Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lite för mitt hjärta och lite för min Gud
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-03-12

Medverkande

Amin
dansare

Sid Ahmed
musiker

Amina
musiker

Mokhtaria
musiker

Cheikha Rabia
musiker

Melika Hadja
musiker

Visa alla medverkande

Handling

Oran, Algeriet, 1991. Meddahatter kallas kvinnliga musiker som sjunger, spelar och dansar för andra kvinnor i Oran. På somrarna arrangerar dessa damorkestrar särskilda fester för kvinnor,...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna skrev mycket gott om denna dokumentär och ansåg ämnet fascinerande, men någon invände att man inte riktigt lärde känna den värld som Brita Landoff skildrade.Helena...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stillbildsfoto
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Amin dansare
Sid Ahmed musiker
Amina musiker
Mokhtaria musiker
Cheikha Rabia musiker
Melika Hadja musiker
Alloulla Abd el Kader musiker
Kheire Ahmani (tack till)
familjen Hachemaoui (tack till)
familjen Bouchaid (tack till)

Bolag

Handling

Oran, Algeriet, 1991. Meddahatter kallas kvinnliga musiker som sjunger, spelar och dansar för andra kvinnor i Oran. På somrarna arrangerar dessa damorkestrar särskilda fester för kvinnor, och på vintrarna spelar de på förlovningar, bröllop och omskärelsefester.

Bland meddahatterna finns ensamstående mödrar, frånskilda, änkor och före detta prostituerade. En vanlig uppfattning bland folk i Oran är också att meddahatterna är "olyckliga" kvinnor. Men vi träffar också vanliga gifta kvinnor med barn som har musiken som sitt arbete trots det utbredda föraktet.

Den mest populära damorkestern har märkligt nog två manliga medlemmar, och leds av en av dem, Sid Ahmed. Han började spela, dansa och sjunga i meddahatternas orkestrar redan som liten, och lever i ett homosexuellt förhållande med Amin, som är dansare. Sedan länge är Sid Ahmeds rykte som en av de bästa musikerna vida omtalat. Det berättas dock att det förmodligen skulle vara otänkbart att släppa in en manlig musiker på en kvinnofest utanför Oran.

Meddahatterna spelar den profana s k rai-musiken, som inte sällan har grovkorniga texter om sex, otrohet och utomäktenskapliga förbindelser, men som också kan handla om olycklig kärlek och sorg. Det här gör att de fundamentalistiska muslimerna fördömt musiken som ett djävulens påfund, och några kvinnor berättar att de tvingas smussla med sina rai-musikkassettband hemma i familjen.

Censur / granskning

Censurnummer 131905
Datum 1993-03-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1641 meter
Kommentar Aktlängder: 551-564-526 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1641 meter
Längd i minuter 60 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna skrev mycket gott om denna dokumentär och ansåg ämnet fascinerande, men någon invände att man inte riktigt lärde känna den värld som Brita Landoff skildrade.

Helena Lindblad, DN: "En dokumentärfilm är sällan mer spännande än det den handlar om. I Lite för mitt hjärta och lite för min Gud sätter Brita Landoff sin tillit till ämnets bärighet. Det räcker långt. Med följsam och känslig hand låter hon kameran bli en naturlig gäst på festerna, utan besvärande speaker, och en närgången åhörare till meddahatternas mer eller mindre vänskapliga gnabb sinsemellan. Att åka med Brita Landoff till Oran är att resa på rai-musikens lätt sorgsna toner genom systerskap och uppror."

Bernt Eklund, Expr: "Det är ett sakligt reportage från en sensuell värld med strikta regler. Här kastar sig gamla och unga loss i hårdsvängande magdans. Men musikernas idolskap är hårt knutet till en utanförtillvaro, fördömande och skam ligger nära. Brita Landoff presenterar en särpräglad värld genom särpräglade personligheter. Hur väl man lär känna den kan diskuteras - men ögonkastet in i det fördolda är intressant."

Annika Ångström, SvD: "Lite för mitt hjärta och lite för min Gud är ett arabiskt ordspråk som väl sammanfattar känslan i Brita Landoffs mycket sevärda dokumentär om en algerisk damorkester. Liksom i den tunisiska spelfilmen Halfouine - bakom slöjan [1990] ges inblickar i en vanligtvis sluten värld, en både tänkvärd och spännande upplevelse för en västerlänning. Ända sedan 70-talet har Brita Landoff drömt om att få göra filmen, och med mod, energi och stor lyhördhet har hon förverkligat idén. (-) Brita Landoff litar till att musikernas öppenhjärtiga berättelser och bilderna från vardagsliv och fest talar för sig själva. Hon avstår klokt från kommenterande speakerröst och överlåter åt åskådaren att fundera över kulturella begrepp som tolerans-intolerans, manligt-kvinnligt och religiöst-världsligt. Det här är dokumentären när den är som bäst."

Kommentar Svensk filmografi

Lite för mitt hjärta och lite för min Gud var Brita Landoffs (f 1946) femte dokumentära långfilm, men den första som biografvisades. Hennes första var Bara städerskor (premiär 12.11.1979 i SVT TV1), och handlade om en grupp ASAB-städerskor några år efter deras omskrivna strejk. Därefter följde När galler faller (premiär 12.4.1986 i SVT TV2), om Långholmens fängelse, och Vauk och fåglarna (premiär 26.12.1986 i SVT TV1), en skildring av några fågelentusiaster och deras kamp mot miljöförstöringen.

Året innan hon åkte ner till Algeriet för att påbörja sitt projekt om de arabiska damorkestrarna kom hennes dittills mest kända film, Bland svartskallar och blekfisar i Tensta gymnasium vårterminen -88 (premiär 4.10.1989 i SVT Kanal 1), vars titel väl speglar vad filmen handlar om.

Vid premiären visades Lite för mitt hjärta och lite för min Gud tillsammans med kortfilmen Månansiktet av Anna Höglund och Nils Claesson.

Inspelning

Oran Algeriet 1990 1991

Visningar

Sverigepremiär 1993-03-12 Fågel Blå Stockholm Sverige 60 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel LITE FÖR MITT HJÄRTA OCH LITE FÖR MIN GUD
Affischdesign Design magazine AB


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?