Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Fucking Åmål
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-10-23

Om filmen

Lukas Moodyssons långfilmsdebut om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria blev en enorm succé. Publiken vallfärdade till biograferna, kritikerna...

Visa hela texten

Handling

En kväll när de inte vet vad de ska göra kommer högstadietjejen Elin och hennes äldre syster Jessica på att de kan gå till en fest hos Agnes, en annan tjej på skolan. Agnes, som bott...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var undantagslöst fulla av lovord och gav filmen genomgående högt betyg, framför allt för dess realism och trovärdighet i skildringen av tonårslivet i en småstad på 90-talet...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Lukas Moodyssons långfilmsdebut om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria blev en enorm succé. Publiken vallfärdade till biograferna, kritikerna hyllade den och priserna föll som regn.

Få svenska filmer har fått sådan genomslagskraft som Lukas Moodyssons långfilmsdebut Fucking Åmål som fick premiär 1998. Ungdomar vallfärdade till biograferna, skrattade, jublade och kände igen sig i tonårens småstadstristess, meningslöshet och frustration. Publikmässigt kom filmen upp i smått sensationella 900 000 sålda biljetter, kritikerna hyllade och Guldbaggarna föll som regn. Småningom kom Fucking Åmål, under den beskedligare internationella titeln Show Me Love, även att sälja stort internationellt. 

Men hur kom det sig att berättelsen om Agnes och Elin kärlekshistoria blev en sådan dundersuccé? Främst är det väl Lukas Modyssons förtjänst. Med fjäderlätt hand skildrar han de svartaste känslorna, med oemotståndlig dråpkomik tar han sig an de svåraste ämnena. Han väjer inte för något och visar redan här att han är en gudabenådad personinstruktör som med bergsfast solidaritet ställer sig på de ungas sida, mot konventioner, socialt tryck och vuxen konformitet. Moodysson är född i Lund 1969 och debuterade redan som 17-åring med diktsamlingen "Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner". Han ingick i den litterära gruppen Malmöligan som betecknade sig som arbetarklasspoeter som tog avstånd från "den slutna akademiska poesin". Efter regilinjen på Dramatiska institutet gjorde han tre kortfilmer innan han långfilmsdebuterade med Fucking Åmål.

Filmens framgångar hänger dock även samman med perfekt tajmning – den kom helt rätt i tiden. 90-talet var ett relativt gynnsamt år för film- och tv-kulturen för ungdomar. Filmer som 30:e november (Daniel Fridell, 1995), Vinterviken (Harald Hamrell, 1996) och Vildängel (Christer Engberg, 1997) hade rönt uppmärksamhet och väckt intresse för en tidigare nonchalerad genre. Och inom tv-dramatiken hade inte minst Peter Schildts geniala Glappet (1997), om två tjejer i skärselden mellan barndom och vuxendom, banat vägen för starka, komplexa och roliga unga kvinnoporträtt. 

Över huvud taget hade just flickorna och de unga kvinnorna äntligen kommit starkt inom filmen; från att tidigare mest varit söta sidekicks till pojkprotagonister klev de nu fram och intog huvudrollerna i åtminstone 15 av 39 barn- och ungdomsfilmer på 90-talet vilket måste ses som ett stort framsteg. Som i sin tur var resultatet av en medveten och enveten satsning från Svenska Filminstitutets barn- och ungdomsfilmkonsulent som hade tillsatts 1993.

Fucking Åmål tillhör de filmer som, precis som Roy Anderssons En kärlekshistoria (1970), inte tycks åldras. Trots tidstypiska markörer som killarnas tidiga (då senaste) Nokia-telefoner och Lokets Bingolotto på lördagskvällarna är filmen högaktuell än i dag. Och precis som i fallet med En kärlekshistoria kan fräschören tillskrivas dels autenticiteten som präglar varje replik, plagg och rum, dels filmens tidlösa temata: Kärlek, tvivel och rädsla går liksom aldrig ur tiden.

Malena Janson (2015)


Hitta länk till filmhandledning under Länkar och resurser.

