Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Sixten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-09-16

Handling

Stockholm. Nutid. Trettonårige Sixten och hans överbeskyddande nattbusskörande pappa bor ensamma tillsammans i en lägenhet i Aspudden. Det är snart skolavslutning och Sixten är tvungen...

Visa hela handlingen

Press

De flesta tyckte bra om Sixten.Anders Hanson, GP: "Efter tjugo år som diversearbetare inom svensk film- och TV-industri debuterar Catti Edfeldt som långfilmsregissör med denna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Manusbearbetning
Biträdande producent
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Peter Viitanen Sixten
Hans Henriksson pappa
Jonas Magnusson Jonte
Marie Thulin Emma
Ing-Marie Carlsson Dancing Feet
Kalle Stridbeck Bobbo
Erik Lagerström Arne
Magnus Johansson Mikael Burfors
Georg Ahl en äldre kille
Anna-Lena Brundin fröken
Magnus Nilsson Blind Sven
Niklas Hald tvättmaskinreparatören
Maria Bolme expediten
Toni Wilkens brevbäraren
Britt Söderholm en dam på bion
Ulla-Britta Chrysong biokassörskan
Viktor Brobacke kunden
Margaretha Henriksson medverkande i filmavsnitten
Inge Hegeler medverkande i filmavsnitten
Thommy Berggren medverkande i filmavsnitten
Pia Degermark medverkande i filmavsnitten
Johnny Weissmuller medverkande i filmavsnitten
Susan Anspach medverkande i filmavsnitten
Anna Carlsten Emmas mor
Emmas mor

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (med stöd av)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1994
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1995
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1995
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Studio Lagnö AB
Movie Track AB
Tack till Aspuddens skola
Astrid Tobaks

Handling

Stockholm. Nutid. Trettonårige Sixten och hans överbeskyddande nattbusskörande pappa bor ensamma tillsammans i en lägenhet i Aspudden. Det är snart skolavslutning och Sixten är tvungen att ha skidbyxor på sig i skolan, eftersom hans pappa inte har fått tvättmaskinen lagad på flera veckor och det inte finns mycket mer som är rent där hemma. I skolan retas Sixten av rötägget Bobbo och hans kompisar och hamnar i slagsmål på vägen hem. Han tröstas av kompisen Emma, som kanske också är hans tjej, och förklarar en fläskläpp för sin pappa med att han spelat fotboll.

Sixtens mamma har ett nytt liv på annat håll, och hennes väntade besök hos Sixten verkar bli inställt. Det gör Sixten ont, men hans pappa än mer. Det är på det hela taget så att Sixten är starkare än sin pappa. Sixtens kompis Jonte extraarbetar i en jourbutik som hyr ut videofilmer. Den ägs av en blind cineast som kanske kan återfå synen, och då ska han gå på bio varenda dag. Jonte, som är en liderlig ung slyngel, visar Sixten avsnitt ur Torgny Wickmans Ur Kärlekens språk och Bo Widerbergs Elvira Madigan. Det där är äkta kärlek, säger han. Det är även Jonte som kommer på idén att hitta en ny fru till Sixtens pappa, något han tror är precis vad Sixtens pappa behöver. Sixten blir efter en stund entusiastisk till idén.

Först utsedda kandidat till partnerskapet blir Sixtens skolfröken, dock utan framgång. Kvinna nummer två skaffas fram via en kontaktannons som Sixten och Jonte tillsammans besvarar. De lyckas lura Sixtens pappa till biografen, där det går en Tarzan-film. Damen i fråga är inte riktigt pappans typ, och han flyr ut ur lokalen.

Det är nu klart att Sixtens mamma inte kommer och hälsar på, vilket gör Sixten ledsen. Han får av sin pappa en ny cykel, som är utan ram - en damcykel. Tillsammans cyklar de på landet och då de ser några kor, säger Sixtens pappa att han helst skulle vilja vara en ko. De oroar sig inte, anser han. Sixten undrar om hans pappa funderat på att gifta om sig, men det har han inte. Jag har ju dig, säger han. De brottas i gräset och Sixtens pappa rullar på en kladdig komocka. Tvättmaskinen är fortfarande inte reparerad.

