Grundfakta

Media (90 st)

Originaltitel Människors rike
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-09-19

Medverkande

Ulf Palme
Kjell (Arvid) Loväng

Anita Björk
Birgit (Maria) Larsson, distriktssköterska

Erik Hell
Aron Loväng, Kjells bror

Ragnvi Lindbladh
Sonja Eriksson

Märta Arbin
Inga Loväng, Kjells och Arons mor

Oscar Ljung
Andreasson, Kjells granne

Visa alla medverkande

Handling

Sonja Eriksson på gården Längtevik presenterar fästmannen Aron Loväng för sin far, Måns-Erik. Denne säger genast sitt hjärtas upprörda mening om Aron, som efter faderns död...

Visa hela handlingen

Press

AT (GITS): "När Nordisk Tonefilm i fjol förbluffade oss med att göra en kassapjäs av en bondeskildring som alltigenom var sann i sin återgivning av människor och lantlig nutidsmiljö, en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Ulf Palme Kjell (Arvid) Loväng
Anita Björk Birgit (Maria) Larsson, distriktssköterska
Erik Hell Aron Loväng, Kjells bror
Ragnvi Lindbladh Sonja Eriksson
Märta Arbin Inga Loväng, Kjells och Arons mor
Oscar Ljung Andreasson, Kjells granne
Agneta Prytz Edla, piga
Jan Erik Lindqvist Janne
Artur Cederborgh Måns-Erik Eriksson på Längtevik, Sonjas far
Ivar Kåge Osbor, läkare
Torsten Winge Beck-Lasse
Erik Strandell docent Georg Larsson, Birgits bror
Artur Rolén Stall-Jonte
Sven Magnusson arbetskamrat till Aron
Nils Hultgren mjölnaren
Harry Ahlin auktionsutroparen
Karl Olof Hallin prästen
Bertil Berglund direktör Torvidsson, Birgits svåger
Adèle Lundvall Margit Torvidsson, hans fru, Birgits syster
Hugo Tranberg Birgits far
Millan Bolander Birgits mor
Gösta Ericsson verkstadsingenjören
Hanny Schedin Sonjas mor
- Ej krediterade:
John Zacharias veterinären
Gösta Folke chauffören
Arne Källerud berusad man på auktionen
Ernst Brunman man på auktionen
Uno Larsson gäst på bröllopsmiddagen
John W. Björling gäst på bröllopsmiddagen
Bengt Brunskog kortspelare
Walter Sarmell kortspelare
Bernt Adamsson Lill-Simon
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Wiktor "Kulörten" Andersson man på auktionen (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1949
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Sonja Eriksson på gården Längtevik presenterar fästmannen Aron Loväng för sin far, Måns-Erik. Denne säger genast sitt hjärtas upprörda mening om Aron, som efter faderns död tillsammans med brodern Börje tvingade fram försäljning av släktgården mot Kjells, den tredje broderns, vilja. Måns-Erik lugnar sig efter en stund. Han ska aldrig ta upp saken igen, lovar han.

Aron har det svårt. Han vantrivs på fabriken i Arnum, där han arbetar, och han tärs av mindervärdeskänslor gentemot den viljestarke Kjell. Han känner sig skuldmedveten över gårdsförsäljningen men misstänker samtidigt brodern för att ha något ihop med Sonja. 
 
Kjell arbetar hårt med att rusta upp en liten förfallen gård han köpt. Hans fästmö Birgit försöker muntra upp honom men lyckas inte slå hål på bitterheten.
Doktor Osbor, som nu äger Lovängs släktgård, söker upp Kjell och ber om hjälp med slåttern. Kjell är avvisande. Är det inte väl mycket begärt, frågar han, efter att ha drivit honom från gården genom att köpa den för överpris? Osbor säger att han trodde att bröderna hade varit överens om försäljning. Till sist lovar Kjell att rycka in i slåtterarbetet.

