Grundfakta

Media (53 st)

Originaltitel Fridolf i lejonkulan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-03-11

Medverkande

Fridolf Rhudin
Fridolf Rutger Svensson, innehavare av Jonix Herrskrädderi

Weyler Hildebrand
kriminalkommissarie Göransson

Gueye Rolf
Juttan, alias Ludmila Jonix, cirkusryttare

Björn Berglund
Erik, notarie

Aino Taube
Margit Vedholm, ERiks fästmö

Julia Cæsar
Hilma Jonsson, föreståndarinna på Stadskällaren

Visa alla medverkande

Handling

I den lilla staden Vitköping finns ett pensionatsliknande hotell med matsal kallad Stadskällaren. En missbelåten gäst, apotekaren, knackar i glaset för att påkalla uppmärksamhet. Det är...

Visa hela handlingen

Press

AB (-n): "Ett av de bästa Rhudinlustspelen vi sett. Här finns poänger, och framför allt här är spänning, åtminstone bitvis. Någon helgjutenhet är det inte -- det beror väl på den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Smink
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Fridolf Rhudin Fridolf Rutger Svensson, innehavare av Jonix Herrskrädderi
Weyler Hildebrand kriminalkommissarie Göransson
Gueye Rolf Juttan, alias Ludmila Jonix, cirkusryttare
Björn Berglund Erik, notarie
Aino Taube Margit Vedholm, ERiks fästmö
Julia Cæsar Hilma Jonsson, föreståndarinna på Stadskällaren
Rut Holm Beda, Hilma Jonssons dotter
Erik A. Petschler Trivio, cirkusdirektör
- Ej krediterade:
Joel Jansson konstapel Tysk
Nils Dahlström Edward Karlsson, stadsbud
Artur Rolén apotekare, gäst på Stadskällaren
Ruth Weijden barnmorskan
Ludde Juberg påklädare på cirkus
Alice Carlsson kontorist på cirkusen
Wiola Levin flicka vid skjutståndet
Lena Cederström flicka vid skjutståndet
Holger Sjöberg den polske brottaren och kraftmannen
Åke Uppström cirkusbesökare, bänkgranne med Erik och Margit

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1933

Handling

I den lilla staden Vitköping finns ett pensionatsliknande hotell med matsal kallad Stadskällaren. En missbelåten gäst, apotekaren, knackar i glaset för att påkalla uppmärksamhet. Det är Beda, dotter till Hilma Jonsson, ägarinnan, som serverar. "Sedan den där Svensson kom hit för en månad sedan existerar visst bara en gäst på den här syltan", säger han missbelåtet, hänsyftande på de assietter som sätts fram för gästerna. Han själv får mycket gamla saker, skräddare Fridolf Svensson får mycket och nytt, beroende på att Beda älskar Svensson, fast hon vet att han är gift och troligen inte skild.

Över till skrädderiet där Svensson syr och gnolar och snyggar upp en kavaj som skall till hotellet och notarie Erik. Den senare uppvaktar fagra Margit Bedholm som fått sparken från matsalen för att fru Jonsson tror att hon vill knycka Svensson från Beda. Detta är ett misstag. Margit vill inte ha Svensson, men Svensson vill ha Margit. För att driva med Svensson ordnar Erik en 'vigsel' mellan Svensson och Margit. Det sker på Rådhuset, men Svensson fattar inte att rådmännen är stadsbud. Han får en 'vigselattest', som fru Jonsson rycker till sig när han försöker komma in på hotellet med Margit, som fru Jonsson motar ut på gatan.

Kommissarie Göransson häktar Svensson för bigami, sedan fru Jonsson anmält honom. Konstapel Tysk på stationen rusar hem med cellnycklarna på sig och lämnar stationen obevakad -- hans fru har fått en pojke. Göransson måste ge sig av och uppvakta en cirkusryttarinna, Juttan Jonix. Det råkar vara Fridolfs fru, men bägge herrarna är inte klara över det sakförhållandet. Svensson tillsägs att se efter stationen tills Tysk kommer tillbaka samt be Tysk därefter låsa in honom i en cell. Göransson går, in genom dörren kommer cirkusdirektör Trivio som anmäler en stöld och ett försvinnande -- hans fru har rymt med en man som stal hans dresserade svin. Fridolf bjuds att komma till cirkusen.

