Grundfakta

Media (90 st)

Originaltitel Narkos
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-02-07

Medverkande

Georg Rydeberg
professor Hans Brede, kemist

Karin Ekelund
Kristina Brede, Hans hustru

Åke Ohberg
Jan Almer, krigskorrespondent

Börje Mellvig
docent Högberg, anställd på laboratoriet

Anders Frithiof
generaldirektör Lind

Signe Wirff
fröken Borg, Bredes hushållerska

Visa alla medverkande

Handling

Professor Hans Brede ligger på ett operationsbord. Han får narkos. Insomnandet övergår i en återblick: Hans är framgångsrik i sin forskning om sprängämnen. Han utnämns till...

Visa hela handlingen

Press

MT (Carlo Keil-Möller): "Narkos heter filmen och den är verkligen mycket bättre än sitt namn. Titeln smakar sensation och tyskt 1920-tal. Filmen är där!emot ett renhårigt svenskt opus...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Georg Rydeberg professor Hans Brede, kemist
Karin Ekelund Kristina Brede, Hans hustru
Åke Ohberg Jan Almer, krigskorrespondent
Börje Mellvig docent Högberg, anställd på laboratoriet
Anders Frithiof generaldirektör Lind
Signe Wirff fröken Borg, Bredes hushållerska
Ivar Kåge läkaren efter tågolyckan
Sten Hedlund major Asell (rollnamnet major Lindberg i filmens förtexter)
- Ej krediterade:
David Erikson ingenjör Beckman
Erik Forslund Jonsson, Bredes trädgårdsmästare
Arthur Fischer läkare efter explosionsolyckan
Åke Engfeldt danskavaljer på Bredes fest
Douglas Håge biljettförsäljaren på Centralen
Gun Adler sjuksköterskan i Bredes hem
Birger Åsander stinsen vid tågolyckan
Eric von Gegerfelt anställd på laboratoriet
Bert Sorbon anställd på laboratoriet
Lillebil Kjellén ung dam på Bredes fest
Margareta Fahlén ung dam på Bredes fest
Karl Borg ung läkare efter explosionsolyckan
Nils von Brömssen ung läkare efter tågolyckan
Solveig Ekelund anställd på laboratoriet
Birgit Linder anställd på laboratoriet
Rolf Sandberg anställd på laboratoriet
Edvard Danielsson prästen som viger Hans och Kristina
Helga Hallén narkossköterska
Ann-Marie Hellgren operationssköterska
Linnéa Witzén operationssköterska
Mary Hjelte sjuksköterska
Millan Lyxell operationssköterska
Robert Ryberg åhörare på konserten
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Gösta Grip anställd på laboratoriet

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1944
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Professor Hans Brede ligger på ett operationsbord. Han får narkos. Insomnandet övergår i en återblick:

Hans är framgångsrik i sin forskning om sprängämnen. Han utnämns till professor, och i samband med det gifter han sig med Kristina.

Hans ska demonstrera ett nytt sprängämne i sitt laboratorium. Demonstrationen misslyckas dock och måste avbrytas. Det behövs ytterligare experiment, säger han till den församlade skaran intresserade, välklädda herrar.

Herrarna äter sen middag i Hans' och Kristinas villa strax intill laboratoriet. Hans blir påmind om att dagen har sin alldeles särskilda betydelse -- det är hans och Kristinas femåriga bröllopsdag. Hans ber sina gäster om ursäkt och reser sig från bordet. Jag enleverar min hustru, säger han.

Hans och Kristina reser med ett tåg, som rusar fram i natten. Plötsligt spårar tåget ur på grund av en fellagd växel. Oväsendet blir fruktansvärt.

Hans vaknar upp. Hans får veta att ryggmärgen är skadad och att det bland annat innebär slut på det sexuella samlivet i äktenskapet.

Hans föreslår Kristina skilsmässa. Hon vägrar att lyssna på honom.

Den nu rullstolsbundne Hans vill inte återuppta sitt arbete. Hans närmaste medarbetare, docent Högberg, försöker förgäves övertala honom. I stället övertalar Kristina Högberg att lära henne kemi så att hon kan tala med Hans om hans arbete. Det blir ett år av intensiva studier för henne.

