Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (43 st)

Originaltitel Mitt folk är icke ditt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-06-19

Medverkande

Sonja Wigert
Else Hill, pianist

Gunnar Björnstrand
major Rolf von Ritter

Erik "Hampe" Faustman
Max Holm, kypare

Håkan Westergren
Georg Lycke, skådespelare

Björn Berglund
doktor Herbert Ran

Mona Mårtenson
Mary Ran, Herberts hustru, Elses syster

Visa alla medverkande

Handling

Pianisten Else Hill återvänder till hemlandet efter stora framgångar på konsertestrader världen runt. Hennes far, skeppsredare John Hill, välkomnar henne med en mindre middagsbjudning....

Visa hela handlingen

Press

Arbetaren (Dag): "Fast invasionen inte hade börjat när Weyler Hildebrand bussade kameramän och skådespelare på sitt ockupationsdrama med den dramatiska titeln Mitt folk är icke ditt borde...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Sonja Wigert Else Hill, pianist
Gunnar Björnstrand major Rolf von Ritter
Erik "Hampe" Faustman Max Holm, kypare
Håkan Westergren Georg Lycke, skådespelare
Björn Berglund doktor Herbert Ran
Mona Mårtenson Mary Ran, Herberts hustru, Elses syster
Sven Bergvall skeppsredare John Hill, Elses och Marys far
Anna-Lisa Baude tant Sara, John Hills syster
Douglas Håge polismästare Wulff
Nils Hallberg Ernst Holm, Max bror
Olle Hilding Max och Ernsts far, portvakt
Åke Engfeldt Ernst Holms kamrat, motståndsman
Nils Nordståhl Henri, Ernst Holms kamrat, motståndsman
Fylgia Zadig Anna, tjänsteflicka hos Hill
Aurore Palmgren Maria, husfru hos Hill
Sven d'Ailly kapten Miller, von Ritters adjutant
Linnéa Hillberg en kvinna på restaurangen
Erland Colliander en gammal jude på båten
Claes Thelander ockupationsman som hämtar John Hill till polisen
Olav Riégo en läkare, motståndsman
- Ej krediterade:
Ragnar Widestedt en överste
Gabriel Rosén Kurt, sergeant
Sigge Fürst ledare för Samlingspartiet
Karl-Arne Bergman journalist
Anders Frithiof en äldre man på restaurangen som frivilligt anmäler sig
Artur Cederborgh en man på restaurangen som frivilligt anmäler sig
Birger Åsander fångvaktare
Margaretha Spång ung kvinna på restaurangen
Gunnar Nielsen journalist
Bertil Ehrenmark motståndsman
Lenn Hjortzberg andra läkaren, motståndsman
Solveig Lagström sjuksystern
Albert Johansson gäst på restaurangen
Gustaf Hedström gäst på restaurangen

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1944
Laboratorium AB Kinocentralen (osäker uppgift)

Handling

Pianisten Else Hill återvänder till hemlandet efter stora framgångar på konsertestrader världen runt. Hennes far, skeppsredare John Hill, välkomnar henne med en mindre middagsbjudning. Bland gästerna märks skådespelaren Georg Lycke, som uppvaktar Else, och hennes syster och svåger Mary och Herbert Ran.

Max Holm, kypare vid en restaurang, hjälper till med serveringen. Som son till en av skeppsredarens anställda känner han Else sedan de var barn.

Middagen störs av flyglarm.

Landet ockuperas av främmande makt. Inkräktarna står under befäl av major Rolf von Ritter. I radio talar samlingspartiets ledare om den nya ordning, som nu ska ta vid.

Max söker upp von Ritter. Max har redan tidigare gjort ockupationsmakten tjänster och erbjuder nu vidare bistånd. Han anger John Hill och Herbert Ran som tänkbara ledare för motståndsverksamhet.

Else får besök av von Ritter. Tillsammans har de tidigare upplevt en kort tid av flammande kärlek. Nu avvisar hon Rolf. Mitt folk är icke ditt, säger hon.

