Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Slutspel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-03-21

Handling

Det är sommaren 1990 i Stockholm och fotbolls-VM i Italien ska börja. Den arbetslöse Johan vaknar bakfull upp av ett meddelande på telefonsvararen. Han måste sälja en flygel och betala...

Visa hela handlingen

Press

Göteborg Film Festival hade 1996 initierat ett projekt för lågbudgetfilmer, kallat "Pocket-film". Kritikerna var överens om att initiativet var intressant, men lika rörande ense om att det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Synkläggning

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1997
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1997
Laboratorium FilmTeknik AB
Specialeffekter, ljud Arclight AB

Handling

Det är sommaren 1990 i Stockholm och fotbolls-VM i Italien ska börja. Den arbetslöse Johan vaknar bakfull upp av ett meddelande på telefonsvararen. Han måste sälja en flygel och betala sina fordringsägare 50.000 kronor innan kvällen, annars...

Det ringer på dörren. Det är kronofogden som kommit för att mäta ut hans ägodelar, inklusive TVn, till fotbollsentusiasten Johans förskräckelse.

Johan ringer en kompis som har TV. Det är match: Sverige-Brasilien. Kompisens fru är inte glad åt Johans närvaro. Johan hotar kompisens son som står i vägen för TVn. Johan blir utslängd. På väg ur lägenheten tar Johan pengar ur en plånbok i hallen.

Han hamnar i stället på en brasiliansk krog där man tittar på matchen. Johan vaknar bakfull nästa dag i ett främmande radhus. När han kommer hem har kronofogden tömt lägenheten. Där finns också de två torpederna Jonny och Bernte, som ska kräva in de 50.000 kronor (+ 10.000 i ränta) som Johan är skyldig gangsterbossen Nalle.

Johan träffar kompisen Kenneth på en uteservering. Johan, som har kontakter i musikvärlden, har lovat hjälpa Kenneth att sälja en flygel åt Nalle. Johan har inte utfört uppdraget. Flygeln står i stället hemma hos en nära vän till Johans familj.

Jonny och Bernte diskuterar jobbets för- och nackdelar över en öl. Jonny har tröttnat, så Bernte åtar sig att själv sköta ett fall. Han slänger ner någon från en balkong.

Johan och Kenneth är ute och festar och blir mer och mer berusade. De åker till vännen Georgs jättehus för att stjäla en dyrbar flaska vin, så att Johan kan betala sin skuld. Då träder den något påstrukne Georg in i rummet. Han ber Johan hämta något att dricka och visar Kenneth sin tågbana. De tre tar ett glas och Georg ger Johan det dyra vinet som nu står på bordet. När de ska åka hem kommer en taxi med en ung dam som Georg tar emot. Det är flickan från närbutiken där Johan brukar handla.

Nästa dag kommer torpederna hem till Johan. De vill inte ta emot vinflaskan som betalning. Till råga på allt öppnar Bernte flaskan och dricker av innehållet. Nu vill bovarna ha 80.000 kronor nästa dag, annars¿ Som bevis på att de menar allvar bryter Jonny Johans lillfinger.

Johan får syn på ett bageribiträde genom fönstret och blir kär. Han går in i bageriet och köper en fralla som han sedan slänger.

Nalle läxar upp sina hejdukar för att de inte ordnat pengarna från Johan.

Johan träffar Kenneth, som har en affär på gång åt Johan. Han ska ta med falska pass till Tyskland för att hjälpa in 15 irakier illegalt in i Sverige, mot 10.000 kronor per skalle. Johan har till kvällen på sig att bestämma sig.

Johan återvänder till bageriet. Flickan i bageriet berättar att hon heter Johanna och Johan köper nya frallor att kasta.

Johan går hem till Kenneth för att se matchen Sverige-Skottland på TV. Kenneth har tänkt satsa på Skottland, men Johan får honom att ändra sig och lägga pengarna på Sverige. Skottland vinner. Johan och Kenneth går besvikna på krogen. Kenneth ringer sin bookmaker och sätter pengar på att Costa Rica vinner med 2-1 mot Sverige i nästa match. På morgonen är de knallberusade. De hänger i knävecken och pratar på kanten av en bro som öppnas.

