Grundfakta

Media (87 st)

Originaltitel Vändkorset
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-12-21

Medverkande

Lauritz Falk
Jean le Fort, möbelarkitekt

Marianne Aminoff
Ulla le Fort, Jeans hustru

Irma Christenson
Regina Montán, lärarinna

Olof Widgren
Malte Odelman, kyrkoherde

Anna Lindahl
Dagmar Udd-Odelman, Maltes hustru, läkare

Anders Nyström
Olle Odelman, Maltes och Dagmars son

Visa alla medverkande

Handling

Gåtatorp i Småland lever genom ortens industri, en möbelfabrik. Även internationellt har den gott rykte på grund av den djärva formgivning som arkitekten Jean le Fort ger dess produkter....

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Filmos debut Vändkorset på Skandia gör ett sällsamt intryck. Inte gott och inte dåligt, men sällsamt. För det första undrar man varifrån filmen fått sitt namn. Det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Kläder

Medverkande

Lauritz Falk Jean le Fort, möbelarkitekt
Marianne Aminoff Ulla le Fort, Jeans hustru
Irma Christenson Regina Montán, lärarinna
Olof Widgren Malte Odelman, kyrkoherde
Anna Lindahl Dagmar Udd-Odelman, Maltes hustru, läkare
Anders Nyström Olle Odelman, Maltes och Dagmars son
Carl Ström Louis le Fort, Jeans far, verkmästare
Sven Magnusson Albert Fristedt, snickeriarbetare
Georg Funkquist Erik Roili, bankdirektör
Åke Claesson disponent Fredrik Klipping, Ullas far
Hjördis Petterson Leontine Klintin, tobakshandlerska och telefonist
- Ej krediterade:
Carin Swensson Lotta, Leontines medhjälperska
Carl Deurell Gotthard, kyrkvärd
Erik Forslund kyrkvärd
Anna Olin fru Berg
Margit Andelius fru Löfgren
Helge Mauritz Månsson, bankdirektör Roilis chaufför
Nils Hallberg snickeriarbetare
Agda Helin Sofi, kyrkoherdens husa
Nina Scenna sjuksköterska
Lisa Wirström Frida, Gåtatorpsbo vid Folkets Hus
Hilmer Peters Gåtatorpsbo vid Folkets Hus
Greta Tegnér kvinna på symötet
Birger Sahlberg snickeriarbetaren som kommer med bud om telefon
Ida Otterström kyrkobesökare
Helga Brofeldt Gåtatorpsbo vid Folkets Hus

Bolag

Produktionsbolag Filmo
AB Svensk Talfilm (se Kommentar)
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1944
Distributör i Sverige (16 mm) Filmo 1946
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Gåtatorp i Småland lever genom ortens industri, en möbelfabrik. Även internationellt har den gott rykte på grund av den djärva formgivning som arkitekten Jean le Fort ger dess produkter. Jeans hustru Ulla är dotter till företagets disponent, en företagsledare som dock inte är riktigt vuxen sin viktiga uppgift.

Jean har sedan en tid ett kärleksförhållande med lärarinnan Regina Montan, berättas i en återblick. När Ulla väntar barn, försöker Jean göra slut. Det är omöjligt, säger Regina.

Kyrkoherde Malte Odelman har problem med kyrksamheten i Gåtatorp. Få går i kyrkan. Folk lyssnar på predikan i radio, tröstar en kyrkvärd.

Samtidigt som Malte i högmässan ber Gud förlåta sina ogudaktiga församlingsbor, jobbar arbetarna i fabriken, trots att det är vilodag. Fabrikens ekonomi är undergrävd, och i dag får man besök av direktören för den bank, som i praktiken är företagets ägare. Direktören ska göra revision. Han inleder besöket med att imponerad provsitta Jeans senaste skapelse, länstolen Ulla.

Bland arbetarna är man medveten om att fabriken missköts. Albert Fristedt, en av arbetarna, får av bankdirektörens chaufför veta, att banken tänker lägga ned fabriken. När direktören genom telefonsamtal kallas från Gåtatorp utan att ha slutfört sitt ärende, ber Albert att få åka med i bilen. Och han lyckas få direktörens löfte, att banken går i borgen för en arbetarägd fabrik; arbetarna kommer att teckna andelar så att det räcker för övertagandet, och betalningarna till banken ska inte heller vara något problem. Men direktören ställer ett villkor -- att Jean stannar som arkitekt vid fabriken.

