Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sagojoga minister
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-05-30

Medverkande

Erik Kiviniemi
Seppo Rävmark alias Perti Lohikoski

Bjørn Sundquist
Antti Neia, handelsman i Sagojokk

Kari-Pekka Toivonen
Otto Swinskjöld

Anitta Suikkari
Anttis fru

Iisko Sara
Piette

Visa alla medverkande

Handling

En äldre man och en liten pojke, klädd i samedräkt, färdas med bil genom Finnmarken. Mannen berättar för barnet om hur han långt tillbaka i tiden slogs med bestar, monster och vidunder....

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett gott mottagande vid den svenska premiären i Luleå, medan huvudstadskritikerna var helt kallsinniga vid stockholmspremiären drygt ett år senare.. Maria Lindqvist,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Stuntregi
Scripta
Specialeffekter
Coproducent
Produktionsassistent
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Instrumentalist
Snickare
Rekvisita
Kläder
Smink
Chaufför
Garderobiär
Ljudläggning
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Erik Kiviniemi Seppo Rävmark alias Perti Lohikoski
Bjørn Sundquist Antti Neia, handelsman i Sagojokk
Sara Margrethe Oskal Marit Jaha
Kari-Pekka Toivonen Otto Swinskjöld
Anitta Suikkari Anttis fru
Iisko Sara Piette
Soli Labbart Anna
Sverre Porsanger Johan Jaha, Marits bror, ordföranden i Sagojokk
Mikkel Gaup Ante
Wimme Saari jojken
Rolf Jenner Gustu
Peo Grape Erkki
Peter Kneip den tyske officeren
Esko Nikkari domaren
Anna Maria Blind Anne-Marja
- samt
Øjvind Tollefsen stuntman - forsscenerna
Odd Knut Thoresen stuntman - forsscenerna
Pål Nerdrum stuntman - forsscenerna

Bolag

Handling

En äldre man och en liten pojke, klädd i samedräkt, färdas med bil genom Finnmarken. Mannen berättar för barnet om hur han långt tillbaka i tiden slogs med bestar, monster och vidunder. "Men jag besegrade dem alla med mormors hjälp", säger han och fortsätter: "Det var i slutet av kriget. Allt var en enda röra. Alla slogs mot alla. Först var tyskarna våra vänner och vi krigade mot ryssarna. Sen bestämde republikens president att de var våra fiender och vi började kriga mot dem i stället."

Återblick till våren 1945. Två straffångar befinner sig på flykt i Finnmarken. De träffar på en tysk patrull som ger eld mot dem. I tumultet skils de åt. Två kvinnor finner den ene av dem utmattad i skogen och för honom till sin samiska by, Sagojokk.

Här börjar byborna träta om vad de ska göra med honom. Byns mäktige man, handelsmannen Antti Nela, som äger all jord i trakten, vill dränka honom i älven. Om tyskarna fann honom hos dem, skulle det gå illa för byn, menar han och får många med sig. Men just som de ska till och binda en sten om halsen på honom, får han mål i mun. Seppo, som han kallar sig, börjar tala högstämt om att landet ska byggas upp igen, med svett och uppoffringar, och till den aggressive Antti säger han att många ska komma hit och bygga en väg (det saknas en väg till byn) och att de kommer att behöva hans hjälp och hans varor.

Talet avbryts av en tysk attack från andra sidan älven. Byinvånarna får då bråttom att byta från finskt till svenskt. Den finska flaggan halas och ersätts av den svenska, presidentporträttet på väggen byts mot Gustaf V, på bordet i stugorna ersätts vodkan med mjölk, redan förberedda gränspålar sätts upp och byinvånarna stämmer samfällt upp den svenska nationalsången. Och det har effekt. Tyskarna backar undan.

Även talet har haft effekt. I tidningen står det talat om ett återuppbyggnadsprogram. Den nyutnämnde ministern för detta ska inspektera alla platser som lidit skada av tyskarnas framfart. Tidningsbilden av ministern liknar på pricken Seppo. Det står då klart för alla att det är ministern själv som kommit till byn. De stänger in honom, och sätter sen eld på sina hus och kyrkan, allt för att sen kunna få rundlig ersättning av staten.

Det anordnas fest i byn, och Anttis tjur slaktas trots dennes protester. Men då Seppo råkar utbringa en skål för den tidigare, tyskvänlige presidenten Ryti ( i stället för den aktuelle Mannerheim) förstår åtminstone Antti att han är en bedragare. Seppo stakar ut den nya vägen och planerar även en bro över älven. Antti rasar och får sina hantlangare att prygla upp Seppo.

Seppo och en av hans räddare , Marit, har under tiden blivit kära i varandra till den grad att de vill gifta sig med varandra. Under bröllopsakten inträder dock hans fängelse- och flyktkompis som under hot om att avslöja honom - Seppos verkliga namn är Pertti Lohikoski och han blev inburad för svartabörsaffärer - får han honom att gå med på att bedra byinvånarna. Detta sker genom att den nyanlände rymlingen uppträder som Otto Swinskjöld, som tillsammans med "ministern" Seppo inför en förestående devalvering ska ta hand om och i stan växla alla byinvånarnas pengar.