Hans får fortlöpande underrättelser om arbetet i laboratoriet, och när Kristina inför ett brev därifrån visar sina nya kunskaper, blir Hans djupt rörd. I samma morgons post finns också ett annat brev, som gläder Hans mycket. Det är hans gamle vän Jan Almer, utomlands som krigskorrespondent i många år, som aviserar sin ankomst.

Hans visar alltmer psykisk styrka. Han tränar att gå med käppar och börjar arbeta så smått igen.

Jan välkomnas varmt och finner sig snart till rätta hos Hans och Kristina. Särskilt Kristina verkar livas upp av Jans närvaro. En kväll reser de två tillsammans in till Stockholm; Hans har sagt att han inte har tid att följa med. I staden känner de allt starkare dragning till varandra.

Vid hemkomsten från staden är Hans upptagen av arbete. Han avvisar Kristinas erbjudande om hjälp. Hennes kunskaper är otillräckliga.

Dagen därpå reser Jan.

Under ett konsertbesök återser Kristina Jan. Han säger, att hon måste acceptera deras kärlek. Hon måste tala med Hans. Kristina tvekar. Du har gett honom hans arbete tillbaka, säger Jan.

Kristina lyckas inte komma till tals med Hans nästa morgon. Han är helt uppfylld av sitt arbete. Detta måste hon erkänna för Jan, när han senare ringer och frågar.

Det råder framgångsstämning i laboratoriet. Ett stort försök med demonstration har just bestämts till eftermiddagen, när Jan kommer dit. Han berättar för Hans om sin och Kristinas kärlek. Hans blir först upprörd men accepterar sedan meddelandet med yttre lugn.

Åskådarna anländer till demonstrationen. Hans meddelar att han tänker genomföra försöket ensam, och åskådarna går vidare för att vänta hemma hos Hans och Kristina.

I laboratoriet ringer en varningsklocka. Hans bryr sig inte om signalen. Så kommer en kraftig explosion.

Hans är skadad men lever. Du har gjort mig lycklig så att det räcker för ett helt liv, säger han till Kristina. Ta hand om Kristina, ber han Jan.

Jag lyckades i alla fall ganska bra, blir Hans' sista ord. I nästa ögonblick är han död.

Censur / granskning

Censurnummer 66817
Datum 1944-02-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2320 meter
Kommentar Aktindelning: 580-575-570-595 = 2320 m - 85 minuter. Aktlängder: 580, 575, 570, 595.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2320 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Carlo Keil-Möller): "Narkos heter filmen och den är verkligen mycket bättre än sitt namn. Titeln smakar sensation och tyskt 1920-tal. Filmen är där!emot ett renhårigt svenskt opus med den blandning av förtjänster och brister som vår filmproduktion i de flesta fall uppvisar. Historien ligger på den goda medellinjen, överraskar inte genom någon högre flykt eller glans i berättelsen. Handlingen skrider framåt på välskodda, lite tunga fötter, spiritualiteten är obefintlig men gestalterna i gengäld redbart tecknade och utan försök att styra ut dem med några kvasi!egenskaper. Att dialogen här och där är lite stelbent och krystad, särskilt i de erotiskt betonade scenerna, hör ju till det som man vant sig vid och anser som nästan oundvikligt."

StT (Larz): "Narkos är en bra skisserad äktenskaplig tragedi, litet schematiskt, men verkningsfullt upplagd. En berömd kemist, som för statens räkning håller på med sprängämnesexperiment, råkar -- helt utom yrket -- ut för en olycka som gör honom till invalid. Om hans kamp för att behålla livsmodet, och den konflikt hans varmblodiga hustru råkar in i, när hon efter att ha offrat sig för att hjälpa honom i denna kamp träffar hans ungdomsvän, lika varmblodig som hon själv, handlar filmen. Det ömtåliga ämnet är här behandlat med det odefinierbara som kallas god smak. Kultiverade människor emellan finns det så oändligt mycket mera i ett äktenskap än just det som denna professorska får försaka, vill filmen bl a säga. Vilket ej hindrar, att omständigheterna kan driva det därhän att försakelseförmågan kommer till korta. Så slutar det som en tragedi -- en tragedi, som lätt kunde ha blivit en melodram, om filmen inte regisserats och framför allt spelats så bra, särskilt av huvudrollsinnehavaren Georg Rydeberg."

