Intervju med Sanna Sundqvist

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas
Ring mamma!

Hallå där…Sanna Sundqvist som spelar huvudrollen i Ring mamma! som går upp på biografer runtom i landet på fredag. Hur går tankarna inför premiären?

Jag är så otroligt glad över den här filmen och tror jättemycket på den men samtidigt är jag lite nervös, jag har verkligen lagt ner mitt hjärta i det här. Jag hoppas verkligen att den ska nå ut, för det är den värd.

Hur gick det till när du fick rollen?

Jag blev kallad till provfilmning och blev väldigt glad när jag hörde att det var en Lisa Aschan-film eftersom jag verkligen gillar hennes tidigare filmer. När jag läste manuset blev jag helt knockad, det var bland det roligaste jag någonsin läst och jag kände verkligen med rollen (Niki, reds anmärkning). Hon har så många sidor och en dubbelhet i att både vara otroligt impulsstyrd och samtidigt väldigt konflikträdd, vilket jag kan relatera till.

Kände du Lisa sedan tidigare?

Nej, men vi klickade direkt. Och även om provfilmningen gick bra så var jag livrädd för att jag inte skulle få rollen. Jag är en katastroftänkare och jag ville verkligen göra det här så mycket.

Nu fick du ju som tur var rollen och är med i nästan varenda scen i filmen, berätta om inspelningen.

Den var väldigt krävande men det var samtidigt väldigt roligt att få gå in i något så mycket, och att vara på plats varenda dag av filmandet gör det lite lättare att komma in i rollen jämfört med att bara komma in en dag på en filminspelning och göra en mindre roll.

Hur känns det att ha fått förtroendet att till stora delar bära en långfilm på egna axlar?

Det känns fantastiskt och i början kändes det även lite overkligt och otroligt nervöst. Men jag kände mig trygg med Lisa så under själva inspelningen var jag inte nervös, och jag trodde mycket på berättelsen och Niki som karaktär.

Du nämner att du direkt fick bra kemi med Lisa, hur var hon att jobba med?

Hon är en otroligt inspirerande och spännande person. Hon går all in i det hon gör och då blir det en självklarhet för alla i teamet att gå in och ge allt. Sedan var det högt i tak och allt var OK att säga. Det är otroligt viktigt att man kan komma med egna idéer.

Du har ett antal fina scener med Nina Gunke, hur var det att spela mot henne?

Det uppstod något speciellt i rummet mellan oss redan på provfilmningen. Det kändes som blodigt allvar när vi filmade och det var så intressant att utforska mor och dotter-relationen. Relationen till min egen mamma är ju min längsta relation i livet. Och den är ju så föränderlig i och med att jag var ett barn först och nu är jag vuxen. Det finns så mycket att hämta där.

Det finns även andra intima scener i filmen, fast på ett helt annat sätt. Sexscener och inte minst en väldigt speciell och underhållande vaxningsscen tillsammans med Evin Ahmad. Hur kändes den att spela in?

Efteråt kunde jag känna vad har jag nyss gjort, haha, men när vi spelade in den så var vi liksom i en bubbla. Och vi vaxade på riktigt! Sedan tycker jag att sexscenerna fyller en viktig funktion i filmen och är dessutom lite komiska, den typen av sexscener tycker jag det behövs mer av.

Efter att ha sett filmen så känns det spontant som att ditt namn kommer att vara hett när Guldbaggenomineringarna ska diskuteras. Betyder den typen av utmärkelser något för dig?

Ja, det skulle vara fantastiskt att bli nominerad, det ska jag inte hymla om.

Du har medverkat i flera framgångsrika TV-serier och setts på olika teaterscener, bland annat Dramaten. Vilka är skillnaderna för dig som skådespelare?

Om man jämför film och TV är det mer intensivt med en filminspelning. Man befinner sig liksom i en bubbla och den är fantastisk att få vara i. TV-serier är lite mer spretiga att spela in. Med teater är det speciella att man spelar samma sak om och om igen och det kluriga är att försöka få det att leva kväll efter kväll. Och med teatern är det lite mer nervöst på grund av att man inte kan göra omtagningar eftersom man har en publik där och liksom måste sätta allt på en gång.

Vad föredrar du, om du tvingas välja?

Just nu är jag väldigt taggad på att göra mer film och TV, men jag kommer även fortsätta med teatern.

Har du några grejer på gång?

Ja, men inga jag kan berätta om.

Kan du i alla fall avslöja om det är film, TV eller teater?

Nej, haha.

Om vi pratar mer allmänt, finns det något drömprojekt för dig framöver?

En tung dramaroll på film hade varit fantastiskt att få göra. Och om det tillfället dyker upp skulle det vara väldigt kul att få jobba utomlands.

(publicerad i november 2019)

Fem favoriter

Nedan listar, utan inbördes ordning, Sanna Sundqvist sina fem svenska favoritfilmer.

Läs mer