Grundfakta

Media (19 st)

Originaltitel Åsa-Nisse
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-10-22

Medverkande

John Elfström
Åsa-Nisse

Artur Rolén
Klabbarparn

Emy Hagman
Elsa Haglund, hemsyster

Bertil Boo
Eric Broo, den sjungande bonden

Greta Berthels
Eulalia, Åsa-Nisses käring

Gustaf Lövås
handlanden Sjökvist

Visa alla medverkande

Handling

Smålandstorparen Åsa-Nisse har skaffat sig ett nytt gäddrag. Hans hustru Eulalia ojar sig över utgiften. Draget kostar 6:50. Men så visar sig draget också vara något alldeles extra....

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "I någon mån tycks receptet till filmen vara hämtat från Adolf Jahrs Vängmanhistoria, dock utan att Åsa-Nisse når upp till förebilden i fråga om must och färg över...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör

Medverkande

John Elfström Åsa-Nisse
Artur Rolén Klabbarparn
Emy Hagman Elsa Haglund, hemsyster
Bertil Boo Eric Broo, den sjungande bonden
Greta Berthels Eulalia, Åsa-Nisses käring
Gustaf Lövås handlanden Sjökvist
Gösta Gustafson Knohultarn
Josua Bengtson smeden Jönson, kommunalordförande
Lillie Wästfeldt Kristin, Klabbarparns käring
Astrid Bodin käring från grannsocknen
Helga Brofeldt käring från grannsocknen
Einar Lidholm landsfiskalen
Stig Johanson Olsson, busschaufför
Gösta Ericsson bov
Verner Oakland bov
- Ej krediterade:
Sonja Rolén Knohultarns gumma
Gösta Persson direktör Berg, kräftfiskare
Mona Geijer-Falkner käring från grannsocknen (bortklippt i den kortade versionen av filmen)
Rune Eriksson pojken (bortklippt i den kortade versionen av filmen)
Eva Häggström flickan (bortklippt i den kortade versionen av filmen)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Stockholm Film AB 1974
Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1949
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2005
Laboratorium AB Kinocentralen
Övrigt bolag Vetlandahus (leverantör av nybyggnaden i samband med filmen)

Handling

Smålandstorparen Åsa-Nisse har skaffat sig ett nytt gäddrag. Hans hustru Eulalia ojar sig över utgiften. Draget kostar 6:50. Men så visar sig draget också vara något alldeles extra. Åsa-Nisse och vännen Klabbarparn kan i ett nafs fånga in gamla storgäddan -- ur vars mage de dessutom kan plocka Knohultarens förlorade gäddrag. För det begär Åsa-Nisse 2 kronor i bärgarlön.

Medan Åsa-Nisse och Klabbarparn är upptagna med att infånga gammelgäddan kommer byns två sista ungdomar vandrande förbi. Nu sticker vi till Jönköping, vi har fått jobb på tändsticksfabriken, förklarar de och tillägger: Här kan man ju inte stanna, här är ju bara gamlingar kvar.

Man diskuterar den uppkomna situationen. På uppmaning av Knohultaren talar Åsa-Nisse på kommunalstämman för att man ska engagera en hemsyster. Hon skulle kunna ge bygdens hårt arbetande kvinnor välbehövlig semester. Stämman beslutar enligt förslaget. Hemsystern ska arbeta en vecka i varje hushåll, och då även i sådana där det inte finns kvinnor att ge ledigt.

Hemsyster Elsa Haglund från Göteborg anländer per cykel. Första veckan ska hon arbeta hos handlande Sjökvist, det har bestämts genom lottning, och de närmaste dagarna är det god tillströmning av karlar till handelsboden -- utan att omsättningen ökar nämnvärt.

Sjökvist försöker på flera sätt göra intryck på Elsa, men hon håller honom kort. Hon är mer intresserad av Eric Broo, en yngre bonde med sångartalang.

Elsas vecka hos Sjökvist är slut, och hon har börjat hos Knohultaren, när radionyheterna berättar om ett rån på Spännarps bruk. Bytet blev 20.000 kronor. 1.000 kronor utlovas i belöning för bovarnas gripande.

Elsa bevittnar hur ett par mystiska män i sena kvällen rullar in en motorcykel i en lada. Hon drar sina slutsatser och cyklar till Åsa-Nisse för att få hjälp.

