Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Regementets ros
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-12-26

Medverkande

Margareta Fahlén
Margareta, bilkårist

Birger Malmsten
Ivan Jansson, tecknare

Carl-Gustaf Lindstedt
Fredrik Karlsson, värnpliktig nr 137

Siv Thulin
Tyra Dahlström

Curt "Minimal" Åström
Peter Petersson, värnpliktig nr 139

Visa alla medverkande

Handling

"Krigets åskor mullrade och med sammanbitet allvar tågade blomman av Sveriges mandom ut för att värna sitt och de sina", förtäljer filmens förtext, i vilken ett avslöjande av vissa...

Visa hela handlingen

Press

Det utdelades inga riktigt häftiga hugg när denna ett och ett kvarts år gamla militärfars nådde Stockholm men inte heller några större fång rosor. Mest missnöjd var Bertil...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Margareta Fahlén Margareta, bilkårist
Birger Malmsten Ivan Jansson, tecknare
Elisaveta Kjellgren Vera Palm
Carl-Gustaf Lindstedt Fredrik Karlsson, värnpliktig nr 137
Siv Thulin Tyra Dahlström
Curt "Minimal" Åström Peter Petersson, värnpliktig nr 139
Haide Göranson Britt
Bengt Logardt Birger Boman, psykologie studerande, värnpliktig nr 132, Margaretas kusin
Douglas Håge Jönsson, fångvaktare i länsfängelset
Arne Källerud sergeanten
Björn Berglund direktören på länsfängelset
Åke Fridell kapten Sten Åke Vogel från Försvarsstaben
Gunnar "Knas" Lindkvist Magnus Vickberg, värnpliktig kompis till Fredrik och Peter
Rune Stylander Leman, värnpliktig, angivare
Ulf Johanson regementsläkaren
Bengt Blomgren dagofficeren, löjtnant
Arthur Fischer Dahlström, vaktkonstapel, Tyras pappa
Magnus Kesster polismästare Berg
- Ej krediterade:
Georg Skarstedt berusad civilist
Arthur Fischer Dahlström, vaktkonstapel
Eric von Gegerfelt överste vid Försvarsstaben
John Melin borgmästaren i Skönköping
Gabriel Rosén löjtnant Tandberg från Försvarsstaben
Göthe Grefbo furir, vaktchef på regementet
Carl-Axel Elfving Vicke i Macken, bensinmacksföreståndare
Alexander von Baumgarten "Lillen", förbrytare i cell
Nils Hallberg värnpliktig utrustare
Sven Ericsson vaktpost vid regementsgrinden
Nita Värhammar regementsläkarens sköterska
Stellan Agerlo värnpliktig utrustare
Carl Andersson en inkallad på tåget
Uno Larsson äldre man med basker på dansbanan
- Ej identifierade:
Otto Scheutz ej identifierad roll (troligen ej med i den slutliga filmen)
Barbro Scheutz ej identifierad roll
Bertil Skoglund ej identifierad roll
Inga-Britt Lindman ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

"Krigets åskor mullrade och med sammanbitet allvar tågade blomman av Sveriges mandom ut för att värna sitt och de sina", förtäljer filmens förtext, i vilken ett avslöjande av vissa okända händelser från andra världskrigets beredskapstid utlovas.

Birger, Fredrik och Peter, tre olika uttryck för svensk mandom, har blivit inkallade till den lilla staden Skönköpings militärförläggning. På vägen dit möter de tre trallande jäntor -- Britt, Vera och Tyra -- och väljer bland dem var sin drömflicka att tänka på.

Birger är en förläst akademiker som ska avlägga examen i psykologi; sina lediga stunder ägnar han åt studier. Lockad av kamraterna till traktens dansbana bär det sig inte bättre än att den avhållsamme Birger i all oskuld råkar tömma ett glas fullt med sprit, som en berusad civilist hällt upp åt honom. Effekterna gör sig så småningom märkbara.

