Grundfakta

Media (46 st)

Originaltitel Skogen är vår arvedel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-08-12

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund
Per Jonsson, storbonde på Norrgården

Birgit Tengroth
Märta Jonsson, Pers dotter

Sven Magnusson
Nisse Lund, brännare på Nordvikens sulfatfabrik

Birger Åsander
Jonas Vikman, hjälpeldare

Helge Karlsson
Algot Carlsson, sodabrännare

John Elfström
Leon Larsson, brännare

Visa alla medverkande

Handling

Per Jonsson är en bonde med självkänsla. Han är stolt över sin jord och dess förmåga att föda nya generationer. I jorden har han sått sin framtidstro. Per är däremot hatisk...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Tar man den här filmen för vad den vill vara, alltså en enkel och rejäl underhållning med socialt inslag, avsedd för den stora publiken ute i landet och inte bara för en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Dekor
Smink
Förtexter

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund Per Jonsson, storbonde på Norrgården
Birgit Tengroth Märta Jonsson, Pers dotter
Sven Magnusson Nisse Lund, brännare på Nordvikens sulfatfabrik
Birger Åsander Jonas Vikman, hjälpeldare
Helge Karlsson Algot Carlsson, sodabrännare
John Elfström Leon Larsson, brännare
Artur Rolén Olle Hurtig, eldare
Eric Laurent Levin, eldare
Åke Uppström Linus Roos, pannskötare
Stig Johanson Bredberg, hartskokare
Ingemar Holde Lasse Ferm, smältmixare
Siegfried Fischer Kallman, fackföreningsordförande
Sten Lindgren Karlmark, överingenjör
Börje Mellvig Hellgren, driftsingenjör/begravningsprästens röst
Tekla Sjöblom Hilda, Carlssons hushållerska
Artur Cederborgh Måns Bleking, agitator
- Ej krediterade:
Wiktor "Kulörten" Andersson Petter Palm, skiftbas, pannförman
Elimar Skeppström Linder, sodabrännare, fackföreningssekreterare
Jonas Eriksson sprängarbas
Primus Svensson fabriksarbetare
Elof Thörnberg fabriksarbetare
Erik Forslund gammal man som väcks av alarmet
Nils Dahlgren lasarettsläkaren
Millan Bolander sjuksköterskan
John Sandling Lasse Vååg, kommunist
Brita Öberg Jonas Vikmans fru
Wilma Malmlöf Petters fru, kvinna i tvättstugan
Mona Geijer-Falkner kvinna i tvättstugan
Ruth Weijden kvinna i tvättstugan
Kurt Willbing en ung man på fabrikskontoret
Georg Skarstedt Petter, fabriksarbetare

Bolag

Handling

Per Jonsson är en bonde med självkänsla. Han är stolt över sin jord och dess förmåga att föda nya generationer. I jorden har han sått sin framtidstro.

Per är däremot hatisk till ortens massaindustri. Den är naturvidrig, ett hot mot det mänskliga. Arbetet på fabriken har också krävt hans sons liv, och han försöker få sin dotter Märta att lova att aldrig ha något med fabriken att göra. Märta svarar, att hon kan inte lova.

Märta och den unge arbetaren Nisse Lund är förälskade i varandra. En lördagskväll träffas de i en fäbod. De tar varandra i famn framför en sprakande brasa. När de sent nästa morgon vaknar, är de nära att överraskas tillsammans av Per, som ute i ett ärende passerar fäboden. Nisse hinner i sista stund gömma sig i en skrubb och undgår att kompromettera Märta.

En svår olycka inträffar på fabriken, när Nisse arbetar nattskift. Sodahuset exploderar. Nisse och en av hans arbetskamrater skadas. Båda förs till sjukhus.

Märta gör sig klar att åka in till Nisse på sjukhuset i staden. Fabriken tog dig också, säger Per. Nej, svarar Märta, men männen på fabriken är också människor. Jag sörjer dig, säger Per, det värsta är att sörja en levande.

På sjukhuset får Märta veta att Nisse är allvarligt skadad. Men visst finns det hopp att han skall klara sig.

Det är dåliga tider, menar fabriksledningen. Det är nödvändigt att sänka arbetarnas löner. Annars hotar stora förluster.

Det nya avtalsförslaget är hutlöst, menar arbetarna. Men vid ett fackföreningsmöte är meningarna delade om vilket svar man ska ge på förslaget. Att göra eftergifter nu skulle vara en dubbel förlust, säger någon. Vi kan orka med en strejk i tre månader, bolaget klarar trettio, säger en annan.

När mötet genom handuppräckning röstar om förslaget, räknas 97 röster för och 202 mot. Mötet tillsätter en strejkkomitté. Alla ställer in sig på en svår vinter.

Märta kommer med en matkorg till Nisse, som håller på att repa sig efter olyckan. Jag behöver ingen hjälp, säger Nisse. Jag vet att ni inte får något stöd från förbundet utan får klara er på den lokala kassan, säger Märta.

Det är vinter. Per är ute i skogen. Han har lastat ett timmerlass fullt och är klar för den dryga hemfärden, då hästen drar lasset någon meter framåt -- och Per hamnar under det. Han lyckas göra hästen fri, och den springer i väg. Själv ligger han kvar under lasset utan möjlighet att röra sig.

En av de strejkande arbetarna, Jonas Vikman, är ute på en skidtur och möter Pers häst. Jonas hittar tillbaka till Per och kan inte låta bli att utnyttja situationen för lite utpressning. Per ska befrias, om han lovar att ge de barnrikaste arbetarna arbete i sin skog. Per vägrar. Jonas ger upp och befriar honom ändå. Jonas vill inte ta emot några pengar, och när han just ska skida vidare, faller Per till föga. De barnrikaste arbetarna kan komma och anmäla sig för arbete på måndag morgon.

