Grundfakta

Media (72 st)

Originaltitel Melodin från Gamla stan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-11-13

Medverkande

Nils Poppe
Nisse Karlsson, arbetslös musiker

Carl Reinholdz
"Långa Kalle", musiker

Harry Brandelius
Harry Bergström, färjmaskinist

Solveig Hedengran
Elsa, Harrys syster, kassörska på Amerikanska Musikförlaget

Emil Fjellström
Jakob Blomqvist, f.d. färjmaskinist

Gaby Stenberg
Gun, hans dotter

Visa alla medverkande

Handling

Det är midsommarafton i Stockholm. Nisse Karlsson sitter inne hos direktör Rydman på Amerikanska Musikförlaget vid Kornhamnstorg och spelar upp en melodi på pianot, "Solen lyser även på...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Nils Poppes vettvilliga fysionomi och beteende passar bäst i groteskdanser eller möjligen i renodlad slapstick. Här har han allsköns hyss för sig med en dragspelssäng, en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Nils Poppe Nisse Karlsson, arbetslös musiker
Carl Reinholdz "Långa Kalle", musiker
Harry Brandelius Harry Bergström, färjmaskinist
Solveig Hedengran Elsa, Harrys syster, kassörska på Amerikanska Musikförlaget
Emil Fjellström Jakob Blomqvist, f.d. färjmaskinist
Gaby Stenberg Gun, hans dotter
Gun Adler Rutan i mjölkaffären
Gösta Cederlund Mr. Carlton, svensk-amerikansk musikförläggare
Arne Lindblad Rydman, direktör för Amerikanska Musikförlaget
Magnus Kesster direktör Werner, Rydmans kompanjon
Ragnar Widestedt kriminalkommissarien
Åke Grönberg Andersson, Rydmans chaufför
- Ej krediterade:
Agda Helin fru Rydman
Arthur Fischer bartendern på Gripsholm
Yngwe Nyquist mannen på Gröna Lund som växlar tillbaka Nisses femma
Birgitta Valberg Elsas och direktör Werners bordsgranne på Hasselbacken
Helge Kihlberg mannen i motorbåt som ger Nisse lift
Millan Fjellström äldre kvinna vid hästkapplöpningsståndet på Gröna Lund
John Hilke ena civilklädda polisen som griper Rydman
Ragnar Frisk man på Gripsholms däck
Curt Masreliez dansande på Hasselbacken
Erik Frank dragspelaren på Djurgårdsfärjan
Stellan Johansson pojken på Rydmans kontor
Ingeborg Strandin fru Pettersson, kund i mjölkaffären
Julius "Julle" Sjögren kund i mjölkaffären
Hjördis Gille fru Andersson, kund i mjölkaffären
Helge Karlsson styrman på Djurgårdsfärjan
Tor Wallén mannen i ståndet med bilgarage på Gröna Lund
Carl Andersson kriminalkommissariens sekreterare
Erik Johansson en man som stiger av Djurgårdsfärjan
Curt Broberg pojke vid hästkapplöpningsståndet
Otto Adelby dansande på Hasselbacken
Hanna Adelby dansande på Hasselbacken
Sune Waldimirs orkester orkestern som ackompanjerar Harry på Radiotjänst
Sune Waldimir orkesterledaren
Verner Karlsson trombonist
Hugo Holmgren basist
Eskil Wallberg violinist
Nils Gustafsson violinist
Folke Bramme cellist
Nils Söderman pianist

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1939
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Det är midsommarafton i Stockholm. Nisse Karlsson sitter inne hos direktör Rydman på Amerikanska Musikförlaget vid Kornhamnstorg och spelar upp en melodi på pianot, "Solen lyser även på liten stuga", men direktör Rydman lyssnar inte. Skramlande ordnar han sitt skrivbord för att sedan snabbt kunna fara ut till landet och fira midsommar. Nisse ber att få förskott: 25 kronor? 15? 10? Men direktören säger nej. Den skumme (som det sedan visar sig) direktör Werner kommer på besök, men innan han går bjuder han Rydmans kassörska på Hasselbacken samma kväll. Här följer en liten scen mellan kassörskan, Elsa Bergström, och Nisse Karlsson och det framgår att de har en form av förhållande. Hon är syster till Harry Bergström, en sjungande maskinist på en av djurgårdsfärjorna mellan Gamla Stan och Allmänna Gränd. Elsa stoppar en femma från en sedelbunt i kassaskrinet i Nisses ficka -- han är pank och detta är ett personligt lån.

Scen hemma hos musikern Långa Kalle som hyr ett rum hos Jakob Blomqvist, f d färjmaskinist. Från ett fönster i gränden mittemot sjunger Harry sången "Jag är granne till kungen". Över till djurgårdsfärjan där beväringar sjunger "Permissionsvalsen". Nisse med gänget besöker Tivoli och har tur med Elsas femma vars sista två siffror i serienumret är "13". Sällskapet fortsätter till Gubbhyllan på Hasselbacken. Inne i stora restaurangen ser Werner att Elsa har kassaskåpsnyckeln i väskan. Han lånar den när hon dansar med en annan, tar taxi till kontoret och återvänder snabbt. Nisse ser Werners avfärd och återkomst. Efter helgen häktas Elsa av polisen, anmäld av direktör Rydman för att 10.000 kronor saknas i den länsade kassan.