Sixten gör en egen ram av trä till sin cykel, som han limmar fast. Han går på drive in-bio i Hammarbyhamnen tillsammans med Jonte och Emma och ser Dusan Makavejevs Montenegro. Tillsammans med Jonte gör han ett nytt försök på kontaktannonssidan, och han lyckas övertala sin pappa att ringa efter en reparatör av tvättmaskinen.

Signaturen "Dancing Feet" faller pojkarna i smaken, och de lyckas i Sixtens pappas namn bjuda upp henne från Karlshamn. Hon är välkommen att bo över, låter man henne veta. Sixten, Emma och Jonte ordnar den aktuella dagen till en god middag och då det ringer på dörren tror Sixtens pappa att det är tvättmaskinsreparatören. Efter ett par ögonblick av missförstånd ligger det kärlek i luften. Sixten och hans vänner andas ut, och alla får en tur med nattbussen genom den vackra stockholmsnatten.

Censur / granskning

Censurnummer 132753
Datum 1994-06-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2138 meter
Kommentar Aktlängder: 509-558-553-518 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2138 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta tyckte bra om Sixten.

Anders Hanson, GP: "Efter tjugo år som diversearbetare inom svensk film- och TV-industri debuterar Catti Edfeldt som långfilmsregissör med denna pojkaktigt sinnade pubertetsaffär i trakten av Min store tjocke far, Kådisbellan och Frida med hjärtat i handen.

En trio flerfaldigt prisbehängda filmer, men det kvittar: Sixten slår dem alla.

Jo, så är det faktiskt! På basis av Ulf Starks berättelse om den moderlöse Sixten har Catti Edfeldt med hjälp av ett finurligt återbruk av filmiska godsaker knorrat till en ovanligt intelligent nutidsfilm.

Samt till skillnad från vad fallet är med alltför många nya svenska filmare: visat kännedom om att begreppet bildinnehåll inte bara handlar om flashiga kameravinklar och babblande huvuden. (-)

Just denna medvetenhet om filmelementen gör att Catti Edfeldt på bara sjuttiofem minuter hinner presentera, utveckla fördjupa och runda av sin berättelse hur flyhänt som helst. (-)

Sixten är kort sagt en fröjd för både öga och öra."

Bernt Eklund, Expr: "Äktenskapsmäklande barn kan bli rätt prövande och ämnet har sina begränsningar. men det hindrar inte att Sixten är en bekantskap väl värd att göra.

Catti Edfeldt regisserar sin första långfilm, men hon har i hela sitt liv arbetat med barn och film. Hon är känd för att alltid hitta rätt bland unga skådespelare och här har hon utnyttjat sitt kunnande på bästa sätt.

Peter Viitanen är en storartad Sixten. (-)

Den stillsamma, men humoristiska dramatiken har hyggligt flyt, men det är framför allt de små detaljerna som gör´et. (-)

Catti Edfeldt låter känslorna färga av sig så till den grad att Stockholmsbilden till sist blir alldeles rosen-romantisk. Det är lite vågat - och rätt lyckat."

Jens Peterson, AB: "Det ligger ett stort vemod i botten på den här komedin, som lyckas vinna leenden ur smärtan genom att skruva allt ett varv. (-)

Välgjort och varmt gripande efter Ulf Starks bok. Utmärkta barnskådespelare i Catti Edfeldts regi, och pappan spelas också fint av Hans Henriksson. När Ing-Marie Carlsson kommer in i handlingen som Dancing Feet lyfter filmen, även om den slutar lite plötsligt.

En film om och för filmälskare också, med smittande Fellinimusik i finalen.

Ungarna är cineaster som slukar allt från nakna sexupplysningsfilmer till Montenegro på drive-in, tro´t den som vill. Här finns skissen till en hemvävd Cinema Paradiso."

Mårten Blomkvist, DN: "Jag lyckas aldrig få syn på vad Catti Edfeldt sett i berättelsen om Sixten. Det är som om hon försökt pressa in Ulf Starks historia i former som inte passar. De komiska inslagen känns ofta pliktskyldiga; de romantiska för storvulna. Man kommer aldrig riktigt nära Peter Viitanens Sixten.

