Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Selma & Johanna : - en roadmovie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1997-08-29

Handling

Stockholm. De två elvaåringarna Johanna och Selma är bästisar. Mot sin vilja tvingas Johanna gå om fjärde klass, och hon beslutar sig för att stämma lärarinnan inför Europadomstolen....

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker tyckte att filmen var charmig trots vissa pinsamheter och klichéer. Några framhöll att en film om elvaåriga flickor redan i sig var något positivt. Jens Peterson,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiker
Musiktekniker
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Mixning
Layout
Textdesign
Övrig medarbetare

Medverkande

Kjell Bergqvist Kjellman
Jakob Eklund Göran
Grete Havnesköld Selma
Jan Mybrand Per
Anna Sjögren Johanna
Johan Widerberg Conny
Harriet Andersson Karin
Lis Nilheim Brita
Odile Nunes Johannas mamma
Martina Haag Selmas mamma
Fredrik Ultvedt Selmas pappa
Barbro Hiort af Ornäs farmor
Anna-Lena Hemström fröken
Lars Göran Lakke Magnusson rektorn
Robert Sjöblom biljettförsäljaren
Fredrik Ohlsson möbelchefen
Donald Högberg korvgubben
Julie Bernby damen
Agneta Attling receptionisten
Thomas Sidenbladh affärsmannen
Gisela Ekestubbe tågresenären
Sara Denward kafétjejen
Tord Andersén gubben med korset
Rikard Beckman chauffören
Hasse Zetterquist raggaren
Monica Zetterquist raggarbruden
Wilhelm Hedström raggarungen
Leif Gåije biltransportchauffören
Magnus Thure Nilsson föreståndaren
Leanne Jennings lastbilschauffören
Henrik Larsson Henke Larsson

Bolag

Produktionsbolag Cinetofon AB (i samarbete med)
Sveriges Television 2
Sandrew Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Nordisk Film- & TV Fond
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB 1997
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Synchro Sound Studio (musikinspelning)

Handling

Stockholm. De två elvaåringarna Johanna och Selma är bästisar. Mot sin vilja tvingas Johanna gå om fjärde klass, och hon beslutar sig för att stämma lärarinnan inför Europadomstolen. En vacker dag rymmer flickorna tillsammans. Målet är Strasbourg.

Men flickorna har just inte så mycket pengar. De tjuvåker med tåget söderut men upptäcks och blir avkörda i Södertälje. Sedan får de lift med ett par trätande damer, Karin och Brita, som är på väg till Kosta glasbruk för att köpa bröllopspresent. Johanna och Selma smyger sig därefter ombord på en långtradare.

Samtidigt är polisen Kjellman hemma hos Johannas mamma och Selmas föräldrar. Även Johannas pappa, Göran, dyker upp försenad. Johannas föräldrar är skilda. Göran bestämmer sig för att följa med Kjellman i jakten på flickorna. Johanna och Selma hamnar på ett möbellager strax utanför Kisa. Flickorna är nu efterlysta och möbelchefen ringer till polisen.

Flickorna, som i första hand tänker ta sig till Helsingborg (där finns ju både Johannas farmor och Selmas idol Henke Larsson), får lift med raggarbröderna Conny och Per. Kvartetten tar in på Mungo Motel. Där dyker även Kjellman och Göran upp. Kvartetten lyckas dock smita ut bakvägen och kör upp bilen på en biltransport. "Aldrig mer 4B!", skanderar flickorna.

Väl framme i Helsingborg besöker de Johannas farmor för att låna pengar. De hinner precis därifrån när Göran och Kjellman dyker upp och får veta att flickorna egentligen är på väg till Strasbourg. Flickorna tar sig hem till Henke, men han är inte hemma.