Nisse dyker upp på gästande lyxångaren Gripsholm och uppvaktar svensk-amerikanske schlagerförläggaren, Mr. Carlton. Även direktör Werner visar sig med Rydman. Efteråt finner Nisse att de lämnat efter sig en femma vid baren med samma serienummer som hans lyckofemma -- deras slutar med siffran "14". Han misstänker att deras femma är en del av stöldgodset.

Han meddelar sina misstankar till polisen och till Rydman -- nätet börjar slutas kring Werner. Nisse lyckas få spela upp sin melodi följande dag för Mr. Carlton ombord på Gripsholm samtidigt som maskinisten Harry Bergström (Harry Brandelius) sjunger upp den på Radiotjänst med Sune Waldimir och hans orkester i bild. Inför allt detta kapitulerar Carlton och tillhandlar sig "Solen lyser även på liten stuga".

Nisse anklagar Werner ombord på Gripsholm för stölden, och den senare flyr i en bogserbåt till Gamla Stan. Nisse kommer efter i djurgårdsfärjan och inträder hjälpande. En vild jakt genom Slussens alla gångar vidtager varefter Werner flyr ut på färjan som lämnar Nisse på kajen, men Nisse busvisslar och Harry infångar Werner ombord på färjan med alla sedlarna i en portfölj. Schlagerförläggare Carlton bevittnar detta samt far till Nynäshamn per buss med hela gänget för att genskjuta Gripsholm, som redan ångat ut genom skärgården f v b till USA.

Censur / granskning

Censurnummer 60437
Datum 1939-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2065 meter
Kommentar Utökad i akt 4 med 35 meter. Aktlängder: 575-560-580-350 = 2065 meter. Aktlängder: 575, 560, 580, 350.


Censurnummer 60437
Datum 1939-11-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2030 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 60437
Datum 1939-11-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2040 meter
Längd efter klipp 2029 meter
Kommentar Speltid efter censurklipp: 74 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2065 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Nils Poppes vettvilliga fysionomi och beteende passar bäst i groteskdanser eller möjligen i renodlad slapstick. Här har han allsköns hyss för sig med en dragspelssäng, en dragbasun och ett par tre teskedar samt åker elegant på ledstång men nästan varje sak upprepas för ofta och förmår inte i och för sig ge liv åt filmens många döda punkter. Fantasilösheten är stundom skrämmande. Regissör Ragnar Frisk har mist åtskilligt av sin friskhet från kortfilmerna och hans bildlyrik lämpar sig inte riktigt för en skomakarrealistisk 'lustspelsgenre', där man ogenerat vevar flera meter meningslöst magasinprat eller trist restaurangdans. Samt muntra upp det hela med slätstruket Tivolireportage.

Filmens ljuspunkter är några vackra motljusbilder från gränderna och Skeppsbron liksom över huvud fotografen Karl Erik Alberts insatser. Den populära grammofonsångaren Harry Brandelius, som ter sig som en tärd och tragisk Buster Keaton på film, drar ett par känsliga stumpar av Kai Gullmar, och på det hela taget spelar filmen på många välkända strängar utan att finna någon riktig melodi."

DN (O R-t): "Det är en mycket anspråkslös film, den är ibland plågsamt dilettantisk -- men den är inte osympatisk. Det finns i denna film ett uppslag och en röd tråd som håller ihop det hela. Torsten Lundqvist har ofta visat sig besitta goda idéer som manuskriptförfattare, och lyckofemman i den här filmen är inte dåligt påhittad. Sedan är det ju en annan sak att uppslaget borde genomförts betydligt mera strongt. Det blir för mycket krusiduller på den tunna tråden, och de äro alldeles för oartistiskt utarbetade av såväl författaren och regissören som de medverkande.

Regissören Ragnar Frisk, är en debutant i långfilmsvärlden. Han har tidigare gjort många goda kortfilmer, men han har tydligen inte några större förutsättningar som personinstruktör -- åtminstone inte ännu -- och det har naturligtvis i hög grad försvårat hans arbete, då han -- frånsett Gösta Cederlund -- knappast haft någon på filmgebitet mera rutinerad skådespelarkraft till sitt förfogande för de större rollerna. Men han har lika fullt tydligen sinne för film, inte minst för 'gags', och det är ingalunda otroligt att han en annan gång kan komma med en överraskning. Vad svensk film behöver just nu är ju i hög grad nya människor, och här är kanske en sådan ny ung människa när han får lite mera erfarenhet."