Lyfter på riktigt gör filmen bara i några scener där pappas buss glider fram genom stockholmsnatten - och där har Catti Edfeldt en hel del hjälp av Nino Rota-musik från Fellini-klassiker."

Kommentar Svensk filmografi

Catti Edfeldt (f. 1950) debuterade som långfilmsregissör med Sixten, men gjorde filmdebut redan 1960, som speaker (Lisas röst) i Alla vi barn i Bullerbyn (1960). Roller under 60-talet gjode hon bl a för Troell, Widerberg och Zetterling. 1974 var hon Olle Hellboms regiassistent på Världens bästa Karlsson (1974) och 1988 regisserade hon TV-serien Mimmi. Hennes förmåga att hitta bra barnskådespelare är sedan länge välbekant.

Sixten bygger på en roman av Ulf Stark (f. 1944), som i samband med filmens premiär återutgav boken i omskriven form. Starks författarskap har även resulterat i TV-filmatiseringarna Dårfinkar och dönickar (1988) och Min vän Percys magiska gymnastikskor (1994) samt de båda långfilmerna Låt isbjörnarna dansa (1989) och Karlavagnen (1992), bägge i regi av Birger Larsen. Tillsammans med en annan dansk regissör, Rumle Hammerich, samarbetade Stark 1991 om den rosade TV-serien Fasadklättraren.

Sixten visades i skolorna med bifogat diskussionsmaterial.

I amerikanska Variety uppskattades filmen; emellertid oroade man sig för att den skulle komma att barnförbjudas på grund av samlagsavsnittet ur Ur Kärlekens språk (1969).

Elvira Madigan (1967) och Ur Kärlekens språk fanns ej vid filmens tillkomst, och finns ej i skrivande stund, att få på videokassett i Sverige, även om så påskines i Sixten.

Förlaga

Originaltitel Sixten (Bok)
Författare Ulf Stark


Visningar

Sverigepremiär 1994-09-16 Downtown Göteborg Sverige 78 min
1994-09-16 Göta Göteborg Sverige 78 min
1994-09-16 Downtown Malmö Sverige 78 min
1994-09-16 Filmstaden Stockholm Sverige 78 min
1994-09-16 Rival Stockholm Sverige 78 min
1994-09-16 Riviera Stockholm Sverige 78 min (samt ytterligare 14 platser)
TV-visning 1997-08-30 SVT1 Sverige
1999-02-10 SVT2 Sverige
Videorelease 1995-03 Sverige 75 min

Musikstycken

Originaltitel Ah! Vous dirai-je, Maman
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Bearbetning Wolfgang Amadeus Mozart (1778)


Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 21, K. 467, C-dur. Sats 2 (Andante)
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1785)


Originaltitel Jänta å ja'
Textförfattare Fredrek på Rannsätt (1840)


Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel La strada (tema)
Kompositör Nino Rota (1954)


Originaltitel La dolce vita (tema)
Kompositör Nino Rota (1959)


Originaltitel Montenegro (tema)
Kompositör Kornelije Kovac (1981)


Originaltitel Ur kärlekens språk (tema)
Kompositör Mats Olsson (1969)


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1995 Bästa regi Catti Edfeldt
Stockholm 1995 Bästa manuskript Ulf Stark
Ur kärlekens språk (1969) Citeras i Sixten (1994)
Elvira Madigan (1967) Citeras i Sixten (1994)
Montenegro eller Pärlor och svin (1981) Citeras i Sixten (1994)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2132


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2138


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SIXTEN Efter Ulf Starks succébok
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SIXTEN Efter Ulf Starks succébok
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SIXTEN Efter Ulf Starks succébok
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sixten av Ulf Stark. Juli 1993.
Omfång 100 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sixten av Ulf Stark. Råmanus. Juni 1990.
Omfång 83 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Sixten. Manus [av] Ulf Stark. Regi Catti Edfeldt. Producerad 1993/94. Premiär den 16 september 1994.
Omfång 50 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sixten.
Omfång 37 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 5
Bakombild papper 1
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 79 min


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?