Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Anders Ingvar Kjell Kjellson i Kärna, Östergötland. Gift med skådespelaren Meta Velander.-Hans skådespelarintresse växte fram under tiden på Östra Reals gymnasium i Stockholm, där bl.a. hans engelsklärare uppmuntrade honom när han framförde ett avsnitt ur Köpmannen i Venedig under en lektion. Han spelade också en hel del teater i gymnasieföreningen Edda och efter studenten började han på allvar tänka på att bli skådespelare. Han studerade vid Gösta Terserus teaterskola och 1946 kom han in vid Dramatens...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Anders Ingvar Kjell Kjellson i Kärna, Östergötland. Gift med skådespelaren Meta Velander.

-

Hans skådespelarintresse växte fram under tiden på Östra Reals gymnasium i Stockholm, där bl.a. hans engelsklärare uppmuntrade honom när han framförde ett avsnitt ur Köpmannen i Venedig under en lektion. Han spelade också en hel del teater i gymnasieföreningen Edda och efter studenten började han på allvar tänka på att bli skådespelare. Han studerade vid Gösta Terserus teaterskola och 1946 kom han in vid Dramatens elevskola vid tredje försöket. Han var efter examen vid Dramaten 1949-1951 och därefter 1951-1957 vid Uppsala stadsteater.

Han kom att tillhöra den första generationen skådespelare som spelade vid den unga TV-teatern. Där satte han något av ett rekord med drygt trettio roller mellan 1958 och 1962 och han kom i mycket att personifiera den nya konstformen, då han ansågs behärska den form av Kleinkunst som passade för den lilla rutan och dess krav på intimitet. Därefter kom han 1960-1964 till Stockholms stadsteater och 1964 till Dramaten där han förblivit bofast och hör till de verkliga veteranerna som varit verksamma långt upp i åldern. Han har också ägnat sig en del åt TV-regi.

Många av de roller han gjorde föll inom kategorin gubbar och krumelurer där en av de mest uppskattade var som den excentriske Mon Cousin i TV-serien Hedebyborna(1978). Kjellson arbetade även en del som röstskådespelare och har exempelvis kunnat höras som den ondskefulle Prins John i den nedklippta versionen av Robin Hood (Wolfgang Reitherman) som sänts i SVT på julafton sedan 1974. Han tilldelades Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium 1961, Svenska Dagbladets Thaliapris 1954, Svenska Akademiens teaterpris 1988, den kungliga medaljen Litteris et artibus 1983 samt Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1993/94. 1978 erhöll han Dramatens O'Neill-stipendium för sin mångsidighet, flit och fantasifullhet.

P O Qvist (2004), redigerad 2014-12-21

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?