Grundfakta

Media (72 st)

Originaltitel Vi på Solgläntan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-12-26

Medverkande

Dagmar Ebbesen
Agnes Johansson, kolonist, grönsakshandlare och ledamot av stadsfullmäktige

Rut Holm
Rut Månsson, innehavare av Månssons servering och kiosk

Nils Lundell
Tjär-Kalle, kolonist

Britta Brunius
Greta Månsson, Ruts brorsdotter, biträde på Kemisk Tvätt

Folke Hamrin
Sten Johansson, arkitekt, Agnes son

Julia Cæsar
Julia Torpare, kolonist

Visa alla medverkande

Handling

Vi far ut från Stockholm på Drottningholmsvägen och hamnar snart i ett kolonistugeområde kallat Solgläntan. Inne hos Svenssons hissar man flaggan. På granntomten sitter Tjär-Kalle på...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Chat): "Under fältropet: Vi ha inte satt vår sista potatis! gå kolonistugeägarna i Solgläntan på krigsstigen mot staden och det byggnadskonsortium som hotar deras täppors existens....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Arbetstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Dagmar Ebbesen Agnes Johansson, kolonist, grönsakshandlare och ledamot av stadsfullmäktige
Rut Holm Rut Månsson, innehavare av Månssons servering och kiosk
Nils Lundell Tjär-Kalle, kolonist
Britta Brunius Greta Månsson, Ruts brorsdotter, biträde på Kemisk Tvätt
Folke Hamrin Sten Johansson, arkitekt, Agnes son
Julia Cæsar Julia Torpare, kolonist
Nils Hallberg Emil, springpojke, föräldralös
Kerstin Berger Bettan, Gretas arbetskamrat
Sven-Eric Carlsson Åke Johansson, Agnes yngste son, springpojke
Allan Linder Rudolf "Rulle" Torpare, Julias son
Kaj Hjelm Jerker Svensson
Åke Grönberg Svensson, Jerkers pappa, kolonist
Wiktor "Kulörten" Andersson Johansson, kolonist
Gustaf Lövås Karlsson, kolonist
- Ej krediterade:
Carl Hagman direktör Morell, byggmästare
Eleonor de Floer Lisa Morell, hans dotter
Arne Lindblad Seidel, klädjuden
Carl Browallius stadsfullmäktiges ordförande
Torsten Hillberg Karlin, ledamot av stadsfullmäktige
Ivar Kåge ledamot av stadsfullmäktige
Bellan Roos fru Svensson, Jerkers mamma
Artur Cederborgh kriminalpolis
Paul Hagman hans kollega
Harald Wehlnor kriminalpolisen som ber om upplysningar
Frithiof Hedvall pantlånaren
Georg Funkquist chefen för Kemisk Tvätt
Helge Karlsson osthandlaren i saluhallen
Siri Olson telefonist hos byggmästare Morell
Mona Geijer-Falkner kunden i saluhallen som köper palsternackor
Bo Hederström advokat Holm
Olle Florin ena radiopolisen
Lisa Wirström fru Jönsson, kund hos Rut Månsson
Tor Wallén mannen i polisens radiocentral
Göthe Andersson läskedrycksutköraren
Inga Ohlsson läskedrycksutkörarens fästmö
Ethel Ohlin kolonist på höstfesten
Karl Nilheim violinisten på höstfesten
Åke Brandes batteristen på höstfesten
Uno Larsson åhörare på stadsfullmäktigemötet
Einar Lindström åhörare på stadsfullmäktigemötet
- Ej identifierade:
Aurore Palmgren
Artur Rolén
Otto Åhlström

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1939
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Vi far ut från Stockholm på Drottningholmsvägen och hamnar snart i ett kolonistugeområde kallat Solgläntan. Inne hos Svenssons hissar man flaggan. På granntomten sitter Tjär-Kalle på taket till Julia Torpares kolonistuga med en trave tegelpannor. Pojkar sparkar boll, en boll passerar Tjär-Kalle på taket, han försöker fånga den och rasar ner med sina tegelpannor, vilket beskt kommenteras av Julia. Rut Månsson bidar tiden i sin kiosk och två herrar i plommonstop försöker köpa hennes fria tomt för 10.000 kronor utan framgång. De meddelar att en fabrik skall byggas på området om staden säljer kolonitomterna och de får köpa ett privatägt område av en viss Santesson.

