Grundfakta

Media (119 st)

Originaltitel En kärleksnatt vid Öresund
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-11-18

Medverkande

Elisabeth Frisk
Maud Olsson, "i verkligheten en liten maskinskriverska, i fantasien en stor romanhjältinna"

Bengt Djurberg
(Bror) Gunnar Ohlsson, "löjtnant i reserven och specialist på bilar och vackra flickor"

Erik "Bullen" Berglund
B.E. "Trestjärniga" Johansson, Världsförlagets allt i allo

Theodor Berthels
bokförläggare Charlie Ohlsson, Gunnars far, "helsvensk expert på halvfranska band"

Maritta Marke
Viola Vall, "en skådespelerska med ett dimmigt förflutet och en ännu dimmigare framtid"

Ragnar Widestedt
Julius Hagenberg, generalkonsul av Perulien och chef för Svensk-Tyska Nationalförlaget

Visa alla medverkande

Handling

I en sydsvensk stad vid Öresund sitter två unga damer, Maud och Viola, som diskuterar den roman Maud nästan skrivit färdig och som skall sändas in till Världsförlagets stora årliga...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Eveo): "Det har länge varit ett axiom att svenskar icke kunna skriva lustspel. Det har också varit bekant att vår annars aktningsvärda nation haft en smula natursvårt att göra bra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Ljudtekniker
Biträdande regissör
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Elisabeth Frisk Maud Olsson, "i verkligheten en liten maskinskriverska, i fantasien en stor romanhjältinna"
Bengt Djurberg (Bror) Gunnar Ohlsson, "löjtnant i reserven och specialist på bilar och vackra flickor"
Erik "Bullen" Berglund B.E. "Trestjärniga" Johansson, Världsförlagets allt i allo
Theodor Berthels bokförläggare Charlie Ohlsson, Gunnars far, "helsvensk expert på halvfranska band"
Maritta Marke Viola Vall, "en skådespelerska med ett dimmigt förflutet och en ännu dimmigare framtid"
Ragnar Widestedt Julius Hagenberg, generalkonsul av Perulien och chef för Svensk-Tyska Nationalförlaget
Hugo Björne doktor Forsmark
Carl Deurell professor Jakob Nobelius, tävlingskommitténs ordförande
Mathias Taube badläkaren
Eric Abrahamsson redaktör för "Familjeveckan" på Världsförlaget
Einar Fagstad gasten på Hagenbergs yacht
Gösta Bodin stewarden på Hagenbergs yacht
Sven-Olof Sandberg radiosångaren
Sven Jerring tävlingskommentatorn i radio
Bror Öbergson medlem av tävlingskommittén
Wictor Hagman Hagenbergs kassör
Gösta Ericsson mördaren i fantasisekvensen
Georg Skarstedt Krusoff, mannen som mördas i fantasisekvensen
Folke Pilo Hagenbergs vän på Strandhotellets uteservering
Hugo Jacobson Hagenbergs vän på Strandhotellets uteservering
Georg Fernquist doktor Kramer, medlem av tävlingskommittén
Richard Lindström medlem av tävlingskommittén
Ossian Brofeldt medlem av tävlingskommittén
Helge Andersson medlem av tävlingskommittén
Hartwig Fock stadsbudet som byter kläder med Gunnar
Ernst Marcusson prästen som viger Maud och Gunnar
Oscar Rosander Gunnars vän på bryggan
Carl Ericson anställd på Världsförlaget
Werner Ohlson anställd på Världsförlaget
Lisa Wirström anställd på Världsförlaget

Bolag

Produktionsbolag Svensk Ljudfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1931
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

I en sydsvensk stad vid Öresund sitter två unga damer, Maud och Viola, som diskuterar den roman Maud nästan skrivit färdig och som skall sändas in till Världsförlagets stora årliga romanpristävling med 50.000 kr i första pris. Men Maud ger upp i slutkapitlet och tänker inte göra det hela färdigt. Viola skriver då de sista sidorna och ser till att manuskriptet sänds till förläggaren. Flickorna nämner en detalj i bestämmelserna: det skall vara en roman byggd på verkligheten och prisvinnaren skall kunna styrka sanningsenligheten av det berättade.

Maud arbetar på kontor och Viola sysslar mest med att jaga karlar som storvilt. Hon känner intimt både bokförläggare Ohlson på Världsförlaget, (han som vurmar för kapplöpningsbilar och deltar i racerlopp) och hans värsta konkurrent, konsul Hagenberg, som inviterat både Viola och Maud på en tur med hans stora yacht. Bokförläggarsonen Gunnar Ohlson har blivit intresserad av Maud och uppvaktar henne från stranden med sin kikare. Han ser hur Hagenberg blir närgången mot Maud, hur hon hoppar överbord och simmar mot stranden. Gunnar hoppar även han i och simmar mot Maud som han sedan hjälper upp ur vattnet.

