Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk filmfotograf (filmer 1933-1965). Född Karl Erik Hilding Bladh i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Johanneshov, Stockholm.-Hilding Bladh är filmfotografen som har jobbat med både de allra främsta och kanske de allra sämsta inom svensk film.Bladh började som B-fotograf på en Edvard Persson-film i början av 1930-talet och lärde sig sedan yrket ända tills han tog steget över till A-foto efter Kalle på Spången (Emil A. Pehrsson, 1939). Den första filmen som A-fotograf var Hasse Ekmans regidebut, Med dej i mina armar...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk filmfotograf (filmer 1933-1965). Född Karl Erik Hilding Bladh i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Johanneshov, Stockholm.

-

Hilding Bladh är filmfotografen som har jobbat med både de allra främsta och kanske de allra sämsta inom svensk film.

Bladh började som B-fotograf på en Edvard Persson-film i början av 1930-talet och lärde sig sedan yrket ända tills han tog steget över till A-foto efter Kalle på Spången (Emil A. Pehrsson, 1939). Den första filmen som A-fotograf var Hasse Ekmans regidebut, Med dej i mina armar (1940) för Terra-film. Terra-films producent Lorens Marmstedt var känd för att våga satsa på unga talanger och Hilding Bladh var en av dem. I rask takt fick Bladh huvudansvaret för fotot till flera av Terras mest prestigefyllda filmer: Ett brott (Anders Henrikson, 1940), Flickan och Djävulen (Hampe Faustman, 1944) och Excellensen (Hasse Ekman, 1944). Han arbetade på ett flertal av Schamyl Baumans filmer med Sickan Carlsson och ansvarade för fotot på två filmer av Ingmar Bergman: Det regnar på vår kärlek (1946) och Kvinnodröm (1955).

Under 1950-talet arbetade Bladh främst för Sandrews där han bland annat stod för det omtalade färgfotot i av Arne Mattssons populära Hillman-deckare och en rad av Börje Nybergs lättsamma komedier med Carl-Gustaf Lindstedt. Därutöver var han ansvarig för fotot till svensk films kanske mest berömda kalkonfilm: Rymdinvasion i Lappland (Virgil W. Vogel, 1959), eller Terror in the Midnight Sun som den hette på vissa håll utomlands. Bladhs allra sista insats som fotograf var på en TV-produktion, Kåge Gimtells och Tomas Funcks barnopera Klart skepp till månen (Kåge Gimtell, 1965). Då hade han jobbat som filmfotograf i över 30 år.

Ändå är Bladh relativt bortglömd idag. Kanske beror det på att han inte ingick i något av de stora filmbolagens stall av filmfotografer och han tillhörde inte heller den krets av filmfotografer som lärts upp av mästaren Julius Jaenzon. Bladhs läromästare hette Harald Berglund, chefsfotograf på Europa-film och fotograf på de flesta av Edvard Perssons filmer. Bladh fick dock tillfälle att lära upp nästa generations store svenske filmfotograf. Det var nämligen hos Bladh som en ung Sven Nykvist fick sina första lektioner i filmfoto, som B-fotograf på filmen En fattig miljonär (Sigurd Wallén och Lennart Wallén, 1939). Bladh och Nykvist arbetade på en rad filmer tillsammans och de delade också på uppgiften av fotografera Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953). Det var Hilding Bladh som stod för exteriörerna medan Nykvist fick göra interiörerna. Så det är alltså Bladh som står för fotot i den klassiska scenen i filmens början när clownens hustru Alma badar med kavalleristerna och glädje förvandlas till skam i det bländande solljuset.

Bladh gjorde också en egen kortfilm om historiska byggnader i Östergötland, Där stenarna tala (1942).

Mikaela Kindblom (2013)

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1955 (hedersdiplom)

Insatser

Regi
Foto
B-foto
Biträdande fotograf
Foto, andrateam

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?