Tyra tar hem de tre kompanjonerna efter dansbanebesöket på jitterbug i sin bostad. Någon bankar häftigt i golvet. Det visar sig att golvet är arrestens tak och Tyras far överkonstapel på detta dystra ställe. Bakom cellgallren förvaras bl a "Lillen", en ökänd, mycket svartmuskig förbrytare, samt Ivan Jansson, misstänkt för olovlig verksamhet. När det är dags att inställa sig på förläggningen har Birger totalt slocknat, och kamraterna inser att han riskerar att sättas bakom lås och bom. Fredrik och Peter gör upp en plan för att rädda honom. De lurar bort konstapeln och byter i arresten ut Birger mot Ivan, så att den förre i lugn och ro skall kunna sova ruset av sig. Ivan får nu spela 132:an Birger Boman.

Britt, som gillar den ursprunglige Birger, finner "honom" egendomligt förändrad. Fredrik och Peter litar inte på Ivan och ställs inför åtskilliga problem då det gäller att övervaka honom. På luckan väcker Ivan misstankar genom att göra anteckningar på lappar, som han gömmer under huvudkudden. Hans försök att få vapenfri tjänst misslyckas.

Birger, okunnig om att han nu är en annan person, förs under protester till länsfängelset för ingående förhör. Det anses att han är den efterspanade "Ivan den förskräcklige". Janssons fem teckningar av försvarsanläggningar har påträffats och anförs som bevis mot Birger. Genom Birgers förflyttning har Fredriks och Peters planerade återbyte omöjliggjorts. Birger nekar naturligtvis till alla anklagelser, men börjar finna studieron i länsfängelset ganska behaglig, inte minst sedan han fått sitt kompendium.

Birgers söta kusin Margareta meddelar i brev sin ankomst till Skönköping. Hon skall genomgå en bilkårskurs. Fredrik och Peter öppnar brevet och utser Ivan att ta emot henne. Till en början känner han sig olustig inför dubbelspelet, men han blir snart intagen av Margaretas friska skönhet och charm. Hon å sin sida tycker att "Birger" vuxit ut till en riktigt stilig soldat; han är inte längre den svage och blyge pojke hon en gång i tiden lekte med.

Hans kännedom om släkten är dock anmärkningsvärt dålig. Margareta behandlar honom som en bror och uppträder familjärt även då hon tar en dusch. Britt finner umgänget mellan de två släktingarna alltför intimt och håller i sin svartsjuka "Birger" för en bedragare.

Under en badutflykt upptäcker Margareta att Ivan saknar ett för Birger karaktäristiskt födelsemärke och förstår att hon blivit lurad. Fredrik och Peter lovar att förklara hela situationen för henne, men hon är sårad och vill inte veta av Ivan mer. I andra sammanhang är de bägge kompanjonernas beredskap god; de låter inte lura sig av Knislund och Knaslund när dessa infinner sig på garnisonen försedda med falska identitetshandlingar.

Den riktige Birger lyckas klara sig ur länsfängelset, och nu sker ett återbyte. Det godtas dock ej av en misstänksam värnpliktig på luckan. Förvirringen kring vem som egentligen är 132:an Boman sprider sig. Ivan arresteras och skall transporteras till länsfängelset. Margareta, som utsetts att köra honom dit, får klart för sig att Ivan är kär i henne och att hans kriminella klottrande kommer sig av att han är konstnär.

Sedan den verklige förbytaren infångats försonas Ivan och Margareta i en kyss. De tre trallande jäntorna Britt, Vera och Tyra dyker upp i rätta ögonblicket och får sina respektive kavaljerer, varefter allt är frid och fröjd.

Censur / granskning

Censurnummer 78100
Datum 1952
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2560 meter
Kommentar Aktlängder: 515-545-545-535-420 = 2560 meter - 94 minuter. Aktlängder: 515, 545, 545, 535, 420.


Censurnummer 78100
Datum 1951
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2560 meter
Kommentar Aktlängder: 515-545-545-535-420 = 2560 meter - 94 minuter. Aktlängder: 515, 545, 545, 535, 420.


Censurnummer 78100
Datum 1950-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2560 meter
Kommentar Aktlängder: 515-545-545-535-420 = 2560 meter - 94 minuter. Aktlängder: 515, 545, 545, 535, 420.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2560 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det utdelades inga riktigt häftiga hugg när denna ett och ett kvarts år gamla militärfars nådde Stockholm men inte heller några större fång rosor.