Åsa-Nisse kliver in i ladan och håller bovarna i schack med sin bössa, medan Elsa hämtar landsfiskalen. När denne kommer och sätter handklovar på bovarna, upptäcker Åsa-Nisse att bössan är oladdad.

Belöningen för gripandet använder Åsa-Nisse till att köpa en jeep av smeden Jönsson. Men först gör han en provtur, som bara delvis går på vägar. De som bevittnar framfarten blir chockade av förskräckelse.

Elsa försöker komma i närmare kontakt med Eric Broo. Men denne har inte förstånd att svara på hennes inviter, och hon känner sig djupt förolämpad som kvinna.

Åsa-Nisse och Klabbarparn ger sig ut i natten för att tjuvfiska kräftor men upptäcker att andra tjuvfiskare hunnit före dem och håller på att bärga deras fångst. Åsa-Nisse rusar hem och dekorerar kläderna med ett urval glänsande föremål, återvänder till fiskeplatsen och börjar läsa lagen för de förskrämda fiskarna. Han beslagtar fångsten, en flaska whisky och en flaska akvavit. Sedan får de löpa.

Sjökvist har inte gett upp hoppet att Elsa ska bli hans. Han har t o m skaffat blommor från stan. Men nu har det äntligen uppstått ömsesidig kärlek mellan Elsa och Eric, och när Sjökvist kommer gående med sina blommor, får han syn på dem mitt i en öm kyss. Han vänder om och slänger blommorna.

Åsa-Nisse har också bevittnat kyssen. Förlovning och giftermål förestår, får han veta. Han önskar lycka till.

Censur / granskning

Censurnummer 76010
Datum 1974-08-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2610 meter
Kommentar Aktlängder: 485-540-415-595-575 = 2610 m - 95 minuter. Aktlängder: 485, 540, 415, 595, 575.


Censurnummer 76010
Datum 1949-10-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2805 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 525-565-570-545-600 = 2805 m - 103 minuter. Censurkort anger under rubriken Anmärkningar: "utgår diverse svordomar", vilket syftar på ingrepp i ljudbandet, då uppgift om klippning i filmen saknas. Samtliga visningskopiorna kortades 1949-12-21 av bolaget till 2645 m - 97 minuter (aktlängder: 465-565-570-445-600 = 2645 m). Aktlängder: 525, 565, 570, 545, 600.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2805 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "I någon mån tycks receptet till filmen vara hämtat från Adolf Jahrs Vängmanhistoria, dock utan att Åsa-Nisse når upp till förebilden i fråga om must och färg över berättelsen i allmänhet och huvudverkan i synnerhet. Därmed är dock inte sagt att Åsa-Nisse saknar underhållningsvärde. Tvärtom, den tangerar ibland till och med crazyn -- som t ex i den vansinniga bilfärden -- och drar ofta ner massor av skratt. För de flesta av dessa skrattsalvor svarade John Elfström i titelrollen."

AB (Filmson): "Egentligen borde man vara gramse på John Elfström för att han får en att trivas med en så erbarmlig film som Åsa-Nisse trots enklaste bondkomik och osmaklig kalsongvädring. Han har nu en gång sin illpariga tjuvpojkshumor och kostar på sig att göra en karaktärsteckning fast han bara har en schablon att bygga på.

Ett gott skrattnummer har nu Ragnar Frisk lagat ihop och det är den halsbrytande jeep-färden men det drar han också ut i det längsta. Om någon har glädje av Bertil Boos framkvädande av billiga sentimentala schlager bör man ju inte missunna honom det, man kan ju alltid vila ögonen på det vackra småländska landskapet eller trösta sig med Emy Hagmans trygga charm som hemsyster och hjärtekrosserska."

Expr (Mikael Katz): "Åsa-Nisse finns det inte mycket att säga om. Den är ett uppenbarligen alldeles oregisserat, lallande menlöst mischmasch, och en förolämpning mot den hederliga småländska allmoge som den utger sig för att skildra. John Elfström måste beklagas till sin medverkan i larvet."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under juli till september 1949.

Berättelserna om Åsa-Nisse, små humoresker i novellform av Stig Cederholm (1905--1980) debuterade i tidskriften Tidsfördrif nr 51/1944 (daterad 14.12.1944). Med början 1946 började dessa noveller även publiceras i bokform (fram till 1968 hade sammanlagt 15 volymer publicerats).