Kommentar Svensk filmografi

Ragnar Frisk (intervju 17.1.1975): "Det var min första film som regissör och den första långfilm Karl-Erik Alberts filmade som A-fotograf. Melodien från Gamla Sta'n blev en mycket varm och trevlig film, det var en fin stämning över själva inspelningsarbetet. Vi spelade i Gamla Stan, på djurgårdsfärjan och nere i dessa maskinrum där Harry Brandelius spelade sjungande maskinist. Vidare var vi mycket i Tivoli på Djurgården och som inspelningsateljé hade vi Novilla utanför Skansen. Dessutom hade vi ett långt avsnitt ombord på Gripsholm.

Jag hade arbetat på ett filmlabb, Kinocentralen, och sedan farit till Tyskland där jag blev regiassistent åt herrar som Alexander Korda och Robert Wiene, han med Dr. Caligaris kabinett. Så fortsatte jag som assistent hemma i Sverige till jag fick den här chansen. Nils Poppe hade kanske här sin första mera fria roll. Vi hade samarbetat tidigare, men här fick han odla sin flugiga humor, som tyvärr förbryllade kritiker och publik som ännu inte var vana vid den."

Karl-Erik Alberts (intervju 17.1.1975): "Vi var mycket ambitiösa och studerade ljusvärden och belysning i olika gränder i Gamla Stan, gjorde anteckningar om när ljuset var bäst och försökte vid inspelningen få fram samma effekter, men ibland var det mulet och ibland kom Gösta Sandin och skyndade på oss. På Tivoli höll det på att gå illa, vi filmade en karusellfärd, jag var fastbunden med den tunga kameran och höll på att slungas av, beroende på centrifugalkraften. Men vi fick verkligen fram många mycket snygga effekter i den här filmen, speciellt med bakbelysning i gränderna."

Inspelning

(sommaren) 1939 1939
Stockholm Sverige (exteriörer)
Ombord på Gripsholm Stockholm Sverige (exteriörer)
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-11-13 Palladium Stockholm Sverige 74 min
TV-visning 1978-03-26 TV2 Sverige 72 min
1979-09-14 TV1 Sverige 72 min
1992-10-04 TV4 Sverige 72 min
1998-07-10 TV4 Sverige 72 min
1998-09-19 TV4 Sverige 72 min
2004-05-22 TV1 Sverige 72 min
2004-06-26 TV4 Sverige 72 min
2004-08-23 TV4 Sverige 72 min
Urpremiär 1939-11-13 Palladium Stockholm Sverige 74 min
TV-visning 2005-07-05 TV4 Sverige 72 min
2008-06-06 TV4 Sverige 72 min
2018-03-09 TV4 Film Sverige
2019-10-07 TV4 Guld Sverige
2019-10-11 TV4 Film Sverige
2019-11-08 TV4 Guld Sverige
2020-01-27 TV4 Guld Sverige
2020-03-03 TV4 Guld Sverige
2020-04-13 TV4 Guld Sverige
2020-05-08 TV4 Film Sverige
2020-06-26 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Solen lyser även på liten stuga
Kompositör Kai Gullmar (1939)
Textförfattare Gus Morris (1939)
Orkester Sune Waldimirs orkester
Sångare Harry Brandelius (repris)
Nils Poppe (repris)
Carl Reinholdz (repris)
Solveig Hedengran (repris)


Originaltitel Jag är granne med kungen
Kompositör Kai Gullmar (1939)
Textförfattare Gus Morris (1939)
Sångare Harry Brandelius


Originaltitel Permissionsvalsen
Kompositör Kai Gullmar (1939)
Textförfattare Gus Morris (1939)
Sångare Harry Brandelius
Emil Fjellström
Nils Poppe
Carl Reinholdz
Gaby Stenberg
Gun Adler
Instrumentalist Erik Frank (dragspel)


Originaltitel Min sånglåt är min gånglåt
Kompositör Kai Gullmar (1939)
Textförfattare Gus Morris (1939)
Sångare Harry Brandelius
Emil Fjellström
Carl Reinholdz
Gaby Stenberg
Gun Adler
Instrumentalist Nils Poppe (munspel)


Ämnesord

Arbetslöshet
Gripsholm/fartyg
Karusell
Kassörska
Lyxångare
Maskinist/båt
Midsommarfirande
Musikförläggare
Nöjesfält
Polis
Radiotjänst
Radioutsändning
Schlager
Stockholm/Djurgårdsfärjan
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Hasselbacken
Stockholm/Slussen
Stockholm/Tivoli
Stölder
Taxifärd

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2067


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2067


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2067


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MELODIN FRÅN GAMLA STA'N
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MELODIN FRÅN GAMLA STA'N
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Kriminal lystspillet: MELODIEN FRA DEN GAMLE BY
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign ? Koppel


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Melodin från Gamla Stan. Av Bertil Malmberg. Scenario: Ragnar Hyltén Cavallius.
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Melodin från Gamla Stan.
Omfång 176 s. + 2 s. spelplan, klistrad i ett ex. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario. Melodin från Gamla Stan.
Omfång 176 s. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Melodin från Gamla Stan.
Omfång 176 s. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Melodin från Gamla Stan.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Melodin från Gamla Stan.
Omfång 176 s. + några lösa blad. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario. Melodin från Gamla Stan.
Omfång 84 s. + lösa blad.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?