Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Monopol - ett sällskapsspel på film för alla som är några år och uppåt värre
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1996-11-29

Medverkande

Knut Agnred
Egil Rosén

Kerstin Granlund
Clary Blomstedt

Peter Rangmar
Sune Finåker

Anders Eriksson
Glenn Sivertsson

Jan Rippe
Viggo Florin

Per Fritzell
Hacke Häger

Visa alla medverkande

Handling

En irisbländare öppnas. Vi ser målaren Egil Rosén med sin cykel, följd av den lilla hunden Cosby. Egil ska måla ett staket. En bandagerad person faller ur en ambulans. Egil räddar honom...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var tämligen positiva till Monopol, och de flesta var överens om att detta var Galenskaparnas bästa film. Helena Lindblad, DN: ¿Minnet av hur Ian och Bert jönsade sig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Stuntkoordinator
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Passare
Dirigent
Instrumentalist
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Catering
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare
Arrangör

Medverkande

Knut Agnred Egil Rosén
Kerstin Granlund Clary Blomstedt
Peter Rangmar Sune Finåker
Anders Eriksson Glenn Sivertsson
Jan Rippe Viggo Florin
Per Fritzell Hacke Häger
Monica Dominique Dagmar Fröberg
Olof Thunberg Ernst Fröberg
Lisa Alvgrim kulturministern
Claes Eriksson tobakshandlare Örn/dansbandssångare
Håkan Johannesson Gordon Block
Mats Bergman personalchefen
Jörgen Mörnbäck ekonomiprofessor Brio
Dan Ekborg parkbänksmannen
Charlott Strandberg programledare i "Motsatsen"
Mi Ridell nyhetsuppläsare "Bimbonytt"
Maria Lundqvist stjärnan
Christina Stenius mamma Palle
Ulf Dohlsten pappa Palle
Jan Nygren Viking Holm
Mona Jansson kulturministerns sekreterare
Marie Plånborg receptionist Fin TV
Olle Sarri chefsrekvisitören
Petra Fock programsekreteraren
Charles Falk chimpansrekvisitör
Rolf Allan statyvältaren
Lars "Åby" Hermansen turisten
Weps hippien
Stefan Ljungqvist Gud
Hans Larsson Jesus
Lennart Englund intervjuaren
Zacharias Sigfridsson sonen Palle
Stina Eriksson dottern Palle
Mats Wedin tävlande 1
Kent Fredriksson tävlande 2
- Musikgruppen Arvstwistarna:
Claes Eriksson sång
Charles Falk kapellmästare
Måns Abrahamsson musiker
Magnus Abrahamsson musiker
Lars Moberg musiker
- Kören:
Margerita Isias-Siding
Ulrika Hurtig
Anna Gustafsson

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (i samarbete med)
AB Kulturtuben
Claes Eriksson Produktion AB
Sveriges Television AB (SVT Drama)
AB STK Svenskt Tillväxtkapital
Baldakinenrestauranterna AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1996
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1997
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Europa Studios AB
Övrigt bolag Animagica Film & Video AB
Djuragenturen
Tull Studio (musikinspelning)
Studio 12 (musikinspelning)
Sveriges Radio Göteborg (musikinspelning)
Europa Studio (musikmix)
CBC AB (dataanimation)
Här kommer Pierre AB (catering)
Tack till Martin Olsson Cash
AB Pripps Bryggerier
Miro Kids Artist & Showskola
Projektstyrning AB

Handling

En irisbländare öppnas. Vi ser målaren Egil Rosén med sin cykel, följd av den lilla hunden Cosby. Egil ska måla ett staket. En bandagerad person faller ur en ambulans. Egil räddar honom från att bli överkörd av en ångvält, bara för att få fly igen för ett gäng maratonlöpare. Egil lägger den förolyckade på gatan, där en närsynt dam nästan trampar på honom. När Egil stoppar henne, faller hon och sätter sig på den bandagerade, för att sedan falla baklänges över staketet. En prydligt kostymklädd herre kommer gående, men halkar och slår runt i den tårta den gamla damen tappat. En olycklig hippie sätter sig mitt i gatan, häller bensin över sig och ska just tända på, när ångvälten kör över honom. Egil släpar upp den överkörde på trottoaren, då ett par cyklister krockar framhjul mot framhjul och far iväg över styrena.

