Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare. Född i Göteborg. Scenskolan i Göteborg 1977-1980. -  Claes Ljungmark planerade först att bli läkare och arbetade under en tid i Göteborgs hamn. Scendebuten kom med "Hoppla, vi lever" (1980) på Stockholm stadsteater. På denna scen har han även kommit att ägna sig åt improvisationsteater. En av hans mer bemärkta roller där är emellertid som Krille Krokodil i "Arne Anka" (1995), som året därpå gjordes för TV. En av hans första betydande roller var som mobbad lärarvikare i Bullen-serien Klassliv (1989)....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare. Född i Göteborg. Scenskolan i Göteborg 1977-1980.

Claes Ljungmark planerade först att bli läkare och arbetade under en tid i Göteborgs hamn. Scendebuten kom med "Hoppla, vi lever" (1980) på Stockholm stadsteater. På denna scen har han även kommit att ägna sig åt improvisationsteater. En av hans mer bemärkta roller där är emellertid som Krille Krokodil i "Arne Anka" (1995), som året därpå gjordes för TV.

En av hans första betydande roller var som mobbad lärarvikare i Bullen-serien Klassliv (1989). Ibland har det blivit kyliga karaktärer som kommissarie Van Veterens dystra kollega Münster i serien efter Håkan Nessers deckare, Det grovmaskiga nätet (2000), Återkomsten (2001) och Kvinna med födelsemärke (2001), eller som industriledaren Sander i spelfilmen Före stormen (Reza Parsa, 2000). Mer bisarr var hans inhopp i Rederiet (1994-1995) som fanatisk religiös sektledare.

Ljungmarks medverkan i Det enda rationella (Jörgen Bergmark, 2009) gav honom Guldbaggen för bästa manliga huvudroll. Under 2010-talet har han setts som polismannen Viggo Norlander i filmatiseringarna av Arne Dahls kriminalromaner.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2010 Bästa manliga huvudroll Det enda rationella

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?