Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel En flicka för mej
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-08-25

Medverkande

Sickan Carlsson
Vera Lanner, revyskådespelerska

Karl-Arne Holmsten
Klas Ekengren, tillförordnad borgmästare

Max Hansen
Ambrosius Jensen, teaterdirektör

Gull Natorp
Alma Ekengren, Klas mor, borgmästarinna

Hilda Borgström
tant Louise

Kerstin Lindahl
Marianne Lundström

Visa alla medverkande

Handling

En kåserande speakerröst ledsagar en bildkavalkad över svenskt småstadsliv och över ett porträttgalleri av f d borgmästare fram till den (och nu försvinner speakern) nuvarande t f...

Visa hela handlingen

Press

En del fyndiga påhitt, tyckte flertalet kritiker, men som helhet alltför tunt och långrandigt. Mest negativ var S. G-d i SocD: "Allt är fabrikation och schablon. Det finns inte en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Sickan Carlsson Vera Lanner, revyskådespelerska
Karl-Arne Holmsten Klas Ekengren, tillförordnad borgmästare
Max Hansen Ambrosius Jensen, teaterdirektör
Gull Natorp Alma Ekengren, Klas mor, borgmästarinna
Hilda Borgström tant Louise
Kerstin Lindahl Marianne Lundström
Eric Gustafson generalkonsul Hedlund
Bror Bügler advokat Halmblad
Marianne Löfgren journalist
Julia Cæsar fru Nilsson
Artur Rolén fabrikör Nilsson
Willy Peters Filip Möller, läkare, kamrat till Klas
Åke Engfeldt kamrat till Klas
Magnus Kesster frisörmästare Johansson
Ragnar Widestedt major Blom
Carl Deurell en av stadens äldre styresmän
Torsten Hillberg en av stadens äldre styresmän
Nina Scenna generalkonsulinnan Therese Hedlund
Ruth Weijden Emma, Ekengrens husa
Stina Ståhle Elsa Blom, majorska
Wiola Brunius Gertrud Vesterberg, doktorinna
Margit Andelius fru Johansson, biträde på frisersalongen
Hartwig Fock taxichauffören
Nils Ohlin falsk kavaljer
Nils Jacobsson falsk kavaljer
- Ej krediterade:
Arne Lindblad hovmästaren
Saga Sjöberg bibliotekarien
Ernst Brunman poliskonstapel
Ingrid Luterkort Klas sekreterare
Helge Hagerman onkel John i tavelramen
Bertil Berglund vaktmästaren på Kommissionen för revidering och omprövning av oreglerade vattenrättsfrågor
Gösta Gustafson adjunkt Brinck
Lillie Wästfeldt Greta, Veras påkläderska
Gösta Bodin kaféägaren
Harald Wehlnor poliskonstapeln på gatan
Paul Hagman man i teaterpubliken som uppmanas deklamera sticket "Sgitti-Baddi-Sgattebiddi-Bopa"
Charley Paterson Klas farfar i tavelramen
Hortensia Hedström kvinna på soarén
Manetta Ryberg kvinna på soarén
Gunnar Almqvist man på soarén
Ida Otterström äldre kvinna på soarén
Robert Ryberg man på soarén
Marie-Louise Arthur laboratoriebiträde
Sigge Gustafsson busen
Mafalda Figoni dansös
Julius Mengarelli dansör
Björn Holmgren dansör
Teddy Rhodin dansör
Ellen Rasch dansös
Arne Carlsson man i teaterpubliken
Operabaletten
- Ej identifierade:
Lilly Gräber
Agneta Lagerfelt
Knut Frankman

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En kåserande speakerröst ledsagar en bildkavalkad över svenskt småstadsliv och över ett porträttgalleri av f d borgmästare fram till den (och nu försvinner speakern) nuvarande t f borgmästaren Klas Ekengren och hans mamma, borgmästarinnan. Staden har småknackiga finanser och tre av stadens äldre styresmän önskar Klas lycka till, när han tar tåget till Stockholm för att lägga fram en petition om att staden ska få bli kurort.