Nästa dag vaknar Johan hemma hos Kenneth. De åker till Arlanda och Kenneth ger Johan råd och förmaningar inför uppdraget. På Arlanda köper Johan blommor, som ett mc-bud levererar till Johanna.

På flygplatsen i Frankfurt möter Johan sin kontakt i baren och får pengar. Johan checkar in alla pass vid olika incheckningsdiskar och lämnar därefter över pass och biljetter till sin kontakt.

Under tiden har Nalle fått nog av att vänta på sina pengar. Han skickar Jonny och Bernte hem till Kenneth, som Nalle anser är medskyldig. Torpederna misshandlar Kenneth å det grövsta.

Johan lyckas få in irakierna i Sverige, men möts på Arlanda av Jonny och Bernte som tar honom med sig till sjukhuset där Kenneth ligger i gipsvagga.

Det är dags för matchen Sverige-Costa Rica. Skurkarna stjäl en TV från en annan patients rum och tillsammans med Kenneth och Johan tittar de på matchen. Costa Rica vinner med 2-1 och Kenneth tjänar storkovan på sitt vad.

Jonny säger att de måste förändra sina liv. Johan ger då sina 150.000 till Jonny för att slippa Nalle i fortsättningen. Jonny och Bernte tar pengarna själva. Till Nalles kontor anländer 15 irakier och strax därefter polisen, som blivit tipsade av någon.

Kenneth och Johan åker hem till Georgs hus och tittar på Bösendorfer-flygeln som Johan inte förmått att sälja. Johan spelar på den.

Jonny och Bernte startar eget och börjar importera trädgårdstomtar.

Johan går beslutsamt in på bageriet.

Censur / granskning

Censurnummer 134538
Datum 1997-03-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2221 meter
Kommentar Aktlängder: 574-557-548-542


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Göteborg Film Festival hade 1996 initierat ett projekt för lågbudgetfilmer, kallat "Pocket-film". Kritikerna var överens om att initiativet var intressant, men lika rörande ense om att det första resultatet inte var lyckat. Framför allt sköt man in sig på att filmen stilmässigt inte höll ihop.

Jan-Olov Andersson, AB: "Det är bra att svensk film söker nya vägar.

Det är synd att den första 'Pocket-filmen', filmer med lite lägre budget, blev just Slutspel. För den är på många sätt ett misslyckande. (-)

Jägarna-stjärnan Jähkel ger tyngd och auktoritet åt Kenneth. Vad som överraskar mer är att Lundin, som jag ofta tyckt haft lite för välsmord käft som programledare i TV-rutan, och som är amatör i skådespelarsammanhang, faktiskt är filmens största tillgång. Han ger kött, blod och charm åt den schaviga Johan.

Det finns en överraskande och roligt filmad scen på en bro. Och filmen fungerar i de båda kompisarnas möten i stockholmsnatten. Då finns ibland den skärpa i replikerna man förväntar sig när en av manusförfattarna är mannen bakom 'Arne Anka'.

Men annars finns inte mycket att glädja sig åt. Kriminalhistorierna är både ointressanta och på gränsen till obegripliga. Torpederna är som hämtade ur en Åsa Nisse-film. Johans sätt att uppvakta en kvinna (Melinda Kinnaman) i ett konditori är skrattretande overkligt.

Dialogen, intrigen, filmens stil, fotbolls-VM som bakgrund - Slutspel är en extremt grabbig film. Det är väl tänkt som någon slags ironi men... vilka 'grabbar' längtar efter en film som väcker till liv de där förbannade stunderna när Sverige förlorade med 1-2, 1-2, 1-2?"

