Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född John Edvard Harrysson i Katrineholm. Död i Sankt Görans församling, Stockholm. Far till skådespelaren Peter Harryson.-                                                               John Harrysson växte bl.a. upp i Norrköping där...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född John Edvard Harrysson i Katrineholm. Död i Sankt Görans församling, Stockholm. Far till skådespelaren Peter Harryson.

-                                                              

John Harrysson växte bl.a. upp i Norrköping där han fick sin första kontakt med teatern då han medverkade i en pjäs på Arbetarföreningen. Han flyttade sedan till Stockholm och utbildade sig vid Gösta Terserus teaterskola (1943-44) och kom därefter till Lilla Teatern i Helsingfors (1945). Åter i Sverige blev han elev vid Norrköping-Linköpings Stadsteaters elevskola (1947-1950) och fick därefter fast engagemang vid denna teater (1951-1952). Då hade han redan fått sitt genombrott på scen i Wolfgang Borcherts "Utanför dörren" (1950). Efter några år vid Riksteatern började han i stället att arbeta vid Finnboda varv då han ansåg detta vara en mer regelbunden och trygg försörjning. 1955 lockades han åter till teaterlivet av Johan Falck i Helsingborg, där han förblev till 1960 då han flyttade till Göteborg och stadsteatern. 1967 kom han till Stockholms stadsteater där han stannade en säsong tills han engagerades av Dramaten mellan 1968 och 1984. Han har även tillhört TV-teaterensemblen i flera omgångar.

Harryson har varit mycket mångsidig och varvat roller med andra sceniska aktiviteter som vissångare, bondkomiker och t.o.m. dansare. Han har även givit röst till ett flertal tecknade figurer, bl.a. Kloker i Snövit och de sju dvärgarna (Walt Disney och David Hand, 1937) och sheriffen av Nottingham i Robin Hood (Wolfgang Reitherman, 1973).

På film syntes han på allvar först som aggressiv rival i Sommaren med Monika (Ingmar Bergman, 1953). De många rollerna på film och i TV har därefter spänt från modern, absurd teater som Striptease (1966) och På villande hav (1966) till folkliga roller som "Karossen" i Bröderna Malm (1972 och 1973), den som handelsman i TV-serien Hedebyborna (1978, 1980 och 1982) eller som kriminalspanare med stort hjärta i serien Spanarna (1983). Samtliga roller är präglade av den ärlighet som var hans motto för skådespelandet.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-03

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?