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Dramaturg
Coproducent
Biträdande producent
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Pressinformation
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Elassistent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Kläder
Smink
Klädassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Praktikant
Juridisk rådgivare
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Alexandra Dahlström Elin
Rebecca Liljeberg Agnes
Erica Carlson Jessica
Mathias Rust Johan Hult
Stefan Hörberg Markus
Josefin Nyberg Viktoria
Ralph Carlsson pappa Olof
Maria Hedborg mamma Karin
Axel Widegren lillebror Oskar
Jill Ung mamma Birgitta
Lisa Skagerstam Camilla
Johanna Larsson Elins kompis
Elinor Johansson Elins kompis
Jessica Melchersson Elins kompis
Lina Svantesson Elins kompis
Daniel Teider Johans lillebror
Nils Björkman Bengtsson
Bo Lyckman mannen i bilen
Per Larsen lärare 1
Kenneth Larsson lärare 2
Karl Strandlind hockeytränare
Peter Teider Markus kompis
Linda Malmqvist tjej som gråter
- Statistroller:
Christer Almar
Michael Andersson
Thérèse Andersson
Rialda Arifovic
Sanella Arifovic
Fredrik Arrelid
Vanessa Babot
Joséphine Bordi
Sandra Boström
Betty Carlsson
Alain Carlstein
Elias Chamoun
Maykel Chamoun
John Oli Dahl-Olsen
Dlawer Dalawe
Michaela Eklund
Elin Fransson
Kim Fransson
Fredrik Gunnarsson
Lina Gustafsson
Susanna Gustafsson
Grazyna Göransson
Peter Hildingsson
Malin Hultgren
Max Hylander
Niklas Johansson
Petra Johansson
Daniel Karlsson
Linda Karlsson
Andreas Kvist
Mårten Lauvall
Jonas Lenberg
Josephine Lewing
Carl-Johan Lext
Jonas Lindell
Robert Lindqvist
Frida Lundby
Jonas Lönn
Anthon Lövek
Rebecka Martikainen
Emma Massey
Andreas Mattson
Daniel Mattson
Modar Mohanna
Elisabet Nilebäck
Mikael Nordman
Martin Nyholm
Petra Nyman
Joakim Olofsson
Kalle Rosborg
Vlora Shabani
Martin Storåsen
Johanna Ström
Patrik Ström
Jonna Sundqvist
Bujar Syla
Linda Syla
Magnus Thell
Gustaf Tångne
Sofia Wennberg
Caroline Johansson

Bolag

Produktionsbolag Memfis Film AB (i samprod m)
Samproduktionsbolag Zentropa Entertainments ApS
Film i Väst AB
Sveriges Television AB (Göteborg)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Det Danske Filminstitut
Europeiska Unionen/Europeiska Gemenskapens Strukturfonder
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2009
PAN Vision AB 2006
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Filmek AB (ljudstudio)
Mainstream ApS (Danmark, ljudstudio)

Handling

En kväll när de inte vet vad de ska göra kommer högstadietjejen Elin och hennes äldre syster Jessica på att de kan gå till en fest hos Agnes, en annan tjej på skolan. Agnes, som bott nästan två år i Åmål, känner sig ensam och utanför. Hon är hemligt förälskad i Elin. Jessica berättar för Elin att Agnes är lesbisk, varpå Elin slår vad med sin syster om att hon vågar kyssa Agnes. Jessica accepterar och ställer sig utanför dörren och ser på när Elin kysser Agnes. De båda systrarna springer därifrån till en annan fest. Agnes stannar ensam kvar på sitt rum. Hon är ledsen och plockar fram rakhyvlar för att begå självmord.

Elin kan inte roa sig på festen, och går tillbaka till Agnes hus för att be om förlåtelse. Hon kastar sten på Agnes fönster, vilket gör att Agnes binder om sin blödande handled och släpper in Elin. De går ut tillsammans och pratar om vad de vill bli, om kärlek och om hur trist det är i Åmål. Elin föreslår att de ska lifta till Stockholm. En bil stannar och tar upp dem, men de blir genast avsläppta sedan de kysst varandra. De skiljs åt sedan Elin lovat att ringa nästa dag.

På natten drömmer Elin att hon är tillsammans med Agnes och har det skönt. När hon nästa dag ska ringa kommer hennes syster emellan, och det blir inte heller av att hon ringer senare. Dessutom vågar hon inte berätta för sin syster att hon är kär i Agnes, utan tvingas ljuga och säga att hon är förälskad i Johan som går på gymnasiet och som är förälskad i henne. På kvällen träffar hon Johan och hånglar med honom. Agnes väntar hemma hela dagen, och tittar besviken på telefonen innan hon släcker lampan.

