Grundfakta

Media (99 st)

Originaltitel Rosen på Tistelön
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-08-06

Medverkande

Eva Henning
Gabriella "Ella" Haraldsson

George Fant
Arve Arnman, jaktlöjtnant vid tullen

John Ekman
Håkan Haraldsson, Gabriellas far, smugglare

Arnold Sjöstrand
Birger Haraldsson, Gabriellas bror

Bengt Ekerot
Anton Haraldsson, Gabriellas bror

Marianne Löfgren
mamsell Erika, Haraldssons husföreståndarinna, senare Birgers fru

Visa alla medverkande

Handling

Smugglaren Håkan Haraldsson på Tistelön i Bohuslän och hans söner Birger och Anton är en stormig natt ute för att föra en last siden till fastlandet. Deras båt prejas av en tulljakt....

Visa hela handlingen

Press

AT (Stig Almqvist): "Vem har läst 'Rosen' i hela dess längd? Icke anmälaren i alla händelser, men det vågar man hålla före, att bearbetarna gjort ett ypperligt arbete, huggit bort...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Passare
Musikarrangör
Kläder
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Eva Henning Gabriella "Ella" Haraldsson
George Fant Arve Arnman, jaktlöjtnant vid tullen
John Ekman Håkan Haraldsson, Gabriellas far, smugglare
Arnold Sjöstrand Birger Haraldsson, Gabriellas bror
Bengt Ekerot Anton Haraldsson, Gabriellas bror
Marianne Löfgren mamsell Erika, Haraldssons husföreståndarinna, senare Birgers fru
Gunnar Sjöberg Arnman, jaktlöjtnant, Arves far
Linnéa Hillberg Katrina Arnman, Arves mor
Oscar Ljung kapten H.G. Rosenberg, Gabriellas trolovade
Olof Winnerstrand Per Askenberg, f.d. tulltjänsteman
Rune Halvarsson Petter Lindgren, jungman
Siri Olson Lena, piga hos Haraldssons
Inga Landgré Josefine
Gösta Gustafson Simon, jaktkarl
Ernst Brunman länsman
- Ej krediterade:
Georg Skarstedt Lutter, Haraldssons dräng
Henrik Schildt Mårten, jaktkarl på Arnman seniors båt
Birger Åsander jaktkarl på Arnman seniors båt
John Elfström styrman på Örnungen
Artur Cederborgh posttjänstemannen
Albin Erlandzon kortspelande man på postkontoret
Bertil Hallberg kronobetjänt
Gustaf Färingborg kronobetjänt
Göran Bernhard Arve som pojke
Anita Holmgren Gabriella som flicka
Folke Algotsson kronobetjänt
Rudolf Wendbladh kronobetjänt
Folke Åström besättningsman på Örnungen
Segol Mann besättningsman på Örnungen

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1945
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Smugglaren Håkan Haraldsson på Tistelön i Bohuslän och hans söner Birger och Anton är en stormig natt ute för att föra en last siden till fastlandet. Deras båt prejas av en tulljakt. Harald ser bara en utväg. Med hjälp av Birger dödar han tulljaktens besättning, jakt!löjtnant Arnman och hans två man. Anton bevittnar slakten fylld av skräck.

Erika, husföreståndarinna hos Håkan sedan hans hustrus död, får Birger att berätta om brottet. Efter detta vill hon inte stanna hos familjen och begär att bli förd till fastlandet. Men hon ändrar sig i sista stund. Haralds lilla dotter Gabrielle behöver hennes omsorger. Hon blir kvar på Tistelön.

Många år har gått. Gabriella har blivit en vacker kvinna. Många kallar henne Rosen.

Vid en säljakt blir Gabriella bekant med Arve Arnman, son till den jaktlöjtnant hennes far en gång dödat. De är snart förälskade i varandra och träffas så ofta de kan. Arve ger Gabriella en medaljong med inskriptionen "Amor vincit mortem" (Kärleken övervinner döden).

När Arves mor upptäcker att han umgås som fästman med Gabriella, en smugglares dotter, sänder hon honom till Göteborg för att tjänstgöra på tullkontoret.

Arve skriver ofta till Gabriella, men hon får aldrig breven, det ser Anton till. Han har bestämt sig för att förhindra föreningen mellan mördarens dotter och mordoffrets son.

