Grundfakta

Media (68 st)

Originaltitel Maria på Kvarngården
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-01-15

Medverkande

Viveca Lindfors
Maria Holgersson

Edvin Adolphson
Birger Jern, godsägare

Irma Christenson
Birgit, Birgers syster

Linnéa Hillberg
Barbro, husföreståndarinna på Kvarngården

Åke Grönberg
Jakob Svensson, dräng

Ernst Eklund
major Lundgren

Visa alla medverkande

Handling

Maria står på den anklagades bänk, misstänkt för att ha mördat sin make Birger Jern. Hon berättar sin historia för rätten . . . Hon träffade godsägare Jern när hon arbetade...

Visa hela handlingen

Press

En otidsenlig melodram, tyckte stockholmskritikerna, och gav Maria på Kvarngården ganska motstridiga recensioner, dock med undantag för Lill i SvD övervägande negativa. "Det är en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Orkesterledare
Dekor
Smink
Förtexter

Medverkande

Viveca Lindfors Maria Holgersson
Edvin Adolphson Birger Jern, godsägare
Irma Christenson Birgit, Birgers syster
Linnéa Hillberg Barbro, husföreståndarinna på Kvarngården
Åke Grönberg Jakob Svensson, dräng
Ernst Eklund major Lundgren
Henrik Schildt Erik Lundgren, författare, major Lundgrens brorson
Guje Lagerwall Karin, Marias väninna
John Botvid John Gröndahl, urmakare
Rune Carlsten försvarsadvokaten
Åke Claesson domaren
Willy Peters åklagaren
Anders Nyström Nils, Marias son
- Ej krediterade:
Axel Högel prästen
Signe Lundberg-Settergren Signe Gröndahl, Johns fru
Yngwe Nyquist doktorn
Ingrid Arehn Maj, hembiträde hos Lundgrens
Gustaf Hedström nämndeman
Erik Jansson nämndeman
Millan Olsson bröllopsgäst
Hortensia Hedström bröllopsgäst
Otto Adelby bröllopsgäst
Hanna Adelby bröllopsgäst
John W. Björling bröllopsgäst
Gard Cederborg bröllopsgäst
Helge Andersson uniformsklädd bröllopsgäst
Hermann Seichter restauranggäst

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Lux 1945
Laboratorium AB Film-Kopia
Kläder Ateljé Mode-Lux

Handling

Maria står på den anklagades bänk, misstänkt för att ha mördat sin make Birger Jern. Hon berättar sin historia för rätten . . .

Hon träffade godsägare Jern när hon arbetade som servitris. Han bjöd ut henne ett flertal gånger, friade så småningom och de firade bröllop på hans fädernegods Kvarngården. Under festen uppstod plötsligt en eldsvåda i den gamla kvarnen, och Birgers syster, den lite halvtokiga Birgit, berättade att det enligt familjetraditionen var ett dåligt omen.

Birgers högsta önskan var att få en arvinge till Kvarngården. När Maria efter fyra års äktenskap fortfarande inte fött honom något barn blev han dyster och grubblande och gav Maria skulden till det.

I ett försök att förbättra äktenskapet tog Maria dit sin lille son Nils, som hon fått innan hon mötte Birger och som varit bortadopterad till ett äldre par. Nu hade adoptivmodern dött och Maria hade hoppats att Birger skulle fatta tycke för Nils så att hon så småningom skulle kunna berätta att Nils var hennes egen son. Men Birger tyckte inte alls om pojken, som bara påminde honom om att han själv inte hade några barn, och han krävde att pojken skulle bort fortast möjligt, men Maria kunde inte tänka sig att ånyo skiljas från pojken. Nils trivdes inte heller på den dystra Kvarngården utan sökte sig till grannen, den vänlige major Lundgren. Följden blev att även Maria allt oftare var där på besök och fann en vän i majorens brorson Erik, en känd författare. När Birger fick reda på det ökade hans aversion mot Maria, men han vägrade att gå med på skilsmässa när hon förde det på tal.

