Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk ljudtekniker och mixare. Född Ove Lennart Hjalmar Svensson i Linköping.-Owe Svensson är en av Sveriges mest erfarna ljudtekniker och mixare. När detta skrivs har hans namn synts i produktionsuppgifterna till svenska filmer i nära fem decennier. Under karriären har han arbetat på flera av de mest uppmärksammade svenska produktionerna; med regissörer som Bo Widerberg, Ingmar Bergman, Roy Andersson, Andrej Tarkovskij, Stefan Jarl, Carl Johan De Geer, Björn Runge och Ruben Östlund. Det är ofta i eftertexterna till filmer med lite mer än vanligt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk ljudtekniker och mixare. Född Ove Lennart Hjalmar Svensson i Linköping.

-

Owe Svensson är en av Sveriges mest erfarna ljudtekniker och mixare. När detta skrivs har hans namn synts i produktionsuppgifterna till svenska filmer i nära fem decennier. Under karriären har han arbetat på flera av de mest uppmärksammade svenska produktionerna; med regissörer som Bo Widerberg, Ingmar Bergman, Roy Andersson, Andrej Tarkovskij, Stefan Jarl, Carl Johan De Geer, Björn Runge och Ruben Östlund. Det är ofta i eftertexterna till filmer med lite mer än vanligt personlig prägel Svenssons namn förekommer, och ofta har han jobbat sida vid sida med kollegan Jan Alvermark, som då vanligen stått för ljudläggning.

Owe Svensson är från början utbildad ingenjör. Han hade arbetat nio månader vid L M Ericsson när han lockades av en annons för den då ännu unga Filmskolan. Svensson hade sysslat en del med musik vilket gjorde att ljudutbildningen föreföll naturlig. Han hamnade i samma årskull som Roy Andersson, och de två samarbetade på Anderssons elevfilm Hämta en cykel 1968. Kontakten som uppstod kom att bestå. Han har arbetat på alla Roy Anderssons långfilmer och åtskilliga av hans reklamfilmer. Svensson hade länge i Gamla Stan i Stockholm en egen, THX-certifierad studio, men är sedan 2000-talet istället knuten till Roy Anderssons Studio 24 och mixar film där.

I filmbranschen är Svensson känd som en hantverkare med ett konstnärligt omdöme som kan vara till hjälp. Bo Widerberg, som flitigt anlitade honom, beskrev 1975 i en enkät i filmtidningen Chaplin den idealiska ljudteknikern: "en som kommer med det förlösande förslaget till dialogbakgrund i mixrummet när man själv inte kan komma på något annat än mattpiskning eller dammsugning". Svensson framhölls som exempel, tillsammans med kollegan Sven Fahlén. Svensson har rykte om sig att vid mixning vårda sig om dialogen, och vara mindre intresserad av ett massivt, imponerande ljud, mer av att utvinna så mycket som möjligt ur så enkla ljud som möjligt. Som hos många som började arbeta med film under 1960-talet kan man se påverkan från den franska nya vågen och dess idéer om naturlighet och vilja att undvika förkonstling.

Långt in på 2000-talet fortsätter Svensson att anlitas av nya unga filmare. Han har till exempel medarbetat på flera filmer från producent-regissörsduon Erik Hemmendorffs och Ruben Östlunds bolag Plattform Produktion. För en generation filmarbetare som kanske aldrig ens sett ett ljudband är även hans erfarenhet intressant. Få andra filmare har varit med om så många teknikskiften. Owe Svensson är den enda ännu verksamma ljudtekniker som arbetat på båda Sveriges två första filmer i stereo, Roy Anderssons En kärlekshistoria 1970 och Bo Widerbergs Fimpen 1974.

Mårten Blomkvist (2013)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2014 Särskilda insatser
Arbetshästen Stockholm 1988

Insatser

Regi
Manus
Producent
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
B-ljud
Ljudläggning
Synkläggning
Tramp
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till
Mixning

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?