Grundfakta

Media (70 st)

Originaltitel Stora famnen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-08-13

Medverkande

Sigurd Wallén
grosshandlare K.A. Koger

Olof Molander
Henning Koger, K.A.:s brorson

Erik "Bullen" Berglund
direktör Magnus Koger, K.A.:s brorson

Hjördis Petterson
Fanny Koger, Magnus fru

Britt-Lis Edgren
Ulla Koger, Magnus och Fannys dotter

Gerda Lundequist
Karolina Koger, K.A.:s mor

Visa alla medverkande

Handling

Det gamla seklet var på väg ner i graven. En rik gammal dam dikterade sitt testamente: alla hennes pengar skulle bilda en familjefond. Men pengar skapar inte bara lycka och framgång....

Visa hela handlingen

Press

Stockholmsrecensenterna tog över lag mycket bra emot filmen. Mest oförbehållsamt positiv var kanske Roderick i SvD: "Stora famnen betecknar något av en händelse i svensk film. Det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén grosshandlare K.A. Koger
Olof Molander Henning Koger, K.A.:s brorson
Erik "Bullen" Berglund direktör Magnus Koger, K.A.:s brorson
Hjördis Petterson Fanny Koger, Magnus fru
Britt-Lis Edgren Ulla Koger, Magnus och Fannys dotter
Gerda Lundequist Karolina Koger, K.A.:s mor
Håkan Westergren Jack Blom
Allan Bohlin Bertil Hansson, K.A.:s systerson
Signe Hasso Eva Richert, assistent på Sociala hjälpbyrån
Marianne Löfgren Märta Blom, Jacks syster
Siri Olson Aina Blom, Jacks syster
Kotti Chave Acke Blom, Jacks bror
John Norrman Blom, Jack, Märta, Aina och Ackes far
Eric Abrahamsson Lundin, K.A.:s kamrer
Åke Ohberg Ivar Bergström
Bror Bügler Sven Lindgren
Viran Rydkvist Amalia, K.A.:s hushållerska
- Ej krediterade:
Lill-Tollie Zellman Daisy, Bertils fästmö
Nils Jacobson assistent på Sociala hjälpbyrån
Gunnar Sjöberg Karolina Kogers advokat
Richard Lund Henings läkare
Carl-Michael Alw Svante Blom, Jacks lillebror
Björn Edgren Tore, Märta Bloms son
Wiktor "Kulörten" Andersson vaktmästare på fjällhotellet
Mona Geijer-Falkner portvaktsfrun på Valhallavägen 85
Gaby Stenberg expedit i Holmbloms modeaffär
Carl Deurell vaktmästare på Sociala hjälpen
Gunnar Höglund springpojke hos K.A. Koger
Daniel Helldén student
Peter Lindgren student
Douglas Håge portiern på fjällhotellet
Helge Mauritz poliskonstapel
Eric Dahlström en herre med mustasch i tågkupén
Walter Lindström poliskonstapel
Britta Larsson hembiträde hos Magnus Koger
Sol-Britt Agerup uppasserska på fjällhotellet
Elly Christiansson dansande på fjällhotellet
Helga Hallén dansande på fjällhotellet
Gerd Mårtensson dansande på fjällhotellet
Einar Lindström man på trottoaren utanför K.A. Kogers hus
Otto Adelby man på trottoaren utanför K.A. Kogers hus
Paul Hagman man på trottoaren utanför K.A. Kogers hus
John Sandling man på trottoaren utanför Holmbloms modeaffär
Lili Ann Bennby servitris på fjällhotellets restaurang

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1940
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Det gamla seklet var på väg ner i graven. En rik gammal dam dikterade sitt testamente: alla hennes pengar skulle bilda en familjefond.

Men pengar skapar inte bara lycka och framgång. De är ofta en förbannelse och det får hennes efterlevande i släkten Koger snart erfara i rikt mått.

Släktens starke man är den nu 83-årige K A Koger, trots sin ålder lika vital som någonsin, en knipslug och drastisk krumelur som domderar och står i men efterhand även visar andra egenskaper.

Hela släkten ryker ihop om de pengar de ärvt, de pengar de nu vill dela utan att genom eget arbete ha gjort sig förtjänta av dem. Men så lätt kommer man inte tillrätta med gubben K A, det får de snart erfara.