Vid en animerad sekvens med glas och champagneflaskor förs vi in i storstadens nöjesliv, där tre av Klas' ungkarlsvänner för honom samman med revyskådespelerskan Vera Lanner, medan de själva ägnar sig åt att uppvakta flickbaletten. Teaterdirektör Ambrosius Jensen beskriver i självförälskade ordalag artistlivet för en journalist, som egentligen försöker intervjua Vera. När Ambrosius blir varse den spirande kärleken mellan Klas och Vera blir han svartsjuk. Vid ett restaurangbesök skickar han fram en serie falska f d kavaljerer till Vera för att skämma ut henne inför Klas. När Klas och Vera genomskådat komplotten dyker generalkonsul Hedlund upp vid deras bord i helt legitima ärenden. Han blir grovt förolämpad av Vera, som dessutom sätter krokben för honom. Hemma hos en av sina kamrater i en högborgerlig miljö med bl a en tigerfäll på väggen, träffar Klas sin tant Louise. Hon är en varm och chosefri gammal dam, som ser välvilligt på hans förälskelse i Vera.

Klas' mamma borgmästarinnan anser emellertid att "artistlivet är nedbrytande", varför Klas inte vågar förelägga henne sin liaison med Vera såsom de har planerat. Han genomför ett ursäktande telefonsamtal med Vera i Stockholm, som inte längre vet vad hon skall tro. Ambrosius övertalar Vera att tillsammans med honom besöka Klas' småstadshåla, så att hon en gång för alla ska inse att den sortens liv inte är något för henne. De utger sig för att vara gifta inför borgmästarinnan och blir hennes och Klas' gäster i residenset. För att inte stöta sig med borgmästarinnan uppger de falska yrkesidentiteter, Ambrosius som berömd skönhetsexpert, Vera som jiu-jitsulärarinna. Detta gör dem snabbt till celebriteter i småstaden och leder till en mängd förvecklingar under resten av filmen. Bl a en mindre väl genomförd, där Ambrosius hamnar med ansiktet före i en gyttjepöl (ateljéatmosfären avslöjas bl a av att det inte ens stänker upp något vatten vid A:s fall) och en mera lyckad när Vera tar ett flygande jiu-jitsugrepp på stadens härjande väskryckare. Ottos konditori, biblioteket, frisérsalongen och stans societetsdamer hinner figurera i handlingen. Liksom Klas' politiske rival, advokat Halmblad, som vid en flaggspäckad soaré släpper bomben att Vera i själva verket är revyskådespelerska.

Efter ett elegant genomfört sång- och dansavsnitt i Stockholm (där baletten i långa klänningar en gång fotograferas ur högt fågelperspektiv) ordnar emellertid allt upp sig. Klas räddar stans finanser, vinner valet och får Vera, det sista efter resolut ingripande från tant Louise.

En sista panorering över Klas' förfäder avslöjar att dessa nu befinner sig mellan ramarna i levande tillstånd.

Censur / granskning

Censurnummer 66094
Datum 1943-08-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2950 meter
Kommentar Aktlängder: 480-465-500-585-505-415 = 2950 m. Aktlängder: 480, 465, 500, 585, 505, 415.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2950 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En del fyndiga påhitt, tyckte flertalet kritiker, men som helhet alltför tunt och långrandigt.

Mest negativ var S. G-d i SocD: "Allt är fabrikation och schablon. Det finns inte en levande glimt, inte en pust av friskhet, inget solsken och ingen värme i detta andefattiga lustspel. Men där finns en uppsjö av gammal jargong och utnött s k kvickhet, och det räcker ju till -- tyvärr. Ett ihåligt manuskript och en banal regi."

DN (Pernilla): "Att handlingen är otrolig gör i en komedi av detta slag rakt ingenting. Att de enskilda rollprestationerna inte hänger samman är däremot fatalt. Man kan i detta fall knappast anmärka på regin, bara konstatera att den saknas. I varje fall fattas den sammanhållande hand utan vilken film blir rörliga bilder i stället för riktig film. Själva spelöppningen är trivsamt hopkommen och början inte oäven, men mot slutet sker det mest sirapströgt."

NDA (Bern): "Upptakten med den berättande introduktionen, genom vilken man presenteras för 'vår lilla stad', där berättelsen skall tilldra sig, var avgjort ett lyckogrepp. Det var nästan det bästa i hela filmen och den trivsamma och raljanta Wadköpingsatmosfär, som den trevliga rösten förmedlade, stannade sedan kvar, när den invecklade historien rullades upp. Detta visade sig vara högst behövligt, ty därigenom tog man de särdeles otroliga förvecklingarna med ro. Det är förresten inte första gången Börje Larsson skjuter in en sådan där liten Brasklapp i början för att ingen skall tro att han menar allvar. Det var likadant i Lärarinna på vift."

