Intervju med Gustav Lindh

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas
Hjärter dam

Hallå där…Gustav Lindh som spelar en av huvudrollerna dansk-svenska Hjärter dam som går upp på biograferna i Sverige i april. Hur är känslan och vilka är förväntningarna inför premiärerna i Danmark och Sverige?

Det ska bli spännande att se hur filmen tas emot. Jag var fruktansvärt nervös i början av året, innan jag sett den och innan festivalerna, men nu är jag nog mest peppad. Jag är jättestolt över denna film!

På tal om festivaler så vann Hjärter dam priset som bästa Nordiska film vid Göteborg Filmfestival. Hur kändes det?

Det kändes otroligt bra! En stor del av gänget var på plats i Göteborg så vi kunde fira tillsammans. Det var så fint. Vi fick nästan samtidigt reda på att vi även vann publikpriset i Sundance, så det var mycket den kvällen. Vi är alla så tacksamma och stolta!

För de som ännu inte har så bra koll på dig, vem är Gustav Lindh och vad har du för bakgrund som skådespelare?

Jag föddes 1995 i Västerås. Blev kär i filmens värld i de tidiga tonåren och har velat bli skådespelare sedan dess. Sökte till scenskolan i Malmö när jag fortfarande gick på gymnasiet, och lyckades komma in direkt. I samband med det började jag landa lite film- och tv-roller. Jag är en klassisk filmnörd, om jag har tid så går jag på bio varje vecka.

Du utsågs 2017 till det årets Rising Star vid Stockholms Filmfestival, har den utnämningen hjälpt dig att få fler, och mer intressanta, jobberbjudanden?

Alltså, det är svårt att svara på vad som eventuellt har hänt som direkt följd av det. Det jag däremot kan säga är att det betyder jättemycket för mig att jag fick det erkännandet. Det är ju en sorts indikation på att jag gör någonting rätt.

Hur gick det till när du fick rollen i Hjärter dam?

Min agent ringde och berättade om projektet och jag gick såklart igång på alla cylindrar. Jag gjorde en provfilmning hemma i lägenheten i Stockholm som sedan skickades till danskarna. Sedan gick det en tid innan jag fick veta att de ville flyga över mig till Köpenhamn. När jag kom till Nordisk Film i Valby, ett ställe som jag älskar, fick jag jobba med några av scenerna tillsammans med May (el-Toukh, filmens regissör) och Trine (Dyrholm). Strax därefter ringde de och sa ”let’s go”. Det var ett av de bästa samtalen jag fått.

Rollfiguren du gestaltar i filmen är något yngre än vad du är, förberedde du dig på något speciellt sätt på grund av det?

Ja, jag förberedde mig massvis och var hela tiden i nära dialog med min fina regissör May el-Toukhy. Jag laborerade mycket med pojkaktigheten i relation till Trines karaktär. Jag, May, Trine, Magnus (Krepper) Caroline (Blanco, producent) och Maren (Louise Käehne, manusförfattare) satt i flera veckor innan kameran började rulla och jobbade med karaktärerna, deras relationer och historien i stort.

Detta får väl kategoriseras som din hittills största roll i karriären. Berätta om själva inspelningen, skilde den sig ifrån de tidigare du varit med om?

Det var verkligen en drömprocess från början till slut. Alla var hundra procent ombord och gick all in för att berätta den här historien. Det var verkligen bland det största jag varit med om, och som den filmnörd jag är tyckte jag dessutom att det var fett att vår fotograf Jasper Spanning plåtade filmen på 35 mm.

I filmen verkar Gustav inte ha några problem alls med att förstå danska, hur var det för egen del?

Det gick jättebra! Jag har nog ett ganska bra språköra och jag har alltid kollat på (och varit ett stort fan av) danskarnas filmer och tv-serier.

De flesta av dina scener gör du tillsammans med Trine Dyrholm, som hemma i Danmark bland annat vunnit det prestigefyllda Bodilpriset inte mindre än fem gånger, hur var det att spela mot en sådan stjärna? 

Hon är ju acting royalty, det går inte att komma ifrån och jag har sett upp till henne i så många år. Jag kan inte riktigt beskriva hur mycket jag lärt mig av att möta henne i den här filmen. Trine har gjort mig till en bättre skådespelare. Hon är så cool.

Ni har även en ganska så explicit sexscen tillsammans, hur var den att filma? 

Det var min första sexscen någonsin och den är ju som sagt explicit. Men det var en sådan otroligt fokuserad och proffsig stämning under hela inspelningen så när det väl var dags gick det jättebra

Hur ser den närmaste framtiden ut för dig, har du några projekt på gång som du kan berätta om?

Jag har filmat oavbrutet i snart ett halvår, lite olika projekt. Men jag vågar inte säga så mycket mer än att – ja, det kommer mer. Jag är så lycklig att jag får göra detta och försöker hela tiden göra det bästa av de chanser jag får. 

(publicerad i mars 2019)

Fem skådespelare

Gustav Lindh listar, utan inbördes ordning, fem skådespelare som varit förebilder och/eller inspirationskällor för honom. Klicka på namnen för att läsa mer om personerna i Svensk Filmdatabas.

  • Min första skådespelaridol! Han var, och är, en av de människor som mest inspirerat mig till att välja det här yrket. Det känns verkligen sorgligt att jag aldrig fick möta och tacka honom för det.

  • Jag håller David som en av våra största. Det är inte klokt vad bra han är. Har lyssnat på Kristoffer Triumfs Värvet-intervjuer med både Micke Nyqvist och David Dencik flera gånger. Det är ett gäng formuleringar ur de intervjuerna som jag bär med mig nästan dagligen på jobbet.

  • Hon inspirerar mig massvis som skådespelare. Hon är så hudlös och har en sådan bredd. Dessutom besitter hon stor pondus och kan samtidigt vara så skör. Från Bergman till mamma Skywalker liksom. What more is there to say?

  • Ser upp till Jossan enormt mycket. Jag har fått spela hennes lillebror hela vintern och fick då även möta henne som regissör. Hon är så dedikerad, uppriktig i sitt skådespeleri - och är hysteriskt rolig. Har en ordentligt friend-crush där.

  • Har sett upp till honom sen Ondskan (Mikael Håfström, 2003). Kul är att första gången jag var på en filminspelning var som statist i Mani Masserats Vi (2013) där Gustaf gjorde huvudrollen. Kommer ihåg att jag fick improvisera lite mot honom då. Det var stort. Fint minne.

Läs mer