Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lithivm
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-08-28

Medverkande

Agnieszka
Hanna

Fredrik Dolk
Dan Tingström

Björn Granath
Henrik Laurentsson

Ola Wahlström
Greidner

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm. Hanna är en ung och karriärsugen journalistpraktikant på en kvällstidning. Hon har just flyttat från sin pojkvän, taxichauffören Martin, för att satsa på jobbet. Den...

Visa hela handlingen

Press

Storstadskritikerna sågade enhälligt Lithivm rakt av. Fredrik Sahlin, Nöjesguiden: "Flamholc ger i denna uppseendeväckande ospännande thriller bristen på research ett nytt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntkoordinator
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Kostymör
Sömmerska
Smink
Klippassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Tramp
Mixning

Medverkande

Agnieszka Hanna
Fredrik Dolk Dan Tingström
Johan Widerberg Martin
Björn Granath Henrik Laurentsson
Göran Forsmark Werner
Ola Wahlström Greidner
Pierre Boutros Jens
Yvonne Lombard Hasse, chefredaktör
Kent-Arne Dahlgren Sten, arbetsförmedlingschef
Annika Kofoed taxipassagerare 1
Peter Edding Nisse, avloppsgrävare 1
Nicke Lundblad Bosse, avloppsgrävare 2
Johan Kekonius Mårten, avloppsgrävare 3
Lina Perned Marianne
Marika Lagercrantz Margareta Tingström
Christer Holmgren Stefan
Simon Paulsson Filip
Jannike Grut kvinnlig polis 1
Mia Larsson kvinnlig polis 2
Måns Westfelt Birger, advokat
Lasse Lundgren en hjälpsam man
Babben Larsson taxipassagerare 2
Dennis Liv
Marcus Starberger Marcus
Nina Nord kvinnlig polis i receptionen
Tony Lindsjö polis i kommunikationscentral
Leif Jansson rättsmedicinsk polis 1
Rune Berglöf rättsmedicinsk polis 2
Calle Baneryd polisvakt
Finn Åhlén polis i förhörsrum
Mikaël Meisen Dietmann låssmed

Bolag

Produktionsbolag Caravan Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1998
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1999
Laboratorium FilmTeknik AB
Cineric Inc.
Utrustning FilmhusAteljéerna AB
Joson AB
Spectra Ljusuthyrning AB
Specialeffekter, ljud sto.pp (Stockholm Postproduction AB)
Marknadsföring Sonet Film AB
Produktplacering N. Josefsson Product Placement

Handling

Stockholm. Hanna är en ung och karriärsugen journalistpraktikant på en kvällstidning. Hon har just flyttat från sin pojkvän, taxichauffören Martin, för att satsa på jobbet. Den svartsjuke Martin förföljer Hanna för att se vad hon har för sig och dyker då och då upp, antingen hemma hos henne, på någon restaurang, ute på stan osv.

Ett antal likdelar hittas i en brasa i Enskede. Samtidigt har en antal unga kvinnor försvunnit i Stockholm och Hanna börjar ana ett sammanhang.

Hon har på tidningen bl a satts att öppna insändarposten av sin handledare, Jens. En av dem rör en försvunnen fästmö till insändaren Dan. Hanna försöker ringa honom men får inget svar. Hon lyckas smuggla in en artikel om de försvunna kvinnorna med utgångspunkt från insändaren, ett tilltag som gör både Jens och tidningens chefredaktör, Hasse, upprörda.

Den frånskilde Dan, som arbetar på arbetsförmedlingen på dagarna och kör taxi på kvällarna, ringer till Hanna angående artikeln och vill träffa henne. Han dyker emellertid inte upp på den avtalade platsen.

När Hanna ger sig av därifrån på sina inliners blir hon påkörd av en taxi, Dans! Han vill gratis köra henne till sjukhus. Efter en stund lyckas dock Hanna ta sig ut ur bilen och jagas av Dan. Polisen dyker upp och Dan tas in till förhör efter det att Hanna sagt att han försökt våldföra sig på henne, medan han hävdar att hon försökt smita från betalningen.

På kvällen ringer Jens hem till Hanna och bjuder ut henne på nattklubb. Han vill att Hanna anonymt från tidningen ska peka ut Dan som misstänkt för kvinnomorden. Efter ett samtal försvinner Jens, och Hanna skuggar honom till polishuset. Han försöker få träffa Dan men blir vägrad detta och utkörd. Dan släpps, sedan han inte längre är häktad, och Hanna vill intervjua honom. De äter en bit mat hemma hos Hanna utan att intervjun kommer igång. Plötsligt dyker Martin upp varpå Dan lämnar lägenheten.

Nästa dag blir Hanna utskälld av Hasse för sitt beteende mot Jens på polishuset och får sparken. Hon super sig full och ringer på kvällen till Dan. Han föreslår att de ska träffas nästa dag och de bestämmer sig för att äta middag hemma hos Dan. Under middagen piper det till i en apparat: Dan

ska ta sitt litium (en medicin som används vid behandling av manodepressiv psykos), vilket han struntar i. Han erkänner att det är han som är kvinnomördaren. Hanna provocerar honom till att försöka strypa henne. Polisen dyker upp och även Martin som har hört ett meddelande på polisradion.

På tidningen firas Hanna av kollegorna. Martin kommer med en ros, men Hanna tycks inte ha tid med honom. Han lämnar tidningshuset. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135566
Datum 1998-08-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3490 meter
Kommentar Aktlängder: 572-589-583-565-585-596


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3490 meter
Längd i minuter 127 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Storstadskritikerna sågade enhälligt Lithivm rakt av.

