Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Goda människor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk

Om filmen

Ung pojke i skånsk by spikar hemlig bur till skadad falkunge, bilmeken steker pannkakor till sin förvildade son, Dansken tror att Silvia har hans ögon och Palme får ett altare i...

Visa hela texten

Handling

Viggo och hans pappa färdas i bil i ett österlenskt landskap. De stannar vid en byggnad, där pappa går in och börjar breda pappersdukar över bord. Viggo vill hjälpa till, men pappa ber...

Visa hela handlingen

Press

Majoriteten kritiker mottog Goda människor positivt, om än inte översvallande.Helena von Zweigbergk, Expr: "Goda människor skulle egentligen lika gärna kunnat heta Vanliga...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Ung pojke i skånsk by spikar hemlig bur till skadad falkunge, bilmeken steker pannkakor till sin förvildade son, Dansken tror att Silvia har hans ögon och Palme får ett altare i ett träd. Goda människor är dokumentärfilmaren Stefan Jarls första spelfilm.

"Jag kunde fått hjärtinfarkt." En bilmekaniker (Ernst Günther) tutar på en get och kör upp på en gårdsplan. I baksätet sitter hans son. Han har svart cowboyhatt och jeansjacka, och har just skrämt livet ur sin far genom att smyga upp sin leksaksrevolver till hans tinning.

Viggo, som spelas av regissören Stefan Jarls son (Viggo Lundberg), skjuter vällustigt på allt som rör sig. Skotten ekar över den skånska slätten och i backarna vid havet kör han in pipan i kaninhålorna.

Hans far täljer flagor av ett stearinljus och blåser ut dem över golvet. Dansken, som alltid har solglasögon för att drottning Silvia har tagit hans ögon, har sett Viggo hitta en skadad falk. Fadern fortsätter att dona med något praktiskt. "Han kan flyve, din søn!" "Jaha. Ja det var bra det." "Men stop ham!" "Varför flyttade vi den här kaminen hit… Ska vi ta en öl?"

Kamratföreningen Backsippan ska ha dans, och när Viggos far fått ut geten som äter på pappersdukarna kommer bilen med orkestern. Backsipporna byter till dansskor i hallen, och så blir det mat. Damerna har blanka blusar och pärlhalsband och herrarna har vita skjortor och spriten inom räckhåll. På dansgolvet glider sulorna som de ska på stearinet. Milos Forman, den tjeckiska nya vågens stora stjärna, kunde inte gjort det bättre.

Jarls humor liknar Milos Formans. I scenen där pappan kört rakt in bland gravar och blommor på kyrkogården väcker han Göte, som har en grävskopa. Och när polisen knackar på vet Göte ingenting om någon olycka. "Näää… Näää…" Han ser fantastisk ut. Oförglömlig är också skylten pappan har utanför sin mack. En liten fyrkant av papp med texten "Öppet. Automat." och överst två små svenska flaggor på pinnar. När Q8-skylten är rest kommer en tandlös man i Lantmännen-keps och för stora byxor gående. Han vänder surt om igen och går sin väg. "Va ska ni me en skylt te? Dar e ju en!"

Tillsammans med sin kompis Acke, som har moppe och hockeyfrilla, virar Viggo en linda runt falken och bygger en bur av gamla dörrar. Så fort fågeln blir bra igen ska de släppa den. Men när det är dags blir Viggo vild. "Den hör inte till oss, den hör till naturen!" skriker Acke. "Det skiter jag i! Jag vill ha en kompis! Jag hör väl också till naturen!"

1953 blev Jarls läromästare Arne Sucksdorff världsberömd för Det stora äventyret, en dramatiserad dokumentär där falken är en utter. Och i Jarls Jag är din krigare från 1997 är den en räv. 1969 hade Ken Loach gjort succé med "Kes" – falken, där den också är en falk. Jag är din krigare inleds med ett citat av den amerikanska författaren och naturvetaren Henry David Thoreau, som bodde i skogen i två år och 1854 skrev klassikern Walden: "I vildmarken vilar världens räddning".

Det här är dokumentärfilmaren Jarls första spelfilm, och vid sidan av falkdramat får vi se hur en massa saker går till. Folk vässar saxar, reser majstänger, förankrar Q8-stolpar, lägger asfalt, lyfter bilar med grävskopor, tankar, snickrar voljärer och bygger altare till Palme. Och tid får det ta; när Viggo ska krypa ner under hos sin far tar han av sig kläderna i realtid. Och de korvar sig också, precis som i verkligheten.