Egil mumlar "hjälp", men avbryts av råa flatgarv. Det är Hacke Häger med teamet bakom TV-programmet Långa näsan, en version av Dolda kameran. För att få sända inslaget måste de dock ha Egils samtycke. Han vill helst arbeta ifred och har ingen lust alls att vara med i TV. Han lämnar TV-människorna stumma av häpnad.

Under förtexterna sjunger sångerskan Clary ordboksdefinitioner av ordet "monopol". Åhörare är TV-mannen Sune Finåker och hans närmaste man Glenn Sivertsson. Finåker äger 12 TV-kanaler med 1,2 miljoner tittare i snitt, vilket ger 14,4 miljoner tittare. Men medelålders intellektuella kvinnor tittar inte. För att ändra på detta ska Clary få ett eget lättdjupt kvinnoprogram, Fino, Fino, Feminino, skräddarsytt för den målgruppen.

Egils hem och arbetsrum är trivsamt stökigt. Hacke Häger ringer och försöker övertala honom om att få sända inslaget. Men Egil vägrar att prata med honom. Han har tillräckligt problem med att försöka få Cosby att stanna hemma hos sin matte, men hon tittar bara på TV hela tiden.

Egil förföljs av Hacke Häger, som blir mer och mer desperat i sina försök att få honom att skriva på kontraktet.

Sune Finåker och Glenn Sivertsson tar sig in på kulturdepartementet för att tala med kulturministern. Det har varit regeringsskifte och de gamla möblerna byts ut mot nya, men identiskt likadana. Kulturministern känner igen Sune Finåker trots hans förklädnad. Finåkers syfte är att köpa TV2 och radion, men de är inte till salu.

En dag märker Egil att folk tittar snett på honom. Tobakshandlaren berättar att Egil varit med i TVs Långa näsan. Egil är chockad.

Nästa dag går Egil till TV för att söka jobb som målare. Personalchefen vill hellre göra honom till programledare, men Egil vill bara vara målare. Hacke Häger och hans assistent får syn på honom och blir nervösa. De tror att han nu ska stämma TV-stationen för att de sänt inslaget.

Glenn Sivertsson övertalar Sune Finåker att det är dags att ge sig in i politiken. "Historiens ofarligaste statskupp", eftersom vapnet är förströelse. Ingen kommer att märka maktövertagandet.

Clarys program får fina tittarsiffror, trots att hon envisas med att sjunga sina melankoliska visor. Sune Finåker presenterar sin lättpolitik i program, intervjuad av Clary. Hans valrörelse går ut på storslagna underhållningsprogram i TV, där han propagerar för sin sköna, nya värld.

Egil fortsätter att dyka upp på ställen där Hacke Häger minst av allt vill ha honom.

Kulturministern är oroad av Finåkers framgångar. Hon vill slå honom med hans eget vapen - underhållning. Hela regeringen utrustas med steppskor.

Sune Finåker förbereder sin valslutspurt. Clary ska leda en sex timmar lång direktsändning. För att få litet mänsklighet bestäms att Sune Finåker ska ha en guldfisk med sig på scenen.

Egil uppsöks av Hacke Hägers assistent, som åter försöker få honom att skriva på ett papper som i efterhand godkänner sändningen av inslaget. Egil vägrar återigen, han är hembjuden till Clary.

Regeringen presenterar kulturpropositionen i form av ett steppnummer. Det professionella framförandet oroar Glenn Sivertsson.

Sune Finåkers valslutspurt. Han lovar att slopa alla skatter, staten ska reklamfinansieras. Men redan börjar tittare ringa och klaga på att guldfisken har för liten skål. Det är Egil som ringer och förställer rösten så att det verkar vara en folkstorm. Glenn Sivertsson beslutar sig för att göra något. För att blidka tittarna tar Sune upp fisken för att visa hur liten den egentligen är, vilket gör folkstormen ännu mer intensiv. Jumbo flyter livlöst omkring i sin skål. Dansbandet Arvstwistarna försöker rädda situationen med att sjunga en sång där allt rimmar på Trygg-Hansa.

Sune Finåkers politiska karriär är slut. Egil och Clary har tillsammans planerat guldfiskmordet, men Jumbo lever och blev bara utbytt. Egil och Clary träffas senare och åker tillsammans på Egils cykel genom sommarnatten. Irisbländaren sluts.

