Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (59 st)

Originaltitel Häxnatten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-11-01

Medverkande

Gösta Ekman
Arne Markell, lektor

Signe Hasso
Majken Celsing, journalist på tidningen Dagen

Ruth Stevens
Lena Markell, Arnes hustru

Göran Bernhard
Gunnar, Arne och Lenas son

Sture Lagerwall
"Balalajka", journalist på Dagen

Einar Axelsson
Bengt Arktander, löjtnant

Visa alla medverkande

Handling

Lektor Arne Markell som även är känd skald tar farväl av sin studentklass. Han skall gifta sig och byta skola. En av eleverna saknar honom uppriktigt, det är unga Majken Celsing, som går...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Per Lindberg): "I första delen har man också lyckats skapa en viss förväntan, i skildringen av en skolflicka som svärmar för en lärare som gifter sig och drar till annan ort, medan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Gösta Ekman Arne Markell, lektor
Signe Hasso Majken Celsing, journalist på tidningen Dagen
Ruth Stevens Lena Markell, Arnes hustru
Göran Bernhard Gunnar, Arne och Lenas son
Sture Lagerwall "Balalajka", journalist på Dagen
Einar Axelsson Bengt Arktander, löjtnant
Eric Abrahamsson konsul Adolf Ohlzon, Lenas far
Gerda Björne konsulinnan, Lenas mor
Märtha Lindlöf mormodern
Aurore Palmgren Sidonia, Markells husföreståndarinna
- Ej krediterade:
Sigge Fürst poliskonstapel Kihlqvist
John Botvid fångvaktare
Kurt Björkvall Kurt Björkvall, sportflygare
Nils Johannisson grosshandlare Sörensen
Saga Sjöberg elev i Markells klass
Märta Dorff elev i Markells klass
Margareta Bergfelt Anna, Majkens ena kamrat på stationen
Carl Ericson portier på fjällhotellet
Torsten Hillberg nattportier på fjällhotellet
Erik Forslund en bybo
Arne Lindblad kypare på fjällhotellet
Mona Geijer-Falkner städerska
Ingeborg Strandin städerska
Inga-Lill Åhström Greta, barnjungfrun
Keith Hårleman konsul Ohlzons jungfru
Gustaf Färingborg journalist på Dagen
Olga Appellöf gäst på Den Gyldene Freden
Axel Högel fångvaktare
Bengt Ekelund student som håller tal

Bolag

Produktionsbolag AB Irefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Irefilms Distributionsbyrå AB 1937
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Lektor Arne Markell som även är känd skald tar farväl av sin studentklass. Han skall gifta sig och byta skola. En av eleverna saknar honom uppriktigt, det är unga Majken Celsing, som går med en kamrat till Centralen när brudparet far till Åre i första klass. En löjtnant Arktander tar ömt farväl av bruden, Lena, född Olsson, det är en gammal flamma. Majken har köpt en bukett rosor som aldrig når fram till lektor Markell.

Fem år har gått och paret Lena och Arne Markell är på väg till Åre i en andraklasskupé och är lite grälsjuka. Äktenskapet har blivit alldagligt. När de kommer fram visar det sig att en skidtrupp ledes av löjtnant Arktander och där finns även Majken Celsing, som har blivit ett berömt pennskaft som fått i uppdrag att intervjua folk om ungdomens moral.

Majken intervjuar lektorn varunder s k tycke uppstår. Löjtnanten förnyar sin uppvaktning av Lena. På kvällen blir det stor maskerad och Lena blir svartsjuk på maken och försvinner under en skidtur, men det visar sig att hon farit hem till Stockholm och bor hos sin mormor.

Arne Markell återvänder till hemmet i Stockholm, men frun och hans lille son är inte där utan hos mormor. För att förena makarna låtsas man kidnappa sonen och för honom till fadern. Frun far oroligt efter och makarna försonas. Majken går ut på stan med sin redaktionschef för att äta middag.