Otto och Seppo ger sig iväg med pengarna. Antti anländer till byn med tyska trupper och en med tyskarna lierad finsk styresman, en domare. Seppo övermannar Otto, tar pengarna och återvänder till byn, där han tas till fånga jämte valda delar av bybefolkningen. Men under ledning av Marit övermannar byborna en stridsvagn med vilken de oskadliggör den tyska truppen och skjuter sönder Anttis hus. Seppo och Marit kan nu äntligen gifta sig.

Tillbaka i nutiden. Bilen med en åldrade Seppo och hans barnbarn anländer till invigningen av en ny väg. "Här kommer vår gamle minister", hälsar honom en gamling vid vägkanten. De skakar hand. Sen klipper Seppo av invigningsbandet och vandrar iväg hand i hand med barnbarnet.

Censur / granskning

Censurnummer 134636
Datum 1997-05-20
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2232 meter
Kommentar Aktlängder: 480-492-440-429-391


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2232 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett gott mottagande vid den svenska premiären i Luleå, medan huvudstadskritikerna var helt kallsinniga vid stockholmspremiären drygt ett år senare..

Maria Lindqvist, Norrländska Socialdemokraten: "Minister på villovägar är ingen dum film. Här pratas samiska, norska, finska, svenska, tyska och ryska i ett snabbt tempo om vart annat och regissören får det att låta alldeles naturligt. Ytterligare lite stuns får historien i den samiske spelman, vars sång- och musikinslag för berättelsen vidare.

Jag tror det är med glimten i ögat Simma har gjort den här filmen. Visst är det intriger, missförstånd och ilska mycket bygger kring, men samtidigt är den också fylld av humor. Minister på villovägar är tjuvrolig. Klurig. Och väldigt underhållande. Det finns en värme bakom berättelsen och dess karaktärer och Paul-Anders Simma lyckas väl med att förmedla den genom bioduken."

Rolf Nilsén, Norrbottens-Kuriren: "(-) innan filmen anlänt till sin final, så har man hunnit bli både berörd och underhållen av det synnerligen friska berättartemperament som här så instruktivt och generöst frilägges.

Den som eventuellt kommer att tänka på Nikolaj Gogols historia 'Revisorn' är knappast alltför fel ute. Minister på villovägar är aningen av en parallell till den klassiska rövarhistorien, men lär också ha sitt ursprung i högst verkliga händelser som inträffade 1945.

Och filmiskt och berättarmässigt uppfattat så är detta en påfallande fräsch och originell film, som absolut legitimerar Paul-Anders Simma som en administrativt arbetande och intuitivt begåvad filmare.

Upplysningsvis kan det också meddelas att Minister på villovägar endast visas en enda vecka i Luleå.

Gör det till en angelägenhet att se den!"

Jan-Olov Andersson, AB: "Tyvärr har hans första riktiga spelfilm inte bara samma förtjänster utan i ännu högre grad samma svagheter som förra filmen: ett spännande bildspråk - men hopplös personregi.

Intrigen är föga engagerande. Inte ens Rederiet-proffset Kiviniemi undgår att spela över. Slutresultatet blir därför lite som om Åsa-Nisse skulle vara på äventyr i sameland."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Tyvärr måste man konstatera att Paul-Anders Simma den här gången trampar in på villovägar trots att han som same rör sig i bekanta nejder. Han är otyglat förtjust i själva skälmhistorien och förleds till grov övertydlighet. Att i ironiskt-komiskt syfte stapla klichéer är en mycket vansklig metod."

Kommentar Svensk filmografi

Minister på villovägar var den tredje samiska långfilmen efter Nils Gaups norskproducerade Vägvisaren (1987) och Simmas egen halvdokumentära Fjällets son (1994/31).

Paul-Anders Simma (f 1959) växte upp som flyttsame med vistelse på vintern i Sverige och på sommaren i Indre Troms i Norge. Hans produktion omfattar bl a prisbelönta kortfilmer som Bakom dag og natt (1990), Let's Dance (1992) och dokumentären Hundliv(1996). Samtliga hans filmer är djupt rotade i den samiska kulturen.

Inspelning

Skibotn Indre Tromsø Norge 1995-07-20 1995-10

Visningar

Stockholmspremiär 1998-06-26 Saga 3 Stockholm Sverige 81 min
Sverigepremiär 1997-05-30 Sandrew 2 Luleå Sverige 81 min
TV-visning 2004-02-04 SVT1 Sverige 78 min
Festivalvisning 2017-02-03 Capitol Göteborg Sverige 75 min Göteborg Film Festival 2017

Musikstycken

Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist
Sångare kör


Originaltitel War Has Come to Sagojokk
Sångare Wimme Saari


Ämnesord

Nationella minoriteter, samer
Samer
Svenska minoritetsspråk, samiska

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ministern. Originalmanuskript av Paul-Anders Simma. 95-01-29.
Omfång 112 s. + 2 s. kortmanus (scenbeskrivning).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ministern. Ver: 95-01-09.
Omfång 108 s. + 2 s. kortmanus (scenbeskrivning).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ödemarkshjältarna. Originalmanus av: Paul-Anders Simma. Bearbetning: Kjell Sundstedt. 1 september 1993.
Omfång 132 s. + rollista 1 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The minister of state. Original feature film script by Paul-Anders Simma.
Omfång 84 s. + 1 s. rollista.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The minister of state.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The minister of state.
Omfång 1 s.


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ministern. Originalmanuskript av Paul-Anders Simma. Ver: 27 juni 1995.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuscript The Minister by Paul-Anders Simma.
Omfång 64 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 6
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?