Herbert är numera en ledande motståndsman, precis som Max profeterat inför von Ritter. Han leder en framgångsrik fritagning av ett antal fängslade lärare, som vägrat uppmana sina elever att gå in i samlingspartiet. Även Max spelar motståndarsympatisör.

Ockupationsmakten försöker stävja motståndsandan med hård repressaliepolitik. Häktningarna blir många. Skeppsredare Hill hör till de fängslade.

Även Herbert infångas, sedan Max avslöjat när och var ett motståndsmöte ska äga rum.

Else hejdas på gatan av ett par motståndsmän. som observerat att hon tagit emot besök av von Ritter. Nu ska hon straffas för sitt samröre med förtryckarna. De drar in henne i en källare och snaggar hennes huvud med en stor sax.

Else söker upp von Ritter för att försöka rädda sin far. von Ritter lovar göra vad han kan.

Herbert, som skadats när han togs till fånga, befinner sig på ett sjukhus. Den från början ljumt sympatiserande Georg Lycke har dragits allt längre in i den aktiva motståndskampen och spelar nu en huvudroll vid räddningen av Herbert; han smugglas ut från sjukhuset i en likkista.

Else får av von Ritter veta, att hennes far inte kommer att friges.

Else får strax därefter besök av Max, som avslöjar sitt dubbelspel, erbjuder sig att rädda hennes far och förklarar henne sin kärlek. När han kysser henne, slår hon till honom.

Herbert och hans grupp planerar att ta kommandot över en båt, med vilken hundratals fångar ska deporteras, bland dem skeppsredare Hill.

Max anger Else som förrädare för motståndsgruppen. Else hävdar, att det i stället är Max som går fiendens ärenden.

Else skaffar bevis för sin anklagelse genom att söka upp von Ritter. På hans bord ligger en skriftlig angivelse mot gruppen undertecknad av Max. Else skjuter von Ritter och plockar med sig angivelsen, som hon sedan kan visa upp för gruppen.

Gruppens planer att rädda fångarna på båten kan nu fullföljas, eftersom angivelsen inte förts vidare.

Jag sköt von Ritter, säger Else. Och ändå älskade jag honom.

Censur / granskning

Censurnummer 67389
Datum 1944-06-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2910 meter
Kommentar Aktlängder: 560-605-560-485-540-160 = 2910 meter. Aktlängder: 560, 605, 560, 485, 540, 160.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2910 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Arbetaren (Dag): "Fast invasionen inte hade börjat när Weyler Hildebrand bussade kameramän och skådespelare på sitt ockupationsdrama med den dramatiska titeln Mitt folk är icke ditt borde han ändå förstått, att han var bra sent ute. Det hade inte heller skadat, om han tagit sig en extra titt på det säregna manus, som ligger till grund för filmen, innan han kört igång. Det har han tydligen inte gjort och resultatet kan också betecknas som ganska olustigt. Mitt folk är icke ditt kan kanske bäst karakteriseras som en kopia och en dessvärre usel kopia av Det brinner en eld. Man känner igen hela uppläggningen, den dramatiska knuten med kärlekshistorien mellan den patriotiska skeppsredardottern och befälhavaren för ockupationsstyrkorna. (-)

Annars dominerar det där typiskt Hildebrandska greppet eftertryckligt vadan man inte kan annat än beklaga, att den heliga frihetskampen skildrats på ett så ointelligent och alltigenom oäkta sätt."

AT (S Almqvist): "Här omväxlar laddade scener med löjeväckande -- vilka senare överväger i antal och oförskräckthet.

Två förebilder spårar man: Det brinner en eld och Lev farligt. Epilogen kommer mycket långt efter och är den kraftigaste varning mot ytterligare spekulationer i ockupationsdramatik. (-)

Är det sant, som ryktet säger, att Hildebrand hamrat ner manuskriptet på tre dagar och tre nätter? Åtskilligt tyder därpå. Det är full fräs i farvatten, där Hildebrand icke kan navigera, och han stöter på grund oavlåtligt.

