Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel PS Sista sommaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-01-22

Medverkande

Roberto Jelinek
Kranken, Mårten Blomqvist

Pia Green
Mattes mamma

Peder Falk
Paul

Göran Stangertz
Bertil, polis

Visa alla medverkande

Handling

Matte vaknar en sommarmorgon i Stockholm. Det är högsommar och han har sovit för vidöppet fönster. Bästa kompisen Kranken kommer, med sin stora kassettbandspelare på högsta volym. De...

Visa hela handlingen

Press

Med något undantag var kritikerna starkt negativa till filmen, även om vissa gjorde försök att se positiva inslag.Hans Schiller, SvD: "Se trailern - glöm filmen! Om Thomas...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Stuntregi
Scripta
Produktionsassistent
Pressinformation
Marknadsföring
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiktekniker
Rekvisita
Kläder
Smink
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form

Medverkande

Lena Nilsson Lisa
Patrick Stenman Matte
Roberto Jelinek Kranken, Mårten Blomqvist
Pia Green Mattes mamma
Peder Falk Paul
Göran Stangertz Bertil, polis
Örjan Ramberg Krankens pappa
Susanne Alfvengren Eva, polis
Ulf Larsson man i båt
Tommy Wahlgren butiksföreståndaren
Hans Bendrik läkaren
Kjell Höglund prästen
Fredrik Ohlsson Roffe
Mona Seilitz Philippa
Peter Angerot medlem av choppersgänget
Mikael Frisk medlem av choppersgänget
Robert Jakobsson medlem av choppersgänget
Tryggve Johansson medlem av choppersgänget
Lillemor Mårtensson medlem av choppersgänget
Lasse Pettersson medlem av choppersgänget
Pierre Stahre medlem av choppersgänget
Jane Yttergren medlem av choppersgänget
Jens Österholm medlem av choppersgänget
- Ej krediterade:
Carl-Ivar Nilsson polis
Susanne Päivärinta sångerska
Inga-Lill Päivärinta sångerska
Ankie Bagger körsångerska

Bolag

Handling

Matte vaknar en sommarmorgon i Stockholm. Det är högsommar och han har sovit för vidöppet fönster. Bästa kompisen Kranken kommer, med sin stora kassettbandspelare på högsta volym. De är unga och sorglösa och har varit vänner mycket länge.

Tillsammans går de ut på stan, dels för att söka sommarjobb, dels för att bada. En vit amerikanare glider upp bredvid dem på gatan och ett par skumma typer hälsar menande på Kranken.

Matte och Kranken solar och tittar på tjejer i Eriksdalsbadet. När de köper glass träffar de Lisa. Kranken försöker fånga hennes intresse, men utan resultat. Däremot lägger hon märke till Matte.

På kvällen går killarna till diskotek för att dansa. Lisa är också där och hon bjuder upp Matte. De promenerar hem till henne genom den ljusa sommarnatten och inleder trevande ett förhållande. Hon studerar och han har just slutat skolan i brist på resultat. Ingen av dem har någon nämnvärd kontakt med sina föräldrar. Matte berättar att han och Kranken ska åka till Gotland över sommaren.

Samma natt gör Kranken inbrott i ett båtvarv som beställningsjobb åt killarna i den vita bilen. Medan han klättrar tillbaka över staketet försvinner de med tjuvgodset i hög fart och lämnar honom ensam.

Dagen därpå är Kranken hemma hos Matte. Lisa kommer på besök. Kranken bjuder dem båda på Gröna Lund, eftersom han fått pengar av sin pappa för att hålla sig borta från hemmet, där pappan vill ha fest. När Kranken kommer hem sent på natten tar han fram en pistol han gömt under sängen och leker med den.

Polismannen Bertil undersöker en serie inbrott och framför allt ett sprängt vapenförråd i Södertäljetrakten. Han har fått tips om en vit amerikanare och kommer i sitt sökande till en firma för begagnade bilar. Den ägs av Krankens pappa.