"Egentligen är steget mellan dokumentär- och spelfilm inte särskilt stort", sa Jarl till Arbetet när filmen hade premiär. "Skillnaden är att man helt enkelt använder professionella skådespelare för att gestalta ett budskap."

Och i Svenska Dagbladet: "Pelle (fotografen Per Källberg) och jag pratade om alla kameraåkningar som vi aldrig kunnat göra när vi spelat in dokumentärer. Vi bestämde oss därför för att denna gång göra en spelfilm.

Jag är jävligt otålig, och när man gör dokumentärfilmer krävs ett enormt tålamod – Pelle har det. Därför var det skönt att arbeta med professionella skådespelare. Man ger dem några tusenlappar om dagen och säger gråt och de gråter. När vi gör dokumentärerna kan vi få vänta i åtta månader på just de rätta uttrycken."

Säger gråt och säger gråt… De väntar här också, Jarl och den omistliga Per Källberg. Medan falken rör huvudet från sida till sida, medan en liten figur med revolver kommer hoppande längs vägen mellan fälten, tills de dansande paren fått en snaps, tills den oroliga fadern som står och röker i mörkret går in igen. De väntar så att vi hinner se ordentligt.

Nina Widerberg (2018)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Översatt titel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Verkställande producent
Inspelningsledare
Specialeffekter, foto
Fotoassistent
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Kompositör
Orkester
Musiker
Musiktekniker
Snickare
Rekvisita
Kläder
Smink
Ljudassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Ernst Günther pappan
Peter Hesse Overgaard dansken
Karin Nordström lärarinnan
Viggo Lundberg sonen
Axel Danielson Acke
Sindi Stålhammar tjejkompisen
Johan Hald mopedkille
Johannes Fjellström mopedkille
Lena Hilbertsdotter CD-Damen
Anders Granström polis
Teijo Toivonen polis
Evy Lindström skvallertanten
Göte Lindström truckföraren
Arne Magnusson grannen
Maj-Britt Nilsson en tant
Elsa Persson en tant
Peter Siesjö läkaren
Janne Mårtensson bonden
Gunnel Stålhammar kunden
Ditte Lundberg pianoflickan
Paul Kiraly segelflygaren
Leif Hansson traktorföraren
Anette Lindbäck
Hilda Wallin
Leif Forstenberg traktorföraren
Kamratföreningen Backsippan (medlemmar i)
Löderups skola (elever i klass 4)

Bolag

Produktionsbolag Stefan Jarl Filmproduktion AB
Samproduktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
FilmTeknik AB
Filmfotograferna AB
Landsorganisationen
Lantbrukarnas Riksförbund
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2019
Distributör i Sverige (köpvideo) Stefan Jarl Filmproduktion AB 1995
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Animagica Film & Video AB (grafisk form)

Handling

Viggo och hans pappa färdas i bil i ett österlenskt landskap. De stannar vid en byggnad, där pappa går in och börjar breda pappersdukar över bord. Viggo vill hjälpa till, men pappa ber honom gå ut och leka.

Viggo springer över kullar. Han betraktas på avstånd av en man i solglasögon med spegelglas.

När han hittar en pipande, skadad fågelunge, övergår den svartvita bilden i färg. Fågeln gömmer han så småningom under en upp och ned-vänd låda som han lägger en sten på. Var inte rädd, säger han, innan han springer i väg.

Han hämtar sin äldre vän Acke som berättar att fågeln är en stenfalk. När du tar i den, måste du ha på dig handskar, säger Acke sedan. Om den river dig, kan du dö.

Det är Kamratföreningen Backsippans fest med dans som pappa har förberett. Nu är det mörkt, och han är mycket orolig för Viggo. Mannen med solglasögon visar sig. Han säger på danska att pappa inte ska oroa sig.

När Viggo sent omsider kommer till festlokalen, får han bannor av pappa. Sedan får han lägga sig i baksätet på bilen och svepa om sig en filt.

Dagen därpå sitter pappa och dåsar i en fåtölj, medan statsminister Ingvar Carlsson hörs första maj-tala i radio.

Samtidigt är Viggo vid falklådan. Han petar in en död fågel under den.

Pappa driver en bensinmack med verkstad. Han står i verkstaden, när Viggo kommer för att låna hammare och spik.

Viggo och Acke håller på att spika ihop en koja. Falkungens vingar har de spjälat. Vi får inte berätta för någon om falken, säger Viggo. Vi måste släppa falken, när den är frisk, säger Acke.