Censur / granskning

Censurnummer 134283
Datum 1996-11-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2925 meter
Kommentar Aktindelning: 488-480-484-493-459-521


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24
Längd i minuter 107 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var tämligen positiva till Monopol, och de flesta var överens om att detta var Galenskaparnas bästa film.

Helena Lindblad, DN: ¿Minnet av hur Ian och Bert jönsade sig fram i TV-rutan framkallar fortfarande rysningar. Men blotta tanken på att Jan Stenbeck skulle ge sig in i politiken, med full uppbackning av sina egna ägandes TV-kanaler, är ett betydligt värre mardrömsscenario. Galenskaparna gör en god, pedagogisk gärning när de tar denna mara på allvar, om än i komedins form. Kunde det hända i Italien så...

Monopol handlar om vådan av att ersätta ett TV-monopol, det vill säga den gamla allmäntelevisionen, med ett annat: den reklamfinansierade televisionen som inte har något annat ansvar än att tjäna pengar åt sina ägare. (-)

Satir är som bekant bäst ju närmare verkligheten det ligger. Och Monopol, Galenskaparnas hittills mest sammanhållna filmkomedi, lyckas komma bra nära i sin drift med vulgär- och förnedringstelevisionen och dess företrädare. Anders Erikssons slipprigt, iskalle Glenn, och Peter Rangmars dumsmarte mogul Finåker (¿Satir, det trodde jag var en ädelsten¿), lär med all sannolikhet återfinnas i Kinneviksgänget.

Regeringens kampanj mot den politiske uppstickaren Finåker, som leds av en näbbig kulturminister i moderiktiga glasögonbågar, är också storartad underhållning: en sång- och steppshow i Kanslihuset går inte av för hackor.

När det kommer till filmens hjältar tappar Monopol dessvärre skärpan.- Än en gång är det gamla goa Folkhems-Sverige i femtiotalstappning som mobiliseras. Egil och Clary påminner mest om en hyvens pilsnerfilmsgubbe som cyklar runt i sällskap med en dyster Anita Lindblom. Fanns det inga modernare, trovärdigare motkrafter att uppbringa?

Varför man låter Sveriges Television komma så billigt undan är också en gåta. SVT Drama är visserligen en av filmens medfinansiärer. Men det kan väl inte ha undgått Claes Eriksson, som i övrigt har gjort en så omsorgsfull research, att Ettan och Tvåan ofta följer de kommersiella TV-kanalerna tätt i spåren när det gäller fåniga kändisunderhållningsprogram i sin hysteriska tittarsifferjakt?¿

Bo Ludvigsson, SvD: ¿Mediesatiren och politikersatiren Monopol blir en samtidssatir som fungerar överraskande väl. Några djärva grepp handlar det visserligen inte om. Monopol är helt enkelt lättsatir för att använda Galenskaparnas egen vokabulär. Men historien har i alla fall mening och hänger ihop och det är det bästa som Galenskaparna har presterat på vita duken. Att aktörernas artistiska förmåga att gestalta manuskriptets över- och underdrifter och studentikosa tonfall varierar må vara hänt. Det är säkert inte alltid så lätt att ta ner den utåtriktade spelstil som revyscenen kräver till en mer finstilt nivå.

Svårare att fördra är att det blir litet trögt efter 45¿50 minuter. Men som den revyräv han är lägger Claes Eriksson in en uppiggande show-stopper, ett musiknummer av den mastodontiska typ som skulle hedra vilken amerikansk musikfilm från 40-talet som helst. I finalen förekommer till och med en elefant. Galenskaparna levererar ännu ett magnifikt nummer i samma stil på initiativ av filmens kulturminister som vill slå Finåker med hans egna medel. Det blir väldigt roligt eftersom man som publik på sin egen inre film genast förstås ser Göran Persson och hans regering i samma situation anförda av Marita Ulvskog som snört på sig steppskorna.

Den svenska folksjälen och självbilden får också klacksparkar. Bland annat häcklas Nelson-syndromet, dvs vår osvikliga förmåga att engagera oss i lidande djur medan världen står i brand. Detta illustreras enkelt men effektivt av en guldfisk i en för trång skål. Galenskaparna drar sig heller inte för hundtricket: den gode Egil tar hand om grannarnas terrier Cosby då husse och matte inte hinner på grund av TV-tittande. Cosby vinner våra hjärtan medan den lilla människan slår mediemagnaten på hans egen planhalva.