Rut tror inte detta skall lyckas, för den som håller sin skyddande hand över dem är Agnes Johansson, innehavare av ett salustånd och medlem av stadsfullmäktige. Vi besöker fru Johansson och ser hur ligisten Emil åker fast för att ha stulit en tia från en kund och blir åthutad.

På sitt kontor säger byggmästare Morell till sin anställde arkitekt Sten Johansson att han vill att Sten övertalar Rut att sälja tomten annars kan han inte bygga sin benmjölsfabrik. Morell hör Stens invändningar och går själv till Rut och erbjuder 10.000 kronor, vilket hon avvisar. Ligister från staden stryker omkring. Emil med sina kompisar stjäl direktör Morells bil och jagas av polisen, men undkommer. På koloniområdets dansbana uppträder Ruts dotter Greta som amatör-refrängsångerska i en klänning, som hon lånat från det kemiska tvätteri där hon jobbar. Detta observeras av Morells dotter Lisa, som känner igen sin kemtvättinlämnade klänning. När Greta cyklar hem tappar hon klänningen i dess kartong, som uppsnappas av Emil, som i sin tur säljer den till en pantlånare och klädesmäklare, Emil Seidel.

Lisa anländer till kemtvätten och fordrar sin klänning, varvid hela historien kryper fram. Senare tipsar Emil polisen anonymt om klänningen. När polisen går dit visar det sig att Emil till Seidel lämnat Greta Månssons namn som klänningens ägare, varefter Greta tas av polisen.

I tidningen står det nu att Solgläntan är fullt av ligister och billånare, vilket gläder Morell. Det kärvar till sig mellan honom och arkitekt Sten Johansson som håller på kolonisterna. Hans mamma är Agnes Johansson och hon är en av dem förutom att hon som sagt sitter i stadsfullmäktige. Sten tar avsked av Morell och slår upp med hans dotter Lisa, som var hans fästmö. Greta slipper ut från polisen för pojkarna på området har avslöjat Emil som tjuven.

I stadsfullmäktige vill majoriteten sälja koloniområdet till Morell, men Agnes Johansson meddelar att hon köpt Santessons tomt och att Rut Månsson inte säljer om det hela inte går i lås för Morell. Hon skall låta Santessons tomt ingå i koloniområdet och håller ett glödande tal om kolonistugerörelsens samhälleliga betydelse. Och så begav det sig att koloniägarna fick ha kvar sitt område och att benmjölsfabriken inte kom till stånd.

Censur / granskning

Censurnummer 60708
Datum 1939-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2567 meter
Kommentar Aktlängder: 487-320-527-400-370-463 = 2567 meter. Aktlängder: 487, 320, 527, 400, 370, 463.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2567 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Chat): "Under fältropet: Vi ha inte satt vår sista potatis! gå kolonistugeägarna i Solgläntan på krigsstigen mot staden och det byggnadskonsortium som hotar deras täppors existens. Detta är filmens viktigaste uppslagsända, men inte den enda. Manusförfattarna Sven Zetterström och Torsten Lundqvist ha plockat med litet av varje. Hjältinnan, kolonidrottningen, lånar en klänning och hamnar i fängelse, en äldre grabb lockar ut ett par mindre på äventyr i en stulen bil, man klankar på mångsyssleriet och Nisse Lundell går omkring och gör ingenting men påstår att han klarar allt.

Filmen splittras och blir trots händelsernas mångfald stillastående. Ett flertal goda komiska krafter medverka, främst Lundell, Rut Holm och Dagmar Ebbesen, men de fullträffar i dialogen, som skulle kunnat krydda anrättningen en smula, saknas.

Största intresset knyter sig till den del av intrigen, där man får följa Nisse Hallberg på bilstöldsbravader och besök hos 'farbror'. Här har man i filmen försökt teckna en pojke, som kommit på sned. Han hämtar sin andliga spis ur detektivmagasinen, får med sin överlägsna nonchalans de yngre pojkarna med sig och kan på så sätt bli ledaren för en opererande ungdomsliga. Här snuddar man vid ett problem, som vore värt att tas upp till behandling i ett allvarligare filmsammanhang."

