Grundfakta

Media (93 st)

Originaltitel Carolina Rediviva : En Upsala-film
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1920-12-13

Medverkande

Ivan Hedqvist
"Pojken", överliggare

Richard Lund
Rickard Roth, jur. stud.

Carl Browallius
Hambreus, professor

Lia Norée
Lina Hambreus

Hilda Borgström
Ann-Sofi, "Kungsängsliljan"

Visa alla medverkande

Handling

"Pojken" kallas en överliggare i Uppsala som till följd av sitt dåliga självförtroende inte kan komma sig för med att vare sig tentera eller fria till den dam han sedan länge är...

Visa hela handlingen

Press

Författarinnan Ester Julin fick mycket beröm för historiens koncentration och konsekvens, humor och originalitet, regissören Ivan Hedqvist för lyriska stämningar och lyhörd...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Manusbearbetning
Inspicient
Musikarrangör
Smink
Textdesign

Medverkande

Ivan Hedqvist "Pojken", överliggare
Renée Björling Carola
Richard Lund Rickard Roth, jur. stud.
Carl Browallius Hambreus, professor
Lia Norée Lina Hambreus
Hilda Borgström Ann-Sofi, "Kungsängsliljan"
Anna Thorell Städ-Sofi
Nils Arehn räntmästare Roth, Rickards far
Sture Baude Lukas
Carl-Gunnar Wingård Lazarus, student
Gustaf Ranft husläkare
Georg Blomstedt Cholmin, teol. stud.
Eric Malmberg baron Andersson
Fridolf Rhudin student
Lars Egge student
Gustaf Lövås student
Ragnar Arvedson student
Ragnar Hyltén-Cavallius student
Georg Skarstedt student
Siegfried Fischer student
Ragnar Arvedson student
Elof Ahrle student
Erik Johansson student
Karl-Magnus Thulstrup student
Paul Hagman student
Gideon Wahlberg student
Anna Diedrich kvinna
Hjördis Gille kvinna

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1920

Handling

"Pojken" kallas en överliggare i Uppsala som till följd av sitt dåliga självförtroende inte kan komma sig för med att vare sig tentera eller fria till den dam han sedan länge är förälskad i, nämligen inackorderingstantens dotter Ann-Sofi, kallad "Kungsängsliljan". Den regniga dag då "Pojken" slutligen beslutar sig för att ta det avgörande steget förlorar han Ann-Sofi till rivalen Lukas -- som till skillnad från honom själv har ett paraply!

"Pojkens" värld blir nu uppfylld av ett annat flickebarn. En ung kvinna, olycklig, ensamstående och nybliven mor, har i sin förtvivlan lagt sitt nyfödda barn vid en port som såg påkostad ut och där hon hoppades att rika människor skulle ta hand om hennes barn. I själva verket var det porten till Västgöta Nation, vars studenter nu gemensamt adopterar den lilla flickan och uppdrar åt "Pojken" att verkställa utackorderingen och andra praktiska detaljer.

Den lilla flickans mor heter Lina och får plats som hushållerska hos den lärde professor Hambreus och blir så småningom hans hustru. Efter en tid tar professorsparet ett fosterbarn, Carola, som allteftersom åren går växer till i skönhet och charm och blir en förtjusande ung dam.

Carola blir förälskad i den stilige juristen Rickard Roth, som bor i samma hus som familjen Hambreus. Hon blir Rickards dam på årets vårfest. Den glada festen blir emellertid en sorgefest, för uppfylld av varma känslor kan inte "Pojken" låta bli att hålla tal och avslöja att den unga Carola är studenternas egen dotter, den lilla flicka som många år tidigare adopterats av västgötastudenterna som givit henne namnet Carolina Rediviva.

Nyheten slår ner som en bomb och Carola själv blir grymt drabbad Hon lämnar sitt hem, där professorn tagit mycket illa vid sig av avslöjandet, och anförtror sig åt sin enda vän, den gamla städerskan Städ-Sofi. Genom Sofi får "Pojken" veta vad han ställt till med, och han gör vad kan kan för att sona sin omdömeslöshet: han för Carola till sin gamla flamma, "Kungsängsliljan", som är nybliven änka och som tar emot den förtvivlade flickan som sin egen dotter med ömhet och tröst. I hennes hem återförenas Carola med Rickard och med mamma Lina och professorn som snabbt blivit vek till sinnes efter den första upprördheten.

Men "Pojken" kan inte heller denna gång förmå sig att yppa sina känslor för "Kungsängsliljan". För honom och Ann-Sofi återstår ingenting annat än minnenas trädgård. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 25793
Datum 1920-12-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1927 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1927 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Författarinnan Ester Julin fick mycket beröm för historiens koncentration och konsekvens, humor och originalitet, regissören Ivan Hedqvist för lyriska stämningar och lyhörd personinstruktion. Den pregnanta Uppsala-skildringen uppskattades av alla.