Efter en rad förvecklingar, där den kogerska släkten får visa upp både sina goda och mindre goda sidor, löses konflikterna så småningom, även om K A:s metoder härför är av det originellare slaget. Gammal är trots allt äldst -- vem står kvar som segerherre och kan öppna stora famnen om inte K A själv? Samtidigt blir filmens sensmoral för det unga kärleksparet: ett lyckligt slut -- utan pengar.

Censur / granskning

Censurnummer 61553
Datum 1940-06-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2607 meter
Kommentar Aktlängder: 575, 577, 574, 531, 350.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2607 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmsrecensenterna tog över lag mycket bra emot filmen. Mest oförbehållsamt positiv var kanske Roderick i SvD:

"Stora famnen betecknar något av en händelse i svensk film. Det är kanske ingen riktigt stor film. Men det var länge sedan man upplevde en så jämn, mogen och intensiv föreställning. Det svensk film saknat mest har varit levande människor."

I fortsättningen betonar Roderick speciellt Gösta Gustaf-Jansons lämplighet som filmförfattare. Han påminner om hans "episka frodighet, bildsinne, människokännedom och replikbegåvning", allt som regissören Gustaf Edgren visat sig kunna tillvarata på bästa sätt: "Stora famnen har inte en enda död punkt. Edgren har kanske aldrig visat en säkrare regi."

O R-t i DN delar inte dessa synpunkter. Efter att ha betonat att Gösta Gustaf-Jansons "senare romaner haft ett sällsport publiktycke" skriver han att hans "berättelseteknik /är/ så litet filmatisk som gärna kan tänkas. Han behöver en bredd för att komma riktigt till sin rätt som talfilmen inte kan kosta på sig utan att hamna i longörer. Men hans romaner äro samtidigt fyllda av någonting som filmen aldrig kan få nog av: skarpt konturerade, ursprungliga, levande människor. Och det är dem det främst gäller att ta vara på, om man vill omstöpa hans romaner i filmens form. (-)

Författaren, som tillsammans med Oscar Hemberg och regissören själv utarbetat manuskriptet, har lyckats till detta överflytta inte bara romanens käraste personager, utan också något av dess egen ton och dess goda, varma humör. Eljest är filmdramatiseringen inte alldeles idealisk. (-)

Gustaf Edgren är gärna en smula matematisk i sin regi. Hans rörelseschema har sin begränsning. I gengäld vet han precis vad han kan, och det är alltid en trygghet, i synnerhet när uppgiften som här tydligen i hög grad roat honom: filmen bärs som sagt av ett förträffligt humör. Och den är genomförd med en rapp energi som är ganska ovanlig i svensk film."

Men alla recensenter är ense om att Stora famnen har "fart, humor och spänning" och blivit "en mycket bra och framförallt underhållande film" (Filmson i AB)

Larz i StT är dock besviken på filmens skildring av den miljö, som i så rikt måtto lever kring personerna i romanen: "Filmen Stora famnen saknar romanens Stockholmsatmosfär, rika psykologiska facettering och säkra byggnad. Filmen Stora famnen har ingen atmosfär; det hela utspelas i någon halvt overklig, obestämbar miljö, beroende på att handlingen till största delen sker i möblerade rum -- många gånger kulissbetonade och av färsk ateljéfärg doftande rum, som inte verkar bebodda."

Skådespelarna får också genomgående högt beröm, mest av alla givetvis Sigurd Wallén, som spelar filmens centralfigur, "den gamle snål- och bitvargen K. A. Koger, grosshandlaren, som låtit sin lön stå inne i firman tills den växt till fyra miljoner. Gamle K. A. är fascinerande i boken, och han är det nästan ännu mer i Sigurd Walléns gestalt. När handlingen kommit i gång spelar han ut för fullt, han griper med sina självhärs!kartag, sina häftiga lynnesutbrott och sina många fina yttringar av det goda hjärta, som klappar innanför den skrynkliga kostymen. Han har en rad scener, där han får tillfälle visa, att han allt fortfarande är vår störste filmtillgång i karaktärsfacket. (-) Wallén utgör filmens utan tvekan största behållning. Hans K. A. Koger tillhör de filmgestalter,som etsa sig in i åskådarens minne."