Husföreståndarinnan på Kvarngården, Barbro, hade aldrig accepterat Maria och heller aldrig gjort något för att hon skulle trivas. Hon hade själv närt hemliga drömmar om att bli gift med Birger och nu såg hon på nytt en chans. Hon avslöjade för Birger sina misstankar om att Nils var Marias egen son.

Birger avtvingade Maria en bekännelse, därpå låste han in henne, tog Nils med sig i bilen och åkte iväg. Maria lyckades dock komma ut och sprang till major Lundgren för att få hjälp med sökandet efter pojken. Under tiden kom Birger tillbaka, han låste in sig i kvarnen och krävde att Maria skulle komma dit. Endast på villkor att Maria stannade på Kvarngården skulle han avslöja var Nils fanns. Hon gick med på att stanna och han berättade att han lämnat Nils på en myr.

Maria sprang ut ur kvarnen och i samma ögonblick började den brinna. I ett av fönstren syntes plötsligt Birgit, vansinnigt skrattande.

När elden släckts och Birgits och Birgers döda kroppar burits ut, visade det sig att Birger blivit ihjälslagen . . .

Tillbaka till rättegången. Maria hävdar förtvivlat att hon är oskyldig.

Slutligen träder Barbro fram och avslöjar att även hon varit inne i kvarnen just som den började brinna. Hon såg Birger bli ihjälslagen av sin egen syster, hennes slutliga hämnd för att han en gång hindrat henne från att gifta sig med den man hon älskade.

Rätten godtar hennes vittnesmål, Maria blir frikänd och kan börja ett nytt liv tillsammans med sin lille son.

Censur / granskning

Censurnummer 68081
Datum 1945-01-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2370 meter
Kommentar Granskningskopian saknade huvudrubrik och musik. Granskningskopians aktlängder: 475-575-545-525-250 = 2370 m - 87 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 525-575-545-525-250 = 2420 m - 88 minuter. Aktlängder: 475, 575, 545, 525, 250.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2420 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En otidsenlig melodram, tyckte stockholmskritikerna, och gav Maria på Kvarngården ganska motstridiga recensioner, dock med undantag för Lill i SvD övervägande negativa.

"Det är en gottköpsroman från förra århundradet, som berättas i modern utstyrsel", skrev Mikael Katz i Expr, och Robin Hood i StT instämde: "Maria borde rätteligen ha visats bland Reginas reprisföreställningar som exempel på film före första storhetstiden. Producenten har verkligen gjort en ansträngning att skruva tillbaka utvecklingens urverk trettio år. Tyvärr -- ur filmhistorisk synpunkt -- har fotografen Alberts stuckit en käpp i urverkets hjul. På honom märks att filmen dock inspelats 1945. Han har gjort allt för att få fram detta intryck, t o m krupit under stolar och soffor för att skaffa sig intressanta kameravinklar. Han har nästan förtagit sig på kuppen."

Ny Dag (osignerad) var än mer obarmhärtig: "Det är hårt att säga det, men det är faktiskt något av hötorgskonst över Maria på Kvarngården. Den är målad i grälla och sentimentala färger och man märker så väl spekulationen i en okritisk publiks enkla reaktioner: här ska ni känna medlidande, här ska ni förfasa er och falla i undran över ödets vidunderliga krokvägar. Men framför allt ska ni känna edra egna känslor, uppröras över det omänskliga och mänskliga, precis som när ni ligger på soffan och läser femtonöresmagasinen."

Något mildare var Jerome i DN: "Att filmen är en melodram lär man inte kunna komma ifrån, men onekligen har berättelsen den förtjänsten att här verkligen händer något hela tiden."

AB (Filmson): "Det bästa man kan säga är att filmen sorgfälligt undviker smaklösheter och har en viss avsiktlig enkelhet i replikerna, som tyvärr också utesluter gripenheten."

Lill i SvD var som nämnts mycket positiv och tyckte Maria på Kvarngården var "i många avseenden de glada överraskningarnas film". Manuskriptförfattaren Gunnar Tannefors hade "lyckats lägga upp ett rejält, logiskt manuskript med kontinuerlig dramatisk stegring", menade hon, samt att regissören Arne Mattsson "omsatt det med smidighet, kraft och intensitet."