Viggo kommer för sent till skolan. Fröken förmanar och hotar att tala med pappa. Det har varit många sena ankomster på sistone.

Viggo är vid kojan med falkungen, när dansken plötsligt visar sig. Han ser falkungen, och Viggo ber honom tiga om hemligheten. Sedan frågar Viggo varför han alltid bär solglasögon. Drottning Silvia har fått hans ögon, svarar dansken. Det skedde vid en operation i Danmark, och han fick ett par hundögon i stället. Men detta får Viggo inte berätta för någon. I så fall slår jag ihjäl dig, säger dansken.

Viggo fortsätter att vårda falkungen, och ännu en danskväll passerar.

En flott, CD-märkt bil står vid pappas mack. Dansken ser den och utbrister: Drottningen! Sedan sätter han sig i baksätet.

En elegant kvinna tar plats bakom ratten och kör bort. Ute på landsvägen får hon syn på mannen i baksätet. Hon tvärnitar och rusar ut skrikande.

Viggo är ute med falkungen utan handskar. En stund senare tvättar han en blodig arm i en vattenpöl.

Viggo blir sjuk och hamnar på sjukhus. Men han berättar inte något om det som hänt.

När Viggo återkommer efter sjukdomen, börjar han tveka inför tanken att släppa falkungen fri. Men Acke är orubblig. Det är ju en vild fågel.

Viggo snattar pilsnerkorv på burk i en affär och rustar sig för övernattning i kojan.

Pappa sover ensam hemma och Viggo i kojan. Det dröjer ett par dagar, innan dansken söker upp pappa och för honom till kojan i skogen. Viggo flyr från dem, och dansken börjar demolera kojan.

Samtidigt håller Kamratföreningen Backsippan på att resa en midsommarstång.

Viggo släpper falkungen fri. Den stiger mot skyn. Viggo skriker gång på gång: Jag vill inte bli stor!

Färgen försvinner. Bilden övergår i svartvitt.

Dans pågår. Någon berättar historier. Pappa är där.

Censur / granskning

Censurnummer 130200
Datum 1990-07-10
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3002 meter
Kommentar Aktlängder: 543-493-554-447-555-410 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3002 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Majoriteten kritiker mottog Goda människor positivt, om än inte översvallande.

Helena von Zweigbergk, Expr: "Goda människor skulle egentligen lika gärna kunnat heta Vanliga människor. För det är alldeles vanliga människor Stefan Jarl gestaltar i sin film, och också goda på det där tafatta och blygsamma sättet. (-)

Viggo hittar en skadad stenfalk. I hemlighet, tillsammans med en äldre kompis, tar Viggo hand om fågeln, spjälar vingen och förser den med fågelungar att äta. Tanken är att falken ska släppas fri när vingen läkt.

Det är välkända symboler Jarl använder sig av. Men här använder han dem på ett så naturligt och självklart sätt att de blir känslomässigt angelägna. Det finns också en stor lyhördhet inför Viggos allvar, engagemang och existentiella kris. Filmen är nästan som ett rekviem över åldern innan man börjar slösa bort livet på meningslösa tidsfördriv, som vuxna ofta tycks göra. Tiden för 'civiliseringen', anpassningen och i värsta fall snöpningen.

Stefan Jarl är en mycket suggestiv filmare som kan hantera naturen till annat än en sentimental kuliss. Den skånska landsbygden beskrivs som en idyll, där människorna lyckas hålla en sköld mot det moderna onda. Eller kanske för att världen utanför egentligen inte bekommer någon nämnvärt."

Bo Ludvigsson, SvD: "Stefan Jarl har i Goda människor skapat en vacker film, ett stycke bildpoesi som flyter fram så stilla. Ibland bromsar han upp tempot ytterligare för att låta oss betrakta skönt komponerade stilleben: en segelflygare mot Österlens himmel och hav, tre hundar som ramas in av kornblå fönsterkarmar i Skånelänga.

Stefan Jarl smeker sålunda landskapet och låter grusvägen damma. Det är ömsint och sympatiskt nära naturen, tänkvärt. Och humorn är mild och fin. Några hotfulla moln antyds visserligen vid horisonten. Men de får blåsa bort. I den provinsiella värld som Jarls godmodiga ironiseringar lämnar ostörd finns inte plats för stormar av vare sig privat eller samhällelig art. Det är som att decennier efteråt bläddra i ett gammalt fotoalbum från barndomen. (-)

Porträttet av den lille sökaren Viggo är fint och osentimentalt. Han skulle kunna vara släkt med Åke i Åke och hans värld, kanske även med AndersenNexøs unge Pelle. Men han är det inte. Ty Stefan Jarl är en styv dokumentärfilmare som mer litar på sin förmåga att fånga dofter och vardagsatmosfär än att grundligt våga gestalta ett mänskligt drama. Återkommande fyller han sina bilder med det förtätade stillastående som förebådar katastrof, men strax tunnar han ut berättelsen och avvaktar registrerande. Dock laddar Stefan Jarl berättelsen tillräckligt starkt för att pojken skall gå rakt in i hjärtat. För vem skulle inte vilja låta en falk flyga fritt även om den tar med sig våra drömmar?!"