Matte och Kranken diskuterar utflykten till Gotland. Matte vill att Lisa ska följa med, något som Kranken högst motvilligt accepterar. Att resa på semester med ett älskande par är inte riktigt vad han drömt om. De packar dock och ger sig av med båten alla tre. I Visby hyr de cyklar - en tandem och en singel - och trampar på till en orörd havsstrand där de kan slå upp sitt tält.

I Stockholm har Bertil tagit typerna i den vita bilen för förhör. De nekar till allt. Polisen hittar dock en pistol hos dem. De påstår sig ha köpt den av Kranken. Bertil söker åter upp Krankens pappa, hittar ammunition i pojkens skrivbord och ger sig av till Gotland för att leta rätt på honom.

Lisa kan inte helt bestämma sig för att vara ihop bara med Matte. Hon är attraherad också av Kranken, som även han är ambivalent i sina känslor för henne och sin lojalitet mot kamraten. När hon och Matte älskar, känner sig Kranken utanför, och när Lisa och Kranken inleder ett förhållande hotar den långa vänskapen mellan pojkarna att haverera. Solande och nakenbad - som iakttas genom kikare av ett motorcykelgäng - reparerar nödtorftigt kamratskapen och de fortsätter ihop. Av en slump upptäcker Matte att Kranken har en pistol med sig. Kranken viftar bort allt med ett skämt som vanligt. En dag när Kranken är borta kommer Bertil och hans gotländska kollega Eva förbi tältet, visar ett foto av Kranken och frågar om de sett honom. De nekar men blir oroliga.

Trion kommer till en ny campingplats. Motorcykelgänget dyker upp och trakasserar gästerna. Ungdomarna beslutar sig för att åka därifrån. På natten vaknar Lisa av underliga ljud. Plötsligt slits tältduken upp och motorcyklarnas strålkastare bländar dem. Knuttarna sliter ut Lisa och förbereder gruppvåldtäkt, samtidigt som andra i gänget misshandlar pojkarna. För att rädda Lisa krossar Kranken en glasflaska i huvudet på en av ligisterna. I det efterföljande slagsmålet sticks han ner och dör. Hysteriska av skräck flyr Lisa och Matte genom skogen. De tas om hand av polis.

I Stockholm begravs Kranken. Efter akten vandrar Lisa och Matte genom Humlegården. Sommaren är slut, tycker hon. Den har just börjat, säger han. Men båda vet att de just upplevt ungdomens sista sommar.

Censur / granskning

Censurnummer 127323
Datum 1988-01-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2595 meter
Kommentar Aktlängder: 575-570-529-37-384 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2595 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med något undantag var kritikerna starkt negativa till filmen, även om vissa gjorde försök att se positiva inslag.

Hans Schiller, SvD: "Se trailern - glöm filmen! Om Thomas Samuelssons regidebut PS Sista sommaren finns det tyvärr inte mycket gott att säga. I trailern som också lanserats som musikvideo finns ungefär lika mycket handling som i den en och en halv timme längre filmen. I trailern besparas man dessutom en dialog och en skådespelarinstruktion som är tafatt på gränsen till det obefintliga.

PS Sista sommaren är annars ett utpräglat spekulationsförsök som utgått från några populära sångartister. (-) Resten är en i bästa fall jönsig dialog men oftare ett ordutbyte som absolut inte leder någonstans. Likadant är det med de s k inblickarna i vuxenvärlden (-).

Som om nu inte denna berättarmässiga tristess vore nog kastar upphovsmännen mot slutet in ett fyllebråk som slutar i tragedi och det gör att filmen raskt förvandlas från en gäspning till en direkt pinsamhet."

Kristina Torell, GP: "En film om ungdom för ungdom - och lika engagerande som en musikvideo. (-) Fast den skiljer sig från musikvideon genom att den håller på längre, mycket längre... (-)

PS Sista sommaren snuddar vid problem, känslor och relationer, men filmen går aldrig på djupet. (-)

Ytligheten och den kantiga berättelsen gör att man inte engagerar sig i personerna och det tycks inte de vuxna skådespelarna ha gjort heller i någon högre grad."

Mårten Blomkvist, DN: "Så här kan alltså en ungdomsfilm se ut när den är gjord på ren spekulation. (-)

Thomas Samuelsson (-) debuterar här som långfilmsregissör, ett yrke där det faktiskt kan vara ett handikapp att inte ha något att säga.

