Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (32 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1943-1985), regissör. Född Olof Henrik Oskar Bergström i Karlskrona, död i Solna. Från början avsåg han att bli ingenjör och läste på gymnasiet med naturvetenskaplig inriktning med tanke på att fortsätta med högre teknisk utbildning, men sång och teaterintresset tog överhanden. Redan under skoltiden hade han både skrivit och spelat revy samt tagit sånglektioner. Han fortsatte i Karlskrona amatörsällskap och spelade där bl.a. i Tiggarstudenten. Här fick han rådet att gå till teatern och han började öva upp sin röst och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1943-1985), regissör. Född Olof Henrik Oskar Bergström i Karlskrona, död i Solna.

Från början avsåg han att bli ingenjör och läste på gymnasiet med naturvetenskaplig inriktning med tanke på att fortsätta med högre teknisk utbildning, men sång och teaterintresset tog överhanden. Redan under skoltiden hade han både skrivit och spelat revy samt tagit sånglektioner. Han fortsatte i Karlskrona amatörsällskap och spelade där bl.a. i Tiggarstudenten. Här fick han rådet att gå till teatern och han började öva upp sin röst och slipa bort dialekten. 1939 kom han in vid Dramatens elevskola. Under elevtiden gjorde han scendebut på Nya Teatern 1940 i elevuppsättningen av Diana går på jakt och efter examen 1942 blev han engagerad vid Dramaten, där han var till 1955 och via en säsong 1955-56 vid Helsingborgs stadsteater kom han till Göteborgs stadsteater 1956-1959. Därefter knöts han till Malmö stadsteater 1960-1969 och från 1969 till Stockholms stadsteater.

Han gjorde filmdebut under 40-talet och hans första betydande roll blev huvudrollen i filmen om Gustaf Dalén, Seger i mörker. (1954) Han har beskrivits som en intellektuell skådespelare med en allvarlig framtoning. I många av sina filmroller fick han också spela fadersgestalter och motsvarande med hög social status, särskilt under senare år som t.ex. disponenten i Bo Widerbergs Ådalen 31.

Han erhöll 1944 Teaterförbundets De Wahl-stipendium, 1976 tilldelades han Svenska Dagbladets Thaliapris samt 1980 Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium. Var gift med skådespelerskan Anita Björk och senare med operasångerskan Henriette Guermant och är far till skådespelaren Jonas Bergström.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1954 (plakett)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?