Grundfakta

Media (65 st)

Originaltitel Snöstormen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-01-24

Medverkande

Åke Ohberg
Lave, forstmästare

Gunnar Olsson
Kristoffer, ägare till Killingdals såg

Liane Linden
Hanna

Torsten Hillberg
poliskommissarie Holm

Jullan Kindahl
Maria, tjänstekvinna

Visa alla medverkande

Handling

Det är vinter någonstans i Norrland i början av seklet. En man, Lave, forstmästare till yrket, kommer farande på skidor utför en fjällsluttning. Han är på väg till staden, där han...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Om Karl-Ragnar Gierow inte skulle komma in i Svenska akademin eller Dramatiska teaterns styrelse, så har han i alla fall sin framtid tryggad som manuskripttillskärare i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Karin Ekelund Elsa
Åke Ohberg Lave, forstmästare
Gunnar Olsson Kristoffer, ägare till Killingdals såg
Liane Linden Hanna
Torsten Hillberg poliskommissarie Holm
Jullan Kindahl Maria, tjänstekvinna
Harry Ahlin disponenten på Sågverksbolagets kontor
Theodor Berthels källarmästaren på Stadskällaren
Artur Rolén man på Stadskällaren
Helga Brofeldt Hanns hyresvärdinna
Hartwig Fock Carlsson, man på Stadskällaren
Artur Cederborgh man på Stadskällaren
Georg Skarstedt man på Stadskällaren
- Ej krediterade:
Nils Nordståhl notarie Bohlin, man på Stadskällaren
Astrid Bodin servitris på Stadskällaren
Lilly Kjellström kallskänka på Stadskällaren
John Norrman man på Stadskällaren
Erik Forslund dräng
Elsa Almlöf tjänstekvinna
Harald Wehlnor skogsarbetare utanför sågverkskontoret
Charley Paterson tjänsteman på sågverkskontoret
Albin Erlandzon gubben i stugan
Oscar Heurlin skogsarbetare utanför sågverkskontoret
Carl Ericson skogsarbetare utanför sågverkskontoret

Bolag

Produktionsbolag Åke Ohberg-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1944
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är vinter någonstans i Norrland i början av seklet. En man, Lave, forstmästare till yrket, kommer farande på skidor utför en fjällsluttning. Han är på väg till staden, där han ska hämta sin avlöning.

Han kommer för sent. När han är framme vid bolagskontoret, är det stängt. Han går då vidare till krogen för att stilla hunger och törst och sitter snart i ett upprymt gäng. På krogen sitter också Hanna, en flicka han känner sedan tidigare, tillsammans med en annan man. Lave ser till att hon blir av med sitt sällskap och följer senare henne hem, där han efter en uppgörelse med värdinnan kan vila ut i Hannas armar.

Då han nästa dag kommer till bolagskontoret, står en uppretad folksamling utanför. Bolaget har inställt betalningarna. Lave går in och begär att få sina pengar. Disponenten, som har gjort sig klar att resa, säger att det inte finns några. Lave anar bedrägeri och ber att få titta närmare på disponentens kappsäck. När Lave förvissar sig om vad kappsäcken innehåller, protesterar disponenten, och de råkar i slagsmål. Lave slår disponenten till golvet och plockar till sig en del av de pengar bolaget är skyldig honom.

Lave gör ett nytt besök på krogen. Han har beslutat sig för att sända 200 kronor till sin gamla fattiga mor. Men när notan bärs in, har han inte råd att betala. Lave reser sig för att gå till bolagskontoret och driva in resten av sin fordran. Den förgrymmade källarmästaren, som oroar sig för betalningen, sänder en man att varsko polisen.

På bolagskontoret finner Lave disponenten ihjälslagen. På golvet finns ett snöigt fotavtryck och en papperslapp, där det står "Killingdal". Lave stoppar på sig lappen och tar till flykten, rädd att bli misstänkt för mord. Han måste själv avslöja mördaren, det ser han som sin enda chans. Och lösningen på problemet kan inte finnas någon annanstans än i Killingdal.