Rangen av att kallas "Åsa-Nisses fader" har dock ifrågasatts. Överläkare Eskil Kylin (1889--1975) i Stockholm har aspirerat på samma titel. Han hade stora jaktmarker i Järsnäs, 15 km norr om Nässjö. Här samlades på 1930-talet och senare jaktsällskapen, och framför kvällsbrasan berättades anekdoter om gamla tiders bygdeoriginal från trakten, byarna Åsen, Haddarp (Klabbarp) och Knohult. Med i dessa jaktsällskap var disponent Gösta Cederholm (1878--1948), Stig Cederholms far, och längre fram Stig själv.

Doktor Kylin har uppgett att han kåserat om dessa gamla bygdeoriginal redan på 1930-talet i Smålands Folkblad, men trots undersökning har den saken inte kunnat beläggas. Han hade även nämnt dem i sin 1934 (på eget förlag) utgivna "Berättelser framför törebrasan". Den uppgiften är riktig såtillvida att man där möter bynamnen, men de olika personerna (Åsa-Nisse, Klabbarparn, Knohultarn) nämns inte.

Gösta Sandin (1892--1969) i Svensk Talfilm förvärvade 1949 rätten att filma avsnitt ur de tre första av Stig Cederholms volymer, "Dä ä sant, sa Åsa-Nisse" (utgiven 1946), "Åsa-Nisse berättar" (1947) och Åsa-Nisse nummer 3" (1948). Materialet räckte till två filmer, Åsa-Nisse och Åsa-Nisse på jaktstigen (1950/16). I de närmast följande 13 filmerna i serien (från Svensk Talfilm) behöll man by- och personnamnen, men äventyren blev mer och mer uppdiktade av manusförfattarna.

1965 övertogs filmrätten till Åsa-Nisse av AB Filmcenter, varpå följde ytterligare fem filmer i serien, innan denna slutgiltigt lades ned 1969.

John Elfström hade spelat titelrollen i de första 19 filmerna, i den 20:e och sista spelades Åsa-Nisse av Arne Källerud.

Den kompletta förteckningen över Åsa-Nisse-serien upptar följande filmer: Åsa-Nisse (1949/28), !Åsa-Nisse på jaktstigen (1950/16), Åsa-Nisse på nya äventyr (1952/18), Åsa-Nisse på semester (1954/1), Åsa-Nisse på hal is (1954/20), Åsa-Nisse ordnar allt (1956/1), Åsa-Nisse flyger i luften (1956/25), !Åsa-Nisse i full fart (1958/10), Åsa-Nisse i kronans kläder (1958/26), Åsa-Nisse jubilerar (1959/27), Åsa-Nisse som polis (1960/14), Åsa-Nisse bland grevar och baroner (1961/17) -- samtliga regisserade av Ragnar Frisk. Åsa-Nisse på Mallorca (1962/15), Åsa-Nisse och tjocka släkten (1963/14) och Åsa-Nisse i popform (1964/10) -- de tre sistnämnda regisserade av Börje Larsson.

Sedan filmrätten övergått till Filmcenter följde Åsa-Nisse slår till (1965/24) -- regi Bengt Palm, !Åsa-Nisse i raketform (1966/20) -- regi Ragnar Frisk, !Åsa-Nisse i agentform (1967/22) och Åsa-Nisse och den stora kalabaliken (1968/22) -- regi Arne Stivell. Slutligen Åsa-Nisse i rekordform (1969/31) i regi av Ragnar Frisk.

Därutöver framställde Svensk Talfilm två filmer som bestod av klipp ur de tidigare filmerna: Dessa fantastiska smålänningar med sina finurliga maskiner (1966/10) och Sarons ros och gubbarna i Knohult (1968/9).

Till saken hör att med början från 1952 och tills serien avslutades 1969 följde en film varje år. I några fall kom dock stockholmspremiärerna att dröja till året efter, vilket förklarar varför det vissa år är två filmer upptagna och andra år ingen.