När Albert lägger fram planerna för Jean, är Jean avvisande; i hans karriärplaner är Gåtatorp en liten avkrok. De skils som ovänner.

Skvaller om Jeans och Reginas förhållande har börjat spridas i bygden, och detta når även Ullas öron. När hon anser sig ha fått ryktet bekräftat, söker hon upp kyrkoherden. Men han avvisar bryskt hennes trevande vädjan om hjälp.

Ulla försöker dränka sig. Hon räddas av Albert, som för henne tillbaka hem till kyrkoherden; Maltes hustru, Dagmar, är läkare.

Jean väntar oroligt vid Ullas sjukläger. Ska hon överleva? Regina kommer på besök. Gör vi henne en tjänst genom att väcka henne? frågar hon. Tig! Gå! skriker Jean.

I kyrkan gör Malte en personlig bekännelse inför sin församling. Medan han talat om andras ogudaktighet, har han själv visat bort en själ i nöd.

Ulla vaknar till för ett kort ögonblick. Jag ser ljuset, säger hon. Sedan dör hon.

Efter gudstjänsten skyndar Regina hem. På vägen träffas hon av en sten från en slangbåge. Hemma faller hon ihop på golvet.

Bankdirektören försöker övertala Jean att stanna vid fabriken. Han säger nej.

Också Malte vill lämna Gåtatorp. Dagmar försöker få honom att tänka om: det är inte rätt sätt att möta svårigheter.

Malte ser genom fönstret Jean komma till kyrkan. Han går ut till honom. Gåtatorp behöver dig, säger Malte. Det fortsatta samtalet blir kort.

Jean återvänder till fabriken. Maskinerna startas. Sirenen kallar till arbete.

Censur / granskning

Censurnummer 68037
Datum 1946-10-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1050 meter
Kommentar Aktlängder: 510-540 = 1050 meter. Aktlängder: 510, 540.


Censurnummer 68037
Datum 1944-12-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2620 meter
Kommentar Aktländer: 540-480-585-530-485 = 2620 m. Aktlängder: 540, 480, 585, 530, 485.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2620 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Filmos debut Vändkorset på Skandia gör ett sällsamt intryck. Inte gott och inte dåligt, men sällsamt. För det första undrar man varifrån filmen fått sitt namn. Det förekommer visserligen ett vändkors som folk går igenom några gånger. Men korset spelar ingen som helst roll i denna handling. Lika väl kunde en film uppkallas 'Vägen' för att där förekommer en väg, eller 'Pannkakan' för att det äts pannkaka vid ett frukostmål. För det andra undrar man över detta uppbåd av rollfigurer för att berätta denna enkla grundhistoria. Att just Filmo intresserat sig för ämnet är förklarligt. Det gäller en möbelfabrik långt inne i Småland, som kommit i klorna på en bank. (-)

Men man undrar varför det behövs mobiliseras så många konstiga människor och så många individuella konflikter -- så mycket telefonväxlar, själskriser och självmord -- för att åstadkomma happy end för fabriken. (-)

Förklaringen både till filmnamn och filmhandling är Elin Wägners roman, som är lika rik på stoff som en kriminalbok, en munter skälmroman, en tragisk kärlekshistoria och en bruksmonografi sammanslagna. Att filma den ordentligt skulle ge minst en Klockan klämtar-föreställning. Filmen har bara tagit med hälften av figurerna, och klippt bort hälften av de medtagnas konflikter. Av vändkorset finns sålunda bara filmnamnet här. (-)

I detta divertissement -- för att använda balettens uttryck för en svit lösryckta nummer utan inre sammanhang -- utmärker sig Anna Lindahl som en auktoritativ och charmfull kvinnlig läkare, som har ingenting i stycket att göra. Olof Widgren som en tvivlande präst som av obekant anledning på filmens sista metrar finner sig själv, Marianne Aminoff, själfullt vacker i dödsögonblicket, och Sven Magnuson, rejäl arbetare som av okänd anledning sågar sönder fingrarna."