Aron dyker upp full hemma hos Kjell och säger åt honom att lämna Sonja i fred. Bröderna kommer i handgemäng och Aron blir nedslagen, innan han ger sig i väg.
Birgits far, mor, bror, syster och svåger anländer till Kjells gård på inspektionsvisit. De rynkar alla på näsan åt det de ser - alla utom brodern. Han lägger bort titlarna med Kjell.
Aron och Sonja förlovar sig på Längtevik under julen. Men när de sedan ska gifta sig, tänker de resa bort. Måns-Erik är upprörd över att inte få hålla bröllop.
När bröllopsdagen är inne, kommer Kjells och Arons mor Inga till Kjell och Birgit. Hon vill att de tre ska skicka ett gemensamt gratulationstelegram. Kjell vägrar först men låter sig övertalas. För Sonjas skull, säger han.
En tid senare ska det stånda bröllop mellan Kjell och Birgit. Aron vill inte vara med om någon uppvaktning. Då köper jag en present för mina pengar, säger Sonja.
Till bröllopsfesten är Birgits bror den ende från hennes släkt som kommer.
Det är auktion. Både Kjell och Aron är där men de talar inte med varandra. Kjell börjar bjuda på en häst. När Aron upptäcker att brodern vill ha hästen, börjar han bjuda över. Kjell får ge sig. Hästen går till Aron.
Efter auktionen cyklar Aron omkull och skadar sig svårt. Han låter senare antyda att Kjell är skuld till skadorna. Han säger inte mer. Han "vill inte röra" i saken.
Doktor Osbor erbjuder Kjell att köpa tillbaka sin släktgård på förmånliga villkor. Birgit vill ha honom att slå till, men han tackar nej. Han hatar skulder.
Också Sonja försöker övertala Kjell att genomföra köpet. Aron vill ställa allt till rätta, säger hon, han vill hjälpa. Men Kjell vill inte ha någon hjälp. Har du någonsin försökt förstå? frågar Sonja. Allt är inte Arons fel!
Kjell och Aron möts ute på ett fält. Jag har ändrat mig, säger Kjell, det blir som du vill med gården.
Aron tittar mot himlen. Det blir regn, säger han.
Bröderna står tysta tillsammans.

Censur / granskning

Censurnummer 75761
Datum 1949-06-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2685 meter
Kommentar Aktlängder: 510-550-520-565-540 = 2685 meter - 98 minuter. Aktlängder: 510, 550, 520, 565, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2685 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (GITS): "När Nordisk Tonefilm i fjol förbluffade oss med att göra en kassapjäs av en bondeskildring som alltigenom var sann i sin återgivning av människor och lantlig nutidsmiljö, en bondefilm som vann publik trots att lösskäggen, snusdosorna och putällerna saknades, började man hysa förhoppningar om en ny bondediktning i celluloid. Människors rike infriar i viss mån förhoppningarna. Den är i sin syn på landsbygdens bebyggare och deras problem klart positiv, och den ger oss belägg för att den folkgrupp, som i långa tider utsatts för en stupid karikatyr på film och annorstädes, också utgör ett högklassigt dramatiskt stoff. (-)

Men Gösta Folke är ojämn och hans film är ojämn. Mellan toppavsnitten finna här longörer som är oförlåtliga. Man sitter stundom otålig och mumlar för sig själv: Nå, kommer inte repliken snart?

Vidare finns här episoder som är så banalt sentimentalt utformade, att man helt plötsligt känner igen amerikansk mamma-film av sämsta publikfriande märke."

DN (C B-n): "Saljefilmen Människors rike är verkligen en konsekvent genomförd folkfilm -- med det mesta av vad man i det ordet vill lägga in av både kritik och erkännande.

Den som vill sätta sig på höga hästar har lätt att mörda den med några lansstötar. Dess bondfolk är tecknade efter schablon, dess psykologi är på något sätt älskvärt grund; i scenariot har Rune Lindström ännu en gång gärna låtit sig falla offer för sötaktighetens och salvelsens frestelser. (-)

Men det är, som sagt, framför allt i bisatserna som denna sentimentalitet söker sig utlopp. Eljest håller filmen rätt väl den hyggliga folkliga berättelsens stil. Det låter kanske inte så roligt, men den är ärlig och redbar -- som det heter. Det finns en allvarlig dramatisk konflikt i den brödratvist som Sven Edvin Salje färgrikt skildrar, en konflikt med djupa rötter i litteraturen. Han har moderniserat den, även om aktualiseringen inte sträcker sig längre än till tiden före den Sköldska jordförvärvslagen."