På Världsförlaget har det kommit 8.000 tävlande manus och endast tio av dem är läsvärda. De praktiska detaljerna sköts av förlagsanställde "Trestjärniga" Johansson, som har ett kontor med tre telefoner på bordet och är ständigt verksam.

Han dricker flitigt ur olika konjaksflaskor och avslutar raskt en schlagertext till en av förlagets tidskrifter. Gunnar Ohlson kommer in och finner av en slump ett manus kallat "Min smekmånad" signerat "Den vilseförda" med Mauds fotografi bifogat. Han insisterar på att "Trestjärniga" Johansson skall ge det första pris. Och Johansson låter sig mutas med några extra flaskor konjak och lämnar sedan fram romanen som sitt förslag till priskommittén som sedan får bokförläggaren att acceptera valet. Maud får ett brev där hon dels får veta att hon tilldelats 50.000 kronor i första pris, dels att man kommer att intervjua henne från förlaget rörande sanningshalten i romanen. Enligt romanen är hon gift -- i verkligheten ogift.

Hon berättar om sina besvärligheter för Johansson och det slutar med att hon skall gifta sig med det stadsbud som förlaget sänder över. Gunnar Ohlson ordnar så att det blir han som anländer maskerad till stadsbud och de sammanviges. Gamle bokförläggare Ohlson som just skall deltaga i ett racerlopp för bilar får veta detta när han samtidigt har bekymmer och får en hjärtattack. Sonen övertar loppet och slår konkurrenten Hagenberg överlägset. Maud, som nu vet att han inte är stadsbud, upptäcker samtidigt även att det är han som räddade henne från drunkning.

Gamle bokförläggaren får ytterligare en hjärtattack och hemforslas av den erfarna Viola med vilken han sedan gifter sig. Maud och Gunnar firar en verklig kärleksnatt vid Öresund. I parken utanför sitter "Trestjärniga" Johansson och nynnar på den schlager han skrev i filmens början, "Vad säger herrarna om de'?".

Censur / granskning

Censurnummer 47086
Datum 1931-11-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3242 meter
Kommentar (visningskopiornas klipptes av bolaget ned till 2887 meter)


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2887 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "Det har länge varit ett axiom att svenskar icke kunna skriva lustspel. Det har också varit bekant att vår annars aktningsvärda nation haft en smula natursvårt att göra bra filmer i den glada genren. Hr Sölve Cederstrands lustspel En kärleksnatt vid Öresund, som hade premiär på Astoria och Plaza på onsdagskvällen, jävade icke precis denna nedslående iakttagelse. Den befanns vara ett älskvärt hopkok på diverse orimligheter, varibland icke må förglömmas den obligatoriska biltävlingen, som vinns av hjälten och förloras av boven. Som en lättare och icke anspråksfull underhållning har filmen emellertid sina förtjänster. Den håller en munter och ogenerad ton alltigenom och hr 'Bullen' Berglund -- heter han så numera även officiellt? -- tilldrog sig publikens alldeles särskilda sympatier genom sin trygga bonhomie och sin svaghet för eau-de-vie. Fröken Elisabeth Frisk och hr Bengt Djurberg voro ett sympatiskt kärlekspar, som väckte erinringar om Fridas visor, fru Maritta Marke gick framgångsrikt i den enklare burleska stilen, hr Widestedt röjde en diabolisk inlevelse i bovens roll och hr Theodor Berthels är alltid trevlig att se och höra."

DN (Jerome): "Tekniskt har filmen den svagheten att den inte verkar smord tillräckligt. Händelserna blir för utdragna, sakna ofta en bestickande klatschig poäng, och replikerna haka inte fast i varandra med den avväpnande farten. Konstlade pauser äro ofta ödesdigra för scenisk effekt, de försvaga nog helhetsintrycket också här. Snabbare tempo och starkare koncentration skulle enbart ha blivit till filmens fördel; när hjältinnan i slutscenen äntligen lyckats klara upp vem som räddat henne från att drunkna i allra första början av berättelsen, hade man så när redan glömt den episoden. Naturligtvis beror denna glömska även på att det hänt en hel del mellan första och sista scenen."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen En kärleksnatt vid Öresund innebär manusdebut för Torsten Lundqvist (1894-1957) och en debut som ljudfilmsregissör för Sölve Cederstrand (1900-1954). Den senare hade delat regiskapet med Ragnar Widestedt (1887-1954) som inte heller han gjort någon ljudfilm tidigare.

Torsten Lundqvist blev Sveriges flitigaste författare av filmmanuskript genom tiderna. Den lista som finns i Sven G. Winquist "Författare till svenska långfilmer", upptar 66 titlar, men för varje år upptäcker man allt flera filmer där han medverkat på manussidan.