Det är inte fult att göra film främst i avsikt att tjäna pengar. Men när ingen annan avsikt syns ¿ ingen ambition att vara lite rolig, att skapa lite spänning, vad som helst - då känns det bra meningslöst att sitta i salongen."

Bernt Eklund, Expr: "Trots att Lena Nilsson, Patrick Stenman och Roberto Jelinek är bra som tonåringar - och trots att bilderna är glansiga och musiken häftig - så är filmen blek. Och trots våldsutbrottet i slutet (som stänger bioportarna för dem som borde ha störst förutsättningar att bli en uppskattande publik - de yngsta tonåringarna) så är filmen tam."

Jan Aghed, SDS: "Det är inte bara Göran Stangertz närvaro som väcker jämförelser med de filmer Jan Halldoff brukade göra. Tex Jack, där några ungdomar precis som här sticker över till Gotland för att sola och röja lite. Jack var inte bra, (-) men inför PS Sista sommaren (-) kan man få en kvävande känsla av att filmer om tonåringars liv, relationer och erotik, (-) inte ens når Halldoffs sämre alster till knäna.

Dialogen är hopplös, antingen det är vuxna eller ungdomar som snackar; men vore jag publik i samma ålder som tonårstrion i den obefintliga handlingens centrum och av producenten Mats Arehn - vem annars? - och regissör Samuelsson tillvitades ett talspråk av den här efterblivna kalibern skulle jag förbanne mej dra sällskapet inför domstol."

Jens Peterson, AB: "PS Sista sommaren är en ungdomsfilm. Det betyder att den har en tunn historia, en ursäkt för att få visa ungdomar som springer, hoppar, busar, älskar, badar osv. (-)

Den här filmen har ingenting att säga. Däremot har den någonting att sälja.

PS Sista sommaren verkar hopsatt av marknadsförare, som bemödat sig att få med varenda detalj som kan intressera dagens ungdomar. Det finns ingen helhet.

(-) Tempot är segt, många scener fullständigt onödiga och meningslösa. (-) De flesta lösa trådar knyts aldrig ihop, utan istället dör en person för att lösa manusförfattarens dilemma. Filmen är berättartekniskt virrig, med kantig dialog. (-)

Nu till det som är bra. Mot slutet av filmen finns en otäck våldssekvens, skickligt gjord och övertygande på ett skrämmande sätt. De scenerna är omskakande - även om det kommer överraskande med tanke på det sömngångaraktiga tempot fram till dess.

Filmens final ger en sorts sensmoral: den som leker med våld ger sig in på farliga marker. (-)

PS Sista sommaren lär locka många ungdomar, just för sin musik och de diskussionstrådar som slängs ut. Men den som vill fundera på otrohet, kriminalitet och kompisförhållande hade varit värd en bättre utgångspunkt än den här."

Kell, Variety: "A youth film with a minuscule thriller element, it's airy and light as a summer wind and may well blow into a few offshore pickups. (-)

What's important is the interplay among the three youths, who speak and act with natural ease. There is plenty of international quality Swedish rock. Only the rough stuff seems pasted on, which it is, since there was none of it in the book on which Samuelson based his screenplay."

Kommentar Svensk filmografi

PS Sista sommaren bygger på romanen "Dansen genom sommaren" (1981) av den danske författaren Bo Green Jensen. Romanens Köpenhamn och Bornholm är i Thomas Samuelssons (f 1946) manus utbytta mot Stockholm respektive Gotland.

Filmen bedömdes negativt av kritikerna, men den blev en publiksuccé: första helgen sågs den av 30.000 personer och spelade in drygt en miljon kronor. Allt som allt såg mer än 210.000 personer filmen på bio.

Just den bristande kvaliteten gjorde att filmvetaren PO Qvist tyckte sig se en djup symbolik. I en krönika i DN (1988-03-12) skriver han: "Det är klart att kritiken har rätt i sin avhyvling. Det var länge sedan man såg en så slarvigt gjord film. Det brister i regi och manus, ja, över huvud taget på det formella planet. Ändå är det möjligt att filmen trots det, eller snarare tack vare det, fungerar som symbolbärare. Torftigheten i det formella språket får den symboliska undertexten att framstå på ett mer naket sätt.