Kort sagt är Monopol inte bara ett försvar av public-service-televisionens egentliga uppdrag ¿ man får anta att de kommersiella strategier som styr även stora delar av denna inbegrips i Finåkerkritiken. Monopol är också en lättunderhållande film med några billiga poänger men flera skojiga inslag.¿

Jens Peterson, AB: ¿Den uppfinningsrike Claes Eriksson har till och med lyckats skriva in ett helt naturligt steppnummer i Monopol. Skickligt och dråpligt. Nytt är att de sex i kärnan i stort sett bara spelar varsin roll i filmen. Själva stilen är kanske mer TV än biofilm, och en del scener doftar amatörteater.

Men det är en fungerande och mycket sevärd helhet. Och åt en del fyndiga skämt skrattar man sig tårögd.

Det får man inte göra så ofta.

Monopol är en god anledning att lämna TVn och gå på bio i stället.¿

Sven E Olsson, Arbetet Nyheterna: ¿Från den verklighet som sägs överträffa dikten finns det bara alltför många program och programledare att pricka av i Erikssons krumeluriga ironier. Ja, också ett antal politiker, monopolister och populister. Den som vill kan nog tänka på en rad flåsfåniga förströelseförsök, på Lennart Swahn, på Stenbeck och på Berlusconi, på Ian och Bert, och visst är det Gudrun Schyman som tar av sig maskerna i ett soffprogram.

Rent berättartekniskt är detta Claes Erikssons bästa film hittills: sammanhang i stället för snutterier, mera karaktärer än karikatyrer och både komiken och kritiken har fått bildmässigt bra poängförstärkningar. Allra bäst är dock, fortfarande, musicalnumren som är imponerande spänstiga både till texten och till koreografin; dubbellustmordet på svensktoppsmusik och Trygg-Hansa torde kunna bli en svensk klassiker.

Men det Eriksson har vunnit i stil, har han förlorat i tempo. Det blir en aning still- och pratsamt här och där, när satiren ska drabba vissa mål eller personer. Och så är den ju så svensk snäll, också i polemiken.

Monopol befriar därför aldrig riktigt de stora skratten ¿ men jag hade småkul hela tiden.¿

Mats Johnson, GP: ¿Det kan först verka som om filmen målar upp ett nattsvart scenario, men alla som följt Claes Erikssons artistiska karriär vet att denne galenskapare är en obotlig optimist, och humanist, med en stark tro på den enskilde individens möjligheter. Den lilla människan står inte maktlös ens mot svensk vapenindustri (Leif), cementerad SJ-byråkrati (Stinsen brinner) eller populistiska politiker (Monopol). (-)

Claes Erikssons filmer och revyer har alltid, under farsytan, innehållit en stor portion allvar. Detta är hans djärvaste film hittills eftersom både lyteskomik och enkla flabbscener får ge vika för budskapet, vilket inte hindrar filmen från att vara mycket rolig i dess enskildheter.

Ibland känns Monopol dock som teater snarare än biograffilm, med för många interiörer och ett par longörer. Sedan kan man fråga sig om en återgång till storslagna shownummer, steppdans och stumfilmskomik verkligen är rätta receptet för att lösa televisionens kreativa kris. Monopol är en komedi som blickar mera bakåt än framåt.¿

Ett par kritiker var helt oemottagliga för Galenskaparnas humor och såg inga kvaliteter alls hos filmen.

Per Andersson, Expr: Som filmens regissör, manusförfattare och låtskrivare gör Galenskaparen Eriksson skäl för gruppnamnet på ett sätt som är beklämmande att se. Monopol är rena snurren. En film som borde ha medicinerats bort med prozac redan på manusstadiet.

Hela vitsen med satir är ju att man driver med den faktiskt föreliggande verkligheten.

Men eftersom den svenska mediesituationen är så rörig har Eriksson i stället diktat upp en annan situation som är lättare att ta billiga poänger på: en Berlusconi-liknande mogul som äger tolv succékanaler och bestämt sig för att bli statsminister. Hans planer grusas dock av en hjältemodig Sten-Åke Cederhök-figur till målare som vägrar att vara med i ¿Blåsningen¿ och av en bisarr före detta lärarinna som mot all rimlighet gör publiksuccé med extremtrista samhällsprogram i musikalform.