Mest missnöjd var Bertil Gripenfors i Arbetaren. AT efterlyste en förnuftig handling och "en enda riktig replik att säga".

Jerome i DN konstaterade "ett visst soligt humör" i en del scener, "men i det stora hela lider filmen av betänklig brist på fantasi och bärande situationskomik". "Det var inte bara 'gorillan' bakom fängelsegallret som var svår att svälja som muntration", fortsatte recensenten, "också förväxlingspåhittet mellan Birger Malmsten och Bengt Logardt gjordes mer än lovligt naivt. Även av en film i den här genren skall man väl ha lov att fordra något, om än aldrig så litet, verklighetssinne. Varken de nämnda aktörerna eller övriga medverkande (bland dem Margareta Fahlén och Elisaveta) hade några skäl att rosa sina uppgifter. De fick mest mala tomning hela vägen".

Om resultatet av denna tommalning fattade sig Gripenfors kort: "Ansvaret faller tungt på författarna av den här fruktansvärt mjöliga militärfarsten (-) och på den som uppges vara filmens regissör -- om den nu haft någon (-). Inflationsprodukt som snarast bör hemligstämplas av hänsyn till Tre Knas och Birger Malm!sten, som kan bättre bara dom får. Gånge sålunda denna kalken ifrån oss sedan vi skådat dess botten."

På bättre humör var Ny Dags recensent, signaturen Snapp: "En enkel, oförarglig militärfars utan sedvanliga osmakligheter men med mycken humoristisk lekfullhet bland konstgjorda kasernblomster och arrangerad situationskomik."

I MT förklarade Jurgen Schildt till en början att "den svenska militärfarsen är ett komprometterat kapitel, där flatheten fått härja ganska fritt på smakens och spiritualitetens bekostnad", men i fortsättningen av recensionen blev tonen ganska vänlig: "Sedan skall det gärna sägas att Regementets ros inte hör till de större förargelseklipporna. Bengt Logardts och Gösta Rybrants manus är överlägset mycket av vad man tidigare sett på det här området, trådarna är fyndigt hopvävda och kasernepisoderna är utformade med en liten extra tillsats av humoristiskt leklynne. Den komiska tyngdpunkten har lagts på Casino-revyns Tre Knas, Carl Gustaf Lindstedt mest. Eftersom en svensk militärfars utan inlagd spionintrig tycks vara en ren otänkbarhet, har Birger Malmsten och Bengt Logardt fått den detaljen på sin lott, och de utför ett förväxlingsnummer med en hel del uppsluppna poänger." -- "Man kan med gott samvete sortera in denna roande och smått självironiskt gjorda bagatell på avdelningen för oförarglig underhållning", slutade Schildt.

Kommentar Svensk filmografi

Bengt Järrel (1922-2001) debuterade som långfilmsregissör med denna militärfars, delvis inspelad i autentisk miljö på Livregementet till häst (K 1) i Stockholm och Kungl Upplands regemente i Uppsla (I 8). Tagningar pågick från mitten av augusti till mitten av oktober 1950, och landsorten fick först tillgång till resultatet.

Komikertrion "3 Knas", med hemvist på Casino-Teatern i Stockholm, framträdde inte som en likställd enhet i filmen. En av dess ursprungliga medlemmar - Nils Ohlsson - hade just ersatts av Gunnar Lindkvist. Den senares roll var betydligt mindre än Lindstedts och Åströms. I förtexten ståtade Lindstedt med förnamnet "Cluttas". Att detta smeknamn till en början var "Calutta" (Carl-Gustaf) och skapats av skådespelarens syster under barnaåren kände nog bara vännerna till.

Alexander von Baumgarten (1884-1959) fick gärna spela skurkroller i svensk film. Han figurerade här som "fången 'Gorillan"' i manuskript och reklamråd. Lindstedt och Åström ändrade under inspelningen rollnamnet till "Lillen", vilket de ansåg roligare med hänsyn till skådespelarens skräckinjagande ansiktsmask och stora kroppshydda.