Ett skepp förliser utanför Tistelön. Birger räddar de skeppsbrutna, däribland kapten Rosenberg, som blir kvar på ön en längre tid.

Arve kommer hem. Han är nyutnämnd jaktlöjtnant vid tullstationen. Han får veta att Gabriella under julen trolovat sig med Rosenberg.

Rosenberg lämnar så småningom ön. Han tänker inte komma tillbaka förrän han åter är kapten på en egen båt. Gabriella lovar att vänta troget på honom -- vilket visar sig svårare än hon trott.

Arve besöker Tistelön så ofta han kan. Till sist måste Gabriella erkänna både för sig själv och Arve att det är honom hon älskar.

Efter tre år får Gabriella ett brev från Rosenberg. Han har haft otur. Han har ännu ingen egen båt att återvända med och löser i stället Gabriella från trohetslöftet.

Anton åser bestört utvecklingen och beslutar sig för att handla. Han reser till länsman och avslöjar familjens mörka hemlighet.

Länsman arresterar Håkan och Birger, men hårt väder tvingar dem att stanna på Tistelön till nästa dag. Håkan berättar tillintetgjord om brottet för sin dotter, som dock tröstar honom: Det är aldrig för sent att börja ett bättre liv.

Gabriella sätter eld på huset för att hjälpa Håkan och Birger att fly. Företaget lyckas, men på väg i säkerhet upptäcker Håkan att hon blivit kvar i eldhavet. Han återvänder och lyckas rädda henne ur lågorna.

Arve anländer till ön, när Håkan med Gabriella i armarna kommer ut ur det brinnande huset. Hon är svårt bränd.

Arne tar över henne i sin famn. Hon slår upp ögonen. Men ögonblicket därpå faller huvudet tungt och slappt tillbaka. Handen öppnar sig och medaljongen hon fått av Arne faller till marken:

Kärleken övervinner döden. (Bearbetning av reklammaterial.)

Censur / granskning

Censurnummer 68747
Datum 1945-08-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2855 meter
Kommentar Aktlängder: 620-560-580-570-525 = 2855 meter - 104 minuter. Aktlängder: 620, 560, 580, 570, 525.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2855 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Stig Almqvist): "Vem har läst 'Rosen' i hela dess längd? Icke anmälaren i alla händelser, men det vågar man hålla före, att bearbetarna gjort ett ypperligt arbete, huggit bort onödigt gods och enbart belamrande detaljer och på ett lyckligt sätt frilagt det dramatiska skeendet (som dock sackar i andra tredjedelen, ungefär) och de märgfulla karaktärerna.

Resultatet har blivit en levande och folklig film, en verkligt gedigen berättelse, vars gammaldags hållning kommer att uppfattas som en tilldragande egenskap av en mångtusenhövdad publik, som det icke skulle falla in att lyfta den dammiga romanen från dess hylla (vilket kanske är synd).

Om stoffet är rejält, gäller samma omdöme om utförandet. Man börjar nu bli bortskämd med att Åke Ohberg gör bra filmer som regissör. Här är hans arbete minst lika märgfullt som vanligt, levande varmt, fylligt i atmosfären och övertygande som tidsstämning. Och skådespelare av båda könen agerar äkta och okonstlat, när han bestämmer tonen."

DN (Jerome): "Styrkan i manuskriptet är dess dramatiska koncentration. Handlingen löper raskt undan och är omväxlande. Det psykologiska greppet är däremot svagare, man får aldrig en antydan om att Gabriella -- 'rosen -- verkligen vacklar mellan Arve och Rosenberg. Här har manuset inte gett Eva Henning mycket att bygga på, och hon förmår inte trolla av intet. Denna 'ros' är intagande i sin fägring -- Göran Strindberg har fotograferat henne helt strålande vackert --, men Eva Henning förefaller ändock hela filmen igenom oberörd av både sin kärlek och de händelser som försiggår kring henne. Temperamentet klickar. Helt lyckad är inte heller George Fants unge Arve. Figuren ropar på kraft och blod. Inte på en filmkliché! (-)

Åke Ohbergs regi är väl genomtänkt och finpolerad. Kanske litet för finpolerad. Mer märg och must hade inte skadat. Liksom litet djärvare och större linjer. Rosen på Tistelön verkar beställd av hr Ohberg; Flickor i hamn hade en personligare ton."