Johanna och Selma får lift med en utländsk kvinnlig långtradarchaufför. Samtidigt har Kjellman gett upp och släppt av Göran för att fortsätta hem till Stockholm. Oväntat ser flickorna Johannas pappa på vägen och de stannar långtradaren. Kjellman har ångrat sig och återvänder till Göran. Nu kan alla fyra bege sig hemåt. Väl hemma blir det bestämt att Johanna slipper gå om 4B. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134683
Datum 1997-06-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2489 meter
Kommentar Aktlängder: 526-577-576-503-307


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker tyckte att filmen var charmig trots vissa pinsamheter och klichéer. Några framhöll att en film om elvaåriga flickor redan i sig var något positivt.

Jens Peterson, AB: "Det är en bräcklig idé att bygga en film på. Och i många scener tänjer manusförfattarna ännu mer på trovärdighetens sköra tråd.

Annars är det ett gediget hantverk. Det ser bra ut, skådespelarna gör vad de ska och Johan Widerberg/Janne Mybrandt är ett intressant brödrapar som ger flickorna skjuts.

Men i stället för att dras med in i människornas öden undrar man var de är.

Den här roadmovien hade behövt en kartbok."

Eva af Geijerstam, DN: "[Filmen] parar ganska torftig situationskomik, pinsam buskis och flyktig schablonmässighet (särskilt hos berättelsens kvinnor) med plötsligt allvar, motljussentiment och förtröstansfullt absurd vardagshumor.

Det finns alltså en del att glädja sig åt i Ingela Magners långfilmsdebut, ögonblick när den släpper oron för att inte vara 'originell' eller 'händelserik' tillräckligt - och förstås åt att det alls gjorts en så pass ambitiöst tänkt och komplicerad film för biolivets annars så missgynnade grupp i åldrarna runt sina huvudpersoner, mitt emellan oförskräckt barndom och fegande vuxenliv. Och att de utan tvekan bästa skådespelarinsatserna bestås av Anna Sjögren och Grete Havnesköld (fynd redan som Lotta i Lotta på Bråkmakargatan-filmerna) i titelrollerna är därmed inte mer än rätt: det är när de står i tydligt fokus Selma & Johanna är som allra bäst."

Mats Bråstedt, Expr: "Dock är jag förtjust i de några gnabbande kärringar som görs av Harriet Andersson och Lis Nilheim. De plockar upp Selma och Johanna på väg till Småland, Kosta glasbruk och en bröllopspresent.

'Andersson & Nilheim - the roadmovie' skulle jag gärna se mer av. Om nu Sara Heldt skriver det manuset också och debuterande Ingela Magner regisserar en gång till, hoppas jag de trycker gasen närmare botten än vad de gör här.

Selma & Johanna - en roadmovie får nämligen knappt upp styrfart."

Sven E Olsson, AN: "Man behöver nog knappast läspa för att ana de feministiska rebellerna Thelma & Louise som en förutsättning för de nu aktuella titelgestalterna. Fast Ingela Magners film försnillar och försnällar nästan omgående det möjligt upproriska hos sina 11-åringar, varför det myckna dramaturgiska dödköttet, det torftigt illustrerande i bilderna och det grällt karikerade hos flera av de vuxna, blir än mer framträdande.

Fast flickorna är bra, och sensmoralen om allas människovärde och rätt till egenart känns givetvis sympatisk."

Maria Domellöf, GP: "Att manusförfattaren Sara Heldt ligger bakom Vinterviken, överraskar knappast. Selma & Johanna tar till tvåloperans alla knep med överdrivna karaktärer. Filmen känns alltför kort, och upplösningen hafsig. Men bra spel och rolig musik (allt från Just D till Thore Skogman) räddar rullen. Debuterande regissören Ingela Magner kallar elvaårsåldern 'möjligheternas ålder', innan man börjar ifrågasätta världen och sig själv. Då när självförtroendet liksom bara finns där naturligt. Och det är en härlig känsla hon lyckas förmedla."

Annika Gustafsson, SDS: "Att det överhuvudtaget äntligen har gjorts en film om elvaåriga flickor är ett stort plus.

