Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel Hon trodde det var han : En skälmkomedi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-08-28

Medverkande

Edvin Adolphson
Mark Storm, författare/Kurret, dynamitard

Naemi Briese
Carmen

Carl Hagman
major Stålhammar

Carl-Gunnar Wingård
ingenjör Berglund

Åke Claesson
bokförläggaren

Visa alla medverkande

Handling

Den populäre författaren Mark Storm kombinerar arbete och nöje i fjällen. Han uppvaktas av den unga, beundrande Elsa, som låtsas skada foten för att väcka hans uppmärksamhet. ...

Visa hela handlingen

Press

Ett acceptabelt lustspel på låg nivå, tyckte kritiken, och gladde sig mest åt det höga tempot och det tekniska handlaget. Man slösade också mycket beröm på Edvin Adolphsons glada...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Dialog
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Edvin Adolphson Mark Storm, författare/Kurret, dynamitard
Anne-Margrethe Björlin Elsa Selling
Naemi Briese Carmen
- (Övre världen)
Carl Hagman major Stålhammar
Carl-Gunnar Wingård ingenjör Berglund
Åke Claesson bokförläggaren
Marianne Löfgren fröken Nyström, Storms sekreterare
Hilding Gavle Svenska Akademiens sekreterare
Ragnar Widestedt fjällhotellets direktör
Agda Helin majorskan, gäst på fjällhotellet
Carl Deurell Bengtsson, kolargubben
David Erikson portiern på fjällhotellet
- (Undre världen)
Sture Baude "Farfar", ordförande i Tjuvarnas Akademi
Tom Walter "Fimpen"
Harry Ahlin "Smockan"
John Melin "Bomben", sekreterare i Tjuvarnas Akademi
Siegfried Fischer "Tjacket"
Wiktor "Kulörten" Andersson "Snoken"
John Norrman "Svängbulten"
Artur Cederborgh "Kisen"
John Starck "Dansken"
Wilma Malmlöf Hulda, föreståndarinna på ungkarlshotellet Friden
- Ej krediterade:
John Elfström poliskonstapel
Robert Ryberg gäst på fjällhotellet
Carl Ericson majoren, gäst på fjällhotellet
Margareta Fahlén telefonist på fjällhotellet
Olle Janson ung gäst på fjällhotellet
Greta Tegnér tågpassagerare
Arne Lindblad tågpassagerare
Keith Hårleman biljettexpeditör på Centralen
Paul Hagman mannen som köper tågbiljett
Nils Nordståhl radiopolis
Gunnel Wadner ung gäst på fjällhotellet

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1943
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Den populäre författaren Mark Storm kombinerar arbete och nöje i fjällen. Han uppvaktas av den unga, beundrande Elsa, som låtsas skada foten för att väcka hans uppmärksamhet.

Mark går igenom dagens post tillsammans med sin hängivna sekreterare och gör med hjälp av raklödder en perfekt Strindbergs-imitation. Ett brev är från hans förläggare som klagar över sjunkande försäljningssiffror och att Mark inte skriver tillräckligt realistiskt för den rådande publiksmaken.

Mark blir fly förbannad, lämnar Elsa och sekreteraren, åker till Stockholm och skäller ut förläggaren efter noter. Han blir bekant med två gladlynta, curlingspelande farbröder, och de tre spenderar en glad kväll tillsammans. På hemvägen stöter de på ett sönderslaget skyltfönster och låter sig storskrattande fråntas klockor och plånböcker av två tjuvar, i tron att de är poliser.

I sin villa tar Mark en dynamitard, Kurret, på bar gärning. De upptäcker att de är lika som bär och byter, efter att Mark hotat att tillkalla polisen, kläder och identitet. På det sättet kan Mark ta sig in i tjuvnästet, återta de stulna persedlarna och samtidigt göra lite realistiska miljöstudier för sin kommande bok. Mark mottas i tjuvnästet med öppna armar och spelar sin roll så bra att han t o m lurar Kurrets älskarinna Carmen. När polisen anländer till platsen gömmer Carmen Mark under sin spjälsäng. Den går i baklås och Mark får tillbringa natten inlåst under sängen.

På morgonen försöker Mark smita därifrån, men han tvingas kvar för att delta i ett sammanträde med tjuvakademien under den sirlige Farfars ordförandeskap.