Dagen därpå försöker Agnes ringa till Elin, men Elin svarar inte utan går i stället ut med Johan. Inte heller när de senare ses i skolan vill Elin prata med Agnes, som därför ger henne en örfil.

Elin fortsätter att träffa Johan och ligger också med honom. Hon känner sig emellertid missnöjd med deras förhållande, och blir riktigt arg på sin syster, som tycker att hon alltid får det hon vill ha men ändå bara klagar. En kväll när Johan, Jessica och hennes kille Markus tittar på Bingolotto och jämför mobiltelefoner, blir Elin ännu mer medveten om hur lite hon har gemensamt med Johan. Från rummet intill ringer hon upp Johan på hans mobiltelefon och gör slut. Dagen efter ber hon om ursäkt och förklarar att hon är kär i en annan. Återigen försöker Elin få tag på Agnes genom att kasta sten på hennes ruta, men den går sönder och Elin springer iväg med oförrättat ärende.

När de träffas i skolan tar Elin med sig Agnes in på en toalett, ber om ursäkt för hur hon har betett sig och säger att hon älskar henne. Agnes förlåter henne. En kompis till Elin knackar på och vill komma in. När hon blir avvisad förstår hon att Elin inte är ensam på toaletten. Hon ropar till de andra att Elin har en kille på toaletten, varpå det snabbt bildas en stor grupp som vill att Elin ska visa vem hon har därinne. Elin vågar inte gå ut, men när Agnes frågar om det verkligen stämmer att hon älskar henne, tar hon mod till sig och de går ut. Hon ropar till de andra att "här är min nya tjej". Sedan går de hem och dricker ett glas choklad. (AMd)

Censur / granskning

Censurnummer 135641
Datum 1998-10-08
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2447 meter
Kommentar Aktlängder: 513-521-520-530-363


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2447 meter
Längd i minuter 90 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var undantagslöst fulla av lovord och gav filmen genomgående högt betyg, framför allt för dess realism och trovärdighet i skildringen av tonårslivet i en småstad på 90-talet och med en dialog "som det är en fröjd att lyssna till" (GP).

Johan Croneman, DN: "Fucking Åmål är en förvånansvärd filmisk bedrift - och det utan att Moodysson en enda gång tvingas teckna schabloner, i brist på nyanser. Däremot är han inte främmande för att hantera schablonerna: 'tonårsflickor' är inget annat än schabloner, liksom tonårsföräldrar, tonårskonflikter, tonårskärlek och så vidare. Men det är en sak att använda sig av dem, omforma dem, en annan att skapa dem. (-)

Bild- och formmässigt står inte Lukas Moodysson särskilt långt ifrån exempelvis sina danska Dogme-bröder, eller andra unga regissörer på jakt efter rörelse, men Moodysson tycks enbart ha valt stil efter innehåll, inte efter rådande trend - och någon annan utväg var nog inte heller möjlig att finna. Skakigheten och rörelsen är helt nödvändig för autenticiteten, liksom det ibland medvetet nerviga klippet. Till detta har han haft vett att utnyttja musiken, inte bara till att fylla mellanrummen. Lars Gullin är till exempel plötsligt högst närvarande och fungerar med en märklig självklarhet.

Ralph Carlsson som Agnes pappa är värd ett alldeles eget litet kapitel. Han har en gripande närvaro i sina försök att sträcka sig ut efter sin dotter. Han har inte helt glömt, han letar febrilt efter sitt förgångna för att förstå. Det är ett ovanligt förträffligt litet porträtt av vuxen oförmåga."

Sven E Olsson, AN: "Människan i mig säger att det här är en osedvanligt pricksäker ungdomsskildring. Han får överrösta Kritikern som ibland söker hävda att det tematiskt är en ganska liten prick som blivit träffad.

Lukas Moodysson - regi och manus - har ändå åstadkommit en långfilmsdebut som det slår gnistor om, och som säkert kommer att tända lusteldar av förtjusning i den stora ungdomspubliken.

