Grundfakta

Beskrivning

Svensk-norsk skådespelare (filmroller 1940-1972). Född Eva Wetlesen i Newark, New Jersey, USA. Dramatens elevskola 1938-40. Gift 1943-46 med friherre Jochum Beck-Fris, 1946-53 med Hasse Ekman, 1954 med skådespelaren Toralv Maurstad.

-

Eva Henning föddes som Wetlesen med norsk far. När modern gifte om sig med skådespelaren Uno Henning antog hon sin styvfars efternamn. Efter Lyceum i Stockholm gick hon teaterskola i Storbritannien innan hon återvände samma år och 1938 antogs vid Dramatens elevskola. Hon fullföljde aldrig hela utbildningen utan avstod från att bli premiärelev och började i stället filma. Under elevtiden spelade hon huvudrollen i "Hampe" Faustmans berömda elevuppsättning av "Diana går på jakt" på Nya Teatern 1940, där hon efterträdde Viveca Lindfors i huvudrollen och fick mycket beröm för sin insats. Hon fortsatte efter Dramatentiden att spela vid denna scen, bl.a. i den kända "Taggenrevyen", och var även en period vid Blanche samt senare vid Vasateatern och Intima Teatern.

Under 1940-talets senare del kom hon mer att ägna sig åt filmande, inte minst för Hasse Ekman, som hon var gift med 1946-1953. 1954 gifte hon om sig med den norske skådespelaren Toralv Maurstad och flyttade till Oslo, där hon 1958 blev engagerad vid Centralteatret och senare vid Det Nye Teater. 1968-1970 spelade hon vid Folkteatern i Göteborg. Efter detta har skådespelandet varit mer sporadiskt med enstaka filmroller och mer regelbundet bara i radion.

Sina främsta filmroller kom i Hasse Ekmans filmer som i mycket avspeglar en mångskiftande begåvning med en rätt sällsam fotogenisk utstrålning som bidrog till det poetiska och understundom sorgsna hos karaktärerna som i Vandring med månen (1945), Flickan från tredje raden (1949) och Flicka och hyacinter (1950). Samma egenskaper kunde utnyttjas i roller som mer neurotiska kvinnor som i t.ex. Banketten (1948), vilket blev hennes stora kritikergenombrott. En annan stor och anmärkningsvärd roll var huvudrollen i Åke Ohbergs version av Elvira Madigan (1943), som något orättvist kommit i skuggan av Bo Widerbergs senare och långt mer berömda version.

P O Qvist (2004, redigerad 2016)

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1949 (plakett)

Insatser

Musikstycken

Instrumentalist

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?