Arbetaren (Dag): "Där finns säkerligen inga brister i 1800-talsmaskeringen, säkert står varenda nätgård i den rätta lutningen och hänger varenda pinal på sin plats i de pittoreska stugorna och jaktlöjtnantens uniform har nog de korrekta skrynklorna. Lika vederhäftigt är tempot i skildringen, det är nog ingenting lämnat åt slumpen i regin, som skötts av Åke Ohberg, och det kanske är det som är det tråkiga: Trots de många seglande måsarna saknar filmen i väsentlig grad flykt, den haltar omkring på landbacken som en vingklippt albatross. Dessutom kan det nog inte hjälpas att en så påtaglig och rejält vederhäftig film måste avslöja vilken rövarhistoria 'Rosen på Tistelön' egentligen är."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Rosen på Tistelön" av Emilie Flygare-Carlén (1807--1892) utkom 1842.

Inspelningen av Rosen på Tistelön påbörjades 7.8.1944 och avslutades 12.6.1945. Under inspelningen förekom flera uppehåll, bland annat pga strejk vid filmateljéerna i början av 1945.

Motiv ur romanen har tidigare legat till grund för tre filmer, På lifvets ödesvägar (1913, produktion: Svenska Bio, regi: Mauritz Stiller), Rosen på Tistelön eller Grottöns hemlighet (1915, produktion: Hasselbladfilm, regi: Georg af Klercker) och Havsgamar (1916, produktion: Svenska Bio, regi: Victor Sjöström).

John Ekman, som i 1945 års filmatisering har rollen som Håkan Haraldsson, medverkade även i Havsgamar (1916) som Håkans son Birger.

Förlaga

Originaltitel Rosen på Tistelön (Roman)
Författare Emilie Flygare-Carlén


Inspelning

1945-05-23 1945-06-12
1944-08-07 1944-11-20
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Lästmakargatan, Novilla, Imagofilms ateljéer, Centrumateljéerna)
Johannisskäret Smögentrakten Sverige
Smögen Smögentrakten Sverige
Hasselösund Smögentrakten Sverige
Backa Smögentrakten Sverige
Hunnebostrand Smögentrakten Sverige
Fisketången Smögentrakten Sverige
Budskär Smögentrakten Sverige
Glommen Smögentrakten Sverige
Halleviken Smögentrakten Sverige
Ramsvik Smögentrakten Sverige
Fyken Smögentrakten Sverige
Gravarne Smögentrakten Sverige
Nynäshamn Sverige
Gärdet Stockholm Sverige
Jungfrudansen Solna Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1945-08-08 Olympia Stockholm Sverige 104 min
Sverigepremiär 1945-08-06 Plaza Göteborg Sverige 104 min
1945-08-06 Royal Göteborg Sverige 104 min
TV-visning 1998-07-29 SVT1 Sverige
2005-08-09 SVT1 Sverige
Urpremiär 1945-08-06 Plaza Göteborg Sverige 104 min
1945-08-06 Royal Göteborg Sverige 104 min
TV-visning 2007-08-13 SVT1 Sverige
2013-07-09 SVT1 Sverige
2017-09-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En sjömansvisa från Kinakusten
Sångare Rune Halvarsson
kör


Originaltitel Es ist ein Ros' entsprungen
Textförfattare Thekla Knös (1867)
Sångare Inga Landgré (dubbad av ?)


Ämnesord

Bohuslän
Dödsolyckor
Fisketången
Göteborg
Hunnebostrand
Husföreståndarinnor
Jaktlöjtnant
Johannisskäret
Jul
Kapten
Länsman
Mord
Mordbränder
Piga
Ramsvik
Skeppsbrott
Smugglare
Smögen
Säljakt
Trolovning
Tulljakt
Tullkontor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2812


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2812


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rosen på Tistelön av Emilie Flygare- Carlén. Manuskript: Rune Waldekranz och Torsten Flodén.
Omfång 183 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista å svenska filmen Rosen på Tistelön.
Omfång 27 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?