Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kanske en gentleman
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-12-26

Medverkande

John Elfström
Gurra Lind, lumpsamlare

Stig Järrel
Stig Järrel, skådespelare

Marianne Löfgren
fru Haglund

Gösta Cederlund
direktör Eric Haglund, hennes man

Emy Hagman
Lisa, hembiträde hos Haglunds

Sten Gester
Björn, Haglunds son

Visa alla medverkande

Handling

Direktör Haglund har varit på Kungl Dramatiska Teatern i Stockholm och sett Bernard Shaws sedekomedi "Pygmalion". Vid samspråk med huvudrollsinnehavaren Stig Järrel efter föreställningen...

Visa hela handlingen

Press

Nyinspelningen av Kanske en gentleman mötte inte samma positiva gensvar som 1935 års version. Samtliga recensenter var eniga om att manuskriptet var platt och regin bristfällig. Däremot...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Ej inspelat manus
Inspelningsledare
Musikarrangör

Medverkande

John Elfström Gurra Lind, lumpsamlare
Stig Järrel Stig Järrel, skådespelare
Marianne Löfgren fru Haglund
Gösta Cederlund direktör Eric Haglund, hennes man
Emy Hagman Lisa, hembiträde hos Haglunds
Sten Gester Björn, Haglunds son
Harriett Philipson Vera, Haglunds dotter
Folke Hamrin disponent Bergstrand
Lillie Wästfeldt Malin, kokerska hos Haglunds
Georg Skarstedt Benster, lumpsamlare
Dagmar Olsson Sara, servitris på ölcafé
Magnus Kesster procentare
Helga Brofeldt konsulinnan Ingeborg Hagström, gäst på festen
Arne Lindblad hovjuvelerare Rydberg, gäst på festen
John Norrman Berra, Gurras kompis
- Ej krediterad:
Christina Lundquist ung dam på festen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1950
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Direktör Haglund har varit på Kungl Dramatiska Teatern i Stockholm och sett Bernard Shaws sedekomedi "Pygmalion". Vid samspråk med huvudrollsinnehavaren Stig Järrel efter föreställningen uttrycker direktören sin övertygelse att han kan förvandla vilken buse som helst till gentleman på ett par månader. Då Järrel tvivlar slår Haglund vad: han sätter tusen kronor på sin tro medan Järrel nöjer sig med en hundralapp emot.

På ett ölcafé i Gamla Stan utväljs lumpsamlaren Gurra Lind till försöksobjekt. Efter vissa protester låter han övertala sig att medverka i två månader mot ett honorar av två tusen kronor.

Gurra flyttar hem till Haglunds exklusiva förortspalats endast medförande bulldogstiken Kapsylen. Med hundens hjälp lyckas han stämma den ilskna kokerskan Malin försonlig. På hembiträdet Lisa tänder han direkt; hon får genast en plats i hans hjärta.

Gurra gör sig ren, rakar av sig mustascherna och ikläder sig grå kavaj av bästa märke, varefter fru Haglund tar hand om hans uppfostran. Hon lär honom överklassetikett, ett vårdat språk samt ett antal för det sociala umgänget på familjen Haglunds nivå lämpliga fraser.

Den hänsynslösa omdaningen av hans personlighet kommer honom att känna sig som ett leksaksfår som man trycker på magen för att få att bräka. Frånvaron av fattigdomens "frihet" och umgänget med kompisarna på ölschappet tär på hans krafter.

Det dröjer dock inte länge förrän Gurra får en uppgift i familjen. Barnen Björn och Vera tullar i hemlighet föräldrarnas barskåp; Björn för att bjuda sitt pokergäng på whisky, Vera för att trösta sig mot kärleksbekymmer.

Gurra tillrättavisar, förmanar och tröstar. Men Björn vill inte lyssna och så går det illa för honom. Han spelar bort sina pengar och tvingas skuldsätta sig hos en procentare. Som säkerhet lämnar han ett av moderns pärlhalsband. Gurra anförtros den desperata situationen, tar ut förskott på sin ersättning hos fadern, näpser procentaren med hot om stryk och löser ut halsbandet.

