Intervju med Nikeisha Andersson

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas.

Hallå där…Nikeisha Andersson vars debut Para knas går upp på de svenska biograferna den 15 december 2017. Hur känns det inför premiären?

Det känns kul!

Hur har arbetet med filmen varit?

Som en berg- och dalbana. Allt i början var som en dröm, sen blev man testad av maktspelarna och därefter tog man makten över filmen själv igen. Men jag är nöjd över resultatet.

Du har ett gediget förflutet inom musikbranschen och har bland annat gjort videor till artister som Zarah Larsson och Sabina Ddumba, hur har övergången till att bli filmregissör varit?

Jag har filmat med super 8 sedan jag var 14 år och arbetade med kortfilm innan jag som 16-åring fick jobb på Sony Music, så jag har alltid sett mig som filmregissör och mer. Jag bestämde mig för att göra filmen och har inte känt det som någon övergång. Jag är här för att visa att allt är möjligt, inget annat.

Många regissörer börjar med kortfilmer för att sedan avancera till det längre formatet men du hoppar i djupt vatten direkt genom att skriva och regissera en långfilm. Hur har tankarna gått kring det?

Det finns 365 dagar på ett år så jag har haft många dagar att lära mig mycket på, och jag tar till vara på varje dag för att lära mig mer.

Har du haft några andra regissörer som förebilder och i så fall vilka?

Jonas Åkerlund är bäst. Och jag.

I år har förorten, på olika sätt, synts och skildrats oftare än vanligt (Måste gitt, Dröm vidare, Den enda vägen, Brev till en seriemördare, och nu Para knas) i den svenska filmen. Tror du att det är en tillfällighet eller är det början på en trend av förändring?

Para knas är annorlunda, Para knas är en egen film och ingen i Sverige har gjort en sådan här film, förutom Fucking Åmål. Para knas är en film för alla, en film för att bidra till jämställdhet och ingen förortsfilm. En mix av olika personligheter och genrer är vad Para knas är.

Du har kallats ett nytt stjärnskott på den svenska filmhimlen. Finns det några andra, unga, regissörer där ute som du tror snart kommer att slå igenom stort?

Jag fokuserar just nu på min egen karriär och önskar alla andra lycka till.

Hur ser den närmaste framtiden ut för dig, har jobbet med Para knas gett mersmak till fortsatt filmskapande eller är du sugen på att göra något helt annat?

Jag har precis gjort klart min dokumentär Marizela (se fotnot) och skriver på min andra långfilm på engelska.

Avslutningsvis, hur ser en topp 3-lista med dina svenska favoritfilmer ut?

Para knas, En film om modstrilogin (Jonas Åkerlund, 2001) och Fucking Åmål (Lukas Moodysson, 1998).

(publicerad i december 2017)

Fotnot: Marizela skildrar Marizela Muratovic, som under 1990-talet flydde till USA från krigets Balkan och som nu sitter i husarrest i Las Vegas efter att ha tvättat pengar till ett värde av 2,7 miljoner dollar. Dokumentärfilmen visades i amerikansk TV under hösten.

Läs mer

Läs mer om Nikeisha Andersson och filmen Para knas i Svensk Filmdatabas