Men i de rena äventyrsavsnitten går det långt ifrån illa. Det vore orätt att förneka, att det finns en del grovt tillyxade, spännande episoder i Mitt folk är icke ditt."

StT (Larz): "Bland de s k ockupationsfilmerna hör Mitt folk är icke ditt avgjort till det bättre. Den bjuder generöst på handling -- snabb, rörlig och spännande handling. Och ett briljant porträtt av en ockupationsofficer, inte målat i svart och vitt (eller bara svart), utan med intressanta schatteringar, varav man förstår att det gäller en ockupant av en typ som äger vissa mänskliga egenskaper. Han spelas av Gunnar Björnstrand -- så skickligt att prestationen hör till de bästa i svensk film på länge. (-)

Hampe Faustman som en dubbelspelande förrädare är så vidrigt 'bra' att man får lust att rusa upp och ge honom ett kok stryk. Douglas Håge som polismästaren och Sven Bergvall som skeppsredaren, båda deporterade för sitt orubbliga frihetsbegär, gör vardera en minnesrik figur -- och Douglas Håge har fått på sin lott några av de verkligt dräpande fullträffsrepliker som finns i dialogen. Han serverar dem mästerligt."

Kommentar Svensk filmografi

I likhet med Lev farligt (1944/13) undvek Mitt folk är icke ditt alltför tydliga paralleller till den tyska ockupationen av Norge. Sålunda var bl a inga förekommande uniformer autentiska.

Filmen byggde på en roman, "Ditt folk är inte mitt", av Carin Fischer-Hugnes (1895--1958), som till yrket var danspedagog. Den hade kommit ut 1943. Större delen av romanen tilldrar sig emellertid före andra världskriget och av detta dominerande parti återstod endast en kort återblick i filmen f ö förlagd till Ungern istället för Tyskland. Från början var Arnold Sjöstrand, populär filmhjälte vid denna tid, kontrakterad för huvudrollen som major Rolf von Ritter, men han hittade i sista minuten en förevändning att slippa spela den, då han ansåg den alltför osympatisk. Mitt folk är icke ditt inspelades under april och maj 1944.

Mitt folk är icke ditt är närmare analyserad i Jan Olsson, "Svensk spelfilm under andra världskriget", Lund 1979, sid 168--177. (GW)

Förlaga

Originaltitel Ditt folk är icke mitt (Roman)
Författare Carin Fischer-Hugne


Inspelning

1944-04 1944-05
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Imagoateljén Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-06-19 Grand Stockholm Sverige 106 min
Urpremiär 1944-06-19 Grand Stockholm Sverige 106 min

Musikstycken

Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 1, op. 23, b-moll. Sats 1
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1875)
Instrumentalist Sonja Wigert (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Vals, piano, op. 34. Nr 2, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1835)
Instrumentalist Sonja Wigert (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Jeg elsker Dig!
Kompositör Edvard Grieg (1864)
Textförfattare H.C. Andersen (1864)
Instrumentalist Sonja Wigert (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Csak egy kislány van a világon
Kompositör Elemér Szentirmay (1875)
Arrangör Oskar Merikanto (1904 - "Mustalainen, op. 22, nr 1)


Originaltitel Ständchen
Kompositör Franz Schubert (1826)
Textförfattare William Shakespeare (engelsk text ca 1609)
August Wilhelm von Schlegel (tysk översättning)
Instrumentalist Gunnar Björnstrand (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Vår Gud är oss en väldig borg
Kompositör Martin Luther (1529)
Textförfattare Martin Luther (tysk text 1528)
Johan Olof Wallin (svensk text 1816)
Olaus Petri (svensk text 1536)
Sångare kör


Ämnesord

Angivelse
Deportation
Flyglarm
Kypare
Major
Motståndsrörelser
Ockupation
Partiledare
Pianister
Polismästare
Quisling/förrädare
Restauranger
Skeppsredare
Skådespelare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2861


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?