De curlingspelande farbröderna hämtar en protesterande Kurret hemma hos Mark, och drar iväg med honom till fjällen i tron att det är Mark.

Mark föreslår akademien att man ska göra en tjuvraid hemma hos den kände författaren Mark Storm. Han lurar tjuvarna stjäla en massa värdelöst arvegods, som han vill bli av med. De festar om och blir kvar i villan över natten.

På fjällhotellet kryper Kurret ned i en säng tillsammans med en massa öl och vägrar ta emot alla besök. Han förbryllar Elsa och sekreteraren, men Elsa lyckas ändå få kontakt med honom och fortsätter flirten i tron att han är Mark.

På morgonen ringer polisen på hos Mark och undrar om allt står rätt till. Han skickar iväg dem och tjuvarna förstår att han lurat dem och kastar sig över honom. Han får via telefon råd av Kurret hur han ska freda sig. Med Kurrets instruktioner som hjälp lyckas han hantera de anfallande tjuvarna ganska bra, men blir till slut övermannad, bunden och instoppad i en garderob.

Elsa får höra Kurrets telefonsamtal med Mark och upptäcker bedrägeriet. Hon och Kurret beger sig skyndsamt till Stockholm för att undsätta Mark. De anländer till den Stormska villan ungefär samtidigt med polisen och Carmen. Ytterligare förvecklingar uppstår, men så småningom tågar polisen iväg med tjuvakademien.

Sekreteraren i den "riktiga" litterära akademien anländer mitt i röran med en blombukett och förklarar att Mark blivit invald som medlem. Carmen återbördas till sin älskade Kurret och Mark och Elsa finner varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 66112
Datum 1943-08-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2730 meter
Kommentar Aktlängder: 520-570-565-520-555 = 2730 m. Aktlängder: 520, 570, 565, 520, 555.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2730 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett acceptabelt lustspel på låg nivå, tyckte kritiken, och gladde sig mest åt det höga tempot och det tekniska handlaget. Man slösade också mycket beröm på Edvin Adolphsons glada inhopp i det rent komiska facket.

SvD (Lill): "Uppslaget är inte tokigt, men det utnyttjas dessvärre icke med någon särdeles elegans -- nivån sjunker under spektaklets gång och blir låg men hemtrevlig. Dialogen är signerad av Sven Stolpe, för vilken intet mänskligt är främmande, och förråder frapperande kännedom om samtalstonen i den s k undre världen. Presentationen av den märkliga bovakademien i tjuvgömman någonstans i Gamla stan är onekligen fantasifull och av en viss flugig komik. Samma burleska prillighet utmärker också de curlingspelande glada galoscherna, spelade av Carl Hagman och Carl Gunnar Wingård med ett humör som inte var att stå emot. Branners regi understryker skämtlynnet i den hämningslöst uppkonstruerade historien och håller den fart som behövs för att överse med orimligheterna. Hon trodde det var han får nog i sin helhet betecknas som lördagsnöje för galleripubliken, men tekniskt är den en ganska flyhänt produkt, och spelglädje saknas inte."

DN (O R-t): "Det vore en överdrift att påstå att den manövreras med någon större påhittighet. Framför allt är själva upplösningen -- om man nu kan kalla den så -- närapå genant enkelt hopkommen.

När man ändå bitvis accepterar filmen och har roligt åt den beror det på att den är kemiskt fri från alla pretentioner och att den närapå hela vägen spelas med avväpnande gott humör. Per-Axel Branner, som iscensatt den, har fått god fart på snurran, och tar ibland mycket skickligt musiken i sin tjänst för att ge en scen extra spänst och relief. Dessutom är han en rivande personregissör, vilket framför allt märks i en del kuriösa interiörer från 'farfar' Baudes gangsterakademi, där den berömde Storm får tillfälle att recipiera. Utan Adolphson hade det väl dock varit troligt att filmen fallit pladask till marken. Han tumlar oförfärat om i sin dubbelroll med något av den pojkaktiga förtjusning varmed han om vårarna älskar att förvandla sig till cirkusdirektör Edvinus Adolphus. I de ömma slutscenerna med den söta Anne-Margreth Björlin (som är ganska kylslagen) verkar han lite betänksam, och det undrar man sannerligen inte på, men annars är han i högform. Ingen annan svensk skådespelare kan i dag vara obesvärad och fräck och nonchalant så suveränt som han, och här har han givit sig gott om tillfällen till det'..