Ty filmen handlar bl a om en moralisk höst där stabila värden virvlar runt som löven en mörk oktoberkväll. I skuggan av det som hänt de senaste åren har den blivit en resa genom en delvis söndervittrad etnocentrisk symbolvärld.

Det finns en stabil, mytisk svensk tradition, särskilt inom filmen, som handlar om det som man i brist på bättre kan kalla "den enda sommaren". Det handlar om en omöjlig dröm om evigt bestående lycka. Denna varar så länge som sommaren består och slutar ofta i ond, bråd död eller någon annan smärtsam upplevelse.

När hösten kommer och facit ska skrivas har man lärt sig att det handlat om en nödvändig mognadsprocess och att man från detta ögonblick kan ta ett steg vidare mot nästa etapp i vuxenblivandet. Men även om erfarenheten är livsnödvändig, återstår för alltid en smärtsam tagg i hjärtat.

(-) Detta är inte de enda tecknen på att nationen håller på att lösas upp i sina grundvalar. Här ser man inte en enda traditionell kärnfamilj. Här ser man bara ensamma mödrar, ensamstående fäder som super bort sin ångest, föräldrar som bara kan samtala per kassettband eller alls inte kommunicerar med sina barn. Det är en själslig tundra som vida överträffar de karikatyrer som vissa utlänningar brukar teckna.

Det är kanske bara i kontakt med naturen eller naturelementen som det tycks vara möjligt att etablera mänskliga relationer.

(-) I slutet möter vi två överlevande i Humlegården. Hon säger att det känns som om sommaren är slut. Han menar att den precis börjat. Men vi vet hur falskt detta slutackord egentligen klingar när de försvinner bort bland lövskuggorna. Kanske blir deras fortsatta öde att leva i ett land där kontakten med mytens styrka förefaller bruten eller mycket svag. Vad vi ser är en slutbild där tomheten ligger bakom det unga paret. Framom finns bara mörker."

Förlaga

Originaltitel Dansen gennem sommeren (Roman)
Författare Bo Green Jensen


Inspelning

1987 1987
Eriksdalsbadet Stockholm Sverige
Sergels Torg Stockholm Sverige
Nybrokajen Stockholm Sverige
Gröna Lund Stockholm Sverige
Katarinahissen Stockholm Sverige
Gotland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1988-01-22 Palladium Arvika Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 2, 3, 4 Göteborg Sverige 95 min
1988-01-22 Aveny Jönköping Sverige 95 min
1988-01-22 Cinema Karlstad Sverige 95 min
1988-01-22 Rondo Klintehamn Sverige 95 min
1988-01-22 Trappan Kungälv Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Linköping Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Malmö Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Norrköping Sverige 95 min
1988-01-22 Kista Bio Stockholm Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Stockholm Sverige 95 min
1988-01-22 Victoria Stockholm Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Sundsvall Sverige 95 min
1988-01-22 Flamman Svedala Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Södertälje Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Uppsala Sverige 95 min
1988-01-22 Saga Vetlanda Sverige 95 min
1988-01-22 Röda Kvarn Visby Sverige 95 min
1988-01-22 Metropol Värnamo Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Västerås Sverige 95 min
1988-01-22 Camera 1 Växjö Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew Örebro Sverige 95 min
1988-01-22 Sandrew 1 Östersund Sverige 95 min
TV-visning 1991-09-11 TV4 Sverige 91 min
1991-12-22 TV4 Sverige 91 min
2004-06-13 Kanal 5 Sverige 91 min
2005-08-05 Kanal 5 Sverige 91 min
2007-04-21 Kanal 5 Sverige 91 min
Dvd-release 2008-07-28 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Like a Heartbeat
Kompositör Ola Håkansson (1988)
Tim Norell (1988)
Textförfattare Tim Norell (1988)
Anders Hansson (1988)


Originaltitel Knock Knock
Kompositör Anders Hansson (1987)
Textförfattare Anders Hansson (1987)
Framförs av 7even 4orty 7even