Inspelning

1950-08-11 1950-10-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
K 1 Stockholm Sverige
I 8 Uppsala Sverige
Stockholms omgivningar Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1952-04-14 Anglais Stockholm Sverige 93 min
Sverigepremiär 1950-12-26 Folkan Borås Sverige 93 min
1950-12-26 Saga Halmstad Sverige 93 min
1950-12-26 Saga Jönköping Sverige 93 min
1950-12-26 Grand Landskrona Sverige 93 min
1950-12-26 Reflex Lund Sverige 93 min
1950-12-26 Rio Malmö Sverige 93 min
1950-12-26 China Sundsvall Sverige 93 min
1950-12-26 Grand Trelleborg Sverige 93 min
1950-12-26 Odéon Umeå Sverige 93 min
TV-visning 1996-10-11 SVT1 Sverige
2000-06-02 SVT1 Sverige
Urpremiär 1950-12-26 Folkan Borås Sverige 93 min
1950-12-26 Saga Halmstad Sverige 93 min
1950-12-26 Saga Jönköping Sverige 93 min
1950-12-26 Grand Landskrona Sverige 93 min
1950-12-26 Reflex Lund Sverige 93 min
1950-12-26 Rio Malmö Sverige 93 min
1950-12-26 China Sundsvall Sverige 93 min
1950-12-26 Grand Trelleborg Sverige 93 min
1950-12-26 Odéon Umeå Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel En lille Rystedans
Kompositör Edvard Brink (1922)
Textförfattare Karl Gerhard (svensk text 1922)
Alfred Kjærulf (dansk text 1922)


Originaltitel En glad trall eller Tre trallande jäntor
Kompositör Felix Körling (1905)
Textförfattare Gustaf Fröding (svensk text 1894)
Chuck Lane (engelsk text)
Sångare Elisaveta
Haide Göranson
Siv Thulin
Carl-Gustaf Lindstedt
Curt "Minimal" Åström
Bengt Logardt


Originaltitel Min soldat
Kompositör Jokern (1940)
Textförfattare Jokern (1940)
Sångare Ulla Billquist (grammofonskiva Sonora)
Carl-Gustaf Lindstedt (i bild)


Originaltitel Maj på Malö
Kompositör Evert Taube (1943)
Textförfattare Evert Taube (1943)
Sångare Carl-Gustaf Lindstedt


Originaltitel Farväl du vackra dröm
Kompositör Hilmer Borgeling (1938)
Textförfattare Jokern (1938)
Sångare Carl-Gustaf Lindstedt


Originaltitel Jänta å ja'
Textförfattare Fredrek på Rannsätt (1840)


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Birger Malmsten


Originaltitel Regementets ros
Kompositör Kai Gullmar (1950)
Textförfattare Gösta Rybrant (1950)
Sångare - (sjungs av okänd manlig sångare - ej i bild)


Originaltitel Dubbelspel (foxtrot)
Kompositör Nathan Görling
Mimi Nelson


Originaltitel Korpral Kanon
Kompositör Petrus på Tjäderkulla


Originaltitel Kingsway March
Kompositör King Palmer


Originaltitel Bugle Call Bop
Kompositör Dennis Berry


Originaltitel Strings in the Mood
Kompositör Walter Collins


Originaltitel The Ballet Dancer
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Prunella
Kompositör Leslie Bridgewater


Originaltitel The Reveller's Return
Kompositör Frederick G. Charrosin


Ämnesord

Alkoholförtäring
Arrest
Beredskap
Falska identiteter
Fängelse
Förväxlingar
Logement/militär-
Militär
Oskyldigt misstänkta
Regemente/I 8, Kungl Upplands
Regemente/K 1, Livregementet till häst i Stockholm
Spionage
Värnplikt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel REGEMENTETS ROS
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel REGEMENTETS ROS
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel REGEMENTETS ROS
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario.
Omfång 100 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario.
Omfång 100 s. + 1 s. rollista + ett antal lösa sidor.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario. Regementets röda ros.
Omfång 121 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Resumé av råmanus jämte förslag till förändringar. Regementets röda ros.
Omfång 121 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Rose des Regiments.
Omfång 20 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario. Regementets röda ros.
Omfång 90 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manus Gösta Rybrant och Bengt Logardt.
Omfång 29 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?