Josefine Adolfsson, Nöjesguiden: "Slutspel kan stundtals liknas vid en filmrevy, men saknar dessvärre det som gör en god sådan: skärpa i dialog samt briljans i utförandet. Filmen dras med allt för många buskis-uppställningar eller TV-mässiga utsnitt - för mycket flåsgubbe och prat - en form som på en stor duk minst sagt kräver en levande text eller ett nyanserat spel.

Apelgren söker alldeles för många lätta effekter, lägger stor vikt vid trivialscener och glider därför snarast över eller förbi det menade huvudspåret. Att halva skådespelarskaran verkar ha bestämt sig för att de är med i en pilsnerfilm medan andra gör så gott de kan för att tona ned sina roller, bidrar inte till att göra omständigheterna redigare. Även om vissa lyckas med vad de föresatt sig blir helhetsresultatet för mycket av ett okoncentrerat lapptäcke som känns anonymt, på gränsen till studentikost.

Man ser fram emot, och hoppas på att nästa resultat ur serien av pocketfilmer (ett lågbudgetprojekt och samarbete mellan Göteborg Filmfestival och SF) sätter ett större tumavtryck på duken. Då sitter vi alla på första bänk och hejar."

Maaret Koskinen, DN: "Filmiskt är det stundtals väl tänkt, manifesterat till exempel i ett elliptiskt berättande föranlett av Johans nattliga, spritindränkta black-outer, som ibland ackompanjeras av svischandet som från ett snabbspolande band: verkligheten i fast forward. (-)

Desto mer synd då att man så kapitalt misslyckas med det Tarantino-inspirerade tilltaget att låta ett par torpeder i den undre världen spela huvudrollerna i en parallellhistoria. Det är i och för sig ett fräscht grepp i svensk film: särskilt Krister Henrikssons begåvat nollställda anletsdrag lånar sig till hela skalan mellan komisk insiktslöshet och skräckingivande brutalitet. Men ska man låta dessa sällar filosofera om räksallad eller den själsdödande rutinen som smyger sig in i jobbet - mitt uppe i en misshandel - då gäller det att ha Tarantinos öra för skitsnackets inbyggda musikalitet. Dessutom tyder det på total tondövhet att i en sådan historia ympa in ett äppelkindat konditoribiträde dränkt i gyllene kvällssol som hjältens drömflicka och krislösare. Det är inte ironi, det är inte ens Hollywood - det är bara en nödutgång."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manus skrevs av tre kompisar i 40-årsåldern: Rolf Almström, Kristian Petri och Charlie Christensen. Kristian Petri hade haft stor framgång som författare och regissör av bl a dokumentären Atlanten (1995/9) och Sommaren (1995/14). Charlie Christensens populära seriefigur Arne Anka har många likheter med Slutspels Johan: han är ständigt pank och alltid ute på krogen och super. Arne Ankas popularitet ökade ytterligare när figuren blev föremål för en teaterpjäs i Stockholm, med skådespelaren Robert Gustafsson i huvudrollen.

Filmen ingick i projektet Pocketfilm initierat av Göteborg Film Festival 1996.

Visningar

Sverigepremiär 1997-03-21 Filmstaden Göteborg Sverige 81 min
1997-03-21 Downtown Malmö Sverige 81 min
1997-03-21 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 81 min
1997-03-21 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 81 min (samt ytterligare 12 platser)
TV-visning 1999-04-16 SVT1 Sverige 78 min
2002-03-31 SVT1 Sverige 78 min
Videorelease 1997-10 Sverige 78 min

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa manliga biroll Krister Henriksson

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Stolpe ut". Av Rolf Almström, Charlie Christensen, Kristian Petri.
Omfång 127 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel 1 - 2, 1 - 2, 1 - 2. Av Rolf Almström, Charlie Christensen, Kristian Petri. Råmanus. Version 1.
Omfång 78 s. + 1 s.brev till läsaren.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel 1 - 2, 1 - 2, 1 - 2. Av Rolf Almström, Charlie Christensen, Kristian Petri. Version 2.
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?