"Ester Julin hör tydligen till dem som kan sin sak; hon har både humor och känsla och dessutom en särdeles god uppfattning av vad som gör sig på den vita duken. I Carolina Rediviva liksom i Dunungen har Hedqvist den dubbla uppgiften att vara både regissör och innehavare av huvudrollen. I den förra egenskapen har han åstadkommit en utomordentligt väl träffad skildring av Uppsala och dess studentliv. Hedqvist har en förmåga att skapa stämning i sina filmer som knappast någon gör honom efter. Kanske beror detta därpå att allt vad han gör är naturligt och okonstlat. Aldrig någon pose, aldrig någon tillgjordhet, inga stora later, inget stjärnspel; man har hela tiden en känsla av att just så här måste det vara, det är en liten bit av själva livet man får se. Det vilar en alldeles säregen tjusning över dessa enkla människor och den gammaldags miljö i vilken de leva." (DN)

"Carolina Rediviva är en kort men livfull och stämningsmättad skildring ur studentlivet. Där finns allt som för studenten sammanfattas i begreppet Uppsala: plugget, svärmeriet, de muntra upptågen, festandet, tentamen. Typerna äro som tagna ur verkligheten; det är levande människor som bott och bo i de småborgerliga husen vid Fyris.

Ivan Hedqvist, som bär ansvaret för regien, har mästerligt förmått fånga den stämning, som är bärande för hela filmen. Man märker knappast att en hel del av handlingen är en smula otrolig och att regidetaljer kunnat vara annorlunda, det hela verkar i alla fall naturligt." (Rl i FDP)

"Spelet är genomgående gott, på två händer fulländat: Ivan Hedqvist och Renée Björling. Ivan Hedqvists gamle överliggare är en mästerlig skapelse, underbart helgjuten, rörande mänsklig. Masken är förträfflig, spelet gripande, själfullt och rikt. Renée Björling kommer en att minnas det frödingska uttrycket 'flickförnäm', hon är inkarnationen av förfinad svensk sjuttonårs flickgrace -- och vilket okonstlat spel, vilken emancipation från kameran och tanken på sin egen person, vilken mjuk och vacker plastik!" (Quelqu'une i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Med Carolina Rediviva fick filmen sin klassiska Uppsala-skildring med miljömotiv från Universitetet, Carolina-backen, Botaniska trädgården och andra officiösa lokaliteter men också från intimare studentkvarter som "Imperfektum", "Olympen" och Västgöta Nation.

Som regissör anlitades Ivan Hedqvist som föregående år gjort en framgångsrik regidebut med Dunungen och som vid den här tiden hade stora förhoppningar fästade på sig. Carolina Rediviva blev också väl mottagen av både publik och kritik, men den film Hedqvist omedelbart därpå grep sig an med, den originella och egensinniga lyrikfilmatiseringen Vallfarten till Kevlaar (1921/13) blev ett publikt fiasko och stäckte hans möjligheter till någon vidare karriär i yrket. Han förblev dock en av den svenska filmens mest efterfrågade och imponerande äldre skådespelare med en rad lysande och vemodiga rollprestationer under 1920-talet.

Vid premiären på Röda Kvarn i Stockholm, sannolikt också på andra håll, framfördes Carolina Rediviva med musik som arrangerats av Hugo Alfvén och som i stor utsträckning baserats på Gunnar Wennerbergs "Gluntarne".

[...]

(Redigerad 2013-05-30)

Inspelning

1920 1920
Filmstaden Råsunda Sverige
Uppsala Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1920-12-13 Cosmorama Göteborg Sverige 94 min
Urpremiär 1920-12-13 Cosmorama Göteborg Sverige 94 min
Sverigepremiär 1920-12-13 Metropol Malmö Sverige 94 min
Urpremiär 1920-12-13 Metropol Malmö Sverige 94 min
Sverigepremiär 1920-12-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1920-12-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1920-12-13 Slottsbiografen Uppsala Sverige 94 min
Urpremiär 1920-12-13 Slottsbiografen Uppsala Sverige 94 min

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Barn/återfunnet
Ensamstående mor
Fester
Fosterbarn
Försmådd kärlek
Försoning
Hushållerskor
Inackorderingar
Professorer
Rivaler
Student
Student/överliggare
Städerskor
Uppsala
Äktenskap
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1792


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1792


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Nils Hårde


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Studenternes Plejeedatter


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel En Uppsalafilm i fem avdelningar av Ester Julin.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En Uppsalafilm i fem avdelningar av Ester Julin. Textlista upprättad efter den rekonstruerade och omkopierade filmkopian.
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?