Hans karriär som manusförfattare börjar 1931 och han blir förvånansvärt mycket anlitad genast efter starten. Tre filmer år 1932, sex filmer 1933, sju filmer 1940. Oftast 3-4 filmer per år. Intensiteten avtar i slutet av 50-talet. Men utöver de "officiella" filmerna där hans namn sattes ut användes han även för manustvättning, där han inte syntes med sitt namn. Han medarbetade oftast under arbetet med manuskripten. Weyler Hildebrand och han skrev omkring 15 filmer, med Sölve Cederstrand och Erik Lundegård (Eld) gjorde han minst fyra vardera, med Gösta Rodin och med Siegfried Fischer tre.

Den filmtyp han tydligen arbetade lättast med var den traditionella svenska farsen. 1942 är han med om att bearbeta Hjalmar Söderbergs "Dr. Glas" till film, men det är ett slags undantag i hans karriär. Mera ofta sysslar han med att överföra scenkomedier till film. Hans vanligaste uppdrag var att organisera ett manus från andra författare och ge det en fläkt av professionalism.

Sölve Cederstrand hade gjort debut som stumfilmsregissör 1920 med en historia av Anders Eje kallad Ett ödesdigert inkognito. Han fortsatte filmbanan och skrev fram till ljudfilmens inträdande fyra manus åt Gustaf Edgren och fortsatte med ljudfilmskomedier hela tiden arbetande på Edgrens filmer. Han återkommer till filmregin i En kärleksnatt vid Öresund och regisserar ytterligare fem filmer, samtliga ganska anspråkslösa komedier. I fråga om manusskrivande är han mera aktiv och hade vid sin bortgång signerat minst 46 filmer, vilket gör att endast Lundqvist, Gösta Stevens och Hasse Ekman var flitigare.

Cederstrand är även han komediexpert, kanske av ännu bredare slag än Lundqvist, och hans eventuella plats i svensk filmhistoria beror på samarbetet med Edgren.

Inspelning

(exteriörscener) 1931-07 1931-08
Irefilm ateljé Stockholm Sverige
Solvalla, Bromma Stockholm Sverige
Öresund Sverige

Visningar

Urpremiär 1931-11-18 Astoria, Plaza Stockholm Sverige 106 min
Sverigepremiär 1931-11-18 Astoria, Plaza Stockholm Sverige 106 min

Musikstycken

Originaltitel Moonlight Savings Time
Kompositör Irving Kahal
Harry Richman
Textförfattare Irving Kahal
Harry Richman


Originaltitel Salta biten
Kompositör Fred Winter (1931)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1931)
Sångare Einar Fagstad (samt spelas på dragspel)
Gösta Bodin (samt spelas på gitarr)


Originaltitel Preludium, piano, op. 23
Kompositör Sergej Rachmaninov


Originaltitel Va' säger herrarna om de'?
Kompositör Fred Winter (1931)
Textförfattare Fritz Gustaf (1931)
Sångare Erik "Bullen" Berglund


Originaltitel Dream a Little Dream of Me
Kompositör Wilbur Schwandt (1931)
Fabian Andre (1931)
Textförfattare Gus Kahn (1931)


Originaltitel En kärleksnatt vid Öresund
Kompositör Fred Winter (1931)
Textförfattare Ejnar Westling (1931)
Sångare Bengt Djurberg


Originaltitel Brautchor (Treulich geführt, ziehet dahin)
Kompositör Richard Wagner (1850)
Textförfattare Richard Wagner (tysk text 1850)
Fritz Ahlgrensson (svensk text 1874)


Originaltitel Bella Caschetta
Kompositör Fred Winter (1931)
Textförfattare Fritz Gustaf (1931)
Sångare Sven-Olof Sandberg (i bild)


Originaltitel Auf der Jagd
Kompositör Johann Strauss d.y.


Originaltitel Kalle P.
Kompositör Josef Franz Wagner ("Gigerl-marsch")
Textförfattare Edouard Laurent (musikbearbetning och svensk text 1891)


Originaltitel La marche du sacre. Ur Le prophète
Kompositör Giacomo Meyerbeer (1849)


Originaltitel La Gioconda. Danza delle ore
Kompositör Amilcare Ponchielli (1876)


Ämnesord

Biltävling
Bokförlag
Bokförläggare
Hjärtfel
Konjak
Redaktörer
Romanpristävling
Schlager
Smekmånad
Stadsbud/förklädd till

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2799


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN KÄRLEKSNATT VID ÖRESUND
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel En kärleksnatt vid Öresund. Kort översikt.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel En kärleksnatt vid Öresund
Omfång 19 s. + 1 s. P.M. häftat med ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En kärleksnatt vid Öresund. Lustspel för filmen, av Sölve Cederstrand.
Omfång 68 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En kärleksnatt vid Öresund. Lustspel för filmen, av Sölve Cederstrand.
Omfång 82 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?