Den egentliga urpremiären ägde alltid rum på Saga i Vetlanda och följdes av en bankett som staden bjöd på för särskilt inbjudna skådespelare och lokala storheter. Denna bankett upprepades 19 gånger, efter premiären på de 20:e gavs ingen sådan bankett. (SGW)

Förlaga

Originaltitel Dä ä sant, sa Åsa-Nisse (Novellsamling)
Författare Stig Cederholm


Originaltitel Åsa-Nisse berättar (Novellsamling)
Författare Stig Cederholm


Originaltitel Åsa-Nisse nummer 3 (Novellsamling)
Författare Stig Cederholm


Inspelning

(sommaren) 1949 1949
AB Kinocentralens ateljé Täby Sverige
Vetlanda folkskola Vetlanda Sverige
Skirö Vetlanda Sverige
Skirösjön Vetlanda Sverige (gäddfångst)

Visningar

Stockholmspremiär 1949-11-28 Anglais Stockholm Sverige 103 min
Sverigepremiär 1949-10-22 Saga Vetlanda Sverige 103 min
TV-visning 1971-10-26 TV2 Sverige 98 min
1977-12-03 TV2 Sverige 98 min
1989-02-07 TV3 Sverige 98 min
1990-10-14 TV3 Sverige 98 min
1991-09-28 TV3 Sverige 98 min
1995-04-13 TV2 Sverige 98 min
2000-10-02 SVT1 Sverige 98 min
2004-02-10 SVT1 Sverige 98 min
2005-08-02 TV4 Sverige 98 min
Urpremiär 1949-10-22 Saga Vetlanda Sverige 103 min
TV-visning 2006-07-10 TV4 Sverige 98 min
2008-07-04 TV4 Sverige 98 min
Dvd-release 2005-01-19 Sverige
TV-visning 2018-06-04 TV4 Film Sverige
2018-06-25 TV4 Film Sverige
2019-07-13 TV4 Film Sverige
2019-07-26 TV4 Film Sverige
2019-08-15 TV4 Film Sverige
2019-09-01 TV4 Film Sverige
2019-09-02 TV4 Guld Sverige
2019-09-09 TV4 Film Sverige
2019-09-21 TV4 Guld Sverige
2019-10-09 TV4 Film Sverige
2019-10-16 TV4 Guld Sverige
2019-11-16 TV4 Guld Sverige
2019-12-09 TV4 Guld Sverige
2019-12-16 TV4 Film Sverige
2019-12-19 TV4 Guld Sverige
2019-12-31 TV4 Guld Sverige
2020-01-15 TV4 Film Sverige
2020-02-06 TV4 Guld Sverige
2020-03-10 TV4 Film Sverige
2020-03-28 TV4 Guld Sverige
2020-04-05 TV4 Guld Sverige
2020-04-14 TV4 Film Sverige
2020-04-22 TV4 Film Sverige
2020-04-26 TV4 Guld Sverige
2020-05-09 TV4 Guld Sverige
2020-05-12 TV4 Film Sverige
2020-05-22 TV4 Film Sverige
2020-06-01 TV4 Film Sverige
2020-06-07 TV4 Guld Sverige
2020-06-13 TV4 Guld Sverige
2020-06-23 TV4 Film Sverige
2019-04-05 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Blåklint och viol
Kompositör Rob. Robertson
Textförfattare Lille
Sångare Bertil Boo


Originaltitel Å Småland, å Småland
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel S:t Hans dans
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel Dockornas hovbal
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel Flickedrömmar
Kompositör Rob. Robertson
Textförfattare Lille
Sångare Emy Hagman


Originaltitel Vindarnas dans
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel Ödesförspel
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel Sérénade d'amour
Kompositör Rob. Robertson
Textförfattare Rob. Robertson


Originaltitel Du är den enda
Kompositör Georg Enders
Textförfattare Lille
Sångare Bertil Boo


Originaltitel Festmarsch
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel Au revoir
Kompositör Rob. Robertson


Originaltitel Bridgekvartetten
Kompositör Rob. Robertson
Textförfattare Rob. Robertson


Ämnesord

Belöning
Bonde
Fiske
Frierier
Förklädnad/landsfiskal
Handlanden
Hemsyster
Kommunstämma
Landsfiskaler
Rån
Småland
Tjuvfiske/kräftor
Torpare
Vetlanda

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2606


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2606


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2606


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel De ä´ sant sa´ Åsa-Nisse. Scenario av Ted Berthels efter Stig Cederholms berättelser.
Omfång 168 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel De ä´ sant sa´ Åsa-Nisse. Scenario av Ted Berthels efter Stig Cederholms berättelser.
Omfång 174 s. Miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista över filmen Åsa-Nisse.
Omfång 20 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?