AT (Stig Almqvist): "Lauritz Falk har svarat för regin. Manuskriptet måste ha varit svårt för honom att brottas med. Bildmässigt har han varit uppgiften vuxen. Vändkorset är gediget gjord, och fotografen Sten Dahlgren har försett sin regissör med stämningsfulla, ofta plastiskt vackra och mättade bilder, blott något för mörka.

Att bära fram den psykologiska innebörden har lyckats mindre väl för Falk. Det mänskliga materialet vill icke alltid lyda honom. Han är väl inte någon djuplodande och mäktig personinstruktör. Många spelscener har en teatralisk ton, som kan bli påfrestande. Man säger sig gång efter annan, att så beter sig icke folk i ett småländskt brukssamhälle. Givet är, att här inverkar den från romanen övertagna högtravande dialogstilen olyckligt."

BLM (Georg Svensson): "Filmversionen av Vändkorset har inte kunnat få med mer än bitar av romanen och inte lyckats sammanfoga dessa till en självständig enhet. Skall man göra en film på en roman måste man väl ändå räkna med att den skall kunna ses och begripas även av dem som inte läst boken. Vad som imponerar i filmen är den utsökta fotograferingen och de smakfulla uppställningarna. I fråga om själva hantverket har svensk film inte längre något att lära. Illustrera kan man, men berätta med nerv och kraft i filmens eget medium -- hur ofta ser man exempel på det?"

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades från mitten av augusti till början av november 1944.

Vändkorset var den första långfilm, som producerades av Filmo, Folkrörelsernas Filmorganisation. Det ursprungliga initiativet till filmen låg hos Svensk Talfilm, som engagerat Rune Carlsten som regissör och gått samman med Filmo om gemensam finansiering av inspelningen, som skulle ske i Filmos ateljé. Så skedde också, men Filmos ekonomiska inflytande ökades mycket snabbt, samtidigt som det kom till en allvarlig schism. Denna löstes så att Rune Carlsten ersattes som regissör av Lauritz Falk, som ratade de flesta av Carlstens redan inspelade scener och tog om dem.

Elin Wägners (1882--1949) roman "Vändkorset" utkom 1935. Den 20 december 1944, vilket var dagen före filmens premiär, installerades Elin Wägner i Svenska Akademien. (GW)

Förlaga

Originaltitel Vändkorset (Roman)
Författare Elin Wägner


Inspelning

1944-08 1944-11
AB Filmos ateljé Stockholm Sverige
Östra Ryds kyrka Östra Ryd Sverige
Tierp Sverige
Viggbyholm Sverige
Småland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-12-21 Skandia Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1973-07-01 TV1 Sverige 92 min
1989-09-16 TV2 Sverige 92 min
1993-04-26 Kanal 1 Sverige 92 min
1996-05-14 SVT2 Sverige 92 min
1999-09-30 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1944-12-21 Skandia Stockholm Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Till den himmel, som blir allas
Textförfattare Anders Frostenson (1978)
Johan Åström (1816)
Sångare kör (sjunger vers 2 "Kommen, alla, som arbeten")


Originaltitel Reginas sång
Kompositör Herbert Stéen (1944)
Textförfattare Elin Wägner (1944)
Sångare Irma Christenson


Ämnesord

Arbetare
Arkitekt
Bankdirektörer
Brukssamhällen
Disponenter
Fabriker
Formgivare
Havandeskap
Kyrka
Kyrkoherde
Kyrkvärd
Läkare
Lärarinnor
Revision
Självmord
Skvaller
Småland
Stockholm/Viggbyholm
Tierp
Östra Ryds kyrka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2603


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Tjuvar och älskare. Filmsynopsis av Elin Wägner och Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 32 s. + 3 s. från tidigare utkast med i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vändkorset.
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Vändkorset.
Omfång 31 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste Der Wendepunkt.
Omfång 18 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Tjuvar och älskare. Filmsynopsis av Elin Wägner och Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vändkorset (arbetstitel). Filmmanuskript efter Elin Wägners roman utarbetad av Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 156 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?