Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1963). Född Rolf Fredrik Skoglund i Oscars församling, Stockholm.Han är son till filmcensorn Erik Skoglund och brorson till regissören och skådespelaren Gunnar Skoglund. Rolf Skoglund läste först filosofi och juridik vid Stockholms högskola innan han började vid Axel Witzanskys teaterskola och sedan utbildade han sig 1964-1967 vid Scenskolan i Stockholm och har därefter från 1967 varit verksam vid Dramaten frånsett en tid vid Norrbottensteatern i slutet av 1960-talet. Har gjort en hel del bemärkta dramatiska roller men...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1963). Född Rolf Fredrik Skoglund i Oscars församling, Stockholm.

Han är son till filmcensorn Erik Skoglund och brorson till regissören och skådespelaren Gunnar Skoglund. Rolf Skoglund läste först filosofi och juridik vid Stockholms högskola innan han började vid Axel Witzanskys teaterskola och sedan utbildade han sig 1964-1967 vid Scenskolan i Stockholm och har därefter från 1967 varit verksam vid Dramaten frånsett en tid vid Norrbottensteatern i slutet av 1960-talet.

Har gjort en hel del bemärkta dramatiska roller men har ändå gjort sig mest känd för en del nerviga rollkaraktärer på film och i tv, särskilt i tv-filmen Vi hade iallafall tur med vädret (1980) där han var den semestrande och hårt prövade familjefadern på mardrömslik husvagnssemester. Han har också varit något av Marie-Louise Ekmans favoritskådespelare med flera roller i hennes mer eller mindra absurda filmer som t.ex. Barnförbjudet (1979), Moderna människor (1983), Stilleben (1985), tv-serien Målarskolan (1990), d:o Vennerman & Winge (1992) och Nu är pappa trött igen (1996), där han fått utlopp för sin speciella stil med sina drag av nervositet och ryckighet samt en mycket speciell, rosslig röst. Samma egenskaper har använts i många andra sammanhang vare sig han spelat poliskommissarie som i deckargåtan Cluedo - en mordgåta (1996) eller gammal viking såsom i vikingaspektaklet Hem till Midgård (2003).

1993 erhöll han det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium och 2007 årets O'Neill-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?