AT (Stig Almqvist): "Det mariga är att få ut en intrig av detta. Betecknande nog är upptakten bäst -- innan dubbelgångaren uppträtt och med honom svårigheterna. Komedin börjar i Åre, med Mark Storm och den vackra flickan i drivorna, och fortsätter i Stockholm med ett smattrande möte mellan författaren och hans förläggare -- filmens bästa scen, skriven och spelad med lysande brio. Dialogen anges vara av Sven Stolpe, och i detta ögonblick är han på toppen. Själv en temperamentsfull författare, har han kunnat hamra fram denna scen med sin privata drastiska verve. Och inför Adolphson är det bara att sträcka vapen.

Men Kurret komplicerar komedin. Snart står det still för dem som skrivit filmen, Adolphson själv och Stolpe. (Vad som blivit av Carlo Keil-Möllers ursprungliga manuskript och vad som eventuellt återstår därav, kan icke en utomstående avgöra.) (-)

Ja, Hon trodde det var han går stundom på skruvar, vad handlingen beträffar, men vad som sannerligen inte skruvas fram, är den yttre formen. Här ser vi en film som är gjord som film -- atmosfär i bilderna, förstklassigt foto, en ström av livfulla repliker, ett bubbel av ljud och läten, utsökta belysningar, fräckt inslängda poänger, raska bildväxlingar. Det är vår filmfotograf n:r 1 Karl-Erik Alberts som fotograferat, Per-Axel Branner regisserat, Bengt Janzon producerat -- och eftersom Hon trodde det var han till själva tekniken slående erinrar om herr Janzons debut med Som du vill ha mej, vågar man till honom spåra den filmiska vitaliteten i denna hans produktion för Svensk Talfilm."

Kommentar Svensk filmografi

Hon trodde det var han inspelades på senvintern och förvåren 1943.

Inspelning

(senvintern och förvåren) 1943 1943
Stockholm Sverige (exteriörer)
Åre Sverige (exteriörer)
Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-08-28 Astoria Stockholm Sverige 100 min
1943-08-28 Plaza Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1981-03-22 TV2 Sverige 96 min
1992-12-18 TV3 Sverige 96 min
1996-12-20 SVT1 Sverige 96 min
2000-10-26 SVT1 Sverige 96 min
2004-07-06 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1943-08-28 Astoria Stockholm Sverige 100 min
1943-08-28 Plaza Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 2006-07-09 TV4 Sverige 96 min
2019-11-01 TV4 Guld Sverige
2019-11-26 TV4 Guld Sverige
2020-01-28 TV4 Guld Sverige
2020-02-29 TV4 Guld Sverige
2020-03-24 TV4 Guld Sverige
2020-04-02 TV4 Guld Sverige
2020-04-08 TV4 Guld Sverige
2020-04-28 TV4 Guld Sverige
2020-05-14 TV4 Guld Sverige
2020-06-02 TV4 Guld Sverige
2020-06-24 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)
Sångare Carl Hagman
Carl-Gunnar Wingård
Sture Baude (senare)


Originaltitel Engelbrektsmarschen
Textförfattare August Blanche
Sångare Carl Hagman
Carl-Gunnar Wingård


Originaltitel Kung Heimer och Aslög
Kompositör August Söderman (1870)
Textförfattare Frans Hedberg (1870)
Sångare Carl Hagman
Carl-Gunnar Wingård


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel Restaurangvalsen
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Huruledes månen intresserar sig för Glunten och Magistern
Kompositör Gunnar Wennerberg
Textförfattare Gunnar Wennerberg
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Du fjäll och kolarkoja
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Helan går


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)
Sångare Carl Hagman
Carl-Gunnar Wingård


Originaltitel Opp Amaryllis, vakna min lilla
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)
Sångare Carl Hagman
Carl-Gunnar Wingård


Originaltitel Slädpartivalsen
Kompositör Sven Rüno


Ämnesord

Akademi
Curling
Fjäll/hotell
Författare
Förläggare
Förväxlingar
Identitetsbyten
Inbrott
Kolare
Polis
Stockholm Gamla stan
Tjuv
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2738


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2738


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TJUVARNAS KONUNG
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hon trodde det var han.
Omfång 171 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hon trodde det var han. Dialoglista.
Omfång 44 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?