Synd då att inte Sara Heldts, manus, och Ingela Magners, manus och regi, roliga uppslag lett till ett bättre resultat. Selma och Johanna, med en mycket lös referens till den amerikanska feministiska Thelma och Louise, har den klassiska roadmoviens form. Det innebär att historiens centralfigurer genomgår en utveckling under resans gång främst genom möten med andra människor och miljöer. Det stämmer framför allt på några vuxna som följer i flickornas spår. Johannas arbetslöse, lufsige far, spelad av Jakob Eklund, och den pedantiske polisen i Kjell Bergqvists gestalt.

Men vad är egentligen vitsen med flera av de överdrivna, karikerade, figurerna som flickorna färdas med? Lis Nilheims och Harriet Anderssons karaktärer faller utanför, liksom Fredrik Ohlssons. För att inte tala om gubben på taket med korset.

Ett Sverige befolkat av knasbollar? Är det vad Heldt/Magner vill säga i någon slags bisats? För särskilt lustigt blir det aldrig."

Kommentar Svensk filmografi

Ingela Magner har genomgått filmskolan vid American Film Institute. För sin examensfilm tilldelades hon priset för bästa utländska elevfilm, dessutom ett stipendium, förenat med en praktikplats. Åter i Sverige 1989 var hon verksam som manusredaktör på SVT Kanal 1 Drama, och året därpå gjorde hon filmen Kniven i Karlavagnen (50 min) och 1993 barn-TV-serien Riddarna runt det fyrkantiga bordet.

Manusförfattaren Sara Heldt hade skrivit manus till diverse såpoperor, bl a Varuhuset, Storstad och Rederiet och svarade 1996 tillsammans med Harald Hamrell för manuset till dennes Vinterviken (1996/3).

1999 tilldelades filmen publikens pris vid barnfilmfestivalen i norska Kristiansand.

Inspelning

Sverige 1996-07-01 1996-08-30

Visningar

Sverigepremiär 1997-08-29 BioPalatset Göteborg Sverige 91 min
1997-08-29 BioPalatset Malmö Sverige 91 min
1997-08-29 BioPalatset Stockholm Sverige 91 min
1997-08-29 Grand Stockholm Sverige 91 min (samt ytterligare 11 platser)
Videorelease 1998-02 Sverige 87 min
TV-visning 2000-09-10 SVT1 Sverige 87 min
2002-01-19 SVT2 Sverige 87 min (del 1)
2002-01-26 SVT2 Sverige 87 min (del 2)
2002-02-02 SVT2 Sverige 87 min (del 3)
Cinemateksvisning 2014-10-29 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Kristiansand 1999 (publikens pris; barnfilmfestivalen)
Seoul 1998 (publikpriset - MoMo Audience Award)
Montreal 1998 (bästa film)
Frankfurt am Main 1997 (publikpris; Lucas-festivalen)
Frankfurt am Main 1997 (hedersomnämnande; Lucas-festivalen)
Amsterdam 1997 (publikpris; Cinekid)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2478


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2478


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Selma och Johanna. Synopsis för långfilm av Sara Heldt och Ingela Magner. 94-11-05.
Omfång 8 s. Rollbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna, Selma, Kungen och hans husfru. (fd. Selma & Johanne). Manus vs 1 av Sara Heldt och Ingels Magner.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Arbetsnamn: Johanna, Selma, Kungen och hans husfru. Version 2. Manus Sara Heldt och Ingela Magner.
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Arbetsnamn: Selma & Lovisa. Vs 3. Manus: Sara Heldt i samarbete med Ingela Magner.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Aldrig mer 4B! Version 4. Manus: Sara Heldt i samarbete med Ingela Magner.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Aldrig mer - 4B! Version 5. Manus Sara Heldt i samarbete med Ingela Magner.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Aldrig mer - 4B! Version 6b. Manus Sara Heldt i samarbete med Ingela Magner.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista för filmen Selma & Johanna - en roadmovie.
Omfång 54 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?