Censur / granskning

Censurnummer 56192
Datum 1937-09-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1995 meter
Kommentar Granskningskopian saknade huvudtext. Visningskopiornas längd: 2205 meter (aktlängder: 545-570-595-495) - 81 minuter . Granskningskopians aktlängder: 300-300-290-295-300-285-225 = 1995 meter. Aktlängder: 300, 300, 290, 295, 300, 285, 225.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2205 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Per Lindberg): "I första delen har man också lyckats skapa en viss förväntan, i skildringen av en skolflicka som svärmar för en lärare som gifter sig och drar till annan ort, medan flickan tar studenten och blir pennskaft. En ganska mjuk och vacker början, med en del smålustiga repliker och situationer, och några vackra bilder och några fina tonfall av Signe Hasso.

Efter fem år stöter så flickan ihop med sin forna lärare på ett högfjällshotell och gör en intervju. Det är en bra scen som håller intresset vid liv. Här har man också Gösta Ekmans ansikte att glädja sig åt.

Men sedan glider människorna ur författarens och regissörens händer och en livlös banalitet tar vid. Den vanliga svenska filmkomiken börjar -- och nöjet tar vid.

Själva häxnatten uppe i fjällen, när flickan skall dra iväg med lektorn och Einar Axelsson med lektorskan, är en helt misslyckad barnkammarlek. Författaren står rådvill, arrangemangen blir livlösa, kompositionen slö. Fotograferingen blir kropplös och hård, osensuell och plakatmässig. Ingen hets, ingen åtrå, ingen vare sig yttre eller inre atmosfär. På en sådan karneval drar inte sinnena iväg med människans förnuft.

Och fortsättningen blir bara värre. Inkopieringsbilder av hustruns tankar i en spiseleld äro torra, utan vare sig ångest eller lockelse, och att de jaga henne ut i snöfjällen tror man inte på. Hur fjärran filmen står från verkligt liv visar t. ex. fadäsen, att pennskaftet vill ringa in nattens trista upplevelse till morgonupplagan -- en psykologisk osanning, som får oss att tappa intresset för figuren.

Att bryta ett allvar i skämt, det är en fin konst, som fordrar mycken människokunskap och mycken kärlek. Att ställa emot varann tragik och komik är en patetisk konst som fordrar en ännu större grad av visdom. Men att, som man gjort i Häxnatten, försöka få publiken att tro på passionen, utan att visa den, men i stället lägga in gamla beprövade farstrics för att få publiken att skratta, det är en stillöshet, som det vill till ett svenskt filmmanuskript för att prestera.

Man hade väntat att Gösta Ekman äntligen skulle få ett hyggligt manus att arbeta efter. Svensk film är skyldig honom det, och sig själv också för resten. Det måste dock vara någon proportion mellan Gösta Ekmans kvalitet och filmens. Man hade väntat att äntligen få se detta gåtfulla, gränslöst skiftande ansikte med all dess melankoli utnyttjat i människokunskapens tjänst. Men man fick inte det."

StT (Robin Hood): "Ämnet är inte originellt. Och manuskriptet förmår inte hålla linjerna rena och klara. Trådarna nysta ihop sig och ändarna släpa ibland i larvets tjocka soppa. Men där finns dock i manuskriptet möjligheter för begåvade skådespelare att känna spontant och skapa spontant. Och möjligheterna tillvaratas. Av Signe Hasso -- och av journalisten Sture Lagerwall, som beundrar henne. Samspelet mellan de två, naturligt, lekande, spontant, är filmens stora behållning.

Man förstår att Signe Hasso lärt mycket av Gösta Ekmans rutinerade erfarenhet, och av Sture Lagerwalls åtskilligt mindre, men dock rutinerade erfarenhet. Men hennes friskhet är betagande."

SvD (Esq): "Tyvärr hör inte erotiken till den svenska filmens starkare sidor, lika litet som den sociala satiren, och vänligast kan om detta parti av Häxnatten sägas att nyssnämnda syften förfelats. I fortsättningen spårar den ur i hopplös farsvillervalla, blandad av klunsiga äktenskapskonflikter, otympliga redaktionsinteriörer, Björkvallsflygning och fingerad kidnappning. Den vänligaste recensent torde inte kunna förneka, att maken till filmsoppa sällan serverats.