Medan Lave stakar sig fram den långa vägen till Killingdal, tar polisen upp jakten på honom. Snart överraskas han också av en snöstorm. Därmed utplånas visserligen hans spår, men det tär samtidigt på krafterna.

Sent på kvällen når Lave en ensligt belägen gård, där han tas om hand av dottern i huset, Elsa, och tjänstefolket. Han hjälps i säng.

Innan Lave kommit ur sängen på morgonen, får Elsa besök av grannen Kristoffer, sågverksägare i Killingdal. Men genom de tunna väggarna hör Lave samtalet: Elsas far har nyligen dött. Därför har hon avbrutit sina musikstudier i Frankrike och kommit hem. Nu får hon också veta, att hennes far dog som en fattig man. Det är svårt att undvika konkurs, och viktigaste fordringsägaren är -- Kristoffer. Kristoffer berättar också, att det är han som har bekostat Elsas utlandsstudier.

Nu passar Kristoffer på att fria till Elsa och betygar henne sin kärlek. Elsa avvisar anbudet. Kristoffer svarar med hot. Han tar med sig tjänstefolket när han lämnar gården.

Lave accepterar tacksamt Elsas erbjudande att stanna på gården så länge stormen varar.

Polisen kommer i sin jakt på Lave till gården och frågar Elsa om hon sett till honom. Elsa nekar bestämt.

Då polisen gått, berättar Lave hela historien för Elsa. Hon tror på hans försäkringar. Och de inser, att de älskar varandra.

Kristoffer, som också haft besök av polisen, får veta att Lave håller sig gömd hos Elsa och lovar hjälpa Lave fly ur landet, om hon flyttar till honom i Killingdal. Elsa vägrar ge efter för utpressning. Men Lave medger att flykt över gränsen är hans enda chans.

Elsa flyttar med tungt hjärta till Kristoffer. Lave följer efter och gömmer sig i sågverket. Elsa råkar försäga sig och avslöjar gömstället för Kristoffer, som går för att söka upp Lave. De möts i kapverket.

Lave säger, att han vill anmäla sig för polisen. Det sätter sig Kristoffer bestämt emot. De börjar slåss, och Kristoffer faller ned i kapverket. Lave hoppar efter och räddar honom i sista stund undan från att trasas ihjäl av sågklingorna.

I samma ögonblick dyker Elsa upp tillsammans med polisen, som nu får fast den verklige mördaren -- Kristoffer. Elsa och Lave får varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 66751
Datum 1944-01-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2175 meter
Kommentar Före premiären nedklippt till 2140 m - 78 minuter. 7.2.1944 nedklippt till 2095 m - 77 minuter. Båda klippen gjorda av filmbolaget. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2175 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Om Karl-Ragnar Gierow inte skulle komma in i Svenska akademin eller Dramatiska teaterns styrelse, så har han i alla fall sin framtid tryggad som manuskripttillskärare i Hollywood.

Varför skulle man inte göra en film om Den Vilda Norden, så mycken glädje som man haft av alla vildavästernfilmer? Man begriper bara inte varför Europafilm ansett det värt att kosta på sig ett s k litterärt namn för en äventyrsmelodram som kunnat lånas ur vilken amerikansk dussinfilm som helst eller en gammal årgång av Levande livet.

Annars måste man nog säga att Åke Ohberg gjort ett flott arbete som regissör i en för svensk film tämligen oprövad genre. Även om människorna är schabloner och dialogen verkar märkvärdigt uppstyltad, speciellt mellan de älskande, så går det gierowska puzzlet bra ihop och ibland gnistrar det till. Slutscenen med de båda slagskämparna i otäck närhet av sågverkets öronbedövande skarpa sågklingor är en knalleffekt i bästa filmstil. Tamare verkar förbrytarjakten och just genom sin sävlighet och hygglighet verkar Torsten Hillbergs trygge polisman så genompräktigt svensk att filmen i övrigt blir ännu mer främmande."