SvD (Lill): "För ett år sen kom den första Saljeboken i filmupplaga, På dessa skuldror, som ett sympatiskt avsteg från den slentrian som länge vidlått allmogeskildring på film, fri från både snusgubbskomik och förlegad folkviseromantik. (-) Den nya filmen har samma övertygande vardagston, samma trovärdiga handlingsförlopp, samma äkthet i miljö -- men den flyter inte på långt när fram så lätt, så mjukt och rytmiskt som föregångaren. Här finns longörer, ovidkommande detaljer som inte inarbetats i skeendet och alltför oförmedlade övergångar. För den som icke sett första delen -- och slipper göra ofördelaktiga jämförelser -- erbjuder sannolikt handlingens utveckling vissa oklarheter."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Människors rike påbörjades 19.5.1949 och avslutades 24.7.1949.

Romanen "Människors rike" av Sven Edvin Salje (f 1914) utkom 1944. Den utgör en fortsättning på "På dessa skuldror", utgiven 1942 och även den filmatiserad (se kommentar till 1948/24).

Enligt en artikel av Torsten Jungstedt i Röster i Radio/TV (7/73) inför en TV-visning av Människors rike fick filmen omfattande distribution också utanför biograferna. Redaktör Harry Ekenstad, som utarbetat ett studiehäfte kring filmen (utgivet av Svenska Lantmännens Studieförbund) föreläsningsturnerade landet runt åren 1950--1963. Han höll föredrag och diskuterade med publiken, som också fick se filmen. Ekenstad gjorde under dessa år sammanlagt 1.000-talet framträdanden med filmen.

Förlaga

Originaltitel Människors rike (Roman)
Författare Sven Edvin Salje


Inspelning

1949-05-19 1949-07-24
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Jämshög Olofströms kommun Sverige
Alltidhult Olofströms kommun Sverige
Olofström Sverige (med omgivningar i nordvästra Blekinge)

Visningar

Stockholmspremiär 1949-10-24 Skandia Stockholm Sverige 98 min
Sverigepremiär 1949-09-19 Capitol-Bio Eslöv Sverige 98 min
1949-09-19 Scala Helsingborg Sverige 98 min
1949-09-19 Grand Hässleholm Sverige 98 min
1949-09-19 Jämshögs Bio Jämshög Sverige 98 min
1949-09-19 Metropol Karlshamn Sverige 98 min
1949-09-19 Karlskrona Sverige 98 min
1949-09-19 Kristianstad Sverige 98 min
1949-09-19 Imperial Landskrona Sverige 98 min
1949-09-19 Alcazar Malmö Sverige 98 min
1949-09-19 Amiralen Malmö Sverige 98 min
1949-09-19 Olofström Sverige 98 min
1949-09-19 Ronneby Sverige 98 min
1949-09-19 Sölvesborg Sverige 98 min
1949-09-19 Ängelholm Sverige 98 min
TV-visning 1973-02-16 TV1 Sverige 94 min
1985-08-22 TV1 Sverige 94 min
1990-07-07 TV2 Sverige 94 min
1998-07-28 SVT1 Sverige 94 min
2005-10-11 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1949-09-19 Capitol-Bio Eslöv Sverige 98 min
1949-09-19 Scala Helsingborg Sverige 98 min
1949-09-19 Grand Hässleholm Sverige 98 min
1949-09-19 Jämshögs Bio Jämshög Sverige 98 min
1949-09-19 Metropol Karlshamn Sverige 98 min
1949-09-19 Karlskrona Sverige 98 min
1949-09-19 Kristianstad Sverige 98 min
1949-09-19 Imperial Landskrona Sverige 98 min
1949-09-19 Alcazar Malmö Sverige 98 min
1949-09-19 Amiralen Malmö Sverige 98 min
1949-09-19 Olofström Sverige 98 min
1949-09-19 Ronneby Sverige 98 min
1949-09-19 Sölvesborg Sverige 98 min
1949-09-19 Ängelholm Sverige 98 min
TV-visning 2007-11-06 SVT1 Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Diamanter och pärlor
Sångare Artur Rolén (i bild)
Artur Rolén (andra repris)
Instrumentalist Ragnvi Lindbladh (piano - första repris)


Originaltitel I sommarens soliga dagar
Textförfattare Gustaf Emanuel Johansson
Sångare kör


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare kör


Originaltitel Tag fram det bästa humöret
Kompositör Theodor Ohlsson


Originaltitel En sväng på logen
Kompositör Gösta Cederberg


Ämnesord

Auktion
Bonde
Bondgårdar
Bröllop
Cykel/olycka
Fabriker
Förlovningar
Jul
Land motsatt stad
Läkare
Piga
Sjuksköterska
Slåtter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 163 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Realm of men.
Omfång 32 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?