Även till närmast föregående film hade Oscar Hemberg levererat manus. Vi går landsvägen är inte så litet larvig, men den är harmlös, smålustig, opretentiös. Häxnatten framträder med stora anspråk och måste bedömas därefter. Gösta Ekman kan inte annat än beklagas; inte ens hans rutin förmår trolla fram något av värde, intresse eller sympati ur uppgiften som en fjolligt omanlig karlstackare."

Kommentar Svensk filmografi

1933 gjorde Signe Hasso (under namnet Signe Larsson) ett framträdande i den misslyckade filmen Tystnadens hus (1933/18). Det dröjde sedan fyra år innan hon fick sin första verkliga roll, den i Häxnatten, som kan räknas som hennes egentliga debut. Om hennes prestation skrev recensenterna: StT (Robin Hood): "Filmen är Signe Hassos. Om man inte visste att hon länge spjärnat emot och inte velat ge sig filmen i våld -- skyllande på att hon känt sig för ung, för omogen, för ofärdig för det stora gamet -- skulle man vara rädd att bruka de överord, man känner sig frestad till. Men Signe Hasso visar med denna första film att hon är mogen. Mogen för kritik, men även för beröm. Mogen att träda fram i en Garbos, en Zarah Leanders internationella fotspår. Om hon sköts rätt -- och måtte hon skötas rätt -- finns det intet slut på hennes karriär. Hon kan nå hur långt och hur högt som helst. Det är stora ord, men knappast för stora."

NDA (Per Lindberg): "Signe Hassos filmdebut var lyckad. Hon är välgörande naturlig och uttrycksfull, men var för hårt sminkad. Att hon inte alltid förmådde hålla ihop figuren var inte hennes fel. Man får inte intrycket av en modern kvinna, genom att skildringen ideligen hoppar från svärmeri till ironi eller framåtanda. Det gäller att visa övergångarna. Och det gav manuskiptet inga tillfällen till."

GHT (Candide): "Men rollen må vara beskaffad hur som helst. Signe Hasso gör något mycket bedårande av den. Man ser åter vad teaterkulturen betyder när den förenas med filmförstånd. Signe Hasso är ungdom och mognad på en gång. Hennes ansikte får ständigt nya, skiftande uttryck, som man skulle fatta innebörden av, även om dialogen uteslöts. Vi har fått vår Annabella, och det är att hoppas att teaterkallet håller henne kvar i landet, så att också svensk film kan få stöd av hennes personlighet."

Inspelning

1937 1937
AB Irefilm Stockholm Sverige (ateljé)
Åre Sverige (exteriörer)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1937-11-02 Astoria Stockholm Sverige 81 min
1937-11-02 Plaza Stockholm Sverige 81 min
1937-11-02 Royal Stockholm Sverige 81 min
Sverigepremiär 1937-11-01 Palladium Malmö Sverige 81 min
TV-visning 1991-03-24 TV3 Sverige 77 min
Urpremiär 1937-11-01 Palladium Malmö Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Signe Hasso (och kör)


Originaltitel Häxnatten
Kompositör Jacques Armand (1937)
Textförfattare Karl-Ewert (1937)
Sångare Signe Hasso


Originaltitel Det var dans bort i vägen
Kompositör Helfrid Lambert (1899)
Textförfattare Gustaf Fröding (1891)
Sångare Eric Abrahamsson
Nils Johannisson
- (samt okänd kvinna)


Ämnesord

Fjällsemester
Journalist
Kidnappning
Lektorer
Läroverk
Maskerader
Skald
Skidåkning
Skärtorsdag/häxnatten
Stockholms Central
Tidningsredaktioner
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2142


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄXNATTEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel HÄXNATTEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄXNATTEN
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel "HÄXNATTEN" med Gösta Ekman og Signe Hasso
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HÄXNATTEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Häxnatten.
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Häxnatten.
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Häxnatten. Av Oscar Hemberg.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Häxnatten. Senare version. Ej komplett.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Häxnatten. Av O. Hemberg.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?