Med halsbandet i rockfickan återvänder Gurra till Haglunds stora fest, under vilken han skall visas upp för societeten och direktören vinna vadet. Gurra uppträder med bravur i rollen som överklassrepresentant men en inbjuden juvelerare råkar av en slump påträffa halsbandet i Gurras rock. Gurra misstänks för stöld. En familjeräfst iscensätts under festen och sonen tvingas bekänna sin skuld.

Gurra har fått nog av sitt nya liv. Iklädd sin lumpsamlarkostym friar han till Lisa, lovar komma tillbaka och hämta henne när han etablerat sig och överlämnar under tiden vården av Kapsylen till henne. Direktör Haglund och Stig Järrel enas om att Gurra i själ och hjärta varit en gentleman från början.

Censur / granskning

Censurnummer 77942
Datum 1950-11-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2480 meter
Kommentar Aktlängder: 560-515-565-555-285 = 2480 meter - 91 minuter. Aktlängder: 560, 515, 565, 555, 285.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2480 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nyinspelningen av Kanske en gentleman mötte inte samma positiva gensvar som 1935 års version. Samtliga recensenter var eniga om att manuskriptet var platt och regin bristfällig. Däremot rådde inte samstämmighet när det gällde frågan om filmen, med reservation för bristerna, kunde passera som god underhållning.

Till dem som förordade godkänt hörde S G-d i MT: "På det klassiska Pygmalionmotivet har det återigen gjorts en svensk billighetsupplaga i filmskrud, som trots en del svagheter dock även har så stora förtjänster, att man med glädje erkänner ett mycket gott helhetsresultat. Det har blivit en rolig och trevlig underhållningsfilm, som väl var värd stockholmspremiärens slutapplåd."

Av samma uppfattning var ABs Filmson: "Pygmalionmotivet har (-) inte riktigt förlorat sin bouquet trots tvenne klumpiga dekanteringar av denne Berthels. Sist var det Jahr och nu är det John Elfström som räddar serveringen genom sin säkra stilkänsla och omedelbara personliga charm. Han skyler delvis över den ökentorra fantasilösheten vare sig det gäller ekenssnack, salongskonversation eller påhitt i allmänhet."

De flesta tidningar lovordade John Elfströms insats. I Ny Dag skrev man: "Tack vare att John Elfström är en gudabenådad skådespelare, som kan få de utnöttaste sanningar att verka som det nyupptäckta budskapet för dagen och den plattaste kvickhet att likna spiritualitet, så var filmen ändå i stort sett acceptabel som underhållningsprodukt."

Även Jerome i DN undantog Elfströmsfiguren från de hårda omdömerna, "men", skrev recensenten, "det mesta är likafullt underhållning av enklaste slag. Kontrastverkan mellan de olika miljöerna trubbas ohjälpligt av, därför att varken manuskriptet eller regin lyckats göra annat än en kvasisocietet av den Haglundska familjen, detta trots att Gösta Cederlunds och Marianne Löfgrens rutin stått till buds."

I Arbetaren utnämnde Caliban producenten Gösta Sandin till "folkfiende (odlare av plattheter och dålig smak)", medan Frans B Liljenroth i Expressen avrättade filmen på ett par rader: "Ett verklighetsfrämmande, larvigt och på det hela taget ganska olustigt manuskript förstör alla chanser för regissör och övriga inblandade, vad de nu har med att göra i den fadda soppa."

Kommentar Svensk filmografi

Pygmalion, historien om blomsterflickan Eliza från gränden som plockas upp av en språkprofessor och förvandlas till lady, skrev den engelsk-irländske författaren Bernard Shaw (1856-1950) på ett antikt motiv. Pjäsen uruppfördes 1912 och blev Shaws mest populära stycke, först filmat, så småningom förvandlat till musical med titeln "My Fair Lady" och i denna version ånyo filmat (USA 1964).

I den första svenska inspelningen av Kanske en gentleman (1935/8) agerade Adolf Jahr sjåare, direktörsparet framfördes av Carl Barcklind och Olga Andersson och barnen spelades av Brita Appelgren och Frank Sundström. Även den gången skrev Theodor Berthels manuskriptet.

Edvin Adolphson stämde den dåvarande produ!centen Ire Film för att ha utnyttjat ett till SF 1925 försålt manuskript med titeln "Ett vad", till vilket Adolphson ansåg sig vara upphovsman. Målet gick till Högsta Domstolen där Adolphson förlorade. Manusförfattaren Theodor Berthels' (1892-1951) del i manuskriptet till 50-talsversionen måste ha varit liten. Han var enligt sin hustru vid denna tidpunkt sjuk och deltog inte i bearbetningen.