Hans film har humor, ömhet och insikter. Inom ramen för sin lite annorlunda Love Story berättar den också om grupptryckets mekanismer, om sårade tonårssjälars grymhet mot omgivningens handikapp, om behovet av integritet och ångesten inför dess sällskap ensamheten, om vällovliga, men kvävande föräldraomsorger, om de fortgående könsrollspräglingar som kan beskära också den egna acceptansen av det som andra kallar särart. Och att det som händer i hjärtan och körtlar i Åmål endast till den yttre dialekten skiljer sig från det som hänt eller händer här.

Fucking Åmål är, både bild- och bokstavligen, pornära sina gestalter. De unga och oskolade skådespelarna har en hudlös närhet till sina gestalter, och Moodysson har försett dem med en dialog som inte sviker dem en enda stavelse."

Bo Ludvigsson, SvD: "Lukas Moodysson har skrivit ett manus med absolut gehör för hur det kan vara att befinna sig mellan barn- och vuxenvärlden. Tonträffen i dialogen är i det närmaste perfekt, verifierad av unga i samma ålder och igenkännbar för alla vuxna som är någorlunda närvarande i sin egen historia. (-)

Fucking Åmål ansluter sig till en rad 'ungdomsfilmer' de senaste åren: Daniel Fridells 30:e november, Ella Lemhagens Välkommen till festen och Christina Olofsons Sanning eller konsekvens. Sinsemellan rätt olika filmer men som alla med varierande framgång försökt formulera något viktigt om hur det är att vara ung i svenskt 90-tal.

Vid en jämförelse höjer sig Moodyssons film långt över de andra, långt över de flesta av senare års svenska filmer överhuvudtaget: här lyser inte konstruktionen igenom, här finns ett driv i berättelsen, en ledighet och en autenticitet som bara kan vara resultatet av gediget förarbete och begåvning. Regissörens handlag med dessa unga skådespelare i vardande är imponerande. (-) [Fucking Åmål] är en film bortom åldersbestämda genrer och ungdomskult, en varm, stark och säker film om modet att vara människa."

Jan Aghed, SDS: "I regidebuterande Lukas Moodysson har svensk ungdomsfilm fått en påtaglig förstärkning och svensk småstadstristess en skarpsynt iakttagare, satiriker och gisslare. (-)

Man kan gnälla över Moodysson för en viss tafflighet i berättandet så snart Elins och Agnes nakna ansikten och inlevelse inte är i fokus, men det går inte att bli särskilt upphetsad för den sakens skull. Med sina brister är Fucking Åmål ändå något av en frisk fläkt i svensk film, söt, rar och sympatisk till den milda grad att invändningar tenderar att komma av sig, men samtidigt ett steg i en tematiskt, socialt och emotionellt ovanlig riktning. I stil och utformning ger Moodyssons debut inte direkt något underlag för löften om hans fortsatta filmskapande, men här ger han övertygande porträtt av tonårslivets utsatthet och vånda, de tidigt resta skiljemurarna mellan könen och av obstinata sexuella fördomar."

Kommentar Svensk filmografi

Lukas Moodysson (f 1969) har genomgått Dramatiska institutets regiutbildning. Hans filmproduktion omfattar kortfilmerna Det var en mörk och stormig natt (1994; elevfilm), En uppgörelse i den undre världen (1995; examensfilm) och Bara prata lite (1997) samt Fucking Åmål, som var hans långfilmsdebut.

Moodysson har gett ut fem diktsamlingar, från "Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner" (1987) till "Souvenir" (1996), och romanen "Vitt blod" (1990).

Filmens budget var beräknad till 9 Mkr. Fucking Åmål var den första långfilmen som spelades in i filmstudiorna i Trollhättan, "Trollywood".

Fucking Åmål valdes av Svenska Filminstitutets styrelse att representera Sverige vid nomineringarna till Oscar-belöningarna 1999.

Vid filmgalan guldbaggebelönades Lars Jönsson för bästa film, Lukas Moodysson för bästa regi och bästa manus samt Alexandra Dahlström och Rebecca Liljeberg för bästa kvinnliga huvudroll.

Dessutom valde Svenska Filmkritikerförbundet Fucking Åmål till Årets film 1998, och vid Göteborg Film Festival erövrade filmen Göteborgs stora filmpris på 50.000 kronor.

