Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Betraktelse
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Medverkande

Keve Hjelm
mannen

Barbro Lomakka
kvinnan

Handling

Vi följer en äldre man och hans tillvaro i en karg omgivning. Han fiskar, gräver upp sin potatis, tar hand om sina får och sin arbetshäst. Han arbetar i ladugården, samlar tång att...

Visa hela handlingen

Press

Annika Gustafsson, SDS (7.2.1994): "Gunnel Lindblom har med Rolf Börjlind som medmanusförfattare åstadkommit 'Betraktelse', en kontemplativ bild av ett liv på väg att försvinna. Keve...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Kommentarförfattare
Verkställande producent
Inspelningsledare
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Klädassistent
Mixning
Speaker

Medverkande

Keve Hjelm mannen
Barbro Lomakka kvinnan

Bolag

Handling

Vi följer en äldre man och hans tillvaro i en karg omgivning. Han fiskar, gräver upp sin potatis, tar hand om sina får och sin arbetshäst. Han arbetar i ladugården, samlar tång att använda som gödsel, äter en enkel måltid och tar sin snaps. "Skål!" är det enda ord han yttrar.

Hela tiden hörs på ljudbandet en voice-over-kommentar, bl a: "Vi saknar det för alltid försvunna. Vi berörs, men vet inte varför." - "Vi reagerar inte, vi uppträder helt korrekt som om allt var som det skulle, som det skulle ha varit om vi hade väjt i tid" - "Vi utrotar lugnt det vi skulle förvalta. Vi förvandlar vår värld till en avbild av det vi fruktade." - "Vår nonchalans är ofattbar." - "Vi glömmer det vi bäst borde minnas." - "Ännu driver vi avgrunden framför oss och dansar våra drömda roller som om pjäsen inte handlade om oss. Ändå vet vi att vår tid är utmätt." - "Vi ska sitta i skuggan av en växande skuld och se barnen formulera vår skam. Och det ska bli skymning." - "Jorden tillhör inte människan. Människan tillhör jorden." - "Människan vävde inte livets väv, hon är blott en tråd i den. Vadhelst hon gör mot väven, gör hon mot sig själv."

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 11 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Annika Gustafsson, SDS (7.2.1994): "Gunnel Lindblom har med Rolf Börjlind som medmanusförfattare åstadkommit 'Betraktelse', en kontemplativ bild av ett liv på väg att försvinna. Keve Hjelm spelar en vithårig åldrad man som tagen ur Gamla testamentet. Han lever ensam med sitt får och sin katt i en liten gotländsk stuga alldeles vid det blå havet.

På ljudbandet ligger Gunnel Lindbloms kommentarer som en motbild om en värld på väg att gå under på grund av mänsklighetens nonchalans och rovdrift. Allt hänger samman i ett kretslopp, människor, djur, växtlighet och så vidare. Det är vackert, tänkvärt och helgjutet och ger stafettfilmen en ny inriktning efter Roy Anderssons, Agneta Fagerström-Olssons och Björn Runges föregående delar."

Kommentar Svensk filmografi

"Vår ambition är att vartannat avsnitt görs av en kvinna, säger Gunnar Bergdahl, produktionsansvarig från filmfestivalen. Efter Roy Andersson, Agneta Fagerström-Olsson och senast Björn Runge ville vi ha en lite äldre kvinnlig filmare. Då dök givetvis Gunnel Lindbloms namn upp" (SDS 9.2.1993).

Inspelning

Katthammarsvik Gotland Sverige 1993-08 1993-08

Visningar

Festivalvisning 1994-02-05 Draken Göteborg Sverige 11 min
1994-02-09 Bio Capitol Göteborg Sverige 11 min
1994-02-13 Bio Capitol Göteborg Sverige 11 min

Musikstycken

Originaltitel Goldbergvariationer
Kompositör Johann Sebastian Bach (1742)
Arrangör Dmitry Sitkovetsky
Framförs av Bo Hülphers (piano)


90 minuter 90-tal (2000) innehåller Betraktelse (1994)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 300


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 300


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 300


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?