Så skriver Axon i NDA och han får medhåll av alla sina kollegor, även om Larz i StT tycker att Wallén "någon gång verkar mer roslag än bergslag och att han ibland spelar rena rama farsen. Men rolig är han som gubben K. A. -- ett nytt, färgstarkt exemplar i galleriet av Wallénfigurer. Han dominerar filmen -- och inte bara för att han ryter mest av alla. Han ryter oefterhärmligt och är värd de premiärapplåder han fick. De drastiska momenten är filmens bästa; de är Edgrens starka sida. Annars lider skildringen av en viss kan!tighet, och en schablonmässig psykologi. Psykologi är inte Edgrens starka sida."

Signe Hasso spelar Eva Richert, en roll som i filmen byggts ut avsevärt från romanen. "Signe Hasso spelar Eva, klokt, varmt och intensivt, men kanske en aning för spänt och hårt, varigenom rollen förlorar en del av den charm som den lilla 'sociala hjälpfröken' också skall äga. Här påminns man ännu en gång klart om att Signe Hasso främst är karaktärsskådespelerska." (O R-t i DN)

"Signe Hasso är mindre vek och dunig än annars, hon ger en delvis annan kvinnotyp än den vanliga, en nyktrare och stramare men likväl en kvinnligt innerlig. Hennes avsked till svensk film kunde inte fått en vackrare form. Det är fullt av löften." (Roderick i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Redan i filmens förtexter betonades att den byggde på valda brottstycken ur Gösta Gustaf-Jansons 1937 utkomna, flödande rika roman "Stora famnen". Detta innebar att många personer i romanen helt saknades i filmen, andra hade fått sina roller starkt beskurna och en, socialarbetaren Eva Richert, hade fått sin roll utbyggd, så att filmen skulle få en kärlekshistoria av ur publiksynpunkt tillräcklig omfattning.

Filmen spelades in under senare delen av december 1939, januari och början av februari 1940. Detta förklarar varför inslaget av bilder från Stockholm blev så begränsat som fallet var, något som olika recensenter beklagade med hänvisning till romanen.

Förlaga

Originaltitel Stora famnen (Roman)
Författare Gösta Gustaf-Janson


Inspelning

1939-12-18 1940-02-08
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm med omgivningar Sverige (exteriörer)
Jämtland Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1940-08-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 95 min
Urpremiär 1940-08-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1975-11-16 TV2 Sverige 91 min
1991-08-26 Kanal 1 Sverige 91 min
1994-06-10 Kanal 1 Sverige 91 min
2000-05-06 SVT1 Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel The Night Is Young and You're So Beautiful
Kompositör Dana Suesse (1936)
Textförfattare Irving Kahal (engelsk text 1936)
Billy Rose (engelsk text 1936)


Originaltitel I'm Grateful to You
Kompositör J. Fred Coots (1936)
Textförfattare Benny Davis (1936)


Originaltitel O alte Burschenherrlichkeit
Textförfattare Eugen Höfling (tysk text 1825)
August Lindh (svensk text)
Sångare kör


Ämnesord

Affärskretsar
Arv
Boxare
Högreståndsmiljö
Kapitalisttänkande
Krumeluriga figurer
Socialarbetare
Stockholm
Stockholm Västerlånggatan
Stockholm/Gamla Stan
Testamenten

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2596


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2595


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stora famnen. En film efter Gösta Gustaf-Jansons roman.
Omfång 110 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stora famnen. En filmkomedi på brottstycken ur Gustaf-Jansons roman av författaren och regissören. Scenario: Gösta Gustaf-Janson [och] Oscar Hemberg.
Omfång 116 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stora famnen. En filmkomedi på brottstycken ur Gösta Gustaf-Jansons roman av författaren och regissören. Scenario: Gösta Gustaf-Janson [och] Oscar Hemberg.
Omfång 142 s. Rollista (! s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Stora famnen. (Offene Arme).
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Stora famnen. (Offene Arme).
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Stora famnen. En film byggd på brottstycken ur Gösta Gustaf-Jansons roman av författaren och regissören. Scenario: Gösta Gustaf-Janson, Oscar Hemberg.
Omfång 57 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Offene Arme. Ein Film nach einem Roman von Gösta Gustaf-Janson. Zusammengestellt aus Bruchstücken vom Verfasser und Regisseur. Scenen: Gösta Gustaf-Janson, Oscar Hemberg.
Omfång 57 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?