Ylva Floreman, Arbetet: "Trots min respekt för Jarls tydliga vilja blir Goda människor en upplevelse som pendlar mellan övertydlig symbolik och av att jag inte förstår ett dugg. Det symboliska blir ansträngda konstruktioner som tvingar mig att försöka tolka i stället för att känna och uppleva. Det är först i slutet av filmen som jag blir berörd, tagen, men då endast för en kort stund och utan berättelsens sammanhang.

Goda människor är utan tvekan filmiskt välgjord, en ömsint och humoristiskt berättad film. Den är njutbart annorlunda och som alltid när det gäller Jarls filmer är det ett oerhört vackert bildspråk. Goda människor är en kärleksförklaring till den skånska landsbygden, en nollåttas flirt med Skåne, en betraktelse utifrån. Exotisk, utan eget deltagande och aldrig riktigt levande."

Kommentar Svensk filmografi

Goda människor var Stefan Jarls första spelfilm. Huvudrollen Viggo spelades av hans son Viggo Lundberg.

Jarl uttalar sig i en artikel av Kai-Anders Nilsson i Arbetet (11.7.1990):

"- Egentligen är steget mellan dokumentär- och spelfilm inte särskilt stort, menar Jarl.

- Skillnaden är att man helt enkelt använder professionella skådespelare för att gestalta ett budskap."

En bakgrund till filmen ges också av Kaj Schueler i Svenska Dagbladet 9.9.1990:

"De flesta filmare har någon gång fått rådet: undvik barn, djur och nattagningar. Stefan Jarl gör således en film med barn, djur och många nattagningar. Han bara är sådan.

- Pelle (fotografen Per Källberg) och jag pratade om alla kameraåkningar som vi aldrig kunnat göra när vi spelat in dokumentärer. Vi bestämde oss därför för att denna gång göra en spelfilm, skämtar Stefan Jarl.

- Jag är jävligt otålig, och när man gör dokumentärfilmer krävs ett enormt tålamod - Pelle har det. Därför var det skönt att arbeta med professionella skådespelare. Man ger dem några tusenlappar om dagen och säger gråt och de gråter. När vi gör dokumentärerna kan vi få vänta i åtta månader på just de rätta uttrycken."

Inspelning

Skåne Österlen Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1990-10-05 Folkets Bio Stockholm Sverige 109 min
Urpremiär 1990-07-13 Saga Ystad Sverige 109 min
Videorelease 1995-05 Sverige 105 min
Annan visning 1990-11-17 Bio Victor Stockholm Sverige 105 min (Filmens Dag)
1990-11-18 Bio Victor Stockholm Sverige 105 min (Filmens Dag)

Musikstycken

Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)


Originaltitel Just a Closer Walk with Thee
Textförfattare Peter Himmelstrand (svensk text 1963)


Originaltitel Eviva España
Kompositör Leo Caerts
Textförfattare Leif Nilsson
Leo Rozenstraten


Originaltitel Tango


Originaltitel Hungry Eyes
Kompositör Merle Haggard (1969)
Textförfattare Merle Haggard (engelsk text 1969)
Christer Ericsson (svensk text)
Framförs av Lasse Stefanz


Originaltitel Sju vackra flickor i en ring


Originaltitel Sista dansen med dej
Kompositör Ingvar Hellberg
Textförfattare Ingvar Hellberg
Framförs av Sven-Ingvars


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2970


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel GODA MÄNNISKOR
Tryckeri Arne Tryckare AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Goda män. [Av] Stefan Jarl.
Omfång 75 s. + 1 s. citat.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Goda män.
Omfång 95 s. + 1 s. önskecasting.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Goda män.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Goda män eller Den trettonde lärljungen.
Omfång 76 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel [Av] Stefan Jarl.
Omfång 70 s. Appendix (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Goda män eller Den trettonde lärljungen.
Omfång 102 s. Bakgrund, rollista, bilder mm (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Färg papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 110 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?