Larz i StT tillhörde de halvt positiva: "Det är många goda uppslagsändar, men de kunde knutits fastare, och hela filmen hade vunnit på kortning. Men med virtuositet gör Sickan och Max det otroliga om inte troligt så ganska roligt -- Sickan fräsch som en frisksportaraffisch och på glittrande humör. Och Max Hansen -- ja, denne komiker med det behändiga formatet behöver numera bara visa sig eller säga 'jaså' för att göra succés. Hans sångnummer blir en utmärkt final på ett litet men naggande gott show-inslag, där Sickans revyrutin inte sviker."

Halvt positiv var också Stig Almqvist i AT: "Det tycks vara i Söderköping som utescenerna till En flicka för mej har tagits, och särskilt de första bilderna var lustiga och lovade en småstadsskildring i behaglig, ja artistisk ton, med drag av René Clair. Därav blev nu inte så mycket, men det hela var snyggt, hyggligt, en och annan gång också ganska roande. (-) En flicka för mej är en tekniskt god och påkostad film med vårdade interiörer och säkra krafter i många smärre roller, som dock inte var särskilt tacksamt skrivna. Hilda Borgström, den förtjusande damen, fick specialapplåder."

Stig Almqvist avslutade för övrigt sin recension med några mycket konkreta synpunkter på föreställningen efter föreställningen: "Föreställningen övergick i mördande trängsel utanför bion. Det börjar bli livsfarligt och odrägligt att gå på svensk kungsgatspremiär. Vad säger stadsplanerare, poliser, trafikchefer? Vi lekmän muttrar hårda ord."

Inspelning

1943-03-15 1943-05-26
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Söderköping Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-08-25 Saga Stockholm Sverige 108 min
TV-visning 1989-07-16 TV2 Sverige 103 min
1993-04-27 TV2 Sverige 103 min
1996-02-20 SVT2 Sverige 103 min
1999-03-02 SVT1 Sverige 103 min
Urpremiär 1943-08-25 Saga Stockholm Sverige 108 min

Musikstycken

Originaltitel Helan går


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Solöga
Kompositör William Seymer (1939)


Originaltitel Sgitti-Baddi-Sgattebiddi-Bopa
Kompositör Kai Gullmar
Textförfattare Domino
Sjungs av Sickan Carlsson


Originaltitel Och i madames boudoir
Kompositör Erik Baumann
Textförfattare Domino
Sjungs av Sickan Carlsson


Originaltitel Kom, kom, kom till smörgåsbordet
Kompositör Helge Lindberg (1929, bearb. av "Björneborgarnas marsch")
Textförfattare Gösta Stevens (1929)


Originaltitel Vals, piano, op. 64. Nr 1, Dess-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1847)
Instrumentalist Gull Natorp (piano dubbad av ?)


Originaltitel Att möta våren
Kompositör Kai Gullmar (1943)
Textförfattare Domino (1943)
Sjungs av Sickan Carlsson


Originaltitel Höjden av att kunna missförstå
Kompositör Erik Baumann
Textförfattare Domino
Sjungs av Sickan Carlsson
kör


Originaltitel Den gamla visan om igen
Kompositör Kai Gullmar (1943)
Textförfattare Sven Gustafson (1943)
Sjungs av Max Hansen
Dansas av Operabaletten


Ämnesord

Advokater
Balett
Borgmästare
Förväxlingar
Generalkonsul
Jiu-Jitsu
Journalist
Konditorier
Revyer
Skönhetsexpert
Småstäder
Societet/småstads
Sångerskor
Teaterdirektör
Väskryckare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2975


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 135 s. + ändringar, miljölista och sångtexter på lösa blad.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Europa Film visar Sickan Carlsson, Karl Arne Holmsten, Max Hansen i En flicka för mej.
Omfång 36 s. Rollista och bilaga med sångtexter (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Europa Film bringt Sickan Carlsson, Karl Arne Holmsten, Max Hansen in Ein Mädchen fuer mich.
Omfång 37 s. Rollista, kort innehållsbeskrivning och bilaga med sångtexter (4 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?