Svenska Filmakademins Kurt Linder-stipendium 1999 tilldelades Lukas Moodysson för att han med en film om utanförskap, fördomar och tabun "på ett helt unikt sätt lyckats kommunicera med sin publik". Moodysson blev även 1999 års mottagare av Bo Widerberg-stipendiet, som delades ut vid Lilla Filmfestivalen i Båstad. Stipendiet ges till filmskapare som gör film i Bo Widerbergs anda. Ur motiveringen: "Lukas Moodysson har öppnat dörren för ett stycke svensk verklighet som länge väntat på att bli skildrad. Han har synligggjort vår egen samtid och fört det liv till filmremsan som är så svårt, men så avgörande, för en films kvalitet och betydelse." Bakom stipendiet (50.000 kr) står Svenska Filminstitutet, Sandrew Metronome AB, Sveriges Television, LO och ABF.

"På en månad har nästan 350.000 norrmän sett filmen. (-)

- Vår distributör trodde oerhört hårt på filmen och därför lanserades den nästan som en stor Hollywoodfilm i Norge, med bio- och tv-reklam. Dessutom skickades den ut i 45 kopior. Det hör inte till vanligheterna, oftast är man ganska försiktig i lanseringen av svenska filmer, säger Lars Jönsson.

I Danmark är inte Fucking Åmål lika het som i Norge - även om 25.000 sett filmen [efter en månad]. Men där är marknadsföringskampanjen inte lika stor och den skickades bara ut i sex kopior." (AB 28.4.1999)

I april 1999 hade Fucking Åmål sålts till USA, Canada, Brasilien, Sydkorea, Taiwan, Tyskland, Italien, Tjeckien, Schweiz, Österrike, Belgien, Nederländerna, Storbritannien, Israel, Ryssland, Lettland, Estland och Litauen (AB 28.4.1999).

Fucking Åmål blev den första svenska film under 90-talet att visas kommersiellt i Ryssland, där den hade premiär i juni 1999 med titeln Pokasji mne ljubov (Visa mig kärlek).

Internationellt är Fucking Åmål mångfaldigt prisbelönad. Vid Berlinfestivalen 1999 fick den 1999 års Teddy för bästa film med "gay and/or lesbian context". Filmen tilldelades första pris, Luna de Valencia (1.500.000 pesetas), vid 14:e Cinema Jove i Valencia, Spanien, och vid den 34:e filmfestivalen i Karlovy Vary, Tjeckien, belönades den med jurypriset och publikpriset. Filmen fick även den internationella filmklubbsfederationens pris, the Don Quijote Award.

Inspelning

Trollhättan Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1998-10-23 Filmstaden 1+11 Göteborg Sverige 89 min
1998-10-23 DownTown 7 Malmö Sverige 89 min
1998-10-23 Filmstaden Sergel 7 Stockholm Sverige 89 min
1998-10-23 Filmstaden Söder 3 Stockholm Sverige 89 min
1998-10-23 Saga 1 Stockholm Sverige 89 min (samt ytterligare 32 platser)
TV-visning 2001-02-09 SVT1 Sverige 86 min
2002-12-20 SVT1 Sverige 86 min
Dvd-release 2009-02-06 Sverige
2006-08-23 Sverige
Festivalvisning 2014-03-12 Filmsatden 2 Malmö Sverige 89 min BUFF filmfestival, 2014.
TV-visning 2015-10-09 SVT2 Sverige
2016-05-07 SVT1 Sverige
2018-10-06 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2017-03-15 Filmhuset Stockholm Sverige
2019-08-26 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-08-24 SVT1 Sverige
2018-10-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Drifter
Kompositör Henric de la Cour
Yvonne
Framförs av Yvonne


Originaltitel Whirlwind
Kompositör Henrik Berggren
Textförfattare Henrik Berggren
Framförs av Broder Daniel


Originaltitel No dinero no amor
Kompositör Betty n' Boop
Textförfattare Betty n' Boop
Framförs av Betty n' Boop


Originaltitel När vi två blir en
Kompositör Per Gessle (1980)
Textförfattare Per Gessle (1980)
Framförs av Gyllene Tider


Originaltitel U Drive Me Crazy
Kompositör Waldo's People
Framförs av Waldo's People


