Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1996). Född i Sollentuna. Han debuterade som en av ungdomarna i serien Storstad (1990-1991), där han hade en av de bärande tonårsrollerna som en förhållandevis timid och blyg yngling med vissa relationsproblem med sin ensamstående far. Efter utbildning vid Högskolan för teater i Göteborg 1995-1998 fick han ännu en stor tv-roll i långserien Sjätte dagen (1999-2000). Med sin tredje stora roll i julkalendern i tv Dieselråttor & Sjömansmöss (2002) gjorde han ytterligare ett porträtt av en ung,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1996). Född i Sollentuna.

Han debuterade som en av ungdomarna i serien Storstad (1990-1991), där han hade en av de bärande tonårsrollerna som en förhållandevis timid och blyg yngling med vissa relationsproblem med sin ensamstående far. Efter utbildning vid Högskolan för teater i Göteborg 1995-1998 fick han ännu en stor tv-roll i långserien Sjätte dagen (1999-2000). Med sin tredje stora roll i julkalendern i tv Dieselråttor & Sjömansmöss (2002) gjorde han ytterligare ett porträtt av en ung, osäker manlig karaktär på jakt efter kunskap och insikt, nu som skeppsråttan Trassel me´ trunken. Med sin lite rena och oskuldsfulla utstrålning gjorde han där en klassisk bildningsromanfigur om tonårigt sökande efter identitet och erfarenhet med allt vad det innebär av rådvillhet. En fjärde stor tv-serieroll som undersökande journalist på jakt efter en övernaturlig gåta i De drabbade (2003) återknyter i mycket till hans rollgestalt i Sjätte dagen. Sammantaget placerade hans tidiga stora tv-roller honom i en speciell nisch av karaktärer vilka kan betecknas som vardagsfigurer som hemsöks av tidens ondska. Under senare delen av 2000-talet och 2010-talet har han bl. a vid flertalet tillfällen kunnat ses som polismannen Fredrik Stridh i filmatiseringarna av kriminalromanerna om Irene Huss samt som Olof Molander i tv-serien Molanders.

Vid sidan av tv-arbetet har han spelat vid Helsingborgs stadsteater 1997 och 1999, Folkteatern i Göteborg 1999 samt därefter vid Angereds teater 2000-2001. Han är gift med skådespelerskan Tove Wiréen.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Insatser

Musikstycken

Framförs av

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?