Filmen är lite kul i början, när alla Galenskaparna snubblar och slår sig på ett fasansfullt sätt. Och Anders Eriksson är riktigt rolig i ungefär 35 sekunder när han första gången dyker upp som mogulens rådgivare.

För övrigt är det bara konstigt. Det är inte roligt. Det svänger inte. Det betyder inte något. Man blir besvärad och ledsen.¿

Martin Andersson, SDS: ¿Det ska sägas genast, av alla After Shave/Galenskaparna-produktioner som jag sett är Monopol den mest helgjutna, sansade och roliga hittills.

Men vid närmare eftertanke säger det inte så mycket. (-)

Visst ligger det en hel del i den kritik som framförs. Synd bara att Eriksson & co gör likt den hotade regeringen som i filmen bjuder upp till steppdans på samma dansgolv i jakt på röster, det vill säga svarar med samma mynt och brassar loss med ännu mera stupid förströelseunderhållning som moteld.¿

Kommentar Svensk filmografi

Monopol var Galenskaparna/After Shaves femte långfilm, efter Leif (1987/15), Hajen som visste för mycket (1989/10), Macken (1990/24) och Stinsen brinner... filmen alltså (1991/12).

Tidningskommentarerna handlade mycket om den mörka bilden av massmediesamhället och TVs makt. -Monopol handlar om Sune Finåker, som äger tolv TV-kanaler, ger sig in i politiken och så småningom håller på att ta makten över hela Sverige.

Har filmen blivit ett nidporträtt av Stenbeck?

-Nej, vi vill inte peka ut honom som bov. Det kunde lika gärna handla om Bonnier-familjen, säger Claes.

Han har funderat mycket över hur TVs roll har förändrats. Över hur det som var 'fint' när det kom på 50-talet, har blivit bondfångeri och loppmarknad.

- Den lätta underhållning som sköljer över oss blir till sist ett politiskt vapen. Den med rappast käft vinner. Carl Bildt snärtar av folk så effektivt att ingen tänker på vad han säger.

Filmens titel kommer från den begreppsförvirring Claes Eriksson tycker har uppstått kring ordet monopol i TV-sammanhang.

- Det talades om statligt ¿TV-monopol¿ när vi alla ägde TV tillsammans. När TV-kanalerna nu släppts "fria", innebär det att den med pengar kan köpa makt. Köpa hela spelplanen, som i sällskapsspelet.

Det låter allvarligt. Men Claes försäkrar att filmen är en komedi. (-)

Galenskaparna & After Shave har tagit konsekvenserna av sina åsikter. Deras filmer visas inte på FilmNet eller TV 1000.

Vi tog ett beslut om det, trots att vi förlorar pengar på det. Det visas för mycket porr och våldsfilm där, tycker Claes." (AB 1.3.1996)

-I Galenskaparnas nya film Monopol häcklas den kommersiella TV-världen. Regissören Claes Eriksson är mycket kritisk.

- Jag tycker inte att den ska få finnas. Hade det funnits ett sätt att stoppa reklamkanalerna hade jag ställt mig bakom det. (-)

Regissören Claes Eriksson är mycket besviken på utvecklingen av TV-mediet - något som märks i Monopol.

- Det är en film som ställer det gamla TV-monopolet mot det nya TV-monopolet.

Inspelning

Sverige 1996-04-09

Visningar

Sverigepremiär 1996-11-29 Filmstaden Göteborg Sverige 107 min
1996-11-29 Palladium Göteborg Sverige 107 min
1996-11-29 Victoria Göteborg Sverige 107 min
1996-11-29 Royal Malmö Sverige 107 min
1996-11-29 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 107 min
1996-11-29 Park Stockholm Sverige 107 min
1996-11-29 Saga Stockholm Sverige 107 min (samt ytterligare 63 platser)
TV-visning 1999-01-06 SVT2 Sverige 103 min
1999-11-10 SVT2 Sverige 103 min
2000-11-22 SVT2 Sverige 103 min
Videorelease 1997-06 Sverige 103 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2925


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper 5
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?