Originaltitel Fantasy Dreamworld
Kompositör Combayah
Framförs av Combayah


Originaltitel Adagio, stråkorkester, g-moll
Kompositör Tomaso Albinoni
Arrangör Remo Giazotto (ca 1945)
Orkester Stockholms Kammarensemble
Dirigent Jan-Olav Wedin
Instrumentalist Gunilla von Bahr


Originaltitel I Want To Know What Love Is
Kompositör Mick Jones (1984)
Textförfattare Mick Jones (1984)
Framförs av Foreigner


Originaltitel Funny Bunny Boy
Sångare Evelyn


Originaltitel Danny's Dream
Kompositör Lars Gullin (1954)
Lars Söderberg (1954)
Framförs av Lars Gullin Quartet


Originaltitel I'll Be Gone
Kompositör Henrik Berggren (1998)
Textförfattare Henrik Berggren (1998)
Framförs av Broder Daniel


Originaltitel Simplicity
Kompositör Souls (1996)
Framförs av Souls


Originaltitel Underground
Kompositör Henrik Berggren (1996)
Textförfattare Henrik Berggren (1996)
Framförs av Broder Daniel


Originaltitel Show Me Love
Kompositör Max Martin (1997)
Textförfattare Robyn (1997)
Sångare Robyn


Utmärkelser

Festivalpris Rotterdam 2000 (MovieZone Award)
Valladolid 2000 (publikpris, Gay & Lesbian FF)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Göteborg 1999 (årets film 1998)
Pris Stockholm 1999 Lukas Moodysson (TV4:s /Nyhetsmorgons N.P. Sundgrens/ pris Guldsolen)
Festivalpris Ghent 1999 (studentjuryns pris)
Valencia 1999 (delat 1:a pris, Luna de Valencia / Golden Moon of Valencia; 1.500.000 ptas, Festival Internacional de Cine de Valencia - Cinema Jove / Valencia International Film Festival Cinema Jove, Spanien)
Valencia 1999
Kiev 1999 (Young Jury Awards Grand Prix (delat)
Kiev 1999 (bästa film; 2.500 USD)
Berlin 1999 (International Gay & Lesbian Teddy Award, Best Feature Film)
Karlovy Vary 1999 (publikpriset)
Karlovy Vary 1999 (juryns pris)
Confédération Int. des Cinémas d'Art et d'Essai Berlin 1999 (rekommendation)
Fédération Internationale des Ciné-clubs Karlovy Vary 1999 (Don Quijote Award)
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1999 (10 000 kr)
GP:s och Göteborg Film Fest. Nordiska Publikpris Göteborg 1999 (50 000 kr)
Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa manliga biroll Ralph Carlsson
Guldbagge Stockholm 1999 Bästa film
Stockholm 1999 Bästa skådespelerska Rebecca Liljeberg
Stockholm 1999 Bästa skådespelerska Alexandra Dahlström
Stockholm 1999 Bästa manuskript Lukas Moodysson
Stockholm 1999 Bästa regi Lukas Moodysson
Fédération Int'l de la Presse Cinématographique Kiev 1999
Nöjesguidens Stockholmspris Stockholm 1998 Lars Jönsson
Svenska Filmkritikerförbundets pris Stockholm 1998 (årets film)
Du ska nog se att det går över (2003) Citat ingår från Fucking Åmål (1998)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2439


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2433


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2433


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2447


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FUCKING ÅMÅL en film av Lucas Moodysson
Affischdesign Artwork
Dan Ahlquist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FUCKING ÅMÅL en film av Lucas Moodysson
Affischdesign Artwork
Dan Ahlquist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Äntligen på video! FUCKING ÅMÅL en film av Lucas Moodysson
Affischdesign Artwork
Dan Ahlquist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FUCKING ÅMÅL en film av Lucas Moodysson
Affischdesign Artwork
Dan Ahlquist


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fucking Åmål. Version 3, 970624. Ett filmmanuskript av Lukas Moodysson.
Omfång 92 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fucking Åmål. Version 4, 970812. Ett filmmanuskript av Lukas Moodysson.
Omfång 89 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fucking Åmål. Version 9.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Tyska


Typ Övrigt tryck
Språk Franska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Nederländska


Typ Övrigt tryck
Språk Nederländska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial
Bredd EXTRAS


Typ Digitalt tilläggsmaterial
Bredd EXTRAS


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?