Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk sångerska, skådespelare. Född Eva Monica Nilsson i Hagfors, Värmland. Död i Johannes församling, Stockholm.Monica Zetterlund föddes i en musikalisk familj och kom redan i unga år att uppträda med sin far med dennes orkester i Värmlands folkparker. Hon hade först tänkt att bli gymnastikdirektör och arbetade efter skolan bl.a. som telefonist. 1956 deltog hon i en amatörtävling på Nalen, "Tusen bagis", och kom på andra plats. Hon fortsatte att uppträda i sin hemstad och upptäcktes där ett år senare av den danska orkestern Ib Glindemans som var på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk sångerska, skådespelare. Född Eva Monica Nilsson i Hagfors, Värmland. Död i Johannes församling, Stockholm.

Monica Zetterlund föddes i en musikalisk familj och kom redan i unga år att uppträda med sin far med dennes orkester i Värmlands folkparker. Hon hade först tänkt att bli gymnastikdirektör och arbetade efter skolan bl.a. som telefonist. 1956 deltog hon i en amatörtävling på Nalen, "Tusen bagis", och kom på andra plats. Hon fortsatte att uppträda i sin hemstad och upptäcktes där ett år senare av den danska orkestern Ib Glindemans som var på turné. Hon engagerades och flyttade hösten detta år till Köpenhamn där den svenske orkesterledaren Harry Arnold (pseud. för Harry Persson) i sin tur uppmärksammade henne. 1958 återvände hon till Stockholm. Detta blev också hennes stora genombrottsår i Sverige som sångerska. Zetterlund hade vid denna tidpunkt planer på att ta teaterlektioner men hon visade sig snart vara en naturbegåvning som skådespelare. I början av 1960-talet inleddes ett samarbete med Hans Alfredsson och Tage Danielsson, först i radion och sedan i deras revyer som också TV-sändes, "Gröna Hund" (1962) och "Gula Hund" (1966). Hon har även roller i Danielssons Att angöra en brygga (1965) och Äppelkriget (1971).

Zetterlund visade sin förmåga som mer dramatisk skådespelare då hon medverkade i Jan Troells utvandrarepos Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972) som byhoran Ulrika, en rollsättning som Vilhelm Moberg enligt uppgift ska ha varit något skeptisk mot. Han ska dock ha ändrat uppfattning efter att ha sett det färdiga resultatet. Hennes rollprestation i Nybyggarna och Äppelkriget gav en Guldbagge 1972. 1992 utkom hennes memoarer, "Hågkomster av ett dåligt minne" i samarbete med dokumentärfilmaren Tom Alandh, som även gjorde en TV-dokumentär om henne, Monica Zetterlund – Underbart är kort (1989). Under 2013 hade Monica Z (Per Fly) premiär, en spelfilm baserad på sångerskans liv med en kritikerrosad Edda Magnason i huvudrollen som Zetterlund.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-18

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1972 Bästa skådespelerska Äppelkriget (för roller i denna film och i Nybyggarna)
Stockholm 1972 Bästa skådespelerska Nybyggarna (för roller i denna film och Äppelkriget)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?