Vid TV2-visningen 29.6.1971 gav presskommentarerna intrycket att Ragnar Frisks iscensättning hörde till 1950--51 års mest utskällda filmer men det var inte, som framgår av presscitaten, fallet. Även om Svensk Talfilms produktion knappast borgade för konstnärlig kvalitet var, vilket Leif Furhammar påpekar i sin studie "Folklighetsfabriken" (1979), den samhälleliga moralen i bolagets alster oantastlig.

"Hedern", skriver Furhammar, "spelar en avgörande roll för människorna och intrigen. (-) Heder innebär i dessa filmer att man 'gör rätt för sig', att man inte undviker obehag eller tillskansar sig personliga fördelar genom fusk, svekfullt tal eller förräderi samt först som sist att man respekterar äganderättens oantastlighet i ekonomi och kärlek". Lumpsamlare Gurra Lind i Kanske en gentleman följer till sista bokstaven de principerna.

Förlaga

Originaltitel Pygmalion. A Romance in Five Acts (Pjäs)
Författare George Bernard Shaw


Inspelning

1950 1950
Kinoateljén på A 1 Stockholm Sverige
Svensk Talfilms ateljé Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1951-02-03 Astoria Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1950-12-26 Rivoli Eskilstuna Sverige 91 min
1950-12-26 Royal Norrköping Sverige 91 min
1950-12-26 Saga Norrköping Sverige 91 min
1950-12-26 Saga Västerås Sverige 91 min
1950-12-26 Röda Kvarn Örebro Sverige 91 min
TV-visning 1971-06-29 TV2 Sverige 87 min
1981-04-19 TV2 Sverige 87 min
1991-10-06 TV3 Sverige 87 min
2004-06-18 TV4 Sverige 87 min
2006-08-23 TV4 Sverige 87 min
Urpremiär 1950-12-26 Rivoli Eskilstuna Sverige 91 min
1950-12-26 Royal Norrköping Sverige 91 min
1950-12-26 Saga Norrköping Sverige 91 min
1950-12-26 Saga Västerås Sverige 91 min
1950-12-26 Röda Kvarn Örebro Sverige 91 min
TV-visning 2008-06-24 TV4 Sverige 87 min
2019-11-22 TV4 Guld Sverige
2019-12-12 TV4 Guld Sverige
2020-01-15 TV4 Guld Sverige
2020-02-21 TV4 Guld Sverige
2020-02-25 TV4 Guld Sverige
2020-03-25 TV4 Guld Sverige
2020-04-14 TV4 Guld Sverige
2020-05-07 TV4 Guld Sverige
2020-05-13 TV4 Guld Sverige
2020-05-31 TV4 Guld Sverige
2020-06-11 TV4 Guld Sverige
2020-06-30 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Trysting Place
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Foxtrot (Rüno)
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Samba
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Barcarolletta
Kompositör Mischa Spoliansky


Originaltitel Primrose Dell
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel One Summer Day
Kompositör Reginald King


Originaltitel Cobweb Castle
Kompositör Granville Bantock


Originaltitel Maypole Dance
Kompositör Fela Sowande


Originaltitel Vigil
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Merry Market
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Wickerwork Vendors Story
Kompositör Clive Erard


Originaltitel Yellow Tulips
Kompositör Bob Howard


Originaltitel Lamentation
Kompositör Hans May


Originaltitel St. John's Eve
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel Baltimore Bebop
Kompositör Buzz Salton


Originaltitel In Honeymoon Lane
Kompositör Hans May


Ämnesord

Direktörer
Etikett
Föräldrar och barn
Hembiträden
Hund
Lumpsamlare
Ocker
Oskyldigt misstänkta
Procentare
Pygmalion
Skådespelare
Stockholm/Dramaten
Stölder
Vadslagning
Ölcafé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2470


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2470


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KANSKE EN GENTLEMAN
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign [?] Wigforss


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wicksells tryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kanske en gentleman.
Omfång 146 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kanske en gentleman.
Omfång 146 s. + 9 s. miljölista.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?