AT (Stig Almqvist): "Det vore ett lekverk att smula sönder Narkos, men den har smulat sönder sig själv. Fanns någon i salongen, som kände tragiken i vad som skedde-- och vitaliteten som var avsedd att bryta fram? Antagligen icke, ty skeendet gick icke ut över människor utan över pappersdockor.

Icke kunde skådespelarna föra filmen i hamn. Rollerna var icke skrivna så, aktörerna icke väl valda eller instruerade med kraft. Georg Rydebergs professor, kylig, avmätt, soignerad från början -- föga förändrade honom impotensen, ingen fysiskt pockande kraftnatur utestängdes från en glädjekälla. Men herr Rydeberg har utbildat en tillräckligt levande filmteknik för att rädda sig ganska helskinnad ur narkosen.

I allvarliga roller måste Karin Ekelund få kraftigare scener att bita i, annars går det som här, och det är inte första gången: hon faller in i ett känslosamt välmenande spel, som -- om man är mycket uppmärksam, vilket faller sig svårt i denna genomgående ospännande film -- nog kan uppvisa själfulla och fina moment. Men icke skall åskådaren spana efter nobla nyanser -- han vill bli omedelbart gripen av en människa."

BLM (Georg Svensson): "Narkos är betecknande för svensk problemfilm. Den har lockats av ett 'spännande', pikant ämne som ger tillfälle till några knalleffekter. Den psykologiska sidan av saken har filmen inte kunnat bemästra, den fysiologiska har den inte vågat ge sig i kast med. Den bjuder publiken på en tom uppvisning av yttre effekter, flotta interiörer och toaletter, en massa medicinska och kemiska termer som låter nog så vederhäftiga men som mest är till för att falskstämpla varan som en allvarligt syftande produkt. Den spelas förledande skickligt av Georg Rydeberg med god assistans av Karin Ekelund. Med själva kärnan i problemet får publiken smussla bäst den vill, filmen gör sig för all del inte skyldig till några opassande närgångenheter. Karin Ekelund ligger iförd luxuöst nattlinne i en jättesäng med sidenlakan och har svårt för att somna. Genom dörren in till rummet bredvid ser man Georg Rydeberg ligga i en annan, mera spartanskt bäddad säng och läsa ett vetenskapligt arbete. Resten får man tänka sig."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Narkos försiggick på två olika ateljéer. Under september månad med början 1 september 1943 höll man till i SF:s ateljéer i Råsunda med både A- och B-fotograf och övrig teknisk personal från SF, där filmen hade produktionsnumret 8/43. Vid månadsskiftet september-oktober flyttade man över till Filmos ateljé, där under tiden bl a professor Bredes stora och välutrustade laboratorium hade byggts och inretts. I Fil!mos ateljé arbetade man sedan hela oktober, varefter inspelningen efter ett uppehåll till början av december avslutades med två veckors tagningar i Filmos ateljé. (GW)

Inspelning

1943-09-01 1943-10-30
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (ateljé)
Skansen Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1944-02-07 Terrassen Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 1999-09-16 SVT1 Sverige 81 min
2002-09-09 SVT1 Sverige 81 min
2003-08-05 SVT1 Sverige 81 min
Urpremiär 1944-02-07 Terrassen Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 2012-03-20 SVT1 Sverige
2014-11-25 SVT1 Sverige
2017-10-09 SVT1 Sverige
2020-05-12 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Etyd, piano, op. 10. Nr 3, E-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1832)
Framförs av Karin Ekelund (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Peter
Kompositör Sven Stiberg (1944)


Originaltitel Love
Kompositör Sune Östling (1944)


Ämnesord

Bröllopsdagar
Docenter
Experiment
Explosioner
Förlamning
Giftermål
Konserter
Laboratorier
Narkos
Operationer
Professorer
Rullstol
Stockholm
Tågolycka
Tågresa

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2310


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2310


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2310


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2310


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 146 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 16 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 18 s. Produktionsuppgiftar och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Narkose.
Omfång 38 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Narkose.
Omfång 21 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel En film av Börje Larsson.
Omfång 20 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca. 44 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 15
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?