AT (Stig Almqvist): "Snöstormen har Gierow skrivit direkt för film. Men det skulle förvåna, om han icke från början hade avsett sitt uppslag till att bygga en teaterpjäs på. Utanför de dramatiska uppträden, som bildar kärnan, har han sedan lagt en del rent filmiskt material, exempelvis en mångmilaflykt på skidor över fjällvidder och genom skogar, under en vinande snöstorm -- men framför allt en sensationell final, ett slagsmål mellan två män bland hela serier av huggande, väsande sågklingor. Detta parti, blott alltför kort, saknar -- så vitt jag kan minnas -- motstycke i svensk film i fråga om hård, skräckinjagande, blaskspänning.

Men Gierow har icke i första hand sökt yttre effekter. Visserligen har han konstruerat omständigheter av dramatisk styrka, men han är i första hand ute för att berätta om två människors inre. (-)

Hur dessa två människor värmas och mjukas upp till förståelse för sin nästa, för varandra och för livet -- det skall väl vara den inre linjen i Gierows drama. Men mycket klar och intressant att följa är den icke. På det hela taget håller icke stycket den kvalité man väntar av dess författare."

DN (O R-t): "Åke Ohberg, som satt filmen i scen, har lyckats bra med de utåtriktade dramatiska slagnumren: den stora snöstormen och bataljen i såghuset. Den förra är skildrad med en teknisk bravur som få torde göra Ohberg efter även i det stora landet i väster. I Harald Berglund, som skött kameran, har han haft en värdefull medhjälpare, vilken fångat många granna bilder med sin kamera. Och när kaptrissorna snurrar i olycksbådande närhet av slagskämparna håller publiken andan av spänning i bänkarna. Men själva historien håller som sagt inte måttet. Det spelas också alldeles för teatraliskt. Åke Ohberg är bäst i de inledande scenerna, där är man ännu nyfiken på hans forstmästare, men när kärlekshistorien kommit i gång i den ensamma gården uppe i storskogen, förlorar han greppet om rollen -- säkert skulle resultatet i viss mån blivit ett annat om han inte haft den krävande regin att tänka på. Karin Ekelund är heller knappast någon särskilt inspirerande motspelerska den här gången, replikerna blir i hennes mun klichéer. Och Gunnar Olssons lömske sågverksägare spelar folkteater från anno dazumal. I en liten biroll i filmens början har Liane Linden bara att vara söt och åtråvärd."

Kommentar Svensk filmografi

Avsnitt ur Snöstormen ingick i kavalkadfilmen Syndare i filmparadiset (1956/23), Europa Films jubileumsfilm, i regi av Gösta Bernhard.

Snöstormen inspelades mellan den 14.5.1943 och den 23.7.1943. Kompletteringar gjordes i november 1943.

Inspelning

(kompletteringar i november 1943) 1943-05-14 1943-07-23
Sågverk vid Skanstull Stockholm Sverige
Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1944-01-25 Saga Stockholm Sverige 77 min
Sverigepremiär 1944-01-24 Malmö Sverige 77 min
Urpremiär 1944-01-24 Malmö Sverige 77 min
Annan visning 1947 Polen
Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Snöstormen (1944)

Ämnesord

Forstmästare
Frierier
Förskingring
Konkurser
Krogar
Melodram
Mord
Musikstuderande
Polis
Skidåkning
Skogsbolag
Slagsmål
Snöstormar
Sågverk

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2136


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2205


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2205


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång ca 80 s. +4 s. tillägg, löst och en mängd anteckningar på inbundna blad.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 17 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Schneesturm.
Omfång 18 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel The snowstorm.
Omfång 17 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Snöstormen - han kom vid midnatt.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Der Schneesturm.
Omfång 19 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel La tempête de neige.
Omfång 3 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel la nevasca.
Omfång 2 s.
Språk Spanska


Typ Synopsis
Manustitel The snow storm.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Spanska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Japanska


Typ Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?