StT (Robin Hood): "Zetterström har en viss medfödd zetterströmsk charm och lätt hand. Åtskilligt är lustigt och nätt. Specialist är han på pojkar -- busfrön och renhåriga killar. Och en stor del av handlingen förs fram av svensk films pojkstjärnor.

Bara inte regissör Gunnar Olsson voro så hoppig. Han innehar svenskt rekord i dålig klippning. Bilderna och scenerna knytas inte ihop så berättelsen flyter oljat. Den guppar fram som en gammal Ford utan luft i ringarna på en svensk tvättbrädsväg."

SvD (Don José): "Vi på Solgläntan är ett svenskt lustspel och som sådant har det många förtjänster. Det saknar ej heller fel och fadäser, och ibland ertappar man sig med att 'titta i golvet'. Men hur det är -- utan att man riktigt vet varför, fångas man plötsligt av framställningen. Man ryckes med och får sympati för miljön, en miljö, som man lätt känner igen och blir förtrogen med. (-)

Gunnar Olsson visar ännu en gång prov på sitt goda handlag som regissör. Helhetsintryck och slutomdöme: Vi på Solgläntan är ett bra svenskt lustspel, om man nöjer sig med rimliga anspråk."

Kommentar Svensk filmografi

Gunnar Olsson (intervju 29.8.1975): "Redan då -- det var 1939 -- hade detta med koloniträdgårdar en viss aktualitet. Hela Stockholm var uppfyllt av koloniträdgårdar. Den som vi filmade hade påkostade hus och var nog den som anlagts senast. Jag har spelat på Tanto och Vanadis och andra friluftsteatrar och sett koloniområden alldeles intill teatrarna som nu försvunnit.

Det låg i filmens ämne ett visst småborgerligt patos, men jag har aldrig sett dessa filmer efteråt så jag har ingen aning om graden av deras brist på verklighet.

Idén var Sven Zetterströms och han skrev manus med Torsten Lundqvist. Det var det mest fullständiga manus jag dittills fått. När jag kom fram till denna inspelning så hade jag lärt mig att organisera, så denna tog bara 35 dagar. En idyllisk inspelning, nästan alltihop exteriörer. Och alla skådespelarna var på något sätt gripna av ämnet. Helt opretentiöst var det en protestfilm."

Inspelning

(kompletteringar i oktober-december 1939) 1939-08-16 1939-10-07
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-12-26 Saga Gävle Sverige 94 min
1939-12-26 Aveny Stockholm Sverige 94 min
1939-12-26 Lorry Stockholm Sverige 94 min
1939-12-26 Grand Uppsala Sverige 94 min
TV-visning 1990-02-25 TV1 Sverige 90 min
1997-01-08 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1939-12-26 Saga Gävle Sverige 94 min
1939-12-26 Aveny Stockholm Sverige 94 min
1939-12-26 Lorry Stockholm Sverige 94 min
1939-12-26 Grand Uppsala Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Kolonijazzen
Kompositör Nathan Görling (1939)
Zilas Görling (1939)


Originaltitel Vi har inte satt vår sista potatis ännu
Kompositör Lasse Dahlquist (1939)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1939)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Mitt eget (lilla) sommarparadis
Kompositör Erik Baumann (1939)
Textförfattare Georg Eliasson (1939)
Sångare Britta Brunius


Ämnesord

Arkitekt
Billånare
Byggmästare
Hälare
Kiosk
Kolonistuga
Pantlånare
Polis
Stadsfullmäktige
Stölder
Tvättinrättningar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2554


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2554


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI PÅ SOLGLÄNTAN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Birger Lundquist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI PÅ SOLGLÄNTAN
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI PÅ SOLGLÄNTAN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel RABALDER I RABARBERLAND
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kolonifilmen. Manuskript av Sven Zetterström. A.V. Lundqvists bearbetning.
Omfång 125 s. + 1 s. tillägg + 1 s. sångbilaga löst i ett ex.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vi på Solgläntan. Ett sommarlustspel av Sven Zetterström.
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Synopsis
Manustitel Rätten till lycka
Omfång 22+8+12


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 10
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?