Intervju med Zahraa Aldoujai

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas
Amatörer

Hallå där… Zahraa Aldoujai som spelar en av huvudrollerna i Gabriela Pichlers Amatörer som hade en bejublad världspremiär som invigningsfilm av filmfestivalen i Göteborg. Hur var känslan efter visningen?

Det kändes riktigt häftigt när publiken jublade och Gabriela ropade upp oss alla på scenen. Hela atmosfären på Draken var sjukt härlig, publiken skrattade mycket och man märkte att filmen verkligen slog an hos dem.

Har ni hunnit med några andra festivaler med filmen?

Ja, vi var i Rotterdam dagen efter premiären i Göteborg och det var kul att se att folket där reagerade likadant som i Sverige. Efter visningen hade vi dessutom en Q&A och det strömmade in frågor från hela världen (filmen livestreamades i ett antal länder parallellt med festivalvisningen). Det var jättehäftigt att höra hur folk överallt kunde relatera till den.

Liksom filmaramatören som du gestaltar är även du amatör när det gäller skådespeleriet, hur gick det till när du fick rollen?

Jag gick i 9:an på en kulturskola och hade sysslat lite med teater där när jag av en lärare fick höra att det söktes folk till en filminspelning. Jag fick sedan provspela i flera omgångar och därefter provfilma mot Yara (Yara Aliadotter, den andra huvudrollsinnehavaren, reds anmärkning) innan jag till slut fick rollen.

Hur kändes det när det började närma sig inspelningsstart?

Jag var väldigt nervös och det kändes som att jag verkligen inte var redo. Men sedan lyckades jag intala mig själv att bara ta det som det kommer, och när inspelningen väl drog i gång så var det riktigt kul varenda dag. Ibland var det krävande men inte på ett sätt som kändes jobbigt.

Hur pass lik är du din rollfigur Aida?

På vissa sätt är hon väldigt olik mig, ganska så tystlåten och lite osäker på sig själv. Men vissa saker kan jag känna igen mig själv i, som att när hon väl hittade något hon brann för så gick hon all in för det. Något jag också tänkt på är att Aida är som jag var några år innan filminspelningen. Sedan dess hade jag kommit långt med min personliga utveckling medan Aida var precis i början av sin

Hur var det att jobba med Gabriela?

Det var helt otroligt! Hon hade ett sådant otroligt tålamod med oss och gjorde allt för att vi skulle känna oss bekväma. Hon är en helt fantastisk och omtänksam människa som genuint bryr sig om skådespelarna, även efter det att inspelningen är över.

Hade du sett Äta, sova, dö innan du började provfilma?

Nej, jag hade faktiskt inte gjort det. Men efter det att det blev klart att jag fick rollen så såg jag den.

Vad tyckte du om den? Och försök nu att svara ärligt trots att du älskar Gabriela.

Haha. Jag kan ärligt säga att jag gillade den första gången jag såg den men samtidigt kanske jag inte förstod den fullt ut. När jag sedan såg om den växte den och lite så är det faktiskt även med Amatörer. Har gillat den mer och mer ju fler gånger jag sett den.

Du har väldigt bra kemi med Yara, hängde ni något innan inspelningen började?

Nej, förutom provfilmningen mot varandra hade vi inte umgåtts. Men vi klickade verkligen direkt och sedan hängde vi under hela inspelningen och fortsatte att hålla kontakten med varandra även efter vi var klara med filmen.

Vad händer nu i din närmaste framtid?

Jag går tredje året på Bygg- och anläggningsprogrammet och är därför ute och jobbar som snickare några dagar varje vecka.

Kul?

Ja absolut, och det är verkligen något jag kan tänka mig att jobba med framöver också, men kanske inte hela livet.

Är inte det en ganska ovanlig bakgrund bland skådespelare?

Jo, det är det kanske. Och det var verkligen som två helt olika världar när jag ena dagen var ute och jobbade i snickarkläder för att sedan nästa dag klä upp mig för att gå på galapremiär.

Blir det en fortsatt karriär som skådespelare?

Alltså det var det roligaste jag någonsin gjort så jag drömmer absolut om att få göra det i framtiden också.

(publicerad i februari 2018)

Läs mer

Läs mer om Zahraa Aldoujaili och filmen Amatörer i Svensk Filmdatabas