Per tvingas tills vidare hålla sig i stillhet, och medan flera arbetare hugger i skogen, hjälper Nisse till att sköta gården.

En dag förolyckas en av arbetarna i skogen. Han hamnar under ett fallande träd. Det är inte bara fabriken, som tar liv, säger Märta till Per. Han ber henne hjälpa den olycksdrabbade familjen med lite mat då och då.

På våren kommer bolaget och fackföreningen överens om återgång till arbetet. Arbetarna kan fira första maj med arbete väntande efter högtiden.

Nisse och Per talar om framtiden. Nisse vill ha Pers samtycke till att gifta sig med Märta. Flytta till gården, säger Per. Jag vill tjäna egna pengar tills vidare, svarar Nisse. Men sedan, när jag inte orkar längre? frågar Per. Då kommer jag, om du godtar din svärson, säger Nisse. De tar varandra i hand.

Medan rök på nytt väller ut ur fabriksskorstenen, kysser Märta och Nisse varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 67406
Datum 1944-08-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2500 meter
Kommentar Aktlängder: 580-580-550-585-205 = 2500 meter - 91 minuter. Aktlängder: 580, 580, 550, 585, 205.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2500 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Tar man den här filmen för vad den vill vara, alltså en enkel och rejäl underhållning med socialt inslag, avsedd för den stora publiken ute i landet och inte bara för en klick esteter som rynkar på näsan åt all svensk film men sover gott när en konstnärlig film ropar på publik, så måste man säga att det är en riktigt bra film, intressant och underhållande. (-)

Konstlös är ordet för denna film. Man märker att Ivar Johansson eftersträvat det, och den stilsäkre fotografen Karl-Erik Alberts har gett sina bilder en dokumentarisk prägel som någon gång kanske till och med verkar en aning för påver. Med glädje minns man några lyriskt uttrycksfulla vårvinterbilder, ty detta är en film om arbetet men också om människorna och naturen i Hälsingland.

Men Ivar Johansson ursäktar säkert, om man efter dessa oreserverade lovord säger, att man också skulle kunna ha kunna tänkt sig denna film med något av den strama stilen och intensiteten i en film som De stängda portarna".

AT (A Gunnar Bergman): "Här har man vågat skildra hela verkligheten i en norrländsk industriort, alltså inte bara några enskilda individer och deras i och för sig intressanta öden utan också dessa individer i deras sociala sammanhang, människan som samhällsvarelse. Skildringen kunde inte bli fullständig med mindre. Och det märkliga är att filmen vunnit i underhållningsvärde och spänning på denna fullständighet. Det har blivit en film som på ett riktigt, vederhäftigt och renhårigt sätt skildrar livet sådant det leves av stora befolkningslager och den krönikan innehåller så mycken dramatik och så mycken god gemyt och trivsam humor att åskådarens intresse fängslas helt och fullt. Detta slags realism tynger inte, det lyfter. (-)

Särskilt gläder det en gammal fackföreningsmedlem att man skildrat mötet och strejkens tillkomst på ett i praktiskt taget varje detalj verklighetstroget sätt. Där är inga romantiseringar åt något håll. Arbetarna är inga valaffischhjältar och inte heller några andliga underklassare utan vanligt folk som folk är mest."

BLM (Georg Svensson): "Titeln låter som ett norrlandsepos med social tendens och låter en befara det värsta av uppstyltad människoskildring i storslagen natur. Man blir angenämt överraskad. Själva berättelsen (efter romanen 'Sulfat' av Per Wikberg) är visserligen tillrättalagd efter enkla recept, den handlar om en bonde som envist står industrien emot men som till slut får ge med sig och ta en arbetare från sulfatfabriken till nåder som svärson. (-) Men fastän handlingen i stort är schablonmässig är den i detalj genomförd med äkta medel och rymmer ett överflöd på humörfriskt gjorda, hjärtevinnande situationer samt en förträfflig, munvig dialog. Det var inte i går man såg en svensk film med så många ansikten, levande, osminkade, oförstörda, av livet självt maskerade ansikten, och lyssnade till så genuina tonfall."

Kommentar Svensk filmografi

Per Wikbergs (1901--1970) roman "Sulfat" utkom 1942.

Skogen är vår arvedel inspelades under senvintern och förvåren 1944.

Förlaga

Originaltitel Sulfat (Roman)
Författare Per Wikberg


Inspelning

1944-03 1944-05
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Marmaverken Söderhamn Sverige
Stråtjära Söderhamn Sverige
Bergviks kyrkogård Söderhamn Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1944-08-22 Olympia Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1944-08-12 Svea Söderhamn Sverige 91 min
TV-visning 1989-03-19 TV2 Sverige 88 min
1993-06-04 Kanal 1 Sverige 88 min
1996-08-27 SVT1 Sverige 88 min
1999-11-10 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1944-08-12 Svea Söderhamn Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Svea vapen
Kompositör Gunnar Johansson (1944)


Ämnesord

Avtalsförslag
Bonde
Explosioner
Fabriker
Fackföreningar
Fackföreningsmöte
Frierier
Fäbod
Första maj-firande
Jordbruk
Klasskamp
Nattskift
Olycka/timmerhantering
Sjukhus
Skidåkning
Strejker
Strejkkassa
Söderhamn/Marmaverken
Söderhamn/Stråtjära

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2477


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2477


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 195 s. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 195 s. + 10 s. fakta om sulfatmassefabrikationen i Sverige, löst i manus. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 186 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?