Han anländer när direktören klår upp en gosse som försöker smita in på cirkusen utan biljett. Gossen hämnas sedan med att byta skyltarna till två cirkusvagnar: DIREKTION och LEJON. Fridolf ser Göransson kurtisera Juttan, Göransson jagar honom och Fridolf hamnar snart i lejonburen när han vill gå in på direktörens kontor. För att lugna djuret ger han lejonet sin kavaj och sina byxor och backar sedan ut genom en gång som leder honom in i manegen där en lejonjakt pågår. Han får på sig en clownkostym, kommer in i manegen igen, folk tror att han är den verklige clownen. Fridolf upptäcker Juttan som just då visar upp konstridning. De två återförenas, men Göransson har hunnit fram och arresterar Fridolf för bigami. Men då grips Erik av dåligt samvete och avslöjar skämtet med vigseln. Göransson får läsa vigselattesten som visar sig vara helt ogiltig och undertecknad av ett stadsbud.

Göransson försöker uppvakta Juttan igen och kysser en hand som sticks ut från hennes fönster i en cirkusvagn -- handen visar sig tillhöra Fridolf. I slutscenen har Fridolf lurat Göransson att gå in till direktören, men skyltarna är fortfarande utbytta. Göransson går in genom dörren DIREKTION och hamnar hos lejonet med ett väldigt oväsen som följd. Fridolf säger: "Det är som jag har sagt. Det gör detsamma var den karlen kommer så alltid blir det bråk."

Censur / granskning

Censurnummer 48936
Datum 1970-11-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2075 meter
Kommentar Aktlängder: 460-540-535-540 = 2075 meter.


Censurnummer 48936
Datum 1952-11-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2007 meter
Kommentar Aktlängder: 460-540-535-540 = 2075 meter.


Censurnummer 48936
Datum 1933-03-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1992 meter
Kommentar Aktlängder: 460-540-535-540 = 2075 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Philips
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1992 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (-n): "Ett av de bästa Rhudinlustspelen vi sett. Här finns poänger, och framför allt här är spänning, åtminstone bitvis. Någon helgjutenhet är det inte -- det beror väl på den forcering som inte tycks kunna undvikas i svensk filmproduktion. Regissören Weyler Hildebrand visar i vilket fall som helst goda grepp. Fridolf är sig lik -- om inte litet bättre än vanligt. Här vilar inga ledsamheter över riddaren av saxen, som ofrivilligt råkar bli clown. Han assisteras utmärkt av Hildebrand, Ruth Holm och Julia Caesar och Erik Petschler, alla beprövade i lustspelsgenren. Gueye Rolf gör en inte oäven debut och Aino Taube tar sig för var gång."

SocD (Hb): "Ett lustspel utan djupsinnighet, givetvis, men också utan det förtjusande lättsinne, som borde höra genren till. Till allan rättfärdighets uppfyllelse skall genast meddelas att Fridolf Rhudin excellerar i sin absolut egenartade humor, som på många ställen är rolig och bra och framkallar glada hojtanden från publiken, men också på andra ställen verkar ansträngd. Han blir inburad för tvegifte av kommissarie Göransson och har några sketcher med högstdensamme, som man känner igen från tidigare filmer. På flykt undan rättvisan hamnar han på cirkus, där han tampas ett slag med djurens konung, men det blir aldrig någon flykt över historien trots den tacksamma miljön. (-) Samtliga dessa personager äro löst och valhänt inkomponerade i handlingen, de komma och försvinna, man vet inte varför, och de äro observerade av en trög och ovig kamera. Voro det inte skäl att sätta till lite mer ambition i svensk filmfabrikation -- publiken skulle förmodligen inte tycka illa vara, den accepterar ju gärna de utmärkta utländska märken som förekomma och som av outgrundliga skäl icke få tjäna till förebild."

StT (Robin Hood): "Naturligtvis är filmen ojämn. Den tacklar av mot slutet och slutapplåden blir matt. Synd att våra svenska filmare i lustspelsgenren aldrig ha tid att tänka igenom sina manuskript ordentligt, att bringa kärleksscenerna till samma nivå som lustspelsscenerna. Synd att de aldrig orka hålla ut till slutet och komma med en knalleffekt i finalen. De placera i stället knalleffekterna i mitten -- efter en lång blek inledning, och sluta sedan med en lång, ännu blekare avslutning. (-) Men det tar upp sig, Weyler Hildebrand och dir. Bauman börja få grepp om filmtekniken, och man får vara tacksam för den friskhet de fått in i Rhudin-filmerna, den godmodiga humorn. Nästa gång hoppas vi på ännu bättre."

Kommentar Svensk filmografi

Den underliggande radiopjäsen uruppfördes i tysk radio 1928. Författaren Konrad Maril är född 1889.

Konstapel Tysk i filmen är ren amatörskådespelare, född i Uppland ca 1890 och död i Stockholm 1940. Hans namn var Joel Jansson och han tillhörde kretsen runt Hildebrand och kan även spåras i filmerna Arnljot (1927), Norrlänningar (1930/2) och Simon i Backabo (1934/20).