Carlo Keil-Möller (MT) däremot saknade "den kraft som skulle få fram en linje, någon slags stringens, någon skymt av konstnärlig formgivning", och fortsatte: "Skådespelarna tycks arbeta på egen hand, så långt nu detta går. De som äger filmteknik, filmvana och skolning klarar naturligtvis sina uppgifter bättre än de övriga.

Filmen har emellertid ett glädjeämne: Viveca Lindfors har här för första gången under sin svenska filmbana fått en roll som hon helt mäktar. Detta är desto mer glädjande som den på sätt och vis ligger utanför de områden, där hon hittills placerats."

Filmson tyckte också Viveca Lindfors var filmens behållning: "Det är välgörande att se henne som en mjuk varm och moderlig kvinna utan överkompensation av sinnligheten", medan Stig Almqvist (AT) skrev: "Viveca Lindfors har det svårare med sin pinade hustru och förtvivlade moder. Hon karakteriserar föga, hon ger schematiska intryck." Han tyckte att Irma Christensson gjorde "det starkaste intrycket. (-) Blott en sann skådespelerska kan ge en så stark uttrycksfullhet åt ett så förstenat ansikte." Stig Almqvist avslutade sin recension med att ge regissören jämte fotografen en eloge: "Arne Mattsson (-) har i samverkan med fotograf Alberts gett Maria på Kvarngården en fyllig och mången gång slående bildform. För Mattsson är det en avgjord revansch efter Och alla dessa kvinnor. Han var dock en begåvning att räkna med!" Arbetarens Dag avslutade något annorlunda: "Regin hade något med gröt att göra och Åke Grönberg gjorde sin Jacob ganska roligt. Annars ingenting."

Kommentar Svensk filmografi

Film AB Lux uppdrog åt professor Isaac Grünewald att framställa affischen till Maria på Kvarngården, som ett led i bolagets strävan att låta framstående svenska konstnärer bidra till lanseringen av filmerna. Affischen föreställer Viveca Lindfors ansikte med den brinnande kvarnen som bakgrund och är målad i flammande gult och rött.

Ännu en svensk konstnär kom att få anknytning till filmen, då de mest dramatiska scenerna spelades in på Bruno Liljefors sommarställe Kvarnbo gård utanför Uppsala, där den gamla kvarnen från 1600-talet fick ge atmosfär åt handlingen.

Filmen inspelades under november och december 1944.

Inspelning

1944-11 1944-12
Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Bruno Liljefors ateljé i Kvarnbo Uppsala Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1945-01-16 Astoria Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1945-01-15 Fågel Blå Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 1957-08-17 Sverige 85 min
2002-03-05 SVT1 Sverige 85 min
2003-09-15 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1945-01-15 Fågel Blå Uppsala Sverige 88 min

Musikstycken

Originaltitel Jag vet ett litet hotell
Kompositör Jules Sylvain (1939)
Textförfattare Jokern (1939)


Originaltitel Vintergatan
Kompositör Jules Sylvain (1927 "Tusen och en natt")
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1928 "Vintergatan")


Originaltitel Kaiser-Walzer, op. 437
Kompositör Johann Strauss d.y. (1889)


Originaltitel Hipp och Hopp
Textförfattare Harry Erneclou
Arrangör Björn "Nalle" Halldén (1901)


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Bröllop
Dråp
Eldsvådor
Fyrverkerier
Författare
Godsägare
Husföreståndarinnor
Kvarn
Kvarnbo
Major
Rättegångar
Servitris
Sinnessjukdom
Uppland
Äktenskap/barnlöst

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2421


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2421


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Isaac Grünewald


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Maria på Kvarngården.
Omfång 189 2. + 8 s. miljölista i ett ex.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Maria vom Mülenhof. Dialogliste. (Maria på Kvarngården).
Omfång 14 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Maria från Kvarngården.
Omfång Ca 200 s. + 34 s. ändringar + Ca 60 s. ändringar på tyska.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Maria på Kvarngården.
Omfång 206 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?