Originaltitel Förföra en ängel
Kompositör Magnus Sjögren (1987)
Textförfattare Magnus Sjögren (1987)
Framförs av Big Deal


Originaltitel Heavy Chevy
Kompositör Ola Håkansson
Tim Norell
Anders Hansson


Originaltitel Snut -88
Kompositör Ola Håkansson (1988)
Tim Norell (1988)
Anders Hansson (1988)


Originaltitel The Night Train
Kompositör Ola Håkansson
Tim Norell
Anders Hansson


Originaltitel Glad sommar
Kompositör Ola Håkansson
Tim Norell
Anders Hansson


Originaltitel Rider's Attack
Kompositör Ola Håkansson
Tim Norell
Anders Hansson


Originaltitel Oh Mama
Kompositör Ola Håkansson (1987)
Tim Norell (1987)
Textförfattare Ola Håkansson (1987)
Tim Norell (1987)
Sångare Lili (1987)
Susie (1987)


Originaltitel I'm So, I'm So, I'm So (I'm So in Love with You)
Kompositör Tim Norell
Textförfattare Ola Håkansson
Alexander Bard
Framförs av Secret Service


Originaltitel Never So Blue
Kompositör Svante Persson (1987)
Göran Danielsson (1987)
Textförfattare Göran Danielsson (1987)
Roy Colgate (1987)
Framförs av Visitors (1987)


Originaltitel Nancy Nancy
Kompositör Dougie Lawton (1980)
Caj Högberg (1980)
Sångare Jerry Williams
Framförs av Roadwork


Originaltitel Allt som jag känner
Kompositör Ola Håkansson (1987)
Tim Norell (1987)
Alexander Bard (1987)
Textförfattare Ola Håkansson (1987)
Tim Norell (1987)
Alexander Bard (1987)
Sångare Tone Norum
Tommy Nilsson


Originaltitel Ge mig kärleken
Kompositör Gunnar By Skoglund
Lars Karlsson
Textförfattare Suzzie Tapper
Framförs av Suzzies orkester


Originaltitel Taxi
Kompositör Hans Bragman
Malin Warne
Textförfattare Hans Bragman
Malin Warne
Framförs av Nina Letar UFO


Originaltitel Emergency
Kompositör P.J. Wide
Textförfattare Ben Marlene
Framförs av Trance Dance


Originaltitel Outlaw
Kompositör Anders Wikström (1987)
Robert Ernlund (1987)
Textförfattare Anders Wikström (1987)
Robert Ernlund (1987)
Framförs av Treat


Originaltitel Rika flicka
Kompositör Thomas Eriksson (1988)
Textförfattare Thomas Eriksson (1988)
Sångare Orup


Originaltitel Eternal Flame
Kompositör John Norum (1987)
Marcel Jacob (1987)
Textförfattare John Norum (1987)
Marcel Jacob (1987)
Sångare John Norum (1987)


Ämnesord

Camping
DK Droger
DK Kärlek
DK Ungdomskultur
Gotland
Tonåringar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PS -SISTA- SOMMAREN
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PS -SISTA- SOMMAREN
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel PS sista sommaren?
Omfång MC-hjälm i svart läder


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dansen genom sommaren (version 3). Filmmanuskript av Thomas Samuelson baserat på Bo Green Jensens bok med samma namn. 1986.
Omfång 146 s. + 1 s. rollbeskrivningar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dansen genom sommaren. Version 4. 27/2 1987. Manuskript: Thomas Samuelson fritt efter en roman av Bo Green Jensen. 1986.
Omfång 136 s. + 1 s. rollbeskrivningar.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dansen genom sommaren. Filmmanuskript av Thomas Samuelson baserat på Bo Green Jensens bok med samma namn. 1986.
Omfång 157 s. + 1 s. rollbeskrivningar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dansen genom sommaren. Manuskript: Thomas Samuelson fritt efter en roman av Bo Green Jensen. 1987-6.
Omfång 148 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dansen genom sommaren. Manuskript: Thomas Samuelson fritt efter en roman av Bo Green Jensen. 1987-7.
Omfång 154 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 16
Färg papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?