Emil A. Lingheim (Emil A. Pehrsson på den tiden -- i en bandinspelning gjord 24.4.1975): "Gustaf Scheutz på Europa Film sökte ny inspelningslokal när han skulle göra Fridolf i lejonkulan, som hade en massa djur och ett cirkustält. Han kunde inte släpa allt detta uppför trapporna på Irefilms ateljé på Lästmakargatan. Så jag sökte och fann en tom cementfabrik i Sundbyberg, det utrymme där Europa Film nu har sina ateljéer.

Sent 1932 började vi bygga om. Jag fick fara och köpa generatorer, studiobelysning och stora drosslar så att kollamporna inte skulle föra oväsen. Kablar måste dras under golvet och mycket annat. Jag satte folk i arbete och for hem till far i Skivarp för att fira julen. Under tiden for Scheutz till Hamburg och skaffade alla djuren. Det blev den första film vi spelade in ute i Sundbyberg. Allt var färdigt samtidigt med att djuren kom från Hamburg.

I den filmen var jag ateljéchef, ljudingenjör, mixare och klippare."

Filmen hade samtidig premiär i Göteborg (Palladium) och Malmö (Palladium) den 11.3.1933.

Förlaga

Originaltitel Der Clown wider Willen (Pjäs)
Författare Konrad Maril


Inspelning

1933-01 1933-02
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1933-03-11 Palladium Göteborg Sverige 73 min
1933-03-11 Palladium Malmö Sverige 73 min
1933-03-11 Astoria Stockholm Sverige 73 min
1933-03-11 Plaza Stockholm Sverige 73 min
TV-visning 1974-11-17 TV2 Sverige 73 min
1984-11-15 TV2 Sverige 73 min
1993-08-10 TV2 Sverige 73 min
1996-09-17 SVT1 Sverige 73 min
1999-09-21 SVT1 Sverige 73 min
Urpremiär 1933-03-11 Palladium Göteborg Sverige 73 min
1933-03-11 Palladium Malmö Sverige 73 min
1933-03-11 Astoria Stockholm Sverige 73 min
1933-03-11 Plaza Stockholm Sverige 73 min

Musikstycken

Originaltitel Läppar som le så röda
Kompositör Erik Baumann (1933)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1933)
Sångare John Wilhelm Hagberg (ej i bild)
John Wilhelm Hagberg (repris - dubbar Björn Berglund)


Originaltitel Det är jag som går vägen uppför stegen
Kompositör Sten Axelson (1933)
Textförfattare Sven Paddock (1933)
Sångare John Wilhelm Hagberg (dubbar Björn Berglund)
Weyler Hildebrand (repris)


Originaltitel Jag kommer i kväll under balkongen
Kompositör Sten Axelson (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)
Sångare Fridolf Rhudin


Originaltitel Fröken Agnes uti dystra drömmar går
Textförfattare L. Fredrik Ågren (1900)
Sångare Rut Holm
Instrumentalist Rut Holm (cittra)


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare kör


Originaltitel I älskande hjärtan är det vår
Kompositör Erik Baumann (1932)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1932)
Sångare Weyler Hildebrand


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel Alte Kameraden
Kompositör Carl Teike (1894)


Originaltitel Pariser Einzugsmarsch 1814
Kompositör Johann Heinrich Walch (ca 1800)


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Fridolf i lejonkulan (1933)

Ämnesord

Bigami
Cirkus
Clown
Konstridning
Lejon
Polis
Restauranger
Skräddare
Stadsbud
Vigsel/borgerlig
Vigsel/falsk
Vigselattest

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 40


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2071


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2070


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2070


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRIDOLF I LEJONKULAN efter Konrad Marils pjäs "Clown mot sin vilja"
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRIDOLF I LEJONKULAN En verkligt dråplig och oemotståndligt skrattretande film med talrika förvecklingar, medryckande och spännande handling.
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel FRIDOLF I LEJONKULAN med Fridolf Rhudin
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRIDOLF I LEJONKULAN En verkligt dråplig och oemotståndligt skrattretande film med talrika förvecklingar, medryckande och spännande handling.
Tryckeri Otto Ahlström boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRIDOLF I LEJONKULAN efter Konrad Marlis pjäs "Clown mot sin vilja"
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Anders Beckman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRIDOLF I LEJONKULAN En verkligt dråplig och oemotståndligt skrattretande film med talrika förveckligar, medryckande och spännande handling.
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skräddarkärlek.
Omfång 41 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skräddarkärlek.
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?