Fredrik Sahlin, Nöjesguiden: "Flamholc ger i denna uppseendeväckande ospännande thriller bristen på research ett nytt tragikomiskt ansikte. I sitt försök att få en slarvigt ihopslängd intrig att verka någorlunda sannolik, serverar han här så pass grova och naiva klichéer om polisväsende, tidningsvärlden, ja om hur hela mänskligheten rör sig och för sig, att effekten bara kan bli en: publiken lämnar biografen.

Den stadiga nedgången sedan den lite valpiga men mycket levande debuten Vackert väder vittnar om att Flamholc illa kvickt behöver en hjälpande hand. Att han kan berätta om livet i den egna myllan står i och med ovan nämnda film klart, men när det gäller fiktionsskapande, att bygga gedigna och intelligenta manus, har han mycket att lära.

Men det är på intet sätt bara intrigen som är profillös och befriad från riktning. Vi talar här om en total härdsmälta, som inte ens den närmast patologiskt darrhänte kameramannen kan dölja. Dialogen verkar plankad från Expressen Fredags insändarsida, klaffmissarna håller gille och skådespeleriet skulle sannolikt ha varit mer besjälat om det utfördes av Madame Tussauds vaxkabinett."

Carl-Johan Malmberg, SvD: "Tyvärr är allt i denna film mer eller mindre katastrofalt. Samma scener upprepas nästan ordagrant gång på gång. Dialogen är illa skriven och i flera fall illa framsagd. Till och med en skicklig skådespelare som Björn Granath (i rollen som maktfullkomlig polis) blir ren pekoral. (-)

Möjligen har ambitionen varit att göra en vitalt rå, energiskt ungdomlig thriller. Men resultatet övertygar bara under några spridda minuter av filmens alltför många. En nervöst flaxig handkamera, överdrivet korniga bilder (uppblåst super-16), en plågsam och jämntjockt pålagd musik - allt försöker skapa en verklighetskraft som fallerar, en spänning som bara blir olustig. Man frågar sig varför denna film blivit gjord och än mer varför den nått fram till en biograf."

Helena Lindblad, DN: "Thrillern Lithivm, Flamholcs tredje film på lika många år, är ett modigt försök att göra genrefilm på svenska, men är dessvärre inte alls bra. Storyn om kvällstidningspraktikanten Hanna, som får upp ett spår efter en sadistisk kvinnomördare, haltar på alla sätt och vis. Den är ett osammanhängande hastverk, illa spelad, dialogen är mer än lovligt styltig och miljöerna är okunnigt och klichémässigt skildrade. (-)

Förhoppningsvis är det en parentes i Flamholcs filmarbana."

Martin Andersson, SDS: "Flamholc må vara driven rent tekniskt, som så många andra unga filmmänniskor, men de svagheter i personregi, psykologi och dramaturgi som man kunde ha överseende med i hans tidigare produktioner, ligger nu för öppen ridå. Inte ens ett tungt malande basljud över hela kalaset kan maskera de bristerna.

Inte heller den parodi av vuxenvärlden, som tidigare hade en viss charm, vill bita utan slår helt enkelt över i ett överspel av den lägre skolan."

Bernt Eklund, Expr: "Hannas tidning, där Yvonne Lombard är 'chefsredaktör', finns inte i någon vanlig verklighet. Polisens sandlådegräl hör också hemma på en annan galax. Inget fel med det, satir må se ut på det sätt som biter bäst. Men tillsatsen av blod och brinnande likdelar tar udden av sådana ambitioner ¿ om de alls fanns. (-)

Flamholcs första, Vackert väder, är hans ojämförligt bästa. Där kände han sig hemma.

Här är han borta - men kapacitet för ett nytt storverk finns. Fast då bör han nog avskeda sig själv från manusskrivandet."

Bertil Palmqvist, AN: "Filmens psykologi är känslig som ett tunnelbanetåg och dialogen briljant som ett hundskall. Samhällsskildringen - arbetsförmedlingen och polisen - är grovt karikerande utan att lyckas vara vare sig elak eller avslöjande.

David Flamholc har tidigare ett par långfilmer på sitt samvete, av en del upphöjda till snilleverk, av andra betraktade som misslyckanden. Personligen finner jag Flamholc prövande. Han är en regissör som vill vara originell och fräsigt expressionistisk i sitt berättande utan att ha något att berätta. Att han kan få fram pengar att upprepa detta konststycke gång på gång är i sig en prestation."

Kommentar Svensk filmografi

David Flamholc (f 1974) hade tidigare gjort långfilmerna Vackert väder (1996/11) och Nattbuss 807 (1997/5). Produktionskostnaderna för Lithivm uppgick till 7 Mkr.

Vid Hollywood Film Festival 1999 belönades David Flamholc med "Young Filmmaker's Award for directing" för filmen Lithivm.

Visningar

Sverigepremiär 1998-08-28 Filmstaden 1 Göteborg Sverige 127 min
1998-08-28 DownTown 1 Malmö Sverige 127 min
1998-08-28 Filmstaden Sergel 2 Stockholm Sverige 127 min
1998-08-28 Filmstaden Söder 2 Stockholm Sverige 127 min
1998-08-28 Rigoletto 3 Stockholm Sverige 127 min (samt ytterligare 17 platser)
TV-visning 2001-06-02 TV3 Sverige 122 min
2002-06-15 TV3 Sverige 122 min
2003-02-01 TV3 Sverige 122 min
Videorelease 1999-03 Sverige 122 min

Utmärkelser

Festivalpris Hollywood 1999 David Flamholc (bästa unga filmskapare)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3467


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3490


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LITHIVM En thriller av David Flamholc
Affischdesign Artwork


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LITHIVM En thriller av David Flamholc
Affischdesign Artwork


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version II. Av David Flamholc.
Omfång 136 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version III. Av David FLamholc.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version IV. Av David Flamholc.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Färg papper 3
Dia 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?