästaren Franz Fischer och bror till Siegfried Fischer. Efter läroverket kom han till Hippodromteatern i Malmö 1914 där han gjorde sin debut. Under första världskriget gästspelade han i Finland. Samtidigt arbetade han som tidningstecknare för Nya Dagligt Allehanda. Tillbaka...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1933-1977), författare, skulptör, akvarellist och tecknare (bl.a. i Svenska Dagbladet). Född Arthur Johannes Harald Fischer i Tyska Sankta Gertrud församling, död i Katarina församling, Stockholm. Gift med skådespelaren Solveig Dahl.

-

Han var son till kapellmästaren Franz Fischer och bror till Siegfried Fischer. Efter läroverket kom han till Hippodromteatern i Malmö 1914 där han gjorde sin debut. Under första världskriget gästspelade han i Finland. Samtidigt arbetade han som tidningstecknare för Nya Dagligt Allehanda. Tillbaka i Sverige spelade han på ett flertal scener i Stockholm som Folkteatern, Södermalmsteatern, Blanche och Komedi-Teatern. 1926-1931 var han dessutom anställd som tecknare vid Svenska Dagbladet. Han gjorde sig även bemärkt som medförfattare till flera av brodern Siegfrieds folklustspel.

Som skådespelare på film hamnade han på grund av sitt utseende ofta i bovroller, några av de mer notabla var som "Diamant-Lasse" i Munkbrogreven (1935), ledaren för gangstergänget i Grabbarna i 57:an (1935) eller sol-och-våraren i den famösa Pensionat Paradiset (1937). Men han spelade också Albert Engström i skärgårdsdramat Storm över skären (1938).

P O Qvist (2004)

Insatser

Manus
Roll
Övrig medarbetare

Förlaga

Författare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?