Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (60 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1947-1998). Född Ingrid Agneta Prytz i Göteborg. Död i Lidingö.-                                        Agneta Prytz var ambassadörsdotter och började som dansare. Hon var även intresserad av filmens värld men fick till en början inga engagemang inom filmindustrin. I stället utbildade hon sig i England under slutet av 1930-talet för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1947-1998). Född Ingrid Agneta Prytz i Göteborg. Död i Lidingö.

-                                       

Agneta Prytz var ambassadörsdotter och började som dansare. Hon var även intresserad av filmens värld men fick till en början inga engagemang inom filmindustrin. I stället utbildade hon sig i England under slutet av 1930-talet för koreografen Kurt Jooss och återkom strax före krigsutbrottet till Sverige. Hon bildade då en dansgrupp med Birgit Cullberg och Else Fisher som 1939 kom att ingå i Karl Gerhards ensemble, bl.a. i revyn "Gullregn" (där de förekommer i numret "Den ökända hästen från Troja"). Hon förblev hos Karl Gerhard till 1941 då hon flyttade till Göteborg och fick engagemang vid Folkteatern. Så småningom började hon även få talroller och vidareutbildade sig åter i England.

Återkommen till Sverige och Göteborgs stadsteater gjorde hon 1942 scendebut i "Som folk är mest" och var därefter under resten av 1940-talet hos Kar de Mumma och vid Riksteatern. Hennes fortsatta karriär följde därefter sin man regissören Gösta Folke: 1951-1957 vid Upsala stadsteater, 1957-1961 vid Intima Teatern och Lilla Teatern i Stockholm och 1961-1977 åter i Malmö. På 1950-talet ansågs hon vara en av Sveriges främsta komedienner.

Prytz kom till en början att placeras i det timida facket inom film, som t.ex. pigan som förälskar sig i den dödsjuke brodern och sedan föder hans barn i På dessa skuldror (Gösta Folke, 1948), eller expediten som gifter sig med den döende uppfinnaren i Stora Hoparegränd och himmelriket (Gösta Folke, 1949). Med åren blev det en rad rara gummor, mest notabelt som Fina-Kajsa i Jan Troells Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972), mamma i Repmånad (Lasse Åberg, 1979) och klok gumma i TV-serien Kulla-Gulla (1986). Hennes sista roll blev i kortfilmen Berörd (1998).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-03

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?